Tíz év a bloggal

Nem csak hogy gyorsan szalad az idő, de az első telepesek lassan korszakhatárhoz érkeznek. Itt van mindjárt az egyik ősblogger, Dave Winer, aki épp április elsején postolt először kerek tíz évvel ezelőtt a Scripting Newson.

Ha emlékszünk még a nagy amerikai blogboom 9/11 környékén történt, s ekkortájt kezdett felfutni a z első amerikai blogszolgáltató, a Blogger.com is. (Ezzel egyidőben idehaza elindugattak az első saját motoron futó blogok. Például a Plastik. És évekkel később nálunk is megjelent az első blogszolgáltató, a Freeblog képében.)

Az elmúlt egy évtizedben sok minden történt. Winer nagyban hozzájárult blogjával ahhoz, hogy mások is megpróbálkozzanak az online publikálás eme kicsit kötött, de leginkább szabad formájával. Közben élére állt az RSS feedformátum kitalálásán ügyködő csoportosulásnak, és - kevésbé sikeresen ugyan, de - a podcastinggal kapcsolatban is az ő neve jut az eszébe a webtörténészeknek. (Ja, olyan nincs, mert a web az örök jelen, a blogolás meg méginkább. Na mindegy.)

A lényeg, hogy bár a blogokra és a blogolásra (sőt, még a webre is) egyesek még mindig úgy bámulnak, mint egy marslakók által idepottyantott elmebeteg, funkció nélküli játékszerre, már több mint tíz éve velünk él, sőt, az öreg tömegmédiát is megböködi néha-néha. Ami ennél is fontosabb, hogy az elmúlt években akkora boom történt a blogoszférában, hogy ma már milliók frissítgetik saját blogjukat, rendszeresen. Rengeteg a szakmai blog, és a tömegmédiához képest más hangot, más stílust megütő tartalom. És ehhez, legalább közvetve, kellett egy kicsit Dave Winer tíz évvel ezelőtt megkezdett missziója is.
Címkék: blogok bloggerek filozomatika
2007.04.01. 23:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.