A jó blogpost az, ami kikerül Index címlapra?

Arra a felvetésre, hogy egyes blogok miért kerülnek rendszeresen az Index címlapjára, a blogketrec egyik szerkesztője a népszerűséggel vágott vissza. Sőt, az is kiderül, hogy nem is feltétlenül van egy adott időpillanatban annyi érdekes post, ami lehetőséget adna a szerkesztőnek arra, hogy nagyobb merítésből szerkesszen ki postajánlókat az Index címlapjára.

Az éppen két évvel ezelőtt élesedett új Index dizájnnal éppen az volt a cél(unk), hogy a blogok sokkal hangsúlyosabb, integráltabb részét képezzék az "újságos" Index-tartalomnak. Az elmúlt két évben ezt a bevállalást szakmai (és nem szakmai) körökben egyértelműen pozitívan fogadták.

Ez tehát nem csak indokolt, de egyben nagyon sikeres váltás is volt. Meghozta a maga gyümölcseit. Rengeteg érdekes, az Indexen korábban nem látott tartalom kap így publicitást. Pipa.

A blog.hu az elmúlt években lenyomta konkurenseit, és a default magyar blogszolgáltatóvá vált. Talán az egyik legnagyobb sikertörténet az iWiW 2005-ös skyrocketing berobbanása óta. A sikert mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma már a legkülönfélébb cégek saját reklámkampányukban is blog.hu-s url-eket adnak meg hivatalos honlapként.

A blog.hu közintézménnyé vált. Amúgy a szolgáltatás új back- és frontendje éppen most élesedik ki. Úgyhogy a robosztus növekedést újraalapozás, újrabetonozás is kíséri, ami nagyon jó és kívánatos lépés.

A blog.hu sikere ugyanakkor valamelyest alakította is az elképzelésünket arról, hogy mit is gondolunk jó vagy sikeres blognak. Míg régebben azt gondoltuk, hogy egy jó blog önmagában képes arra, hogy elterjedjen, népszerűvé váljon, az utóbbi években inkább azt láthatjuk, hogy az Index címlapja húzott föl pár olyan blogot, ami saját erőből sokkal kisebb eséllyel tudott volna sikereket elérni.

Mindez nem baj, sőt. Csupán érdekes helyzetet teremt abban a világban, melyben egyre többet beszélünk a mikroblog-szolgáltatásokról. A Twitter, a Facebook News Feed, a Tumblr és a Posterous világában azt láthatjuk, hogy ismét fontossá vált a horizontális információterjedés. Vagyis amikor a netezők egymásra hivatkozva terjesztenek, népszerűsítenek tartalmakat. (Ez az egész márcsak azért is kapott új lendületet, mert ugye a nyugati világ országaiban nicnsenek Indexek, amik hatékonyan tudnának blogokat népszerűsíteni, "befuttatni".)

Azt nem tudom, hogy a blog.hu-nak célja-e a Tumblr-hez vagy a Posteroushoz közelíteni, de az bizonyossá vált, hogy a bloggereknek idehaza is egyre nagyobb igénye van arra, hogy horizontálisan (blogról blogra, tartalomról tartalomra) tudjanak eljutni potenciális olvasóikhoz.

A horizontális tartalommegosztás tehát a másik nagyon fontos ismertetőjegye ennek a 2007 óta alakuló új blogszcénának. (Az első és legfontosabb ismertetőjegye az volt, hogy nincs többé blogíró és kommentelő közt különbség. Mindenki blogger, illetve mindenki kommentelő. Valójában egy 140 karakteres szöveg is éppen annyira lehet fontos vagy érdekes, mint egy postlitánia. Egy posthoz írt komment is lehet érdekesebb és fontosabb magánál a postnál. A repostolásokkal, retwitelésekkel pedig néha gyorsabban és szélesebb körben képes elterjedni az információ, mint egy fél órás indexcímlapos kiemeléssel.)

