ISO-szavazás, első kör: elbukott a Microsoft

Az eWeek még csak megelőlegezte, de az Ars Technica már majdem biztosra veszi, hogy nem kapja meg a kétharmados támogatást a Microsoft dokumentumformátuma (az ooxml) a mostani ISO-szavazáson. A magyar forduló után tehát újabb győzelem a rivális OpenDocument (odf) formátum támogatóinak.

Ezzel persze még semmi nem dőlt el, max elnapolódott. A szabványügyi bizottsághoz beérkezett, az ooxml-lel kapcsolatos negatív észrevételeket fogják vizsgálni. A Microsoft máris bizakodó: szerintünk jövőre, a végső szavazáson már sikerül megszerezni a szavazatok kétharmadát. Remélhetőleg nem olyan szintű eszközök bevetésével, mint amit a svédeknél, vagy épp minálunk bemutattak.
The standards struggle (...) is important because it speaks to the issue of who should control the digital codes used to store billions of documents. (...) Microsoft has also faced resistance from some government bodies worried that by storing documents in the Office format, they'll be forever locked in to buying Microsoft software to decode them. (...)  Critics charge that standardization would put an international imprimatur on a format that, while nominally open, is still largely directed and controlled by Microsoft. (WSJ)

Ha véletlenül a Microsoft mégsem kapná meg jövőre az ooxml dokuformátumhoz a szabványt, valószínűleg komoly bevételkieséssel számolhatnak az azt követő negyedévekben. Ugyanis kormányzati megrendelőik például kizárólag ISO-szabványos dokumentumformátumot használnak. Az utópisták szerint még az is megeshet, hogy a Microsoft támogatni fogja az odf-et. (És nem csak olyan félszívvel, ahogy eddig tette.) Na azért ne álmodjunk ilyen nagyokat. Mindenesetre szabványügyi bizottságtag legyen a talpán, aki megmondja ebben a helyzetben, hogy mi lesz a sorsa az ooxml-nek.

Címkék: microsoft kommuniti iso
2007.09.04. 16:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Emlekeim szerint a Microsoft tamogatta az ODF-et...

(Es ez meg mindig csak pletyka, Castro is meghalt mult heten - de csak Perez Hiltonnal meg az Echo TV-ben.)
Az egesz sztori fel van fujva, mert ot-tiz blogger felfujta :) Nagy penzekben vagyok hajlando fogadni, hogy termeszetesen az OOXML szabvany lesz.