YouTube-felhasználó kiadatását követeli a Fox

Nyilván minden olvasónk tisztában van a ténnyel, hogy a 24 című sorozat aktuális 6. évadának első négy része még a hivatalos tévépremier előtt kikerült a torrentszájtokra. Valószínűleg a 24 csatornája, a Fox a torrentezőkön nem talált fogást, így a dzsolidzsóker felé fordult: a YouTube-ot kezdte el fenyegetni.

A fenyegetés pontosan úgy hangzik, hogy azonnal adják ki annak a YouTube felhasználónak az adatait, aki megjelentette a szájton a kérdéses sorozatepizódokat. Más kérdés, hogy a YouTube már régen törölte a videókat, majd megint kikerült, majd megint törölték, majd megint... Nem tudom, hol tart most a macska-egér játék, mindenesetre nézzünk egy picit a Fox keménykedése mögé.

A Foxot az a News Corp tulajdonolja, ami megvette másfél éve a MySpace-t. És hát a News Corp már korábban is előszeretettel támadta az azóta Google-tulajdonba került YouTube-ot.

Nemrégiben a Paula Abdul-videó miatt próbálta meg térdre kényszeríteni riválisát a News Corp. Akkor sem sikerült, nyilván most sem fog. Ez az ötlet meg, hogy a YouTube akkor legalább a felhasználóját adja ki, már több mint nevetséges: botrányos.

Aki akarta, megnézte a 24 epizódjait a tévépremier előtt. Nem, nem a YouTube-on, hanem a fájlcserélők segítségével. Ezen már semmi nem segít. Inkább belső vizsgálatot illett volna folytatni - minimum Jack Bauer bevonásával -, mert nyilván nem véletlenül kerülhetett ki a négy epizód a Fox raktárából.
Címkék: youtube bulvár myspace copyright
2007.01.28. 16:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát nem tudom, lehet, hogy ókonzervatív vagyok, de szerintem nem volt helyes felrakni a kikerült epizódokat sem a YouTube-ra, sem a fájlcserélőkre.

Erkölcsileg nem menti fel a felelősség alól a YouTube felhasználót az, hogy a torrenten is elérhető a dolog.

Szerintem egyáltalán nem nevetséges,sőt botrányos, hogy az adatokat kérte a tévécsatorna. Az lenne a természetes, ha ilyenkor, és csak ilyenkor valóban kiadnák az adatokat, és megbüntetnék az illegális tartalmat felrakókat.

De lehet, hogy ez csak ilyen begyepesedett, múlt századi nézet :)
egyrészt ókonzervatív vagy, másrészt a szolgáltató maga vállaljon felelősséget, ha már. de egyébként az ügy nem erről szól, hiszen a youtube azonnal levette a videót, csakhogy a torrenteken például a mai napig ezrek szedik lefelé. a youtube nem fog felhasználói ellen fordulni és bíráskodni. a news corp nyilván megint szeretne megállapodni a youtube-bal, és egy peres eljárás keretében szeretné javítani tárgyalási pozícióját. ahogy azt már korábban, talán a paramount vagy a universal csinálta.
ja, és mindneki tudja, h nem ez a szerencsétlen naív júzer tehet az egészről. ő csak óvatlan volt. ha boszorkányt akar üldözni a news corp, nézzen körül a saját gyártási osztályán.
Nem, nem, nem és nem. A törvény nem ismerete nem menti fel a usert a felelősség alól. Nem boszorkányüldözés ez, mitől lenne az? Még akkor is, ha unszimpik a nagy multik, és kurva sokat kaszálnak a filmekkel, és egyelőre nem rendülnek meg az internettől, akkor is elfogadhatatlan a User részéről.

A tartalomért egy YouTube jelleg helyen nem hinném, hogy a szolgáltatónak kellene felelősséget vállalni. Az be is tenne. Hány ezer cenzort kellene alkalmazni?

A tartalomért a user vállalja a felelősséget, névvel, címmel a szerkesztőségben.
Mivel nemigen rakok fel videókat a youtube-ra (se), ezért akár azt is mondhatnám, hogy tőlem aztán megbüntethetik a szerencsétlent, mi az hogy óvatlan volt? Azért nehogymár ne tudja a gyerek hogy ez illegális.
Ámazonban annak örülök, ha én közben ingyér' találok véletlenül olyasmit a neten, ami érdekel. Tehát mégse büntessék a gyereket.
Való igaz, hogy csúnya dolog illegális csatornákon terjeszteni a filmeket, de az a gyanúm, hogy másképpen nem lehet rákényszeríteni a multikat arra, hogy kitaláljanak valami (megfizethető árú) szolgáltatást, amivel elébe mehetnek a kiszivárgott videóknak.
Szegény FOX-ék ott követték el a nagy hibát, hogy már az adott részek felvételénél az előző évadokhoz képest a sugárzás utáni azonnali(!) DVD-kiadásban kezdtek el gondolkozni, tehát készült az első négy részről olyan átírás, ami már könnyedén másolhatónak bizonyult egyes hozzáféréssel rendelkezőknek. Ha ez eltolódott volna legalább az első adásnapig, mindezt megúszhatták volna.

Persze ettől még a tv-ben való bemutató másnapján a szokásos módon megjelent volna az anyag. De legalábbis nem adás előtt tíz nappal.