Az új CNN2.0 (ja, és megújul az Index, psszt)

Ha ma valaki pénzt szerente kérni olyan szolgáltatásért, melyhez a netező máshol is hozzájuthat, akkor arra azt mondjuk: nem túl okos. Még akkor sem, ha esetleg az adott, fizetősen kínált tartalom egyébként értékes is.

A YouTube korában tehát nagyon rossz lóra tett a CNN, amikor a Pipeline-t fizetősen kínálta a netezőknek. Mint az a Pipeline főoldaláról is kiderül, július 2-ától ingyenesen nézhetőek a CNN saját készítésű, webre optmializált videói. A CNN blogjából az is kiderül, hogy nem volt sikeres a fizetős modell. Egyrészt ugye nyilván azért, mert az a minimális bevétel, amit a Pipeline termelt, nyilván észrevehetetlen a CNN büdzséjében. Akkor meg miért ne kínálnák ingyenesen?

Azt hihetnénk, hogy ezen a körön már jó öt éve túltette magát minden online tartalomszolgáltató. Már akkor is látszott, hogy a netezők nem szeretnek fizetni hírtartalomért, főleg úgy nem, hogy kábé ugyanaz a tartalom elérhető egyébként ingyenesen is a weben. (A megújult Hírszerző szintén az utolsó közt, 2007 nyarán látta be, hogy emelt díjas sms-ért a kutyát nem érdekli cikkeik/híreik.)

Egyébként redizájnoltak is. (Szembeötlő a hasolóság az új dizájn és az Index vélemény rovata közt, de ez most mellékszál.) Mint ahogy redizájnolt a CNN is.



Történetük során először egy aloldalra tették ki a beta redizájnt, majd pár napja ismét levették, mondván, az olvasói visszajelzések alapján változtatnak még ezt-azt a dizájnon, és majd csak ezt követően megy ki - elvileg a napokban - a megújult CNN élesben.

A BBC után egyébként a CNN is áttért az új érára. Beemelik a webkettőt a nyitóoldalukra, ami praktikusan annyit jelent, hogy a felhasználók által létrehozott tartalom sokkal hangsúlyosabb lesz, láthatóvá teszik a felhasználók által kedvelt tartalmakat (nyilván valamiféle toplistákban, tartalomajánlókban), valamint a multimédia tartalmakat blogba beágyazható, "elvihető" formában tálalják majd. Nincs visszaút. Egy mai, sikeres hírszájt nyitott a felhasználói tartalmakra.

[Magyar idő szerint szombaton este már az új CNN érhető el a nyitóoldalon.]

Ha már hírszájtok redizájnja a téma, annyit elkotyoghatunk még, hogy hamarosan az Index is megújul.

Szerintem eredeti és izgalmas lett. Erről majd később részletesebben is írok... Addig íme egy thumbnail az új címlapról.
Címkék: média ingyen kommuniti redizájn
2007.06.30. 15:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gondoltam, hogy az Origo után az Index is végre lecseréli a már agyon toldozott-foltozott, elavult kinézetét. Mi tartott ennyi ideig?
Kíváncsian várom az eredményt. Mennyit kell még a Zúj Indexig aludni?
Jajj de jó lesz végre. Tartalmilag nagyon rendben van az index, de a dizájn az csapnivaló...volt... :)
Hát azért tartalmilag is akadnak problémák. Tárgyi tévedések, helyesírás, elütések, stb. Ráadásul nem tudom ki hogy van vele, de engem zavar a főoldalon, hogy teljesen kaotikus és átláthatatlan a mindenféle blog /rovat/melléklet/akármi.
/a pipeline átalakítás alatt van/
Az index így se volt rossz, de egy idő után ugye kell frissíteni a designon is
Úgy látom most minden híroldal cikkgyűjtőt tesz ki a usereknek. Ti is követitek ezt a divatot?
A cikkgyűjtőkkel az a prolémám személy szerint, h pontosan nem tudom, h hasznos-e a netezőknek. Cikkgyűjtésre én speciel bookmarkolót (del.icio.us, google bookmark) használok. Valamint ott a feedolvasómban a hírgyűjtési lehetőség. Én még nem láttam nagyon népszerű és jól használható cikkgyűjtő megoldást. De nem rossz ötlet.
Jól működőért szerintem nem kell messzire menni, pl. az általad említett hírszerzőn is van, és szerintem jól működik (,bár nincs túl sok funkciója). Abban igazad van, hogy geekek biztos nem ezt használják, de ettől még lehet, hogy az átlag emberek használnák. (Kéne valamilyen statisztika róla, de nyílván mindegyik újság féltve őrzi a statját, a mediánon meg ilyen mélységig nem lehet bekukkantani a statokba.)
Kommentálási lehetőség lesz?

