Apple iPad: minekvan és kinekvan?

Steve Jobs tegnapi Apple Keynote-ja mindjárt egy nagyon merész felvetéssel indított. Tudniillik azzal, hogy van-e szükség egy harmadik készülékre a laptop és az okostelefon között, félúton. (Természetesen nincs. De ezt most hagyjuk.)

Jobs szerint csak akkor van szükség erre a harmadik eszközre, ha a következő területeken jobbat tud nyújtani, mint az előző kettő: 

Szegény MacBook-tulajdonosok, nem tudom, hogy mit érezhettek, amikor bemondta nekik a Nagyfőnök, hogy a MacBook nem elég jó böngészésre, emailezésre, videó és képnézegetésre, zenehallgatásra, játékok és alkalmazások futtatására. Aztán persze jól megkapta a netbook is a magáét, mondván, azok a gépek meg bár olcsók, de lassúak, "rossz a kijelző minősége" és amúgy is, "pc szoftverek" futnak rajtuk. Hát ez aztán az ultimate érv! Főleg egy olyan tablet mellett, amin iPhone OS-van, annak minden limitációjával. Ahelyett, hogy adtak volna egy valóban teljes értékű számítógépet a népnek.

Noha, maga az iPad is csak egy netbook, csak épp az iPod Touch funkcionalitását hordozza magában, és nem egy rendes számítógépét. Nincs benne bika proci. Jobb kijelző? Hát nem tudom, hogy milyen lehet glossy-s, színes kijelzőn e-bookot olvasni, de tartok tőle, hogy nem jobb az élmény, mint egy netbook esetében. A Kindle-t kegyelemből nem is említem.

A multitasking és a flash-támogatás hiányán pedig már csak röhögni tudunk. Arról nem beszélve, hogy a fenti 7 pontból 6-ot az iPhone is tökéletesen megold. Ráadásul az iPad huzamosabb használata valószínűleg legalább olyan fárasztó és kényelmetlen, mintha állandóan a levegőben kellene tartanunk a netbookunkat.

Az Apple küszködött azzal, hogy hogyan is kommunikálja az új kütyüt, az iPadot. Szerintem két csoportnak akartak szólni. Az egyik a fanboyok, akik már rendelkeznek egy MacBookkal meg egy iPhone-nal, de mivel a MacBook túl nehéz, és kényelmetlen ide-oda hurcolászni, netbookja meg nem volt az Apple-nek, ők szépen be lesznek csalogatva az iPad utcába.

A másik tábor, akire számíthat az Apple, azok az emberek, akik a számítógépet tényleg csak böngészgetésre szokták használni. Nekik teljesen megfelel egy CrunchPad. Akarom mondani: egy iPad. Persze csak akkor, ha beletörődnek a fent említett limitációkba.

Az újság-élményű számítógép, na meg Steve Jobs feltűnő New York Times-imádata juttatta eszembe, a múltkori hírt, miszerint a NYT jövőre részben fizetőssé tenné tartalmait.

Gondolkodjunk csak... elképzelhető, hogy az Apple pont ugyanazt a modellt fogja végigzongorázni az online írott tartalmakkal, mint tette az mp3-akkal? Zenét az iTunesből, alkalmazást az App Store-ból... újságelőfizetést és e-bookot meg szintén az Apple-től fogunk vásárolni? Lehet, hogy Steve Jobs fogja megvalósítani Rupert Murdoch nagy álmát, a fizetős online hírekről, újságokról, magazinokról?

Hm. Ha ez lesz a modell az iPad mögött, akkor valóban egy luxustermékről beszélünk. Gazdag embereknek való játékszerez ez. Olyanoknak, akiknek van idejük letenni a laptopjukat, félretenni az okostelefonjukat, lemenni egy trendi kávézóba, és egy nagy iPod Touch-on olvasgatni a fizetős New York Times-t.

Kérdezzük csak meg Hitlert...

Címkék: apple steve jobs tablet ipad netbook
2010.01.28. 15:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sounds like a fucking tampon

lol

azt hiszem, nem vagyok célcsoport... jó lesz az amerikaiaknak a kocsi hátsó ülésére.
"újságelőfizetést és eBookot meg szintén az Apple-től fogunk vásárolni?"

Hááát nem lepődnék meg, gigafurmányos egy cég az biztos, másról nem is lehet szó!

Akárcsak a Google meg a Street View, amin keresztül offline plakáthelyeket akarnak online eladni.

