Három Twitter-klón, Magyarországról [update1]

A múltkoriakban még csak mesélt a fejlesztő a készülő magyar Twitter-klónjukról, de néhány perce már próbálgatni is lehet élesben a mitcsinalsz.hu-t. Első benyomás: tényleg nem cifrázták túl. A dizájn szép, a funkciók ismerősek, csak a betűtípust sikerült túl kicsire megválasztani. A 11-es Tahoma bolhaméretűnek hat az oldalon, miközben a szolgáltatás lényege éppen a felhasználók által bepostolt szöveg. Úgyhogy annak kéne sütni az oldalról leginkább. A funkciók persze szűkösebbek: nincsen a Twitterből ismert IM- vagy SMS-értesítés, és az avatarkép sem lehet túl kicsi, saját url-t sem tudunk megadni.

A másik Twitter-klón a Csacsa már sms-értesítéssel is kecsegteti a csiripelni vágyókat. Sőt, mobilról is lehet küldeni postokat. Ezek fontos előnyök. Hogy melyik klónnak sikerül közösséget építenie, az nyilván egy-két hét alatt kiderül. Az biztos, hogy a Twitteren már van egy erős mag. Úgyhogy versenyhelyzet van. És csak egy maradhat.

Bact-to-back:

Dizájn. Talán egy picivel a Mitcsinálsz.hu az erősebb, de mint írtam, még ott is van min csiszolni. Amúgy a Csacsa is egy szép ruhával jött ki, vagyis jó látni, hogy mindkét startup dizájnert foglalkoztat, és nem bízza a programozókra a külalakot. Ez alapkérdés.

Névválasztás. Igazából mindkettő tetszetős név. A Csacsa egy kicsit a webkettes szolgáltatások névválasztási szokásait követi, közben meg ugye utal a csacsogásra is egy kicsit. A Mitcsinálsz.hu pedig nevében is tudatosítja, hogy miről szól a szolgáltatás, mi a lényege. Még ha nehéz is mondatot mondani az ilyen önmagukban is mondatot érő tulajdonnevekkel.

Fícsörök.
A Csacsa egyből belecsapott a mobil lecsóba. Ez fontos helyzeti előny, hiszen a mikroblogolásnak az egyik alaptulajdonsága, hogy kiválóan használható mobilkörnyezetben. A Mitcsinálsz.hu nyilván a jövőben újít ebbe az irányba. Szintén klassz lenne, ha mindketten idejekorán megnyitnák az api-jukat, hátha vannak vállalkozó kedvű hazai fejlesztők is, akik mashupolnának egy kicsit a két szolgáltatással. És ez nagyban segítene a szolgáltatás elterjedésében, a benne rejlő lehetőségek kiaknázásában.

Klónság.
Bár érthető, hogy egy hirtelen nagy sikert elért szolgáltatás (Twitter) jó modell, amit érdemes koppintani, de azért nem ártott volna, ha mindkét fejlesztői gárda egy picit elfelejti a Twittert, és belegondol, hogy hova lehetne továbblépni az ilyen jellegű szolgáltatásokkal. Apró, pici okos, egyedi fícsörök is nagyot tudnak dobni egy klónon. Hát még az alapvető, s merészebb bevállalások.

[update1] Közben befutott a harmadik klón is. Az egyelőre csak regisztrált felhasználók számára elérhető Chatter.hu. A három közül nekem ez jött be a leginkább. A felület nagyon jól sikerült, a minimal art is klassz, bár azért ezt a kéket igazán el lehetett volna felejteni, még a logóból is. Elég már a Twitterhez dörgölőzésből. A fentebb kifogásolt kisbetűknek itt nyoma sincs. Szép nagy 13-as Trebuchetekben jelennek meg a mikropostok. Szépen és érthetően oldották meg a követés-funkciót.

A Chatter gépháza szerint "Várható fejlesztések: adatoknál weboldal, kedvenc bejegyzések gyűjtése, RSS hozzáadása, IM és mobil postolás."

Érdekes, hogy a Twitterhez meg a többi mikroblogszolgáltatóhoz képest is, a Chatterben lehet kommentezni a mikropostokat. Vagyis a twiteket, ha így érthetőbb. Ez egy kicsit megborítja a logikát. És nem is szerencsés feltétlenül. A Twitterben ugye minden post eleve komment is. És ez a mágikus formula. Reply to!

Mindent, de mindent egybevetve a három magyar klón közül épp az utolsóként befutott Chatter csábított el majdnem. Végül azért nem, mert a Twitteren már eleve ott a közösség. Két helyre meg nem fogom postolni ugyanazt. A másik pedig, hogy a magyar klónok természetes korlátja, hogy magyaroknak szól csak. És ez egy sokkal kisebb merítés, mint az angolszász univerzum. De persze ez nem killer érv.