Szerintem hasznos lenne ha legalább a saját cikkeknél értelmes párbeszéd alakulhatna ki közvetlenül az adott cikk alatt megjelnítve (mondjuk az MTI-s híreknél fölöslegesnek tartom)
Hát erre mit is lehet mondani: NA VÉGRE, ITT VOLT AZ IDDEJE! Igen, így, fennhangon! :)
De gondolom technologiat nem cserelnek, igy marad a szutyok PHP.
hh, ha az index új cimlapjára "beta" feliratot raktok, meg lesztek büntetve az ízlésrendőrség által.
az már jó lesz ha megújul az index, mert MÁR egy kicsit rondácska :)
amit elvárnék egy új indextől:

- taggelt cikkek (A RÉGIEK IS KAPJANAK TAGET)
- nagyon jó ez a mikor frissült utoljára dolog (mehetne címoldalra is, klikk nélkül látszódni)
- én dönthessem el, hogy melyik blog legutolsó postjait akarom látni a címlapon
- maradjanak meg a blogok kiemelt postjai beszerkesztve a fő hírek között, mert ez tetszik
- minden cikk kommentezhető legyen, ne csak a blogok postjai
-
kommentek.. aztá majd jönnek az "első" floodolók meg a "pinázók". minek? az index főoldala nem blog senem fórum.
viszont link lehet fórumba, azonos nevű témához pl.

a másik: nem kell hírgyüjtő, egyszerűen be lehetne vezetni a csillagozást, mint a google szinte összes normálisan használható szolgáltatásában (pl. gmail, reader, groups). megjelölsz egy cikket napközben, este meg nem kell átnyálaznod az oldalt, csak megnézed a bejelölt elemeket. sztem ennél jobb megoldás nincs a felhasználó barát oldalra.
"a régiek is kapjanak taget" - ezt praktikusan hogy képzeled?
egy nagyobb ráncfelvarrás közepén van az index, melynek csak első állomása a hamarosan élesedő új dizájn.
a kommentezhető cikkhez csak annyit, hogy nem biztos h ez az egyetlen megoldás. én látok a világban jobb példákat is.
a csillagozás nekem is a mániám mostanában. első körben inkább a dizájnra, olvashatóságra, meg ilyenekre koncentráljatok szerintem.
"a régiek is kapjanak taget" - ezt praktikusan hogy képzeled?


központilag ki kell adni a jómunkásembereknek, hogy taggeljenek be pár 10ezer cikket. mert jelenleg kereshetetlen a cucc.
Jóvan, ahogy elnézem így félamatőrként annyira nem sikerült mellényúlni a designnal - egész sok hasonlóságot vélek felfedezni az Indexxel így kicsiben. :)))
Sitya (www.kitekinto.hu)
Szindbad, mennyire jobb lenne pedig Javaban pl az Index, lol.
typo marad ez, vagy hasonlóan orrba-szájba trendi georgia lesz mint hírszerző?
A Gawker egyébként szépen alkalmazza a Georgiát. És erősíti is a brandet szerintem.
sztahanov? Hat az valoban lol lenne, en asp.net-re gondoltam :)
Annak valahogy van egy stílusa, és a nagy sortávolságok, szellős helyek miatt nem zavaró a talpas betű sem. A Hírszerző számomra zsúfolt, nehezen olvasható.
asp.net, rotflmao, bazdmeg, de tényleg, miért is kéne lecserélni valamit, ami tökéletesen működik?
sztahanov ?? talan mert 10x more produktive? :D
sztahanov: a rotflmaot kifejthetned. Megfigyelted mar, hogy minden hozzaszolasodban van egy lol vagy rotfl?
Szinbad szntemi mindenki maradjon annal ami neki szimpatikus. mutasd az asp applikaciod ami annyit szolgal ki, mint ez a 'ratyi php' az index alatt. =)

en lattam nagyban a designt, szokni kell majd, sokat. viszont teny, hogy modern es useful.
Persze hogy szimpátia kérdése, de azért nem kéne bazdmeggel reagálni. Aki még php-hoz szokott, nyilván nehezen állna át másra, értjük.
Azért ugye vannak - nem feltétlenül magyar - oldalak, ahol valahogy csak elfutogat az asp.net, nagyobb terhelés alatt, mint amit az indexnek kell kiállnia.
Itthon valóban nincs sok példa, de pl. freeblog jól fut, nyilván kevesebb lekéréssel, de kevesebb vassal is.