Az online tartalommegosztás jelszava 2009-ben az egyszerűség és a gyorsaság és a terjeszthetőség. Ezért a publikálásra alkalmas platformoknak és felületeknek is ezeket a tulajdonságokat kell felerősíteniük. Valamit meg kell jelenniük előbb-utóbb az ügyesen és gyorsan dolgozó, ajánlórendszereken alapuló aggregátor szájtoknak, melyek képesek megmutatni számunkra a zavarosan hömpölygő információóceán tisztább, érdekesebb hullámait (sic!).

(Legközelebb a mikroblog-szolgáltatások gyenge pontjairól lesz szó.)

Címkék: blogok bloggerek blogmotor blogszolg mikroblog
2009.07.07. 11:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meglepő, hogy a Népszabiban publikáló up nem kedveli a Vbőrt?
Lehet egy komment jobb, mint a poszt, de akkor is alárendelt.
én lelkesen irogattam posztokat, a címlapnak közelébe se jutottam. egyszer írtam egy ilyet, hogy "a világ egyik legfaszább lemezborítója", egy csöcsös képpel, azonnal kikerültem. csipcsirip.
Egy kellően kattintós címmel bármivel ki lehet kerülni - a főoldalról beömlő csürhe azonban ellehetetleníti a minőségi blogolást. Ezért ha nem bulvárban, politikában, vagy közéleti blogban nyomod, szerintem az index címlap nem pálya. Legalábbis nekem biztos nem, ezért én örültem a döntésnek, hogy nem kerülhetek ki többé, bármennyire is mámorító előre a 2-3 óra alatt bejövő 5000 látogató. Egy jó post RT-vel úgy pattog körbe, hogy csak győzd követni...
@Zsuzsanna.webdesign: es milyen lehetosegeket lat egy olyan blogger, aki nem az index cimlaptol varja a latogatokat?
Köszönjük Új Péter őszinte véleményét!

A blogajánlóba tényleg csak minőségi, színvonalas írások, jegyezések kerülnek ki, látjuk, olvassuk mindennap ...

Mint például ma reggeli gyöngyszem, a puncimutogatós blog (nunisziget.blog.hu/) gondolom a hazai blogszcéna alfája és omegája, ezután tényleg szar posztokat lehet írni.
keresőből, kapcsolatépítés más bloggerekkel (nem kommentspam), kereszthivatkozások, vendégpostok, share, twitter... szerintem
@hírbehozó: Azt hiszem megint én leszek a csúnya és gonosz. Miért is hirdeti a SEO-t a nagy marketing közösség (sic), ha most meg kiderül, hogy nem SEO kell ide, hanem egy szubjektív Index címlap, hogy valaki ismert legyen? (Másik kérdés, hogy mit akarunk, ismertséget -- mint a celebek; mert nekik az jó (ha ebből élnek) --, vagy kevesebb, de értékes, visszatérő látogatókat).

Ezt már egy másik post-nál is írtam: miért gondolja mindenki (főleg az IT-sok), hogy a nép gyorsan akar mindent? Az egy dolog, hogy valakinek ez érdeke, de az ember, aki szörföl a neten biztos, hogy mindent (!) azonnal akar tudni? Biztos, hogy minden hülyeségből azonnal hírverést kell csinálni, biztons, hogy ennyire kell tolni a bulvárt (ami a mai társadalom szégyene)?

És akkor jön megint a "felgyorsult világban élünk" szlogen. A nagy f@szt élünk felgyorsult világban. A világ éppen olyan, mint régen volt csak vannak emberek, akinek érdeke, hogy a tömegek úgy lássák, hogy ha nem részesei egy új trendnek (legyen az IT vagy nem IT), akkor kimaradnak valamiből. Legyen csak lelkiismeret-furdalása, amiért nincsen benne a tutiban.

Én azt gondolom, hogy jelentős globális szemléletváltásra lenne szükség, mert egyre inkább azt látom a világban, hogy van sok olyan dolog, amit megakarnak magyarázni, hogy az jó, az kell, de aztán valójában mégsem kell.

