Mi a Web 3.0? Na, naa, naaa! [update1]

Jason Calacanis még mindig nem érti meg, hogy ha valami bődületes hülyeséget bír beleírni az információs szupersztráda betonjába, plusz ha azt a Techmeme is szétszórja a mindehova, attól még nem fog könnyebben új, értelmes munkát találni.

Konkrétan a Web 3.0-definíciójáról akarok itt írni. Ami szerinte az értékes, minőségi tartalmak felemelésében állna.
Web 3.0 is defined as the creation of high-quality content and services produced by gifted individuals using Web 2.0 technology as an enabling platform.
Most jótékonyan eltekintek attól, hogy Calacanisnak sem a Digg-klón Netscape-pel, sem a Mahalóval nem sikerült a minőségi webes szolgáltatás közelébe kerülnie. Attól viszont nem vagyok hajlandó eltekinteni, hogy mekkora bődületes hülyeség is a web következő nagy rendezőelvét a "minőségiséghez" kötni. ("Minőségi újságírás", "minőségi szórakoztatás", "minőségi asztali bor" - ugye ismerjük az ilyen habos önigazolásokat?!)

A Web 3.0-val sokkal inkább valami olyasvalamit illene jelölni, mely legalább olyan alapvető hatással lesz a webre, mint amilyen volt a 2.0. Vagyis a web remixelhető, közösségivé váló, decentralizált időszaka, amiben jelenleg is élünk.

A Web 3.0-val eleddig leginkább a szemantikus web-elméletet volt szokás illetni. Nem csak azért mert a W3C ezen a munkacímen kísérli meg a weben fellelhető tartalmakat még strukturáltabbá tenni, hanem azért is, mert a web, mint architektúra újragondolása valóban méltó lenne arra, hogy a jelenlegi webről alkotott képünkön jelentősen változtasson.
The Semantic Web is about two things. It is about common formats for interchange of data, where on the original Web we only had interchange of documents. Also it is about language for recording how the data relates to real world objects. That allows a person, or a machine, to start off in one database, and then move through an unending set of databases which are connected not by wires but by being about the same thing. (w3c)
Akik ma a Web 3.0-ról értelmesen akarnak gondolkodni, azok régen az OpenID, az APML, a microformats, a Freebase vagy épp az OAuth specifikációit bújják. És leszarják, hogy lesz-e minőségi (profi?) YouTube vagy MySpace.

Amíg azonban az ilyen kalapból előhúzott "legyenek minőségiek a mindenféle dolgok" manifesztókon csámcsog a Blogoszféra Techia, addig nyugodtak lehetünk: nagy innovációkra nem kell számítanunk a következő hónapokban. Mindenki nagyon jól elvan itt, a weben.
 
Ami pedig ezt a "minőségi tartalom" mániát illeti: a nagy közösségi szájtokon eddig is az a szűk mag hozta létre a "minőségi" tartalmat, aki a jövőben is kész lesz erre. (És őket is emelték a magasba. A.k.a. a webkettő focista haja.) Ha olyan korban élünk, melyben (részben) a tömegeké a hatalom a weben, akkor egyben azt is el kell fogadnunk, hogy a tömegek olyan webet csinálnak maguknak, amilyenek ők maguk. Ugye ismerős érzés belegondolni.

[update1] A webkettő atyja is megnyilatkozik a témában.
Címkék: jason calacanis filozomatika szemantikus web
2007.10.04. 21:59. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez meg itt az első kimoderálás 3.0
Sramana Mitra egy indiai származásu USA-ban élő hölgy, sokat foglalkozik a Web3 definiálásával.
sramanamitra.com/articles/web3/
jo cikk ... erdekes ... topic map-rol mi a velemenyed?
számomra az lesz a web 3.0 ha majd az átlag userek körülöttem képesek használni az általunk napi szinten használt 2.0-ás dolgokat.

akkor majd kitekintek a 3.0 felé. de ehhez itthon generációváltás kell tehát van úgy 20 évem :)
mr.soka láttál már praktikusan használható topic map implementációt? mi csináltunk is egyet: opteamus.blog.hu
Web 3.0: 1% alá megy az Internet Explorer népszerűsége.
Calacanis-nak annyiban igaza van, hogy mostanában ez a "divat" dúl az alkalmazások között: a jót kiemelni, a rosszat eltemetni. Persze ez se új dolog.