De tökmindegy, hitvita. Kíváncsi vagyok az új arcra, nekem az eddigi főoldal sok volt, felét se használtam.
egyetértek. a bazmeg ezentúl jelentse azt, hogy "ejnye". nyilván csomóféleképpen el tud futni optimálisan egy hírszájt.
Nem hitvita, szakmai vita. A PHP egy nem typesafe scriptnyelv, a tipustalansag minden atkaval. A type safety hianya exponencialisan no a projekt meretevel.

Nagy projektekre szakmaiatlansag (=penzkidobas) nem typesafe nyelvet alkalmazni. Ez olyan torvenyszeruseg, mint ahogy a feldobott alma leesik.

A masik tipustalan atok (es a fejlodes gatja) a web kornyezetben a javascript.

Emlexik meg valaki a VB6-ra? Ugyan ez a kategoria, mennyivel jobb a vilag, hogy lassan kihal.
Okéoké, a kötözködők gondolom valami olyasmit akarhattak sugallni, hogy a .net a fejlesztőknek sokkal kényelmesebb (szerintem is, persze nem ismerem annyira a php-t). A felhasználót ez nyilván nem érdekli, ő gyorsan akar híreket olvasni. Bocs hogy off.

Amúgy nekem se valami jó a szemem :-) Szóval ezen a kis képen nem látom pl a betűméretet: a blog.hu összevissza kisebb-nagyobb betűi kicsit zavarnak, kaotikussá teszik az oldalt, itt lesz ilyen? Mert az egyik legfontosabb azt hiszem, hogy ne follyon össze az oldal egy nagy betű(címke?)felhővé.
szindbad: 6 éve PHP-zek, ha nem több, én mondjuk valahol az utolsó érvek közt hoztam volna fel a típustalanságát. ettől még persze nyilván te is jól ismered a nyelvet, és sokat használhattad ;)

javascript a fejlődés gátja, az megint olyan, mintha te vmi másik világban élnél. inkább nem kommentálom.
Hehehe, akkor Kardosék válláról újabb 7 évre le van tudva a design teher ;-)
zsolti: A VB6 tamogatasanak megszunte utan rengeteg MVP! (akik nyilvan sok eve programoztak benne) nyujotottak be peticiot a MS-hoz a VB6 szupportjaert. Megsem gondolom, hogy kar a VB6-ert.

A tipusossag elosegiti az un. partial evaluation optimalizalast, ami azt az elvet helyezi eloterbe, hogy ami szamitast csak lehet, vegezzunk el a compiler segitsegevel.

Ennek az elvnek "superior" elvnek kellene lennie egy nagy projektben, bar manapsag nem sok szoftverfejleszto (csapat) veszi eszre egyaltalan, hogy a tipusossagnak milyen eros kovetkezmenyei vannak a fejlesztes hatekonysagara.

Mondom ezt, mint "computer-science sznob".
Ejnye, azt hiszem, gyorsan írok egy levelet a yahoonak, hogy azonnal cseréljék le le a php-t asp.netre a flickr alatt, mielőtt nézett szájt lesz belőle! Huh, de jó, hogy szóltál!

És akkor írok a facebooknak is, de ajaj, úgy látom, ott el is késtem, már most sokan nézik!!
sztahanov: Irtam mar talan, hogy nagyon sok VB6-os program van meg ma is a vilagban, ellentetben veled megsem irok levelet minden felhasznalojanak :-)
sztahanov: a myspace-nek azert biztos ami biztos dobhatsz egy mailt, bar egyelore meg nem tulsagosan nezett szajt...
Még mielőtt a myspace-ről kéne nyilatkoznom, ne feledjük az eredeti felvetést:

"De gondolom technologiat nem cserelnek, igy marad a szutyok PHP."
sztahanov: a PHP computer science szempontbol szar, ugyanugy, mint a VB6. Az erved itt pedig valahogy igy hangzik: Hatalmas es jol mukodo programokat irtak VB6-ban, miert kellene ezert kidobni a VB6-ot?