De hát így kell csinálni, ügyesek!
Hasonló következtetésekre jutottak ők is ->

"Apple iPad, ez meg mire jó?"

www.hwsw.hu/hirek/43847/apple-ipad-elektronikus-olvaso-konyv.html
Nem tökéletes az eszköz, de az irányt jól mutatja.

Tél van, a napsütéses órák száma igen alacsony - le kéne vennetek a napszemüveget, azt hiszem :]
Én mondjuk látok benne némi fantáziát. Akár saját szakmámban (hangmérnök) szoftvertávvezérlésre szuper lehet.
Erre egyébként már van is szoftver.

Nem lenne rossz a cikk, csak így hogy még nem volt egyikünk kezében sem, viszonylag értelmetlennek tartom lefikázni.
mint ahogy be is jelentették az iBookStore-t - ezt a részét már senki sem nézte a közvetítésnek?
Lehet sajnálni az Arrington féle CrunchPad-et. Ők egyszerűen csak a böngészésre lőttek volna, jóval olcsóbb ár mellett.
Szerintem van az a célcsoport, akik még nem használtak emailt, webet, mert bonyolult nekik a számítógép általában. Nekik ez az a pont, ahol beszállhatnak. Pl anyám és apám 60 fölött ismerkednek ezekkel és nehezen megy nekik, az iPad-dal könnyebb lesz. És nekem is megtanítani. :)

Rendszeresen látok 2-3 éveseket iPhone-t kezelni, nekik menni fog az iPad is. A MacBookot azért nem adnám oda.

Plusz van az a szitu, amikor a laptop kényelmetlen, egy iPhone vagy ilyesmi túl kicsi. Pl leltározok a boltomban, megyek polcról polcra, és beírom a meglévő táblázatba, hogy miből mennyi van, esetleg beszúrok egy-két szavas megjegyzéseket.

Bővül a felhasználók köre, ezt más nem tudta elérni. Ráadásul úgy, hogy új eszköz, de egyből van rá applikáció is rengeteg.

De magamnak nem fogok venni valszeg. :)
Az iPad-et én sem értem, pedig Apple fanboy vagyok. Viszont legyünk már korrektek a CrunchPad-et illetően: az egyszerűen nem létezik, most JooJoo a neve, ott a link, amit Komavary posztolt.
Köszi a videót!!!!
Sírok a röhögéstől :D
A dráma (az Apple-ről van szó!), hogy a CrunchPad (noha még mindig nincs kézzelfogható példány belőle) jobban néz ki mint az iPad

A többi már csak hab a tartán:
-zárt (op)rendszer
-nincs multitask
-nincs kamera
-nincs wide screen
-nincs flash
-nincs usb (és a többi...) adatpter
-nincs SIM

És mondhatja bárki, hogy neki ezekre nincs is szüksége: ma egy ilyen célgépnél ez alapprobléma
Fícsörként bemutatott "music"-fícsör minek van?
szerintem is született egy gigászi iphone, aminek én személy szerint nem látom értelmét az én életemben. nem vagyok fanboy, de van macbookom és iphoneom is, előbbivel néha szívok, de ha már laptop, akkor inkább ő mint egy windowsos bármi spec. az iphone pedig az egyik legjobb dolog amim van, nagyon szeretem, én inkább azt vennék mint ipadet, ha már választani kell. és vannak tényleg nevetséges elavuktságok, nekem igazából a flash a nagy kérdőjel, miért is nem sikerült évek óta kifejleszteni/megegyezni? a multitask meg a másik.
Teljes tévedés ez a poszt, szerintem az Apple megalkotta az igazi netbookot, úgyhogy lehet, hogy (minden hibája mellett) ez lesz életem első igazi Apple-je, lecserélem rá az Eee-t.

Nekem az Eee az első pillanattól tetszett, örültem, hogy van egy olyan árú gép, amit nem kár összetörni (még nem tettem meg), és bárhova magammal vihetem. A billentyűzet azonban kétségtelenül a hátránya, nem csak a kis mérete miatt (kényelmetlen), hanem, mert hibalehetőség, meg a gépet macerás is elővenni, ez a kinyitós mechanizmus sok problémát okoz.