Már a legelején voltak ilyen próbálkozások, hisz e nélkül semelyik alkalmazás sem lenne annyira vonzó az odatévedő userek számára. Viszont mára bebizonyosodott, hogy vannak lehetőségek a webkettes alkalmazásokban, a létük indokolt, ezért elkezdték továbbfejleszteni a startégiájukat. Ennek a stratégiának az egyik legfontosabb eleme a tartalomszűrés (a közösségépítés, és a bevételnövelés mellett). Viszont ez nem egy "sorsforduló", a változás csekély mértékű.

Idáig a Web 2.0-t definiáltuk, most meg már a 3.0-t. LOL Lassan nekiállhatunk a négyesnek is. :-D
Minek egyfolytában kategorizálni? Ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy már most a web 3.0-nál tartunk:

1.0: a legelső web, amire kitalálták: egyetemek osztanak meg egymás között mindenféle tudományos anyagokat. No design, csak plain HTML. A net az "ha kaptál, oszd tovább" elvén bővül
2.0: megjelennek az üzleti felhasználók, elkezdenek pénzért website-okat készíteni, designerrel, stb. A felhasználók többsége már fizet a netért, és nem baráti alapon kapja.
3.0: O'Reilly elkotyog valami baromságot holmi 2.0-ról.

A következő mérföldkövet meg majd meglátjuk, ha megérjük.
Sohasem értettem egyet igazán a Web 2.0 kifejezéssel, mert önmagában nem mond semmit, csak a web fejlődésének jelenbeli állomására utal, míg a Web 3.0 egy jövőbeli állapotára, ld. mesterséges intelligencia a web szolgáltatában, Végrehajtható" Web Absztakciós Réteg (az userek futtathatják az adott platformra készült kódjaikat a szerveren), 3D a weben, világméretű megosztott adatbázis stb. Sok elképzelés van, valóban érezhető a különbség az egyes web generációk között, ugyanakkor nincsenek éles határok.
Szemantikus web: az otlet nem hulyeseg, de tipikusan nem az a dolog, amit az egyszeri kozgazdasz meg PHP-programozo egykonnyen felfog, mert nagyon grandiozus.

Ovatosan bannek vele, mint trenddel. Ugyanakkor tortent valami nagyon erdekes dolog: ha 2-3(!) evvel ezelott bementel valahova nagyvallalati programot irni (es azert az informatika fokent ebbol el), kezedbe nyomtak egy windows GUI-t, jo esetben Qt-t vagy mas tobbplatformos cuccot, esetleg javat, de mindenkeppen elsosorban egy desktop alkalmazasrol volt szo.

Ma viszont minden magat valamire tarto ceg a vallalati szoftvereit webes szoftvernek irja meg, hogy a windows virustamadasa ne vegye le a labarol (masik gephez odaulsz, login, megy), es meg azt is elmondhatod ,hogy "az internet explorer barmelyik hatos verziojaval mukodik, windows es windows platformokon", es ez marha hangzatos, tekintve, hogy gyakorlatilag 100% az elterjedtsege a magyar cegeknel a munkaallomasok oprendszerekent, edesmindegy.

Mit jelent ez? Hogy a kaoszbol, amit az ilyen platform, olyan szoftverceg, amolyan programnyelv okozott, a HTML kivezetett, es bar 2000-ben pofanrohogtunk mindenkit, aki ilyet mondott, de a webbol platform lett mara.

Ennek viszont lesznek majd brutalis kovetkezmenyei. A webet nem a W3C - a mozilla, a Google es az MS altal elefantcsonttoronyban tengodo tudos idiotaknak titulalt figurak, lasd WHAT WG, HTML 5 - hatarozza meg, hanem a sok kis idiota, aki anno a csacsika.fw.hu -n webdizajn ceget alapitott, ma a myspace-re pakol ki minden sz.rt, meg azok az informatikusok, akiknek kozuk nincs a css-hez, csak netbeansbe osszedobnak valamit, azok a grafikusok, akik ragaszkodnak, hogy Arial MT legyen a szovegtestben es ne arial mert ez a photoshopban jol nezett ki, es ha ok meg tudtak csinalni flash studioban az ugyfelnek, neked is menni fog a primitiv html-ben.

Szoval egyelore, ha web 3.0-rol beszelunk, picit errefele forduljunk talan...