A júzer nem racionális. El tudom képzelni, hogy a következő fél évben iWiW-nagyságrendű felhasználótábor nő föl valamelyik klónnál. Persze ehhez folyamatos fejlődés, és a WoM-tehetségekre lenne szükség. Na meg persze szerencsére. Szóval hajrá. Ha esetleg a Twitter nagyon döglődne, ígérem, hogy a Jaiku helyett valamelyik magyarra migrálok majd. És ti?
Címkék: blogszolg startup
2007.04.12. 20:04. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chatter.hu monnyuk ez nem kimondottan twitter klón, de az alapja szinte ugyan az.
a mitcisnálsz hu legalább nem spamjelölt be twitteren ellentétben a csacsa-val.
na ránéztem mindkettőre, szerintem a betűméret ugyanaz... és nekem pont jó - vagy csak túl közel ülök a tv-hez? :)

(és: minél kisebb, annál több fér a szövegből)

ideznek a mitcsinalsz nyitolapjarol. lobetukkel: Osszd meg!

hat, bazzdmeg...
Csacsa jobban tetszik, de sok dolgot hianyolok, peldaul RSS-el meg nem talalkoztam.
Kipróbáltam mindkettőt unalmamban, nem sok a különbség. A csacsa talán annyitól jobb még a mobilozáson kívül, hogy automatikusan tudsz bejegyzéseket generálni egy RSS feedből.
(Persze lehet, hogy ez inkább hátrány, figyelembe véve, hogy most nyomtam lejjebb 30-cal a kommenteket a feedemmel véletlenül. Valakinek figyelni kell folyton, hogy nem-e rakja be egy hülye a kedvenc feedjét, mondjuk a Gizmodot, mert az azért elrontaná a többiek szórakozását.)
Viszont egy érdekes kísérlet: kíváncsi vagyok, hogy mekkora felhasználó számnál kezdik el flame-elni egymást az emberek.
még most sem látom értelmét....

hiányolom pl az oldalakból a szép mod_rewrite-os megoldásokat. meg hát a google is jobban szeresse...

majd az lesz még nagy szám, ha belerakják, mikor majd egy térképre ki lesz rajzolva, illetve színezve, hogy pl a vezetéknevedből az ország melyik részén mennyi van. Pl Tóth-ból keleten több van, vagy nem tudom. Ezt egy német oldalon láttam, valami 2002es állapotot, csak Fritz-cel. :))) pl az iwiw simán betehetné, értelme annak se lenne (na jó, oldalletöltés...), de nyomkodnák, mint a "kit ismerhetek"-et....
hááát, jó lenne már valami igazán egyedi :)
twitter kereső kéne. az nagyon jó lenne szerintem.
Miért is csak egy maradhat? iwiw-klónból is van néhány (na jó, az iwiw is klón) és egyelőre úgy nez ki, hogy él és virul mind. Bizonyos értelemben ez jó (versenyhelyzet), de xar is a rengeteg átfedés miatt. Szvsz csak működjön több, csak valamilyen módon átjárhatóság kéne közöttük (yahoo im - msn messenger)
Lol. És mi lesz a mitcsinalszmost.hu -val? Jön az áradat ez már három ááá.
Ez téma szerintem itthon már le lett játszva az iWiW üzenőfallal. A Blikk-olvasó tömegeknek az meg bőven ölég.
úgy vártam már ezt az iwiw-üzenőfalas párhuzamot. nagyon gyenge.
Így már négy. Megyek csinálok egy ötödiket...
Ja, lehet, csak akárhogy gyötröm magam, nem látom a lényeges különbséget. Na de majd ha használják már legalább százan (összesen a négyet), majd addira biztos én is rájövök...
zsolti, te az örök fika vagy. helyed van a világban.
" wice 2007.04.12. 22:12:02
ideznek a mitcsinalsz nyitolapjarol. lobetukkel: Osszd meg!

hat, bazzdmeg... "

Én nemcsak bazmegeltem, írtam nekik, legyünkmákonstruktívak ;-) este fél11kor(!!) írtam a levelet, és négy perc múlva jött a válasz, hogy kösz, és ki volt javítva. Szóval inkább:

Rissssszpekt. Mert láttam már durva ellenpélda erre.
Nem fikáztam, tök jól meg van csinálva mindegyik, csak nemtom, honnan jönne bele az "iWiW-nagyságrendű felhasználótábor".

(iWiW-en is csak kb. a felhasználók 30% aktív ilyen szempontból, a többi csak úgy ott van, és csendben nyomkodja a kit ismerhetek gombot, meg _privát_ levelezik. Ez a réteg fog hirtelen megnyílni, és elkezdeni usergenerálni? Bár úgy lenne.)
Hát ha erősítenének a közösségi funkciókon, vagyis a vírusmarketingje jobb lenne ezeknek a szolgáltatásoknak, akkor benne lenne a lehetőség. Éppen azért, mert ez egy gyorsan, könnyen és egyszerűen használható szolgáltatás. Ráadásul elég addiktív. Az iwiw meg nem is nagyon szolgáltatás, hanem egy "online telefonkönyv", mint tudjuk. Leszámítva a képfeltöltési funkciót. Szóval ieje lenne kicsit megmozgatni a netezőket. Ha nem is az egymillió júzer a cél gondolom, de néhány százezer ember potenciálisan biztosan elérhető lenne. HA.
Persze az iwiw üzenőfalát egy erőteljes ráncfelvarrás után is el lehetne inítani ilyen irányba. de úgy látom, hogy ott az embede videóknál tovább nem tudnak merészkedni.
Az új ötlet! Hát ilyen még nem volt Magyarországon!!!

holvoltam.keptelenseg.hu/

pikkeld le, hogy hol, mikor voltál. Mit csináltál. :)

Bocsi a minőségért, de három és fél órába ennyi fért bele. FF alatt tudira megy. :)
cadmagician: Egy dolgot megtudtam rólad, hogy képes voltál végig inni a fél országot. :) Ilyen már volt Magyarországon!!!! :)