Nyilván ezt mindenki tudta, csak senki nem merte felvállalni a tábla-pc-k interfészének a megtervezése feladatát, illetve, aki ezt jól-rosszul megtette, az kurva sokat kért érte (M$-féle tábla-pc-k). Sajnos a felállás az, hogy, mondjuk így, minden 100k HUF megfeleltethető egy kilónyi nehezítésnek, egy félmilliós gépet senki nem visz el túrázni magával, akármilyen könnyű is.

Ezeket a problémákat, mindegyiket, Jobs-éknak sikerült először megnyugtatóan megoldaniuk. A bemutató estéjén a 140k HUF-os magyar bruttó ár az nem kifejezetten olcsó, de drágának sem mondanám (a Nexus One ára is ennyi volt, ha jól emlékszem). A Crunchpadnek én is nagy drukkere voltam, és vagyok is (hiszen ugyanez a kategória) de hol lehet _most_ megvenni? Sehol.

Ennek a gépnek a nagy hibája a telefon hiánya, ez zavar engem is (így ha ezt vinném, nem kellene telát vinnem csak egy headsetet). De nem kizárt, hogy egy-két év múlva, pl. 3G-n olcsóbb, vagy nem sokkal drágább lesz Skype-olni, pl. Skype-outtal hívva a másik felet. Talán, nem próbáltam még.

Összességében véve a levegőben lógott már a számítógépek új generációjának a megjelenése, és Jobs-é a dicsőség, hogy ő állt elő az első ilyen (minden hibája ellenére) életképes géppel. Történelmi pillanat volt ez, kis túlzással.

(Továbbra is várom a félbevágott netbookok másik felét: egy olyan otthoni kisszervert, ami a routoláson kívül pár letöltést tud csinálni pl. egy usb-s vincsire, backupolni lehet rá és intézi az élet dolgait. Hasonló lenne ez a Fonera 2.0-hoz, csak egy kicsit erősebb lenne a benne lévő számgép.)
Szerintem jó ez az iPad csak még kicsit fejleszteni kell:
-ki akar zsíros képernyőn böngészni, és nem ergonomikusan írni: csapjanak hozzá egy billentyűzetet.
-hogy kényelmes legyen olvasni a képernyőt, csinálják meg felhajthatóra, ha épp nem használom, vagy szállítom, akkor meg be tudom csukni
-+flash, multitasking, usb, stb.

Ha ezeken a javításokon végigmennek garantálom, hogy forradalmasítja a ...
@KGyST: felkeszultel arra h iphone os lesz az uj oprendszered, a flashtamogatas hianyara, az alkalmazastamogatas zartsagara? ha igen, akkor hajra.
szerintem amugy a tokeletes konstellacio: egy laptop, egy iphone vagy nexus one + egy kindle. helo.
b p: Van hozzá bill, és olyan tok is amit kihajtva döntött pozícióba kerül a gép :)

images.apple.com/ipad/design/images/accessories_20100127.jpg
Hát, ebből a Flash hiánya az pozitívum, már ha a HTML5 flottul megy.

Amire nekem mindenképpen kell, az egy böngészés és (pdf-ben tárolt) tervek nézegetése. Ha a Dropbox megy rajta, akkor baj nem lehet.

Kindle nem kell, a laptopot nem viszem magammal sehova, max az ágyig, marad a tela és az Eee. Ha ezt a kettőt ki tudnám egy (telefonos) iPaddal váltani, az menő lenne. A tervrajzokat nézni, egy újjal pan-elve, kettővel zoomolva meg még öt év múlva is menő lesz.
@Greg-0:
Amivel vissza is csinálják note/netbooká. Ebből látszik, hogy még eléggé v 1.0 a cucc.
@KGyST: kapisgálják, csak még nem jöttek rá, hogy mennyivel praktikusabb egy darabban :))
remélem a japánok csinálnak majd néhány teljes értékű oprendszert tartalmazó táblát :)
@B.Cs.:
Hát, ha valaki, akkor nem a japánok lesznek. De hogy ki, azt nem tudom. Egy ilyen interfészt kisütni nem egyszerű dolog. Az Apple most bemutatott egyet, ami már bevált az iPhone-nál, nyilván ez eléggé 1.0 és csiszolni kell rajta, de nagy vonalakban működik, látszik rajta az Apple-szellem. Ez a feladat direkt nekik lett kitalálva, na.

A M$-t most megrészegítették a webes sikerei, és eltántorították az oprendszeres kudarcai, ők nem fognak belevágni egy olyan fejlesztésbe, amivel egyszer már elhasaltak (Tablet PC).

