Eladták a MySpace-t, aprópénzért

Igazából a bezárás stílusosabb lett volna. A New Corp 2005-ben 580 millió dollárért vásárolta meg a közösségi szájtot. Most pedig mindössze 35 millió dollárért tudta továbbpasszolni a Specific Media nevű hirdetőcégnek.

A News Corp médiabirodalom nem tudott anno mit kezdeni a hatalmas sikerekkel kecsegtető MySpace-szel. Olyannyira nem, hogy állva nézték végig, ahogy 2008-ban elhúz mellettük a Facebook vonat.

Ahogy anno a Wired nagyon szépen megírta, MySpace fits into an old media portfolio like a skateboard in a Manhattan boardroom.

Egyébként ha már MySpace és Google+... 2005-ben a Google is tárgyalásokat folytatott a MySpace megvételéről. Abban biztosak lehetünk, hogy a Google többet tett volna a MySpace csúcson tartásáért, mint a News Corp. Jó példa azokból az időkből a YouTube-felvásárlás.

Na mindegy. Ami történt, megtörtént. A News Corp nagy nyilvánosság előtt mutatta be, hogy mennyire nem tud mit kezdeni ezzel a web dologgal.

A MySpace-ről nekem valahogy mindig az iWiW jut eszembe. Nagyon ígéretes indulás után akvizíció, majd fokozatosan eluralkodó bénultság. Mígnem jön a friss, aktív, dinamikus rivális...

Amikor sikeres egy vállalkozás, nagyon nehéz megérteni, hogy ebből a pozícióból miért kell tudni kísérletezőnek, élharcosnak megmaradni. Utólag, a lejtmenetben persze már csak inkább a kapkodás szokott mindenkinek eszébe jutni. Esetleg a karakán döntésektől való félelem. A Google most megkísérel nem beleesni ebbe a csapdába. Minden bizonnyal lehetséges. Rajtuk áll.

Na de most azért gyűltünk egybe, hogy megemlékezzünk a Murdoch-féle MySpace korszakról... 2007, Wired:

“God knows what we’re going to do with MySpace,” he says, leaning back on that immaculate white sofa. “We’re just discovering what this thing can do.” This is the kind of statement that confounds his more hidebound rivals and sends nervous chills down Wall Street’s spine: What will Rupert do next?

“You want to learn from MySpace,” he muses. “Can you democratize newspapers, for instance? What does it mean for how we do sports or politics? I don’t know – no one does. I just know we’ll figure it out.” And while he’s scratching his head, MySpace will be turning chatter into buzz, casual dilettantes into adoring fans, and homespun demos into off-the-chart successes. Popular culture will become more truly popular than ever before. Murdoch won’t have to give the people what they want – they’ll get it themselves.

Murdoch kapitánynak köszönjük a részvételt.

Címkék: myspace
2011.06.29. 23:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Biztos ismert vicc, de azon a "Connect with Facebook" gombon a myspace főoldalán nevettem.