Meddig lesz ingyenes a Skype?

Legutóbbi hírek szerint a Skype vezetősége úgy döntött, hogy továbbra is ingyenesen fogja szolgáltatni a Skype-to-Skype hívásokat, cserébe viszont display hirdetéseket fog megjeleníteni a Skype nyitóoldalán. A fizetős Skype-to-Skype hívások bevezetése helyett tehát a hirdetéstámogatott verzió mellett döntöttek. 

A Skype problémáira ugyanakkor ez a lépés nem biztos, hogy végleges megoldást jelent. A display hirdetések hatékonysága (hatékonytalansága) nem biztos, hogy elegendő bevételt fog szolgáltatni ahhoz, hogy a Skype-nál ne kelljen újra átgondolni az üzleti modellt és a bevételi lehetőségeket. 

A szolgáltatás legnagyobb problémája, hogy egyelőre nem tudta fizetésre készíteni azokat a felhasználóit, akik egyértelműen üzleti céllal (céges hívások, meetingek, konferenciabeszélgetések) használják a Skype-ot. 

Ahhoz persze, hogy ezeket a hívástípusokat elkülöníthessék, egyértelművé kellene tudniuk tenni a céges felhasználók számára, hogy milyen előnyökkel jár, ha a havi vagy éves előfizetést választják az ingyenes helyett. 

Új terméket kellene tehát fejlesztenie a Skype-nak. Például úgy, hogy az ingyenes hívások számát, és az ingyenesen hívható kontaktok körét korlátozza, nem úgy a fizetős verzióban. Esetleg kiemelt prioritással kezeli a fizetős ügyfelek hívásminőségét, a videócsetelés jobb minőségű, és egy sor olyan funkciót engedélyez számukra (call-to-text, screen-in-screen, videóhívás közbeni csetelés, on-the-fly jegyzetelés, laptop képernyő, prezentáció élőben történő megosztása, akármi), amik az ingyenes verzióban nem érhetők el. 

A Skype egy régóta velünk élő, minőségi szolgáltatás, aminek helye van az életünkben. Akár olyan áron is, hogy kiemelt szolgáltatásaiért, funkcióiért fizetünk. Az semmiképpen sem lenne szerencsés, ha a Skype visszasüllyedne a közepes, változó minőségű szolgáltatások közé. Vagy esetleg nem lenne pénzük, erőforrásuk továbbfejleszteni saját technológiájukat, terméküket.

Címkék: voip skype ingyenes fizetős
2011.03.08. 08:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fizetőssé tétel azért is problémás, mert ott van pl. a google video chat a gépek közötti beszélgetésre, és ha a skype pénzes lesz, akkor a userek egyszerűen átváltanak arra.
jó meglátás. valószínűleg így van, egy bizonyos szint felett változtatni érdemse a freemium modell árazásán.
és igaz, ha pénzt kér érte, akkor biztos, hogy vmi plusz minőséget kell adnia, ahogy írod is. és ennek tényleg értelmes és értékes dolognak kell lennie, különben elviszik a piacot azok, akik ingyenesek maradtak.
Azzal ássa meg a sírját a Skype, ha az ingyenes változatot valamilyen formában korlátozza. Találjon ki extrákat a fizetős verzióba és azt adja el. Az meg simán szívdöfés ha skype-to-skype hívásért fizetni kellene.
Én is úgy látom, hogy manapság már nagyon könnyű a váltás, a felhasználók pillanat alatt váltanának valami másra. Akkor lenne kényelmes helyzetben a skype, ha a hardware-rel magához tudná láncolni a felhaználókat. Pl anyukámnak vettem egy skype-telefont, amit szgép nélkül használhat, így nekünk nehezebb lenne a váltás. De a felhasználók 99%-a szerintem szgépről, vagy mobilről "szkájpol", ott gyorsabban váltanának.