Valszeg a nyitott kód van a használható oprendszertől amúgy is a legmesszebb, ezen belül egy ilyen formabontó interfész különösen távolinak látszik.

A Goole az Android továbbfejlesztésével, vagy a Chrome OS-sel még labdába rúghat, valami távol-keleti gyártóval, erre van még esély.
CrunchPad vs joojoo:
www.techcrunch.com/2009/11/30/crunchpad-end/

Pont az volt a sztori lényege, hogy az egész kitalálóját (M. Arrington) a háttérbe akarta szorítani a gyártó(!), ezért a TechCrunch inkább kiszállt az egészből. Így az összes előre kialkudott beszállítói kedvezmény elszállt és az egész cucc ára az égbe emelkedett:
www.techcrunch.com/2009/11/30/crunchpad-end/
Nem akarom feszegetni az iPad technikai paramétereit, meg hogy kinek és kinek nem készült a cucc. Az előbbi a kiadásig még fejleszthető, az utóbbi pedig spekuláció. Inkább arra a listára térnék rá, amit Jobs felhozott a prez elején.

Browsing---------
A böngészés kapcsán rögtön két pletyó jön szóba: flash és multitask. Az előbbiről csak annyit, hogy az Adobe élből cáfolta a dolgot (link később), igenis lesz flash az iPadben. Hogy hogyan, hányas és mit tud, az már más kérdés, és úgyis csiszolni fogják. A multitask viszont már egy kínosabb dolog. Aki netezik, annak egyszerre fut az IM, a böngésző, esetleg még zenét is hallgat, no meg a twitter kliens. Ezeket a dolgokat folyamatosan újraindítva soros módban használni és úgy netezni, az 2010-ben bukta. Persze, lehet, hogy az Apple majd szépen megmagyarázza nekünk, hogy hogyan is böngésszünk, és kapunk, amit kapunk, lásd Safari. Azt egy csepp pofátlanságnak tartom, hogy a Google szolgáltatásaival: maps, utcai nézet, youtube, stb. Jobs az iPad saját érdemeiként villog, hiszen erre egy PDA is képes. Dehát ha el akarsz vmit hitetni az emberekkel, akkor nem árt egy kis parasztvakítás.
www.techcrunch.com/2010/01/27/adobe-flash-ipad/ (flash...)

E-mail---------
No, itt jönnek a komoly bajaim. Egy iPhone tenyérbe illik, nincs vele gond, kézreáll, mint bármilyen teló vagy PDA. De elképzelem magam, ahogy megpróbálom használni ezt a csodát. Magam elé tartva, hogy lássam is, tapizni is tudjam, ahhoz minimum egy stabilan tartó balkéz kell. Aki szeretné elképzelni, próbáljon meg egy maga elé tartott A4/A5-ös füzetbe jegyzetelni. Ha az ölembe veszem, akkor a tábla alján levő gombokat tapizni egy halál, csuklógyilkos. Ha leteszem magam elé, ahogy a bill. fekszik, akkor a kép lesz torz és minden, ami a környezetben van, becsillan, mert még én sem takarom. Az érintésérzékeny billentyűzetekkel még nem tudtam megbarátkozni, pedig a PDA-mon nem egyet volt szerencsém kipróbálni. Ezen nagyobb szöveget gépelni nem tudom, hogy lehet, talán 1-1 ujjal, de az szükségmegoldásnak sovány.

Photos---------
Bevallom, szoktam a PDA-mon képeket hurcolni magammal, de hogy mondjuk azon a frissen lőtt fotóimat visszanézzem, azt már nem... Akkor inkább a monitor vagy a tévé, mert manapság már minden civilizált géphez adnak TV-kábelt. A kedves arcát nézegetni 640x480 bőven elég... Aki pedig a családi albumot hordja magával, az sem spirálfüzet méretben teszi, hanem noteszméretben... akkor most miért hordana egy komplett digitális képkeretet magával?

Video---------
Utazás közben néha én is nézek videót, ahogy szoktam látni embereket kézi dvd-lejátszóval mozizni is. Ez megint az a kategória, hogy egyszemélyes, utazás közbeni mozizásra az iPad nekem nagy, arra meg, hogy kényelmesen, otthon filmet, akár youtube-ot nézzek... hát arra brutálisan vacak ötlet.

