Megújult a Google Docs

A Google kiélesítette az új dokumentumkezelő felületet. (Már magyar nyelven is elérhető.) Aki a Gmailben a Documents fülre kattint, már láthatja az új ruhát. Nekem mondjuk a régi is tetszett, ez az új se rossz, úgyhogy részemről nem ez az érdekes változás. Hanem.

Eddig ugye csak címkézni lehetett az online tárolt dokumentumokat. Ám a felhasználói nyomásra a Google most bevezette a mappákat is a szolgáltatásba. Egy kis csavar azért van a dologban: a mappák címkékként működnek, vagyis egy dokumentumot akár több mappába is bepakolhatunk. A módszer drag'n'drop, vagyis nagyon könnyedén lehet szortírozni a doksikat.

(Vagyis: a Google hallgatva a felhasználók visszajelzéseire bevezette a mappákat, amit úgy oldott meg, hogy a címkékhez mappaikonokat rendelt, és drag'n'droppolhatóvá tette a doksikat, valamint csak a mappaoldalon engedi a "mappából való kivételt". Ügyes: így kell rászoktatni a mappagenerációt a címkézésre!)

Szintén nagyon hasznos, hogy van olyan nézet, melyben csak az általam készített doksikat, vagy az általam megcsillagozott doksikat mutatja. Ez a két legfontosabb nézet, ezt jól érezték.



A Google Docs új verziójának mégis a legfontosabb újdonsága, hogy nagyon gyors, dinamikus, illeszkedik a felhasználói igényekhez, szokásokhoz. (Nézzük csak meg a "mappák kibontása" akciót.) Egyszerűen az ember nem hiszi el, hogy ez egy webes alkalmazás. Gyakorlatilag hozza az asztali verziók sebességét és folytonosságát.

Ami továbbra sem tetszik, hogy új dokumentum vagy táblázat megnyitásakor új ablak/fül jön föl. Nem barátságos. Szeretném, ha rányitná az aktuális ablakra, és lenne opció a visszalépésre. Egyetlen böngészőfülön szeretném látni a Google Docsot.

A másik, amit ti is rendszeresen jeleztek, hogy továbbra sem lehet a Docsban létrehozott dokumentumokat egyből egy megkezdett Gmail-levélhez csatolni. (Simán, emailben el lehet persze küldeni, de csak ha a Docsban írod meg a levelet is.) Lesz még itt pár kör.
Címkék: google web office
2007.06.27. 09:47. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

És azt a messze nem elhanyagolható dolgot nem is írtad, hogy végre teljesen magyar nyelvű az egész.
Drag'n'drop-ot a gmail-be meg a reader-be is!

A spreadsheet-ek egyébként borzalmasan lassúak még mindig. Legalábbis ha kapok emailben valami nagyobbat, és docs-ban nézem akkor már a scrollozás alatt elunom az életemet.
spamdog: nyilván azért, mert én az angol verziót használom.
Tényleg magyar lett, fel se tűnt :)

Már csak a mappák megosztása hiányzik.... sztem azon dolgoznak.



némi egységesítés a felületekben és egy prezentációkészítő után nem is kell otthon office majd.

Plusz ha ráhúzzák a Google Gearst, és offline is használható lesz.
imho elég szoros együttműködést lehetne kialakítani a google-lal. ezek jutnak hirtelen eszembe.

magyar elektronikus könyvtár - google books
nemzeti audio vizuális archívum - youtube
máv, volán - google maps
magyar posta - google mail
sulinet - google mini
ügyfélkapu - google gears

mondjuk szerzői jogi problémák miatt nem lehet teljes mek, pénzt akarnak az örökösei, itt segíthetne a google ad. az iskolai jegyzeteléshez, dolgozatíráshoz kitűnő lenne a google docs.
bocs, kimaradt egy szó, pénzt akarnak a szerzők örökösei
baszki, engem zavar hogy megkérdezés nélkül átállították magyarra. ajánlják föl, de ne kérdés nélkül. ejnye.

"Ami továbbra sem tetszik, hogy új dokumentum vagy táblázat megnyitásakor új ablak/fül jön föl."

Az hagyján, de most a "save and close" parancsra nem zárja be az új általa nyitott ablakot, így most 3 GDocs tabom van nyitva. Ez a baj.

Btw, verziókövetés eddig is volt? Én csak most vettem észre.
> Szeretném, ha rányitná az aktuális ablakra, és lenne
> opció a visszalépésre. Egyetlen böngészőfülön szeretném
> látni a Google Docsot.

Irsz ra egy greasemonkey scriptet, vagy keresel egyet mondjuk a userscripts.org-on. Ha mar web.

BTW jo nagy fostalicska ez az indapass, csak sikerult rosszul megoldani, amit a liberty meg valoszinuleg az openid is megcsinalt mar jol. Sikerult alavagni a password managereknek - minden oldal a sajat domainje alol akar beleptetni, ezert aztan mindenhova ujra be kell irogatni ugyanazt a jelszot. Persze csak egyszer, de aki eddig is password managert hasznalt annak gyakorlatilag nincs kulonbseg az inda elotti idokhoz kepest.
Amióta ez az új nyitófelület van, a cégnél egymás dokumentumait látjuk :-(. Közös proxy-n megyünk ki.

Ki tudná valaki próbálni? Belép X, x gépen. Utána y gépen belép Y a docs.google.com -ra. Nálunk Y X dokumentumait látja először (de jobb felül a bejelentkezési név X), majd ha nyom egy frissítést, akkor a bejelentkezési név is Y lesz. Ha kilép és újra belép, akkor jó lesz, a saját dokumentumait látja.

Böngészőfüggetlennek tűnik a probléma (FF, Opera, IE, Safari :-).
én még mindig azt hiányolom, h Gmailben írott levelekhez lehessen csatolni közvetlenül dokumentumokat a Docs&Spreadsheets-ből. most le kell menteni őket a winchesterre, és onnan csatolni, ennek semmi értelme.
a netvibes-nak meg új sidebarja van, arról nem is szóltatok. sokra mondjuk nem megyünk vele...
sajnos amióta váltottam google readerre,
webisztan.blog.hu/2007/04/28/bye_bye_netvibes
lassabban érnek utol a netvibesos hírek. de köszi. jobb később, mint soha.
molcsa!
Nem értem mire gondolsz! Ott van a doksi felett jobbra: Preview Print Email.

Próbáld ki az Email-t...
jaaaa hát így könnyű :)
ezt nem ismertem, minden esetre én a másik oldalról (a Gmail felől) is fejleszteném, mondjuk egy "Attach Docs&Spreadsheets document" opcióval, amire kinyílna egy ablak a dokok listájával.
azt hogy lehet megcsinálni, hogy a számítógépről feltöltéssel frissítsek egy fájlt?