Hogyan postoljunk breaking news-t?

A rendkívüli történések sajátja, hogy a sztori folyamatosan fejlődik (developing story, ugye), nincs készen, nem lehet az összes információ tudatában írni a történésekről. A hagyományos média alapkésztetése, hogy ha lehetséges, a néző/olvasó ne kapjon nyers hírmorzsákat, hanem minél gyorsabban próbáljanak meg összefoglalókat írni. Mert azt gondolják, hogy a néző/olvasó nem követi úgy a friss infómorzsákat, ahogyan az újságíró/szerkesztő.

Dale Dougherty a minap egy kiváló postban foglalta össze ezt a problémakört. Scott Beale egyik postját vette alapul, mely a Burning Man fesztiválon történt váratlan incidens koverolta. A breaking news-post, - miként az a blogoknál szokásos - folyamatosan frissült, update-eket írt Beale a bejegyzéséhez, így akik azt szerették volna megtudni, hogy mi a legfrissebb a témában, nem kellett újra és újra végigolvasniuk a postot, hanem elég volt a legfrissebb update-ekre vetni egy pillantást.

Ez, a blogokban igencsak általános gyakorlat pedig olyan fajta hírkövetést tesz lehetővé az olvasó számára, ami a napilapokból, de még az élő televíziós közvetítésekből is teljesen hiányzik.
While a newspaper is unable to give me a choice between a chronological view and a summary, the Web could. (...) If I'm watching a breaking news story on CNN, they repeat the story over and over again, and then go out into the field to talk to people who have no new news to report. You have to endure all of that in hopes that they will eventually uncover something new to report. I have often wished I could turn the TV set off and let CNN notify me when the breaking news story actually comes with news to break.
Míg tehát a televíziós csatornák és az újságok arra törekednek, hogy minden egyes friss információ beérkeztekor újabb és újabb összefoglaló anyagokat állítsanak össze, addig a blogokon ez egyáltalán nem divat. Több okból sem.

Egyrészt, amit már említettem, hogy a bloggerekben többnyire nincs benne az az egyébként fals elképzelés, hogy az olvasó csak akkor érti meg a legfrissebb történéseket, ha szép, terjengős körmondatokba csomagoljuk.

A kontextust a rendkívüli híradásoknál maga az előzmény (nem pedig a sztori újra és újra történő összefoglalása) adja. Így, ha a friss infókat mindig csak a fősztori utána írjuk, mondjuk az időpont megjelölésével, áttekinthetőbb és követhetőbb lesz a sztori felfejlődése. A másik előnye az ápdételős sztorikövetésnek a gyorsaság. Az olyan nagy hírügynökségek, mint például a Reuters is, egy rendkívüli híradás során az új információkat mindig egy komplett összefoglaló írásba vegyíti bele. És bár a szerkesztőségek azonnal megkapják a friss hírmorzsákat, a netező már csak ezekkel az összefoglaló írásokkal találkozik. És ugyan kinek van kedve tízpercenként végigolvasni egy 4000 karakteres írást, hogy megtalálja benne azt a két mondatot, ami az előző összefoglalóhoz képest új információ.

Doughertynek ötlete is van arra, hogy miként lehetne az online újságoknál jobban követhetővé, átláthatóvá tenni egy rendkívüli híradást.
What if each news story had its own "blog" and the developments were added as they occurred? A reader could choose to see the story from the beginning or start where you last checked the story.
Hozzáteszem, hogy az Index a rendkívüli híreket majdnem így csinálja. A percről-percre motort használja ha például terrortámadás van Londonban. És csak később ír belőle összefoglalót, azok kedvéért, akik nem követték élőben a fejleményeket.

Kiváló esettanulmány a tegnapi Apple-bejelentés is. A Gizmodo és az Engadget kicsit máshogyan frissítette postját. Míg a Gizmodo folyamatosan a frisseket írta a post tetejére, addig az Engadget lefelé frissített. Ebben csak annyi a megfontolandó, hogy ha valaki a legfrissebbeket akarta megtudni, és felment a Gizmodóra, mindig látta a változást. Míg az Engadget esetében folyton le kellett görgetni a post aljára. Nekem például elsőre az a benyomásom volt, hogy nem frissítenek. Szóval valahogy nem árt jelezi a címben is, hogy éppen frissült az anyag.