Music---------
Mamut iPod... :D Ezt ugye nem gondolta komolyan? A PDA-mhoz van jópár SD-kártyám, de persze nem a mennyiség a lényeg, vehetnék egy nagyot is helyettük, szóval arra jelentősen több zene fér rá, mint amennyi az akku üzemideje, válogatni tudok, de ezzel szinte minden korszerű mp3 lejátszó így van már. A zenehallgatás nem indokol egy ekkora állatot. Na jó, ha közben mondjuk netezek, levelet írok, közben jó zenét hallgatni - de ugye épp ez az, amit a multitask hiányában elbukunk.

Games---------
Nem vagyok erős játékos, szóval sok véleményem nincs. Ugyanakkor nem tudom nagyon elképzelni a játékot egy olyan eszközön, ami tenyérben nem fér el, hogy jó fogása legyen, tehát egy kéz tart, egy kéz tapiz, vagy leteszem, de akkor meg nem látom, vagy ölbekapom, akkor meg a csuklóm törik ki... szóval nem jön össze.

eBook---------
Ahogy Wozniak rámutat, várhatóan pontosan ez lesz az a szegmens, amire az Apple épít, azaz hogy az online média fizetőssé válását fogja saját vitorlájába fogni és megadóztatni. De megint saját tapasztalat: szoktam úton olvasni PDA-n, és könyvméretű e-bookokat VALÓBAN nem jó tenyérméretben olvasni, tehát igen, erre jó lehet az iPad. Ami miatt mégsem lelkesedem az ötletért, az pontosan az iTunes-os hozzáállás, hogy igen, minden elérhető lesz, mindent megkaphatok, csak fizessek érte, de ha lehet, ne akarjam megkerülni a rendszert... Sajnálom, nagy testvér, ez így nem fog menni.
Szóval nem akarok ítélkezni, csupán végiggondoltam, hogy mire és mire nem tudnám használni ezt a kis okost, amiből tuti trend lesz, ami szexi lesz, mert Apple, sokan ráizgulnak majd, az Apple-fanok befizetnek erre is, Jobs pedig learatja azt a sikert, amit Gates 4-5 éve magának vizionált a TabletPC-vel.
Amúgy iPad témában spekulációk helyett a TechCrunch olvasgatását:
www.techcrunch.com/tag/ipad/
Az iPad nekem is nagy csalódás volt. Én elég nagy apple felhasználó lettem (macbook, iphone, imac tervben), de sokáig reménykedtem, hogy snow leopard lesz rajta. Nagy csalódás volt. Nekem ez az apple történetében egy macbook air2-t. Megpróbálnak valamit eladni, ami szerintem nincs igazán kész. Vagy csak szimplán nem én vagyok a célcsoportjuk. Én az iphone-t is komoly munkára használom, egy iPad-on nem gügyögni, meg emailezgetni szeretnék, hanem "komoly" dolgokat csinálni. Ahhoz meg snow leopard kell, csak ugye akkor nem lehet az iTunes-ból eladni. Én az iphone os választásának ezt látom egyetlen okának, csakhogy sok ember (legalábbis az olyanok mint én), pont emiatt nem veszik meg a hardvert sem. Persze, már lehet, hogy nem ez az igazi üzlet...
a tablet eddig még mindenkinél megbukott. szerintem egy 5 collnál nagyobb kijelzőt hülyeség nyomkodni. mert akkor ahhoz már egy valódi billentyűzetet érdemes illeszteni, és így pont elfér az öledben, vagy ha fekszel, akkor a hasadon. magyarán egy 8 collos netbook (mac book mini) lett volna a megoldás, amin nem az iphone os fut, hanem mac os x. és pont jó otthoni terminálnak az ágyba a geek srácoknak, és mondjuk az air változata pedig elfér a kézitáskájában a nerd lányoknak. steve jobs szerintem ezt egész egyszerűen benézte.
persze lehet, hogy ezt a cuccot venni fogják az amerikai nagymamák, mint a cukrot, és akkor mindenki azt fogja mondani, hogy steve jobs nagykirály. szerintem ettől függetlenül nagykirály.
@[nev]:
Nekem az Eee 9"-es, és annak a billentyűzete, mondjuk így, megszokható, de ha napi nyolc órában azon kellene klimpíroznom, megőrülnék, illetve, leszáradnának az ujjaim.

Ez nem egy nagyon kicsi notebook, ezt kell megérteni, és nem is arra használjuk majd, amire a notikat.