Hat azert, mert tipustalan, strukturalhatatlan, karbantarthatatlan kodot lehet csak irni benne.
Kedves Szindbad,

Én szeretnék ezentúl elnézést kérni azon fejlesztők nevében, akik erejüket nem kímélve fejlesztik ezt a xar PHP-t, ingyenesen rendelekzésre bocsájtják, és működik. Igazad van.

Rájöttem, hogy sokkal jobban tudnék fejleszteni egy olyan fejlesztőkörnyezetben, amit nem tudok megfizetni, mert százezrekbe, milliókba kerül, és olyan erőforrásokat eszik, ami végképp nem indokolt. De tudok változót deklarálni. És örülhetek, hogy a grafikus fejlesztőkörnyezet egy hidden inputnak tesz egy divet, amit utána kitörölhetek, a kód pucolásával tölthetek napokat...

De szerintem vannak emberek, akik tudnak változót deklarálni, struktúráltan karbatartható programokat fejleszteni php-ban. Nyilván oka van, hogy azt válaszották.

Szükséges és elégséges. Ha elégséges a php, akkor azt használjuk. Ha elégséges a vb, mái napig azt használjuk....
aham, kb ott a pont.

ha mindenkeppen be akarod gyalazni a php-t akkor az instabil oop oldalarol irj inkabb, hogy 2 primer verzionkent nullarol lecserelik, a projectjeidet meg foltozgathatod.
(off. lehetne h az amúgy érdekes beszélgetésből a személyeskedés kicsit visszaszoruljon? szerintem izgalmasabb lenne.)
cadmagican: Ez olyan volt, mint egy peticio :) De a szituacio forditott. Ti

alltok nyeresre, es a computer science vesztesre, nekem kellene peticiokat

irogatnom, csakhat nincs kinek. Az onerzetes open source fejlesztoknek? Szoval

nyugodjatok meg, ti fogtok "nyerni".

Azert mindenkeppen fel kellett hivnom a figyelmet arra, hogy a PHP es a

Javascript szakmai szemmel a VB6-al azonos kategoria, es ezen technologiak

mellett a gazdasagi "lock-in" jelenseg, illetve az "ingyenesnek tunik" latszat szol.
Hmm. ha megint új újságot kell megszoknom, az már nem biztos, hogy az index lesz. kockázat...

Kérdés még, hogy a marhaságot író cikkírók is le lesznek-e cserélve, lesz-e végre rendes korrektor, ilyesmi? Merthogy a cikkek jelentős részében olyan hibák vannak, hogy sírhatnékom van.
Attól tartok, ahhoz, hogy az index kidobja a php-t és átálljon asp.net-re, ahhoz:
- ki kellene dobnia a teljes szerverfarmot és nagy halom pénzért újat, sokkal nagyobbat vennie
- nagy kalap pénzért windows licenszeket kellene vennie
- el kellene zavarnia azt az üzelemtető csapatot, akiknek ki tudja hány év minden üzemeltetési tapasztalata ott van a fejében, ami irgalmatlan érték
- új üzemeltetési csapatot kellene keresnie, ismét csak nagy kalap pénzért
- újra kellene írnia a teljes rendszert, 0-ról.

Amíg mindez lezajlik, addig nem tudsz indexet olvasni. Amíg bele nem tanul az új gárda, addig döcögős lesz. Amíg ez zajlik, elpártolnak a hirdetők, nem lesz bevétel.

Egyébként is az indexes társaság, szerintem, egy törzsasztal jellegű haveri bagázs. Ezt kidobni vétek. Nézd meg, addig kavartak, amíg vissza nem szerezték az internetto domaint.

Összességében azt gondolom, bár lehet, hogy az asp.net jobb nyelv, mint a php (nem az), de hogy egy ilyen átállásba tönkremenne az index, abban teljesen biztos vagyok. Egy platform kiválasztása nem csak azon múlik, hogy típustalan vagy erősen típusos-e egy nyelv. Sőt, azon se, hogy egy nyelv összességében milyen.
Bambano: ezert is irtam, hogy gazdasagi "lock-in", meg hogy gondolom nem fogja lecserelni a PHP-t.
A php szutyokságával részlegesen egyetértek (legalábbis a Ruby és a Python felől nézve), viszont a JS fikázása megaLOL, az egész web2 ezen íródik.

(Ja, és típustalanság rulz.)