A breaking news megjelenítésére több módszer is van. Én például a címbe is beleírom, hogy hanyadik frissülésnél tart az anyag. És lefelé írom a frisseket. Akárcsak az előbb elmarasztalt Engadget.

Nyilván léteznek jobb, átláthatóbb megoldások is. Egy biztos. Rendkívüli híradásnál a gyorsaság és a koronologikus követhetőség, a friss infomorzsák egyértelmű megjelenítése sokkal fontosabb szempont, mint a sztorizás, a történések összefoglalása.
Címkék: média blogok bloggerek how to
2007.09.06. 13:27. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A post címének változtatása hatással van url-re, nem? Ez akár gondot is okozhat...
Asszem hülyeséget írtam, valszeg marad az eredeti, bocs.
motortól függ, hogy változik-e az url. wordpress az első posztolt urlt tartja meg végig, freeblog motor minden átírásnál új url-t ad. Blog-hu nem tom milyen, de biztos itt is lehet állandót megadni.
blog.hu alapból megtartja az eredeti címet, de te tudod változtatni, ha akarod.
Igen, bár utólag nem tanácsos hozzányúlni az urlhez, mert akik feedből olvasnak, néznek majd nagyot h nincs meg a post.
Mást nem idegesít ez az "infomorzsa" szó? Hozzáteszem, hogy jobbat nem tudok rá, csak úgy szimplán zavar.
karaj: hirmorzsa? :) Vagy a morzsa zavar? Sztem elegg bevett fordulat.

Azert az index se csinalja am ezt hudefaszan. Sot. Baromi gyakoriak az olyan cikkek, hogy lerinak valamit, aztan 1-2 nap mulva tortenik valami az ugyben (akar tech/tudomany temakor, akar mas), es az 1-2 uj mondat kore bemasoljak az eredeti cikket, ugy ahogy van. Az meg eleg bosszanto. Tim Berners Lee kitalalta az URL-eket ennek a problemanak a kezelesere... Amugy igen. tok termeszetes lenne a folytatasokban megirni a dolgot. Sot, akar kombinalni is lehet a kettot, ha valami tenyleg hosszabb esemenyrol tudosit valaki. Irogatja a folyatasokat, aztan idonkent ir az addigiakbol egy osszefoglalot, es akkor csak addig kell visszalapozni, ha valaki a tortenesek kozepen keveredik az oldalra. Miket irok, azt kell visszalinkelni, sot, dobja egybol oda az uj latogatot az oldal.
Akkor egy friss kommentmorzsa (feltéve, hogy a blog.hu időben kirakja, különben csak sima kommentmorzsa): infomorzsa 2500 találat, hírmorzsa 16800. No offence, csak érdekességképpen.
valoszinu a webisztan megoldas az igazi (updateX a cimben+alul a friss), mert akkor van igény és kielégülés. sweet!

azt nemtom ez feedolvasóban mit jelent, erről esetleg írhatna, aki.

a.
Jobb ha alul van, mert ha nem lepesro-lepesre koveted akkor ha felul van 3 uj elobb le aztan felfele kell gorgetni. Mig ha lenn van odamegyek az utolso ismerthez es elolvasom az ujakat.

(a textareabol a focus mehetne az autoBR-re aztan a submitre!)
mi peldaul shuttle inditast ugy szoktunk kozvetiteni, hogy drupal motoru forumban foszalu kommentbe irjuk a tortenest. ez persze eleg kezdetleges, illetve nem kommentelnek bele masok (pedig megtehetnek), de valamilyen threadelt forumkomment jellegu rendszert el tudnek kepzelni.

meglevo technikaval valahogy ugy csinalnam, hogy foszalba csak a cikkiro irhat, az olvaso pedig ehhez fuzhet kommentart. igy megmarad a szalkovethetoseg, es a komment, valamint nem torik meg maga az oldal a sok update miatt.