Már megint ez a minőségi tartalom blabla

Múltkor már lehülyéztem Calacanist, amiért saját sikertelen projektjét (Mahalo) próbálja TechMeme-hekkeléssel befuttatni. Na de úgy tűnik, hogy a "minőségi tartalom" dicsőítése ragadós. A Washington Post magához képest szokatlanul felületes és pr-szagú cikket írt a Brijitről.

Mi a Brijit? Egy olyan híraggregáló szájt, mely nem elégszik meg azzal, hogy berántsa más hírforrások tartalmait, hanem a hosszú, "minőségi" cikkeket zanzásítják is... az ügyes szerkesztők. Lehet zanzásítani közösségileg is. 5 dollár üti a markát annak, kai összefoglal egy weben is elérhető friss, "minőségi" cikket a Brijitnek.

Azt hiszem, bátran állíthatjuk, hogy egy bukásra ítélt ötletről van szó. Még akkor is, ha a hosszú és unalmas cikkek 100 szavas összefoglalói tényleg fogyaszthatóbbak a weben. Csakhogy egy ilyen szájtot egészen más formában kellene felépíteni.

És igen, megint a Twitter jutott az eszembe. A Twitterre kinyomott 140 karakteres cikkösszefoglalók éppen hogy teljesítik azt, amire a Brijit rögvest ötdolláros üzleti modellt is építene.

Mert szerintük, és a Washington Post szerint a felhasználók hatalomátvétele után a web következő nagy korszakában a szerkesztett, "minőségi" tartalmak fognak uralkodni. Ha kiröhögtük magunkat, mindjárt vegyük is észre a side effect-et: kinek van kedve végigolvasni ezt a kilométer hosszú Washington Post-értelmetlenséget? Én megtettem, nektek már nem kell. Klasszikus lose-win szituáció ;)
Címkék: média startup
2007.11.02. 09:09. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztem inkább kedvcsinálóként működik a dolog, ha nem lehúzásra van kihegyezve az összefoglaló. Bár akkor már probléma szerint válogatott álláspontokról olvasok, lásd pl. a Metazint.
Oh, igen, mainstream újságírás és azok álmai :P
Nem ertem, hogy 140 karakterben hogy lehetne osszefoglalni egy cikket. A 100 szot is inkabb kedvcsinalonak szanjak gondolom, es ha erdekel, elolvasod. Nem az a cel egy ilyen szolgaltatasnal (szerintem), hogy 100 szoban elolvashass egy erdektelen cikket, hanem az, hogy tobb cikk kozul tudd kivalasztani azt, ami szamodra erdekes, amit valoban el akarsz olvasni. Ennek foleg szakcikkek eseten lehet szerintem ertelme.
HH? szerintem valamit nagyon félreértetél. Részletesebben:

mediablog.hvg.hu/20071154.aspx
Tessék, itt a webisztán twitteresen rövid heti cikköszefoglaló blogja.
szaxiblog.blogspot.com/