Ne felejtsük, hogy itt is, mint a legtöbb hasonló szolgáltatásnál, nem a tökéletes minőség a fontos, hanem az egyszerűség, ingyenesség és a még "elég jó" szolgáltatás. Ha hazatelefonálok a mobilról skype-on keresztül, nem várom el a hifi hangzást, ha cserébe ingyen van vagy pár centbe kerül az egész.
Lásd még mp3...
@Sesquatch: ez hülyeség! 2011 van! az ember igenis elvár minőséget ingyen is!
Ha bármi módon fizetőssé tennék a Skype-ot, azzal saját magukat vágnák agyon. Van egy rakás másik ingyenes szoftver, ami alkalmas jó minőségű hang- és képátvitelre: MSN, akarom mondani Live Messenger, Yahoo Messenger, meg egy halom kisebb szoftver/szolgáltatás. Ha fizetőssé tennék a Skype-ot, a felhasználók döntő többsége inkább elkezdene valami mást használni, mint hogy fizessen. Ami mellesleg érthető is.
Az is érdekes, hogy a cég több, mint 800 millió dolláros bevétel mellett is veszteséges volt tavaly.
Én benne lennék a fizetős verzióban, ha az a szoftverlicenceléshez hasonlóan működne. Mondjuk az alap hanghívás lehetősége évente néhány, mondjuk 10-20 dollárba kerülne. Kicsit többért videohívás. Még többért a konferencia beszélgetés. még többért képernyőmegosztás. Majd emelt prioritás, jobb hangminőség, és így tovább.Viszont ingyenes maradhatna a chat, és a partnerek állapotánek jelzése. A lényeg az éves díj. A vállalati felhasználóknak nem érné meg havi megoldásokkal és díjfizetéssel vacakolni.
@Nguyen: ezeket főleg a fiatalok használják. Ráadásul vállalati környezetben mind tiltott.
Az IT-s vért izzad, mire minden kiskaput becsuk, hogy a recepciós gizike körömreszelés és cset helyett végre azt csinálja amiért alkalmazták.
Ja. És a Skype teljesen másképpen működik, mint az MSN.
Én ingyen skype-to skype-t használom a legtöbbet, főleg, mert ha külföldön vagyok, elég egy kóbor wifi jel. De ugyanakkor van feltöltött egyenlegem is, mert néha hívok vonalas számot. Úgyhogy velem jól járt a skype, mert tolom nekik előre a pénzt. Szerintem ezt kéne valahogy továbbfejleszteniük.
Még szerencse, hogy a linuxos kliens 2011-ben is annyira elmaradott, hogy nem képes display ad megjelenítésére. ...
2011-ben az ingyenes chat már-már elvárható egy kommunikációs szolgáltatótól. Aki ezt nem tudja adni, eltűnik. Extra szolgáltatásokért viszont biztosan lehet és kell pénzt kérni, de sajnos a pénz nem abból van, hogy pénzt kérek, hanem, hogy pénzt adnak vmiért, és hiába kérek, ha nincs ügyfelem. Ezt nyilván a skype is mérlegelte, amikor ingyenesen hagyta szolgáltatását. Pénzért szinte senki nem kérné azt, ami máshol ingyenes.
"A Skype egy régóta velünk élő, minőségi szolgáltatás," - errr... a "minosegi" kifejezest en erosen vitatnam. Minosegi szolgaltatasnal nincs evente ~1-2 % downtime, es nem a "skype outage", "skype down", "skype memory leak" es hasonlo kifejezesek dominalnak a kereseseknel. Regebben lenyegesen megbizhatobb volt.

"aminek helye van az életünkben. Akár olyan áron is, hogy kiemelt szolgáltatásaiért, funkcióiért fizetünk." - ja. Valoszinuleg ezert fizetnek az MSN, jabber etc. felhasznalok is. (gy.k.: nem nagyon lehet mostanaban IM szolgaltatast penzert adni, valoszinuleg kb. senki nem is fizet ezekert).

