Hogy fog kinézni a közösségi web 40 év múlva?

Múltkor már volt szó az öregedésről, és most Richard Stelmach merengett el azon, hogy az amúgy abszolút a fiatalokat megcélzó Facebook közösségépítő szájt hogyan fog kinézni 40 év múlva, amikor ugye a mai tizenévesek ötvenes-hatvanas éveikben fognak járni.



A mock-up vicces, de egyben elgondolkodtató is. Elég szomorú lenne, ha negyven év múlva is a Facebook, a Digg, a Last.fm vagy az iWiW lenne a legkúlabb dolog a weben. Ha szerencsétlenségünkre mégis így történne, akkor sem valószínű, hogy a mai tizen-huszonévesek fogják használni ezeket a szolgáltatátásokat.

Generációk cserélődnek a weben időről-időre. Vannak, akik maradnak, de generációváltás azért lesz. Gondoljunk csak a negyven éve játszó zenekarokra: a közönség szerencsés esetben megmarad nagyrészt fiatalnak, és nem csak a nosztalgiázók csápolnak az első sorokban.

Az idősebb korosztályok pedig megtalálják a nekik jobban passzoló szórakozásokat, időtöltést, webszolgáltatásokat.

Na, de azért reméljük, hogy a világnak a következő 40 évben lesz annyi sütnivalója, hogy nem fog a 2001-2007-es ötletekre támaszkodni.
Címkék: social network lol facebook
2007.06.24. 13:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

de azért gondoljunk bele hogy ha mégis fennmaradnak, vagy továbbfejlődnek, alkalmazkodva a trendekhez, akkor 40 évnyi adatunk lesz benn a facebookban, az összes eseménnyel, státuszváltással.

vagy gondoljunk csak a blogunkra, 10 év múlva - pláne ha énblog - gond nélkül visszatekinthetünk, hogy hogyan ünnepeltük az érettségit, diplomaosztónkat, első, második sokadik állásunk elnyerését, vagy, hogy mikor is volt az amikor nyári torokgyulladásunk miatt nem tudtunk balcsira menni, és így tovább.

amire apáink csak emlékeznek, hogy bezzeg az én időmben, az csak pár emlék, de ha több 10 évre a teljesség igényével visszatekinthetnénk mondjuk, akkor visszamenőleg bejelölhetnénk életünk fordulópontjait, stb. Izgalmas (szerintem).
ez aztan a post! miert kell ilyen hulyeseget coverolni? mar azt se ertettem h a mashablen hogy jelenhetett meg, de meg atvenni... :/

egeszen nyilvanvalo h a mai fiatalok 40 ev mulva _nem_ fognak olyan kalapot hordani, mint amilyet a mostani oregek, es nem fogja oket erdekelni se a bingo, se a 'dog racing'.
ez tiszta benasag, meg egyebkent is, the singularity is near!
Negyven év múlva nem lesz semmi.

Az egész internet, már amit én látok belőle, 10-12 éves múltra tekint vissza, még előtte emléxem, hogy egyszer-kétszer bemondták, hogy információs szupersztráda, ez a Al Gore alelnöksége idején, olyan 93-95 között lehetett, előtte meg nem volt semmi, csak a C=64.

A Wikipédia szerint a futurológusok azt mondják, hogy olyan 2030-ban következik be a technológiai szingularitás, amikor a gép átveszi a hatalmat tőlünk. 2030-2007=23 év az, nem negyven.
Érdekes egyébként, hogy a legelső bloggerek közül sem túl sokan írják már ugyanazt a blogot. Valószínűleg így lesz ez a későbbi generációkkal is. Az internet az örök jelen, plusz a közelmúlt médiuma.
Ld. még: hirbehozo.blog.hu/2006/09/11/kezelni_a_halott_linkeket
az Iwiwesek is mondjuk majd elgondolkodhatnak azon, hogy a szürke, zöld, piros és sárga keret mellett be kell e vezetni egy újat, a feketét..

Érdekes téma ez :)
Én húsz éven belül szeretném beültettetni az első jackemet valamelyik illegális klinikán.
A Google és több más cég is dolgozik már az idődimenziós mentésen. Évek óta. Ha elkészül pl 2010-re nem fog számítani, hogy befejezed 2012ben a blogod mert a Google indexeli menti majd a tartalmakat és 2040-ben is visszakereshetik az unokák, hogy Te miről blogoltál 28 éve.

Ez az idővonalas keresés óriási előrelépés lesz és egyben érdekes kérdés is... hiszen az Intereneten töltött életed végigkövethető lesz. Nesze Neked anonimitás... részben.
Néhány hete írtam én is valami hasonló témában a blogomban - igaz, ott a blogok jövőjét próbáltam vitaindítóként boncolgatni, és inkább egy 200-300 éves perspektívába helyezve:

merras.sfblogs.net/2007/betekintes-a-kristalygombbe-merras-jr-reszere-sok-szeretettel-avagy-a-blogolas-jovoje.scifi
Rágondoltam a 40 éve játszó zenekarokra. Ha vannak is tizenéves, új rajongók, a régiek ott vannak a csápolók között. Ezzel nincs semmi gond.
A web olyan fiatal, hogy nincs (nem lehet) semmiféle tapasztalat arra nézve, hogy hogyan fogjuk használni 30 év múlva. Mert az ugye nem kérdés, hogy fogjuk. Aki ebben nőtt fel, annak ez a természetes, max átél egy-két gui-váltást az iwiw-en (fekete keret...súlyos az ötlet :-]).
Az, hogy a jelen médiuma, csak a használta módjára utal, nem a használókra. Ahogy ma a boltban találkozunk 70-éves nénikékkel, úgy fogunk 30-40 év múlva a neten is. Legföljebb akkor már 3D-s szemüvegen át, de az mindegy.
Az az igazán érdekes, hogy az ember mintha ködben száguldana előre, mondjuk 130-cal, ötven méteres látótávolságnál, lövésem sincs, mi lesz egy év múlva, erre azért 96-97-ben nem gondoltam volna. Nem egy szolgáltatás van, ami, ha nem is alapvető, de mondjuk bennvan a magyar köztudatban, és egy éve még nem is hallottam róla: Fon, Twitter, (Meg nekem a Blastfeed/Feedrinse és a Netvibes is)

Ja, egy durva: eszembe jutott, hogy a bonyolultabb RSS-matatásra kipróbálom a Yahoo! Pipes-t. El is kezdtem keresni a dolgot, az egy éve elmentett könyvjelzőim között, és amikor nagy nehezen megtaláltam, kiderült, hogy a szájt az idén februárban indult (nem is hiszem ezt igazán, az csak 4 hónap még mindig), én meg úgy emléxem, mintha olyan nagyon régi lenne.

Ehhez hasonló érzésem, igazság szerint volt már egyszer, a zindexe volt egy cikk kb 2001 végén, hogy a Szilícium-völgyben mindenki mindenkit ismer, vagy az ismerősét (gondolom, az orkut gyökerei voltak ezek), oszt kb. két éven belül jött a meghívő a wiw-re.