A következő nagy váltás majd akkor lesz, ha világszinten lecserélik végre a negyedszázados TCP/IP-t... Szép volt, jó volt, de olyan érzése van tőle az embernek, mintha 12m-es darabokból összerakott fatalpfás síneken akarna száguldani a legújabb gázturbinás szuperexpressz.

Újra össze kéne rakni végre -- alulról építkezve -- az egész cuccot, mielőtt egy szép napon magától benem omlik az egész, aztán majd lehet agyalni a világmegváltó új alkalmazásrétegen.

Nincsen semmi baj a TCPIP-vel.

Web3 majd akkor lesz, ha menni fog a copy-paste a youtuberol az indavideora objektum szinten, es nem vesz el a hozzaszolasom, ha veletlenul megnyomom a back gombot a browseremen szovegiras kozben.
Aadaam: ez jó amit írtál, bízom benne, h több ilyen lesz, legalább drágábban dolgozhatok, amikor azt mondom, h "na, majd mi rendberakjuk" :)

Egyébként szerintem akkor lesz web3, amikor már nem lesz böngésző, mert minden alkalmazás böngésző lesz
AAdaam: jókat írtál, viszont a megrendelő gyakran laikus, és sokkal jobban érdekli a csicsás dizájn, mint a w3c szabványok követése. (Ebből minden következik, amit leírtál.) Lehet, hogy 30 év múlva az átlag user is tudni fogja mi a css, viszont addigra már sokkal bonyolultabb/absztraktabb szabványok lesznek a mainstream informatikus körökben (olyanokra gondolok, mint amilyen most a szemantikus web ).

Az lesz majd a web 3.0, ha majd kimegy a divatból web x.0 -ról beszélni, és egy portált kizárólag a funkcionalitása alapján ítélnek meg.
sourceerror: Az nem lehet esetleg, hogy a megrendelot a usabiliy szempontok erdeklik inkabb a csicsaknal?
Greg! ... lattam mar es viszonylag nagyokat ... es eleg nagy cegeknel ... azert voltam kivancsi mas is hallott-e mar rola :)
A web2.0 kifejezést szerintem lelkes marketing elemzők találták ki, nem véletlen, hogy a mai napig nem képes senki pontos definíciót adni rá. A leggyakrabban hangoztatott nézet: web2.0 azok a közösségi szájtok, ahol a felhasználók szerkesztik a site tartalmát. Ez eleve baromság, mert 7 évvel ezelőtt ugyanúgy voltak társkereső, ismerkedő oldalak, ahova beregisztrált az ember, beszélgetett, profilt változtatott, képeket tehetett fel magáról. Mégse jutott senkinek eszébe ezeket a weboldalakat web2.0-nak hívni. Ami azóta változott talán: meghívóhoz kötött regisztráció, annak érdekében, hogy valós userek szerepeljenek az adatbázisban - persze a célját nem érte el, az iwiw-en is van már mindenféle kamu profil, talán féllábú terhes transzvesztiták rajongói klubja még nincsen.

Akkor mi? Az, hogy felrakok valami tartalmat, a többiek pedig kommentezik? Ez lenne a web2.0 lényege? 7-10 évvel ezelôtt ugyanúgy meg lehetett tenni, csak épp nem volt divat. Technológiailag pedig aztán tényleg nem nagy durranás.

Akkor itt vannak a videomegosztó oldalak. A Macromedia anno kidolgozta a video flash-be ültetését, sikeres ötletnek bizonyult, a flash technológia talán legnagyobb durranása volt.

Én úgy gondolom, hogy a web kliens oldalon fog hatalmasat változni hamarosan, hiszen az, hogy milyen motor ketyeg a háttérben, az átlag user nagyívben tesz. Szerintem a web az operációs rendszerek vagy a mobiltelefonok evolúcióját fogja követni: technológiai szempontból a holnap (közösségi) oldala nem html div-ekből és táblákból fog állni, hanem jól eltalált Java esetleg flash, Silverlight vagy ki tudja milyen környezetben implementált kliensekbôl, ahol valóban csillivilli GUI-t lehet kialakítani, ahol az MVC architektúra valóban értelmet nyer, ahol a töltési idő alatt reklámot bámul az ember, és ahol mondjuk bármi letöltődhet a kliens alkalmazásba a user tudta nélkül. Ahol majd tényleg nem tudod megmondani, hogy a helyi gépen futó programot, vagy egy website-ot nézel.

