Fizetni a Gmailért?

Úgy tűnik, nem csak ismerőseim körében népszerű a "nem elég a három giga" szemlélet. Persze a Gmail tárhelye a téma, ami most ugye 2,8 GB körül tart, és bár múltkor úgy tűnt, hogy megáll, a Google nem adja föl, és csak tolja, tolja a megákat az ingyenes webes levelezőbe. De nem elég gyorsan. Vannak, akik pénzt is küldenének, csak jöjjön már az az 5-6-25 giga...

Félreértés ne essék, továbbra sem értem, hogyan lehetséges, hogy valakinek közel 3 gigabájtnyi fontos, megtartásra érdemes levele van a Gmail-accountján. Talán nem menti ki a régi, de "valamire még jó lesz" leveleit? Esetleg azért tart meg leveleket, hogy a küldő kontaktja megmaradjon? Esetleg fájlmegosztásra használja a levelezőjét? Esetleg már se kedve, se ideje szétválogatni az évekkel ezelőtti leveleket hasznossági szempontok szerint?

Nem értem, de úgy tűnik, mások viszont igen. Calacanis a maga nyers modorában vetette fel ugyanezt a problémát. Persze megoldást is mond egyből: hadd fizessen már a tárhelyért. Nyilván nagyon szereti ezt a levelezőt, mert a piaci áron felül is hajlandó lenne fizetni a plusz gigákért. Szóval hajlandó lenne 20 dollárt (LOL) leperkálni havonta, ha ez az ára annak, hogy kényelmesen elférjen a levelesládájában.

Nem csak ő gondolja így:
Google needs to follow Microsoft’ s lead in offering its own premium services for a fee to add another dimension to its ad based revenue model. Google has indicated that it will indeed release a fee-based version of its service aimed at larger companies offering more data storage and technical support. Hey, but what about me Google? I am not a large company but I would like Google’s premium service and I would be willing to pay for it. (luthar.com)
Ennek kapcsán olvastam vissza a New York Times újságíró-bloggere, David Pogue cikkét, amit még a Gmail indulása után nem sokkal, 2004 májusában írt. Nem meglepő módon a Gmail egyik fő erősségének éppen a tárhelyet tartotta. A konkurensek - Hotmail, YahooMail - szerény kínálatához képest a Gmail ugye már kezdetben is 1 giga tárhelyet kínált, ami akkoriban nem hogy egy lélektani határ átlépése volt, de bizony sokan nem is nagyon hitték el elsőre.

Marketingfogásnak tartották, és ment is egyből a tesztelés, hogy 1 giga-e az 1 giga. Annyi volt.
One gigabyte changes everything. You no longer live in terror that somebody will send you a photo, thereby exceeding your two-megabyte limit and making all subsequent messages bounce back to their senders. You're no longer neurotic about checking your mail twice a day just to keep the in-box cleaned out. You can let years' worth of e-mail pile up, complete with file attachments (maximum size: 10 megabytes each).
Pogue fent idézett optimizmusa úgy tűnik, kissé elhamarkodott volt. Jó, 2004 tavaszán még lehet hogy nem látszott, hogy mennyi levelet, mennyi csatolt ezt-azt fogunk összegyűjtögetni három év alatt. Mondom ezt azzal együtt, hogy a gmailem tárhelye ritkán csordul egy gigára (egészen pontosan most 651 mega, ami 23%).

Volt, amikor elérte az 50 százalékot, de a Google okos levélcímkézője, és a rendszeres takarítás mindig meghozza az eredményt. Sosem merült fel bennem komolyan, hogy egyszer majd valaki azért fog kiáltozni, hogy nem elég a 2,8 GB, sőt, fizetni is hajlandó lenne egy nagyobb levelesládáért.

A Google maga is a tárhellyel reklámozta és reklámozza ma is a levelezőjét:
Gmail makes email easy. With more than 2,500 megabytes of free storage, you never need to throw messages away.
Úgy tűnik azonban, hogy ma már akkor is ragaszkodnak a felhasználók ehhez a levelezőhöz, ha a tárhelyet, vagyis a fő pozitívumot már egy kicsit szűknek érzik. Érvek ide vagy ida, felmerül a kérdés, hogy miért ne lehetne fizetős verzió is. Lehetne. Miért is ne.