Lehet maradinak nevezni (nem vagyok az), de amíg ilyen dologokon lovagolunk, hogy blog.hu-s blog, meg Index címlap, addig sok érétkes dolog halad el mellettünk, ami _tényleg_ fontos.

Egyre jobban kezdek kiábrándulni ebből a húde gyors IT centrikus világból (mondom ezt programozóként) ...
Talán nem offtopik: indexhura csak bloghus oldalak kerülhetnek ki, ugye? Mert a bloghus dobozokba nem csak azok kerülnek.

btw annak ellenére hogy egyáltalán nem szeretem a blog.hut, valamilyen szinten értem a népszerűségét, de nem, nem az a jó poszt, ami kikerül az indexre :)

Jól megvagyok saját magam által hosztolt blogon - cserébe elig látogatja valaki, de nem érdekel, legalább nem áll fenn a veszélye, hogy ilyen nunisziget-félékkel egy dobozba kerülök :)
hh! van egy-két typo, szerintem olvasd át még :)
arról nem beszélve, hogy az index címlapra néhány(?) blog rendszeresen olyan tartalommal kerül ki, ami nem saját anyag, hanem majdnem kopipészt más magyar blogokról...az ötlet esetében mindenképpen...és ilyenformán az ember már nem is akar kikerülni...mert esélytelen...
Él olyan Cserépfalu fanatikus, aki az index címlapnak hála ismerte meg a falut. Azóta is hozzánk jár pihenni. Ugyanez az esemény a twittercserépfaluval is megesett már.
@darvas: ok, de az az ember vagy csak Index-et olvas, vagy nem tudja használni a keresőket vagy a blog nem szerepel jó helyen a keresőben.
"ügyesen és gyorsan dolgozó, ajánlórendszereken alapuló aggregátor"

Az szerintem a felhasználó marad. Az, akire figyelek és aki érdekel. A digg és a reddit, meg az ehhez hasonlók például bazira nem. Persze még megszülethet az a site.
vajon lehet valakiből úgy is széles körben követett ember, ha nincsen, csak mikroblog jellegű tartalompublikálása?
2009-ben a "blogszcéna" kifejezés 1-től 10-ig mennyire modoros?
@Sziebig Peter: lehet megint én gondolom rosszul, de nem azt fogják sokan és hosszú időn keresztül követni, aki jó, aki amit csinál az jó? Nem pedig azt akit hype-olnak, éppen ő az aktuális megmondó, a sztár az itthoni netes játszótéren.

Vagy én látom nagyon rosszul a dolgokat, vagy valamit nem értek ebből a mai internetes közegből. Vagy már az interneten is durván jelenvan az a fertő, ami a világot uralja meg egy ideje (lehet ez hülyén hangzik, de már kezdek nagyon hányingert kapni a mai "trendek"től).
@hírbehozó:

"es milyen lehetosegeket lat egy olyan blogger, aki nem az index cimlaptol varja a latogatokat?"

mondjuk olyat, hogy elsősorban maga miatt blogol. én például azért kezdtem el, hogy emlékezzek egypár-tizen-akárhány év múlva. a saját kis tudásközpontom. ha rajtam kívül más is olvassa, az csak hab a tortán, aminek nyilvánvalóan örülök, de az elsődleges cél az a sok ágyasmeggy miatt kieső memóriaszilánkok visszalapátolása :]
@Max Logan: Nagyon sokan, nagyon sokszor gondolták már úgy, hogy a webre nem vonatkoznak a hézköznapokban megszokott szabályok; legyen szó vállalatirányításról, marketingről vagy médiáról. Szerintem ez nem így van, és ami az offline világban érvényes, az az online világban is előbb-utóbb meg fog jelenni. És igen: szépen lassan a weben is megjelenik a "fertő".
"Valamit meg kell jelenniük előbb-utóbb az ügyesen és gyorsan dolgozó, ajánlórendszereken alapuló aggregátor szájtoknak, melyek képesek megmutatni számunkra a zavarosan hömpölygő információóceán tisztább, érdekesebb hullámait (sic!)."