Mondjuk, a Crunchpad-et nagyon sajnálom, remélem, tudnak majd ásni egy másik gyártót neki.
A probléma szerintem az, hogy ez nem egy kompakt számítógép, hanem egy túlméretezett telefon, miközben kezelhetőségében, lehetőségeiben egy PDA felülmúlja.
Ez alatt azt értem, hogy kis túlzással:
1, az iPod az iTunes-hoz csinált kliens, aminek tartalmát (a zenéket) válogatod össze, de meg kell venned, méghozzá abból a palettából, amit az Apple nyújt, a működéséhez semmi közöd.
2, az iPhone egy AppStore-hoz csinált kliens, aminek a tartalmát (az alkalmazásokat) ugyan te válogatod össze, de meg kell venned, méghozzá abból a palettából, amit az Apple nyújt, a működéséhez semmi közöd.
3, az iPad egy iBookStore-hoz csinált kliens, aminek a tartalmát (az e-bookokat) ugyan te válogatod össze, de meg kell venned, méghozzá abból a palettából, amit az Apple nyújt, a működéséhez semmi közöd.
OK, elnagyolt a példa, de a párhuzam érezhető. Nem az ingyenes Google Mapsre vagy Youtube-ra épít az Apple, hanem azokra a funkciókra, amire az iPad-et kitalálták, és amihez a tartalmat csak az Apple-on keresztül fogsz hozzájutni, pénzért.
Ahhoz, hogy ezt a cuccot a netbookokhoz lehessen hasonlítani, ahhoz a cucc túl zárt. Nem azt telepítem, amit szeretnék, lásd a balhékat nemrég a Google-lel. A nagytestvér vigyáz rád, nem engedi, hogy csúnya dolgot csinálj. Ezt persze hosszútávon bekajálja egy nép, minél kisebb és butább egy eszköz, annál könnyebben. Aztán van aki feltöri a cuccot, hogy "átvegye a hatalmat" az Apple-től, ők persze a sötét oldal.
Persze egyre kevesebben lesznek olyanok, mint én, hogy szeretnek buherálni a gépen, szeretnék tudni, mi hogy működik a háttérben, és szeretnék kezükben tartani a gyeplőt. És néha néznek pornót, tesznek fel a gépre illegális tartalmat, és olyan működésre is akarják bírni a gépet, amit az elvileg nem tud... Az Apple a kényelmes birkaság felé tereli a gépet, a nép pedig szépen lassan megadja magát. Szépen lassan elhitte, hogy zenét csakis az iTunes-ről lehet beszerezni. Elhiszi, hogy az AppStore a jó alkalmazások gyűjteménye. Én az ilyenekben nem hiszek.
Tessék elolvasni:
lifehacker.com/5458690/the-problem-with-the-apple-ipad
"az új kütyüt, az iPadot."
"az iPadot."
"iPadot."
"IPADOT"

wááááh
indexéknél dettó. "ez meg ez ilyen meg olyan az _iPadon_"
emberek. nem egy padról beszélünk. Külföldiül van. tessék már felfogni, a faszomatmár.
Szivesebben látnék egy valódi tesztet tőletek, amikor jól megfogdossátok. De a legjobb egy összehasonlító teszt lenne, négy-öt hasonló termékkel.
SirEstate, nem is értem, miért írsz a blogodon egy valódi tesztet a rózsadombi villákról. Szerintem a webisztánosok szívesen olvasnák :D
Csak mellesleg jegyzem meg, hogy az iPad-et még amcsiban is nagyon kevesen fogták kézben... lehet, hogy ez a fő ok, amiért nincs ilyen teszt.
Űbázz, azt nagyon tudom szeretni, amikor az emberek fogalom nélkül lőnek a levegőbe. Mindenki, aki egy kevés ismerettel rendelkezik az iPhone-nal kapcsolatban, pontosan tudja, hogy mi az, amit bír a multitaszkingja. Ennek ismeretében azt állítani, hogy ha zenét hallgatok, nem tudok mást csinálni, hát hogy is mondjam... Finoman szólva is tájékozatlan kommentelőre vall. De azért folyik belőle a faszság feszt.
@ZZZZZ: én csak azokra a gizmodo, techcrunch és hasonló cikkekre tudok támaszkodni, ahol a szerzőnek a kezében volt már iPad, és ezek alapján írja, hogy hiányzik a multitask.Szerintem a te kezedben éppúgy nem volt iPad, ahogy az enyém sem, tehát hitelesen megítélni ezt nem tudjuk. Gondolom ezeket az amcsi tech-oldalakat szerinted faszsággal töltik meg, ha így akarod látni, lásd így, hívőket nem akarok megtéríteni.
Azzal, hogy az iPhone-hoz hasonlítod, ezzel elismered, hogy ez nem egy számítógépjellegű, hanem egy túlméretezett iPhone-jellegű dolog, egy telefon/pda praktikusságát nélkülözve.