A témában még:
Címkék: google gmail
2007.02.11. 20:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

20 dollár havonta ?? Azért az nagyon drága volna...
én pl azért nem törlök párezer levelet, mert így sok dev levlistás anyagban tudok keresni, mintha csak egy tudásbázis lenne. Plusz áthoztam még 1-2 domain levelezését is a gmail-re, persze felcímkézve ,ahogy kell. Így tartok most 1 gigánál.

dettó. csak én kimentettem a régi, "nem baj ha megvan" leveleket. így lementem 700 mega alá megint.
Nem elképzelhetetlena dolog, hiszen a Picasa Web Albums - ami alapból 300MB - igy működik:

6.25GB ($25 USD per year)
25GB ($100 USD per year)
100GB ($250 USD per year)
250GB ($500 USD per year)

Egyébként én egy olyat is el tudnék képzelni, hogy egy kalap alá venné a Google a holmijait, mint Blogger, Gmail, Picasa Web Albums,... ilyenek, és bevezetnének egy "tologatós" rendszert. Nem szolgáltatásonként járna x meg y tárhely, hanem úgymond Accountonként egy fix méret - melyet természetesen pénzért mindenki kibővíttethet magának -, és azt az egyes szolgáltatásokra én tudnám leosztani. Tehát mondhatnám azt, hogy én csak a levelezést és az albumokat használom, előbbire 1GB is elég nekem, utóbbira viszont 2GB-ot szeretnék. (Ha az alap mondjuk 3GB.)

Olyasmi lenne, mint Apple-nél a .mac.
Nem értem, hogy nem lehet elég 2.8 giga valakinek emailekre. Gondolom gmail drive-ot használnak második winchesternek, akiknek ez nem elég.
Letörném a sok nyálas köcsögnek a kezét komolyan. Csak nekünk fura az, hogy valaki egy ingyenes szolgáltatásnak szól be? Beutalnám egy hónap freemail.hu használatra az összes ilyet. Panaszkodik ő fizetne húsz dollárt, ez rotfl. Fizessen ötszázat gigánként. Majd utána panaszkodhat. Nagyon elment a jólét...
Gaboro: Az ötlet nem rossz én is gondoltam már ilyesmire.
Nekem is elég a 2,8 giga, archívumnak ott a Googlegroups, az onnan érkező leveleket nem is kell menteni.

Az USA-ban mindig is nagy volt a jólét, ott 20$ nem pénz. Különben meg ez a minél nagyobb postafiók néhol már beteges dolgokat okoz. Például itt:
weblabor.hu/blog/20051004/1terrabyte
miért, a 20 USD itt nagy pénz? ne viccelj már... a domainszolgáltatóm 10000 ftért ad 1 GB helyet a szerverén, ahhoz képest mondjuk egy 20USD/5GB nagyon is olcsó ajánlat lenne (mint ahogy a 6.25 GB-ért a 25 USD se sok a picasaweben, ha oda jutok, hogy sikerülne minden képemet feltölteni, fizetnék is. azután nem kell azon aggódnom, hogy tönkremegy a cd/dvd, amire a családi fotókat mentettem. gmailel ugyanez a helyzet, soha többet e-mail archiválás)
"Nem értem, hogy nem lehet elég 2.8 giga valakinek emailekre."
Nagyon egyszerűen, sok emailt kap az ember, és sok csatolt fájlt (képek, grafikák munkához). Most meglepőt mondtam, ugye? :)
A takarításról meg az a véleményem, hogy _ne kelljen_ hiszen pont az a koncept, hogy "ne törölj, hanem archiválj".
Egyébként a levelek kimentésével vagy új account nyitásával (átirányítva az új címre, de elküldve a régi címen) pont az az előny sérül, hogy a levelek egy helyen vannak, és úgy kereshetők.
bla:
>>A takarításról meg az a véleményem, hogy _ne kelljen_ hiszen pont az a koncept, hogy "ne törölj, hanem archiválj".

Az a baj, hogy ez a koncept ebben a formában marhaság. Remekül hangzik, de rövid idő alatt horrorrá tud válni. A kapott levelek legalább felét ki lehetne dobni, mert olvasás után digitális szemétté változnak, ha ezeket a bájos érdektelenségeket évekig inkább megtartod, akkor az a Gmail.

Azt hiszem, ez a jóléttől, és talán a levelezéstől is független. Könnyű felhalmozni, kiírni, felcímkézni az összegyűjtött felesleges adathalmot, de nagyobb fegyvertény megtanulni törölni.
www.google.hu/

"Ingyen e-mail: 2,8GB hely, kevesebb spam Gmail (BETA). Regisztrálj most."
inbox.com:
"5GB Free Webmail"

"5GB offer valid only for US, CA and UK residents. 2GB applicable for other locations." Elég régóta használom, és sosem volt vele gondom, pop3 is megy.