Jó lenne ilyen itthon is, közösségi alapon, olyasmi, mint a Turulmeme, csak több userrel, hogy ne legyen annyira geek játszótér.

A nagyközönséget ebbe a koncepcióba leginkább egy nagy portál hátterével lehetne megcsinálni.

Az index/blog.hu pl. csinálhatna egy ilyesmi oldalt, mert neki meg lenne az ereje hozzá, hogy felfutassa. Ha csak a blog.hu-s blogokra csinálnák meg, hogy lehessen látni egy összesített listában a nép aktuális ajánlásait (mire hányan szavaztak), ne csak a szerkesztőkét, első lépésnek az is megtenné.
Azt azért meg kell jegyezni, hogy az Index főleg a saját blogjait futtatja a címlapon ... (ami persze érthető), így a maradék 3-4 helyen osztozik az összes többi blog.
@zero: mondjuk hozzateszem h azert nem lehet dunat rekeszteni jo blogpostokbol napi szinten. vagy lehet?
@hírbehozó:

Szerintem a napi több ezer posztból akad naponta 15-20, amit ki lehet tenni, mert "megüti a szintet" de ahogy sixx is mondta a PI számít.

Így hiába volt ma pl. iszonyú érdekes és jó poszt az angol könnyűlovasság támadása a Töriblogról (toriblog.blog.hu/2009/07/06/a_konnyulovassag_tamadasa) sosem fog annyi PI-t hozni mint egy Puruttya vagy egyéb bulváros poszt.

Igazából szerintem ketté kellene szedni a blogajánlót, az egyik felébe mehetnének a PI pörgető posztok, a másik (kisebb) részébe pedig az érdekes, de kevesebb PI-t generáló posztok.

Persze ehhez tudni kellene, hogy mi pontosan a célja az Index-nek a blogajánlóval. Csak PI-t és reklámbevételt termelni?
@zero: ez a nunisziget egy pofátlan nyúlása ennek a blognak:
guesshermuff.blogspot.com/.
sajna az eredeti tulajának nem találom az oldalon a kontaktját - bár nem hinném, hogy érdekelné/tudna ellene tenni bármit is. na ez a ciki. vééérciki.
@mr lebowski:

Ők már 660 csajnál járnak xD
Amúgy tényleg pofátlan nyúlás.
már régóta azon agyalok, hogy azzal, hogy a blog box-nak rendes szerkesztője van, aki élet halál ura, ezzel elveszik az egész közösségi szelekció a blogolásból. Elértük azt, hogy jóval kevesebb (nem nulla) moderációnak kellene eldöntenie, mi kerüljön ki: forró témák, kit linkelnek, twittelnek sokan, hol megy a kommentelés. Ez már egy másik halmaz lenne, persze némi metszettel, mint ami most van.
@dave:

én már régóta szorgalmazom, hogy legyen egy napi top 4,8,24 óra melyek a legolvasottabb posztok (amik nem voltak index címlapon, csak azok) és hol született a legtöbb komment (melyik posztok pörögnek, szintén amik nem index címlaposak)

Mivel ha sokan olvasnak egy nem index címlapos posztot, akkor azért abban csak van valami, amiért érdemes elolvasni ...
@zero: igen, és ez is legyen az index cimlapon, pl. lehetne a blogbox görgethető, vagy jobbra balra más más tartalommal. A lényeg, hogy tolják az arcunkba, és ne kelljen keresgélni a jó posztokat.
@zero: egy ilyen top oldal tényleg hasznos lenne, és nem is lenne nehéz megcsinálni. Hasznosabb lenne, mint mondjuk a képes avatarok, amiket nemrég raktak be.
Szerintem aki komolyan gondolja, az úgyis saját dolgot csinál, nem fog egy ilyen blog.hu szerű marhakarámban másnak korrekt tartalmat generálni, főleg nem ingyen.