Szvsz. ez lesz a web3.0 (bár lehet, hogy akkor már nem lesz divat verziózni a webet). Ki tudja, lehet hogy már nincs olyan messze.
ambbay: "Akkor mi? Az, hogy felrakok valami tartalmat, a többiek pedig kommentezik? Ez lenne a web2.0 lényege? 7-10 évvel ezelôtt ugyanúgy meg lehetett tenni, csak épp nem volt divat. Technológiailag pedig aztán tényleg nem nagy durranás."

Szerintem éppen hogy _pont az_ a web 2.0, hogy ezeket elkezdték használni az emberek. Nem hiszem, hogy technológiai dolgokból állna a web 2.0, sokkal inkább a meglévő, vagy éppen kifejlesztés alatt álló lehetőségek tudatos felhasználásából.
web 3.0 legalább akkora baromság, mint a web 2.0. Önjelölt blogolók és marketing majmok filozofálgatnak mindenféle közösségi tartalmakról és emberek számára megfoghatatlan és értelmezhetetlen ideológiákról... Remélem előbb utóbb kipukkan végre a web x.0 lufi is
vxchun: a mobil 3G sem attól lett harmadik generáció, mert elkezdték használni az emberek a szélessávot. A GSM után egyszerüen tovább kellett lépni: 5-6 éve mindenki azt jósolta, hogy ha eljön a 3G, mindenki videotelefonálni fog, és ehhez kell majd a szélessáv. Aztán lett szélessáv, az emberek mégse videotelefonálnak ezerrel.
A 3G ma az átlagusernek egszerüen nem más, mint gyors adatforgalom mobilon.

A lényeg mindig a marketing: adj nevet valami létezőnek, ami neked pénzt hoz(hat), és áruld ezerrel.

Az ún. web2.0 azért lett trendi dolog marketinges körökben, mert a userek mögött _valós_, hirdetésekkel bombázható célcsoportok állnak, jól definiálható érdekkörrel. Mostmár nem jakabka21 néven regisztrálsz, hanem Gipsz Jakab néven, aki 21 éves, itt és itt lakik, tagja a Trabant klubnak az iwiwen, megnézett pár autós weboldalt, és pár rallys videót.
Az ismerőseinek valahány százaléka dettó. Na, ez a web2.0. A többi bullshit.

Annyiban az ördög ügyvédje lennék, hogy hiába lesz 3.0-ás a web, azaz hiába fogod tudni a youtube-os csöcsöt rázó kislány mögötti használt ipodot drag-and-droppal behúzni bluetooth-on keresztül a mobiltelefonod ebay toolbarjaba, a tartalomelőállításnak nem csökken a súlya.

Most ugrott be, hogy ezt a fejlődési vonalat én már láttam egy másik "szakmámban", a hangszer- illetve zeneipar fejlődésénél: a milliós vasakkal megtömött légkondis stúdióktól eljutottunk a freeware audiopluginek tucatjaival tömött notebookig, a multik által futtatott együttesektől a freewebre kész zenéit és remix céljából trackjait is kirakó dj-ig.

Szóval web vagy zene, jó tartalomra is szükség lesz.
"A Web 3.0-val sokkal inkább valami olyasvalamit illene jelölni, mely legalább olyan alapvető hatással lesz a webre, mint amilyen volt a 2.0. Vagyis a web remixelhető, közösségivé váló, decentralizált időszaka, amiben jelenleg is élünk."

sztem ebben nincs benne, de fontos, h igazi interaktivitásról is itt beszélhetünk először.
A web az web, mindegy hogy hívjuk.
Aadam és ern0 fogalmazta meg a legfontosabb dolgot szerintem.
Valószínűleg nem nagyon fog javítani a tartalom minőségén az újabb fejlődési szakasz, nem arra mutatnak az irányok, mert egyre több botfülü fog komponálni internetre.
Keresők szintjén javulhat esetleg, meg bizonyos részeken bizonyos kapcsolódó alkalmazásokban megvalósulhat a "szemantikus web" elképzelése, de összeségében, egységesen nem.

(És megjelennek majd a Google kukásautók idővel, keddenként elvinni a szemetet :) )
Aadam és ern0 fogalmazta meg a legfontosabb dolgot szerintem.
Valószínűleg nem nagyon fog javítani a tartalom minőségén az újabb fejlődési szakasz, nem arra mutatnak az irányok, mert egyre több botfülü fog komponálni internetre.
Keresők szintjén javulhat esetleg, meg bizonyos részeken bizonyos kapcsolódó alkalmazásokban megvalósulhat a "szemantikus web" elképzelése, de összeségében, egységesen nem.

