Exkluzív: élő közvetítés a weben, minimális médiaszerver-igénnyel

Az Stubes fejlesztője, Szántó Gábor összerakott egy olyan kvázi-live stream alkalmazást, mely a kiszolgáláshoz majdhogynem csak egy fájlszervert használ.

Az élmény teljesen olyan, mintha valóban streamelne, vagyis élőben közvetítene video- vagy audiojelet a felhasználó. A nézők pedig a weboldalon figyelemmel követhetik az adást. Elvileg akárhányan.

A szolgáltatás ugyanakkor nem pontosan live stream, hiszen 30 másodperces csomagok keletkeznek a rögzített video- vagy audiotartalomból, amiket egy kliens illeszt össze. Mint mondja, "a fogadó oldalon, még a fájlszerverek előtt kell azért egy média szerver, amiből egy live stream 3-4 user licenszt foglal el, viszont ugyanennyi licensz kell sokezer nézőnél is, ami az igazi megoldásoknál 1 licensz per néző ugyebár."



Az ötlet előnye, hogy sokkal költséghatékonyabb, mint egy normál streaming szolgáltatás, hiszen messze nem annyira médiaszerver-igényes. A fejlesztés hátránya, hogy a harminc másodperces váltások sokszor észrevehetőek. Mindenesetre ha beválik, segítségével bárki viszonylag olcsón közvetíthet élőben képet és hangot a weben. Hajrá wannabe Justinok.

(Notes. A szolgáltatás egyelőre zártkörű tesztelés alatt van. Aki meg szeretné nézni, dobjon a Gábornak egy mailt. A működési elvről készült prezentáció movban innen tölthető.)
Címkék: stream videó startup
2007.05.21. 20:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

addig is aki streamelni szeretne:
www.ustream.tv/
Valóban van olyan, hogy ustream.tv, meg még régebbről stickam.com.

Itt viszont lehet állítani a minőséget, plusz saját szerverről/erőforrásból is lehet sugározni, ami szolgáltatások fejlesztésénél hasznos lehet.
oké, nem szemben állításként linkeltem be, csak azért mert részben kapcsolódik (+ ha valaki nem akar saját szervert)