Általában a legjobb "blogok", "magazinok" is ebből a rétegből kerülnek ki, nekem pl. talán a cc meg a webisztán az egyetlen blog.hu alá tartozó blog az rss olvasómban a kb 200-300 feed között. Ebből a webisztán hamarosan kikerül, mert a színvonal itt is bezuhant a béka segge alá, tudálékos, elfogult, sznob szar lett, tele buzzwordökkel és webkettő-nomádnak-lenni-trendi kifejezésekkel, ez meg engem nem érdekel.

A több ezerből a 10-20 érdemes post nagyon szar arány, de ahogy az kiderült, a PI számít, innentől fogva meg a tartalom teljesen mindegy.

De azért örülünk a blog.hu sikerének, nagyon fasza minden, ügyesek vagytok. További kellemes és akadálymentes PI generálást kívánok az év hátralevő részére is.
Általában a legjobb "blogok", "magazinok" is ebből a ___"saját"___ rétegből kerülnek ki*
@zero:
Ez aranyos, ezzel tkp. azt mondod, hogy kell csinálni egy második blogketrecet, pl. a blog.hu főoldalon, ahova ugyanúgy a cigányos/buzis/jobbikos/csöcsös-pinás dolgok kerülnek ki, ti. ezek generálják a legtöbb PI-t és kommentet. :)

@dave:
Szerintem meg keresgélni jó dolog, és ne a zindexes szerkik döntsenek az ízlésem felől. (Én spec. a blogketreces bejegyzések min. 90%-át kapásból hanyagolom, mert vszeg. nem fog tetszni - avagy ezt úgy is lehet érteni, hogy jobb szeretem a saját főztöt az instantlevesnél).

@tarsolya:
Én a webisztánt annak ellenére olvasom, hogy nagyon ritkán értem meg teljesen, hogy miről is szól az adott bejegyzés. (Mondjuk éppen ezért nem is szoktam nagyon beleszólni a dolgokba).
@Vérszegény éjszakai dúvad:

Én csak ötleteltem ... :)

Miért, a mostani rendszer ez így jó? Kit érdekel a 1258. kamu szakítós történet? Meg a 4x24 epizód tartalma egy sorozatból? Akit ez érdekel, az úgyis megnézi magától az adott blogot ...

Egy csomó klassz blogot fel lehetne fedezni, ha faszább lenne a ajánló ...
Mert az átlagolvasó nem fogja a netet feltúrni, hogy hol, merre van egy érdekes blog ...
@zero:
Én igazából a szuperfeedet hiányolom, nekem mindig az volt a kiindulópont. Aztán a bloggerek ajánlóira mindig rákattintok, hátha valami érdekes lesz ott (így találtam pl. a pontilyen.blog.hu -t is, meg, ha egy kommentben valaki érdekesebb/elgondolkodtatóbb/viccesebb/stb. dolgot fűz hozzá, akkor - ha van - megnézem a blogját, hátha valami érdekesebb dolgot találok (na, így pl. Rókica blogjára akadtam rá).
@Vérszegény éjszakai dúvad:
ja, lemaradt:
Mint ahogy az offline világot, úgy a blogoszférát SEM ismerheted meg teljes egészében. Ami szerintem nem is baj.