(És megjelennek majd a Google kukásautók idővel, keddenként elvinni a szemetet :) )
whito: nem fog kipukkanni, mert nem lufi. A web felhasználása alapvetően ugyan nem, de jelentősen változott meg. Kibővült. Meglévő, vagy kifejlesztésre váró tecnhológiáknak köszönhetően, és valaminek a segítségével, ami a humán részről érkezett: igényesség, forradalmi gondolkodás, újító szellem? Ki tudja, mi volt (mi most is)? Azt Te is be kell, hogy lásd, a mai web, nem aza aweb, ami 10 éve.
Talán 1942-ben mondták, hogy "Most a második világháború van"? Nem mondták, mert fogalmuk sem volt. Így badarság web 2-nek hívni azt ami most van.
Ami most van az a sima folyománya annak, ami az elmúlt 5-6 évben történt.
-Növekvő sávszélesség
-Növekvő számolási teljesítmény
-Növekvő userszám (a legfontosabb)
-A userek nem kizárólag a geek közösség tagjai többé, és felmerül az igény mindenféle ember kiszolgálására

Ez as pár dolog szerintem elég ahhoz, hogy kialakuljon az amit most látunk.
Kommentezni valamit? Ez semmi. Ezer éve volt ilyen a BBS-ekben. És a többi általatok megfogalmazott jellemző mind régi találmány. Nincs új a nap alatt.

A vitaindítással némileg egyet értek:
Amikor már minőségi tartalom is lesz az interneten, akkor talán meggondolja magát az 50 éves papa is, hogy esetleg interneten néz híreket, és nem az újságban. Ha lesz miért Youtube-ot nézni, akkor majd lesz továbblépés, de egyenlőre nincs értékes tartalom a youtube-on.

Tehát midnenképpen kell fejlődés tartalom tekintetében, hogy mondjuk egy házi szórakoztató centerben youtube videókat nézzek, amin a CNN múlt heti hírei vannak. Vagy LCD TV-n nézem a haverom nyarlási képeit a netről vagy ilyesmi.
A tömegek fele kell nyitni, nem itt a belterjes közösségben kell új kommentelési technikákat, vagy rss olvasási megoldásokat fejleszteni.

Az a baj, hogy akik itt olvassák ezt a blogot, ők teljesen tisztában vannak a dolgokkal, de ha csak körbenéznek a családban, akkor biztos találnak valakit, akit nem érdekel az RSS, vagy az AJAX, hanem ő csak gyrsan emészthető, VALÓS hírekre vadászik, amik nélkülözik a bloggerek szubjektivitását, és teljesen okbejktíven számol be a történtekről (legalábbis az annyira objektívitás mint egy átlagos újság már cél lehet sok blogger számára).
En megmondom nektek, hogy mi lesz a web3.0. Egy sikeres mem. Mert ha nem lesz sikeres, akkor nem lesz web3.0. Tautologia, de hat ez van. MAskepp fogalmazva: az lesz a web3.0, amire eleg sok ember fogja azt mondani. De igazabol nem lesz olyan, mert 2.0 sincs.

Nezegettem itt a definiciokat, es hat ahogy ambbay meg a tobbiek irjak, nem a 2.0-as idoszakban kezdodott az, hogy a usert bevontak a tartalom generalasba. Meg mitol is lenne az a web verzioja? Raadasul mikor ugrott konkretan egy egeszet a verzioszam? Ez egy fokozatos evolocio, bizonyso viselkedesi formak szepen lassan elterjednek (mare megint a memek) masok meg elhallnak. Ma aranylag kevesen olvasnak usenetet pl., regen meg mindenki onnan banyaszta a pronot meg a warezt.

HH, a te meghatarozasod is eleg kusza. Amellett, amiket elmondtak masok (meg en most feljebb), pl. a 'decentralizaltsag' mennyiben a 2.0 jellemzoje? A web nagy ujjitasa pont az volt, hogy demokratikusan barki kirakhatott tartalmat, es ezt ossze is lehetett kapcsolni a tobbi tartalommal. Csak felhuzok egy webszervert (vagy keresek egyet), kikakom ra az anyagot, es ha ertekes, akkor szuletnek ra mutato linkek. Es onnantol kezdve nem szamit, hogy hol van (decentralizalt).