Végezetül egy újabb érdekes:
www.techcrunch.com/2010/01/29/ipad-chrome-os/
Szerintem nem a flash, vagy a multitaszkolás lesz az, amin az iPad sorsa múlik.

Leginkább három dolog:
1, Lesz-e annyi iBookStore olvasó, mint amennyi iPad zenehallgató, AppStore vásárló. Amcsiban valószínűleg lesz. Máshol már nem olyan biztos.
2, A fejlesztők tudnak-e kitalálni vmi forradalmit, amivel kihasználják a felületet... mert akárhogy is nézem, PDA-ra az AppStore ellenére még mindig több alkalmazás készül, mint iPhone-ra, és olyan dolgot nem ismerek, amihez iPhone kéne.
3, Hogy végső soron mire lesz jó az iPad. Feljebb már leírtam, hogy személy szerint nekem mire lehetne, vagy nem lehetne jó, de ez csak én vagyok. De gondoljatok bele... Slágertelefon lett az iPhone, mert vmi olyat tud, amit más teló nem? Nem. Játékplatform lett? Nem. Kiütötte a PNA-kat a nyeregből? Nem. Egy trendi, csillivilli kütyü lett, ami mindenből tud egy kicsit, nem is rosszul és nem is olcsón, de ami mindent tud, az igazából semmit. Egy tipikus gadget, egy csinos kütyü technokratáknak. Hogy az iPad mi lesz, azt max találgatni tudjuk.
@KGyST:
szerintem tapogatásra egy 5 collos kijelző untig elég. ha ennél nagyobb kijelző kell, akkor meg legyen netbook. szerintem 8 coll a legkisebb méret, ahol ez működik. ennél a méretnél kezelőfelületnek szerintem már jobb egy hátulról megvilágított billentyűzet, mint a touchscreen. persze van aki azt mondja, hogy már 3 coll esetén is valós billentyűzet kell. úgy vagyok ezzel, hogy tenyérbe minek, ölbe meg miért ne. az apple termékpalettájén egy 5 collos iphone-t el tudnék képzelni (fele ekkora ipad), és egy 8 collos macbook-ot.

én ezt tippelem, hogy jön majd jobs, és azt mondja: rájöttünk, hogy ez az ipad túl nagy. az idősebbek veszik, a kijelző mérete és a tábla egyszerűsége miatt, de nem veszik a fiatalok. nem elég vagány. mivel a multitouch kiválóan alkalmas nagyításra így a kisebb kijelző is kielégíti az olvasói igényeket. és ezért itt az új ipad mini. [...] továbbra is kapható az óriás ipad. vagy valami hasonló.
Szerintem egyszerűen kiadnak majd újabb és újabb változatokat ugyanazzal a kinézettel, de mindig adnak majd hozzá új lehetőségeket.
@[nev]:
1. Nekem a 15"-ös Notebook billentyűzete még megszokható szöveges dolgokra, ennél többre nem.

2. A 9"-es notebook billentyűzetét is használom néha, de azon tartósan már nem gépelnék, ez tuti, ilyen értelemben az már nem megfelelő.

3. A fentebbi 9-es Eee-n még el tudtam olvasni egy regényt, az erre még jó, de egy telefon méretű ketyere nem elég erre.

Ezekből a megfontolásokból következik -számomra-, hogy egy 9"-es ketyere jó olvasni, és kevésbé jó írni, az iPad meg pont ezt tudja. Az, hogy nincs multitaszking meg Flash, lehet bosszantó, de koncepcionálisan biztosan nem baj.

Persze, ha kijönnek a hasonló, Android-alapú ketyerék, amik multitaszkolni is tudnak majd és Flash is lesz rajtuk, biztos azok jobbak lesznek.
Kíváncsi leszek a jövő heti MWC-n a Notion Ink Adam-jára, az előzetes infók alapján sokkal jobb darabnak tűnik az iPadnél:
www.slashgear.com/notion-ink-adam-hands-on-0969281/

(320 dollár körüli árat emlegettek)