Persze ez csak az én véleményem, a vélemény meg tudjuk, hogy az ember melyik testnyílásával állítható párhuzamba...
@Vérszegény éjszakai dúvad:

Azt ígérik, ha befejezik a heggesztést a blogmotoron, visszakapjuk a szuperfeedet.
Szerintem nem a "nyugati világban" nincsenek Indexek, hanem nemzetközi vizeken. Külön kell beszélni szerintem egy-egy ország (akár az usa) lokális piacáról és közönségéről és a globális angol nyelvű közönségről. Utóbbinak valóban nincsen "Indexe".
Nna, engem nem igen izgat az Index címlapja, lefütyülöm, de tényleg. Meg nem is abban a műfajban nyomulok, ami nagy érdeklődésre tarthatna számot.
A blogponthu-t viszont szeretem, mert ingyér ad egy csomó - pillanatnyilag korlátlan - tárhelyet, ahová felrakhatom a fotóimat. A sablonok elég szépen testre szabhatók, nekem mondjuk egy haverom segített vele, de az apróbb korrekciókat elég könnyű megejteni.
És ha ügyes vagy, egy idő után a blogod már nem is hasonlít a blogra... :)
@zero: a blog.hu biznisz, nem adjak ki a szerkesztest a kezukbol. /bar ezzel a csizmas kandurral kb pont azt nyirtak ki, hogy a blogon el lehessen adni hirdetest. mert ugye most kitol is venne a helyet a mediaugynokseg?/
Ha figyeled, akkor cirka 20 blogbol van rendszeres merites, a tobbi csak akkor ugrik fel ha van benne csöcs, maszturbalo nagymama, cigany/zsido, gyurcsany, meg esetleg iwiw.
Oszt ennyi. Ha nem ez lenne, nem klikkelhetnel minden egyes nap az autozz! cikkere, vagy a sorozatleiros, szakitos, vagy megint csak dogunalmas arc blogjara.
"Torzul a verseny" ahogy a kepzett vadkapitalista mondana. Mindamellett, hogy ez ugye tokre nem kozossegi hepaj, hanem index brada eldonti ki porog fel. (nem bantasbol mert tok jo blog, de pl az Addict szinte minden postja blogketreces, egy idoben a Bigyo blog minden postja ott volt, pedig neha szinte annyi volt a post, hogy most epp nincs post..)

Szal most vallon lehetne veregetni az indexet mert teret adott a blogolasnak?
nem igazan.
csak eloremenekult, es lefedett egy piacot, ami nelkule is beindult volna itthon. csak igy nemileg tud folotte kontrollt gyakorolni.
Persze az vesse ra az elso kovet...

Na mindegy, a blog.hu kezelofelulete alapbol is indok a koltozesre :)

A blogketreces megjelenes ellenben rohadt latvanyos kattintast general. Es hat vannak olyan temak, blogok, amik akkor mukodnek jol, ha sokan csekkoljak (user generated content-re epulo szajrek ugye)

A mikroblog vilaga fele torteno elmozdulas meg...
az a jo az internetben, hogy nem csak a magyar viszonyokbol lehet valasztani :)
@GaZe: ize, ketpupu teve.
Tudom, a lapcsalád szent, és dícsérni való, csak szólok, hogy hőn szeretett überfasza blog.hu-tok épp 25-ösével dobálja újra a feed-eket. További kellemes ajnározást kívánok, viszont ha holnap is ilyen kitűnő minőségű lesz a szolgálatás, akkor technikai okokból le fogok iratkozni.
@zero: melyek a legolvasottabb blogok?
a vastagbőr az biztos köztük van, de akkor gondolom nincs legolvasottabb blogok listája.
pedig én mennyire kerestem az elején ezt a listát, dehát ez nem demokrácia, csak 3T-s rendszer, öreg kádárt titkon az indexen azért sokan szeretik....
@tesz-vesz: vagy 2T-s.
az se sokkal jobb.

@Vérszegény éjszakai dúvad: mi az a szuperfeed?
@Dave_hu (törölt): Ez a jobbra-balra blogbox görgető nem lenne hülyeség más-más kategóriákkal, mint politika, bulvár-szenny, marketing stb.
Én, mint felhasználó szívesebben tekinteném át pl. a marketing felhozatalt index címlapról, mint blogger meg nagyobb figyelemre tarthatnék számot. Szerintem mindenkinek jó lenne...