Ugyanakkor forgalom eloszlas szempontjabol (bolcseszkedes) ugyanolyan 'centralizalt' ma is a web, mint 10 eve. Vannak latogatottsagi centrumok. Az eloszlas pedig feltehetoen skalafuggetlen (polinomialis), es nyilvan az is marad, ahogy az is volt. Lehet emiatt meg longtail-ezni is egy kicsit: a sok kis site latogatottsaga osszessegeben messze nagyobb, mint a nehany nagye (blogok). De ez regen is igy volt, csak talan kevesebbet publikaltak az emberek (akkor home page-et csinalt mindenki, most inkabb csak blogot), es persze kevesebben is. De a latogatottsagi centrumok maradtak, technikaiak pedig addig se voltak.

Aadaam: annak az oka, hogy a cegek webes felulettel keszitik el a belso alkalmazasaikat azert szerintem mashol keresendo, nem abban, hogy igy a kliensgep kevesbe szamit. Erre jo lenne barmilyen dinamikus letoltest tamogato technika, pl. a java webstart. En inkabb azt latom okkent, hogy az _egyszeru_ UI webes felulettel (ill. az ott hasznalt paradigmakkal) konnyebben elkeszitheto, ezert a fejlesztok szivesebben hasznaljak, plusz a hype. Aztan neha olyan alkalmazasok is keszulnek webes felulettel, amiknek nagyon nem kene, mert a fejleszto csak ahhoz ert, vagy azt gondolja kenyelmesebbnek. A juzernek persze nem az.

Aztan ott van az, hogy ganyolva konnyebb webes alkalmazast irni egy halozati szolgaltatashoz (szerveres alkalmazashoz), mint ha desktopod van, es kenytelen vagy szetvalasztani a retegeket. (Tisztessegesen ugyanugy lesz 3 reteged, szoval mindegy.) A webes alkalmazasoknal lehet szopni a bongeszo inkompatibilitasokkal, legyen back gomb vagy ne, stb. Az ujabb keretrendszerek persze ezt mar szerencsere kezelik. (Igen, mondjuk a mukodo back gomb es az uj fulon nyitas azert kenyelmessebb alternativava tehet egy webalkalmazast bizonyos esetekben a poweruser szamara.)

Az viszont tenyleg kiraly lesz, ha elterjed valami olyan rendszer (pl. valami xforms szeru cucc), ahol a UI meg nemi kod a szerverrol jon, az alkalmazas viszont ott fut. Kb. ahogy a browserben van, csak hekkeles helyett celszoftverrel (mondjuk egy XUL engine).
sourcerror, meg aki még hasonlóképp gondolja:
igénytelenek a megrendelők?
persze a nagy részük.

a fejlesztők felelősége, hogy ezen itthon és kint is változtassanak.

amíg neked nem mutatnak trabanton és záporjóskán kívül mást, és sosem tudod, hogy volt olyan, addig nem akartál S8-at, jól gondolom?

vagy ha meg is fordult a fejedben, hogy mást, többet, egyedibbet, jobbat akarsz, nem pattant ki az 1200-es ladára gondolva az S8 képe ugye?

ez normális. nekünk kell meggyőzni ezeket a derék embereket, hogy lássák, értsék, hogy fontos a web és a word2003-ból mentett Zsolti2005bt.hu ganaj (elnézést a Zsoltiktól :)

Persze van aki, nem érti és nem meggyőzhető. Ott meg kell várni a generációváltást (ez van).
meroving: ez teljesen más, a web fontossága nem kétséges.

Amit mondtál, pedig erős csúsztatás. Monfjuk egy kőműves cégnek utig elég a wordből mentett weboldal, nem kell neki csilivili akármi, de úgy árzem itt nem a megoldás a téma.

Még a webkettő se teljesen tiszta fogalom. Csak egy címke amit ki lehet ragasztani a fejlécre a BETA mellé. Verzióbuziknak. Leginkább akkor röhögtem mikor a sandmark 'twopointzeroing' címszóval akart verbuválni ügyfeleket meg ajax fejlesztőket. Mondjuk az egész, ami a téma köré épült, röhejes. Mindig jókat mosolygok itt is a 'megmérettetünk' blokkon. Hehe. Tiszta profi. Azerbajdzsán. :)