A zeneipar megint árulót kiált

Alig száradtak meg a pixelek minapi postunkon, újabb harci induló hangjai hallatszanak. Ezúttal nem a MySpace támadja mások szolgáltatásait, hanem a Universal zenekiadó támadja éppenséggel a MySpace-t és a YouTube-ot.

A lemez a régi: a zeneipar be akarja fenyíteni a két említett webkettes céget, mert bizony mind a kettőn össze lehet futni szerzői jog alá eső videókkal, zeneszámokkal. Bár a Universal morgolódása érthető, ma már olyan mértékben elterjedt a videó- és zenemegosztás, hogy egyre nehezebb felvenni a kesztyűt a másik oldalnak.

Lehet, hogy jobb az az út, amit az Apple jár az iTunesszal. Ha már cédévásárlásra egyre kevesebb embert lehet rávenni, akkor tereljük az illegális zeneletöltés legalább egy részét a legális mederbe, és keressünk mindezen némi pénzt.

A Universal tízmillió dollárokban mérhető kárról beszél, amit hajlandóak vagyon készséggel el is hinni, csakhogy mi az amit itt tenni tudnak még egyáltalán? Felszámoltatja bírósági perek sorával az összes csatornát, melynek segítségével mp3-akat lehet megosztani? Megint jön a régi lemez a p2p-szájtokkal, az ftp-megosztással, a hiperolcsó dvd-írókkal, a "rossz minőségű" mp3-akkal?



Ehelyett talán ésszerűbb lépés lenne, ha a Universal fogná magát, leülne a MySpace és a YouTube vezetőivel, és megállapodna velük. Mi a rossz abban, ha a tinédzserek milliói a YouTube-on és a MySpace-en meghallgathatják a Universal kiadványainak egy részét? Hirdetést lehet tenni a videók és mp3-ak elé és mögé.

És még az is lehet, hogy egy ilyen megállapodás átterelné a p2p-kről a universalos tartalmakat a vágyott legális mederbe. Még akkor is, ha a zenemogulok tíz éve ezt az ipar halálának gondolták volna, ez van.
Címkék: youtube videómegosztók social network myspace
2006.09.15. 19:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a hazai videómegosztók kapcsán pont erről írtam kommentet az egyik konkurens site-on (webizen.hu/2006/09/12/hazai-videomegosztok/), hogy idehaza vajon meddig húzhatják a videómegosztó site-ok, mikor jelennek meg az artisjus és a többi jogvédő szervezetek ügynökei, ügyvédei...
Meg fognak jelenni. Emlékeim szerint volt már olyan freeblogos blog, amiről éppen ez a formáció paranmcsolt le mp3-akat. A magyar videómegosztókat is utol fogja érni egy artisjusos. Idő kérdése.
Valóban parancsolt már le blográdiót a Proart: www.worldshots.hu/2005-11/szerzoi-jog-drm/

Varga Miklós sosem volt még ennyire veszélyes.