"Az semmiképpen sem lenne szerencsés, ha a Skype visszasüllyedne a közepes, változó minőségű szolgáltatások közé." - ooo, en mar lassan ott tartom nyilvan, de a "visszasullyedest" szinten nem ertem. Pl. az 5+-os Skype megjelenese visszafejlodeskent igen, de visszasullyedeskent nem igazan jellemezheto. Egy-ket eve tkp. semmi problemam nem volt vele, mondjuk en csak voice alapu hivasokat folytatok csak online partnerekkel.
Egy fillért nem fogok kiadni rá továbbra sem, ha pénzt kérnek érte, vagy korlátozzák, jön vissza az icq, vagy valamelyik alternatív cucc. Hihetetlen hogy Linux alatt még mindig a 2.1.0.81 verziónál tartanak...
A Skype peer-to-peer jellegű, így semmibe sem kerül nekik a Skype-to-Skype hívás. Tehát a pusztán internetes hívás sosem megy keresztül a szerverükön, még akkor sem ha valamelyik fél passzív (tűzfala van), mert akkor is valamelyik kiemelt aktív nodeot használja a kommunikációra (természetesen titkosítva, így ő nem képes belehallgatni). Veszteséges pedig bárki tud lenni, aki nem akar adót fizetni és kiállíttat magának egy szép nagy számlát valami adóparadicsomból (hú és ezzel lelepleztem az országunkban veszteséges multik trükkjét, bár szerintem már ezt mindenki ismerte).
Már létezik ez a fizetős téma. A csoportos videóhívás pl. csak skype premium-al érhető el. Ha jól emlékszem havi 6 euró és a konferenciában elég ha egy valaki előfizetett, ezáltal a többieknek is engedélyezve lesz arra a hívásra. Szóval elég korrekt. Ja és olvastam a honlapon hogy van üzleti skype verzió de nem néztem utána hogy miben más.
"prioritással kezeli a fizetős ügyfelek hívásminőségét, a videócsetelés jobb minőségű" -> Muhaha... A hozzá nemértés csimborasszója! A Skype P2P öcsém! Tudod mit jelent az? Ha beszélsz a haverral, akkor az nem megy át semmilyen szerveren (legalábbis forgalom lényegi része) - mert minek. Innentől kezdve viszont a szolgáltatásminőségre 0 azaz NULLA befolyásuk van. Persze mesterségesen ronthatják a minőséget, ha nem csengetsz, de javítani nem tudják. Capisce?
Be kell látni, a smartphone-okon is van már skype, ha holnap a Siemens kidobna egy asztali telefont, amely videót is kezel Skypeon saját képernyővel 20 ropiért és csak rá kell dugni a routerre és eladatná az internetszolgáltatókkal a usernek promóciósan részletre, vagy havi 2-3 ezer bérleti díjért, akkor hirtelen mindenki ingyen tudna telefonálni, csak az internetért kellene fizetni. Ha a skype profitálni akar ebből, akkor vagy a szolgáltatókat pumpolja meg (nem jó: a legtöbb telkó még a hagyományos modellre hajt, nem az internetből akar megélni), vagy pedig elkezdi hajtani az embereket affelé, hogy fizessenek havidíjat. Ha nagyon az ingerküszöb alatt akarná megoldani a dolgot, akkor ő keresné meg a telefongyártókat és zsírozná le, hogy A) az eladásokból kapjon zsetont, illetve, hogy a gyártók tolják le a telkók torkán a havi licenszdíjat. Elvégre is az nem kis oltás, hogy ingyen beszélhetsz a fél világgal ha megvetted az internet előfizetést, így csak az előfizetés ára lesz mérvadó. Aki pedig számítógépről indít hívást, az fizessen csak (esetleg bizonyos hívásmennyiség, híváshossz után), fogadni, chatelni azonban lehet ingyen is. (tuti modell: hívni egy csomó embert lehet így a fizetős telókról, míg telkót és usert is motiválja abban, hogy legyen neki skype telefonja). Mondjuk.
@Koja: ez hülyeség! a vezetékes telefon jobb hangminőséget tud, mint a mobilok, mégis a kedvezőbb ár és a praktikusság győzött!
valamint ingyen semmi sincs
Ha fizetős lenne a skype-to-skype hívás, az emberek egy pár hét alatt átállnának a többi hasonló szolgáltatásra. Msn, google talk a gmail-ben is.
Hamár úgyis fejlesztik a klienst, volna egy javaslatom:

Ugyan tegyenek már a telepítőbe egy pipát, valami olyasmi felirattal, hogy "Kívánja-e telepíteni a Skype toolbárt? (Ezzel szétcseszve az összes rohadt böngészőjét)"