Kínai demokrácia: az állam vigyázó szeme őrködik a videószájtok felett is

Kína gőzerővel készül a nyári olimpiára. Hogy mennyire rászolgált az ázsiai ország kormányzata arra, hogy ők rendezhessék a fair play diadalának számító sporteseményt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy állami felügyelet alá kívánják vonni a kínai felhasználók számára elérhető online videótartalmakat. Az AP híre szerint:
Under the new policy, Web sites that provide video programming or allow users to upload video must obtain government permits and applicants must be either state-owned or state-controlled companies. (...) "Those who provide Internet video services should insist on serving the people, serve socialism ... and abide by the moral code of socialism," the rules say.
Jó, mondjuk min lepődünk meg? Októberben már érkeztek hírek arról, hogy Peking számos részén egyszerűen kibannolták a YouTube-ot. Korábban meg a Wikipedia szúrta a kínai kormány szemét.

Milyen videók miatt kerülhet Kínában egy videómegosztó szolgáltatás tiltólistára? Elég, hogy ha a szolgáltatásban megjelenik egy, azaz egy "Kína reputációját romboló" videófelvétel. Gondolom például a YouTube-on is fellelhető, híres Tiananmen téri felvétel súlyosan sérti a kínai kormány érzékenységét.

Bár az a hírből nem derül ki egyértelműen, hogy az új szabályzás hatása alá esik-e az amerikai videómegosztó szájt, mindenesetre Kína nem szokott ügyet csinálni az internet megregulázásából. Ez persze "csak" a Kínából internetezőket érinti. Bár mondjuk nemsokára néhány tízezer külföldi is a bőrén tapasztalhatja meg, milyen az, amikor a szólásszabadság összetalálkozik a kínai kormánnyal.

A YouTube egyik alapítója a nyáron jelentette be, hogy kínai nyelven is elérhetővé teszik a  videómegosztó felületeit. A kínai YouTube eddig elműködgetett. Bár egyes hírek szerint eddig is szűrt volt a tartalma.

Még szerencse, hogy az olimpikonok nyáron blogolhatnak a helyszínről az Olimpiai Bizottság engedélyével. Más kérdés, hogy nem biztos, hogy minden postot átenged majd a Nagy TűzFal.
Címkék: youtube bulvár videómegosztók
2008.01.03. 18:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy TűzFal..
history repeating :)

jenoe (törölt) 2008.01.03. 19:36:55

Nagy respect annak, akinek a fejéből a Nagy Tűzfal kifejezés kipattant.

Egyébként meg minden cég bekaphatja, amelyik lefekszik a nagy tűzfal urainak. Bootoljanak re a rootereik!
Soha senki nem allitotta, hogy Kinaban demokracia lenne, nincs ezen semmi meglepo.
Én kicsit szomorúnak tartom a Kínaiak ezen hozzáállását a videókhoz.:) Én szeretem a kínai videókat!! Pl ezt:) fullstart.hu/vetkozz2.htm
Én asszem meg nem fogok olimpiát nézni. Egy tetves diktatúra magamutogatása, nagyzolása. Nem szól másról, mint a megalomániáról. Építsünk minél nagyobbat, minél többet valamiből. A nép megy csak kussoljon. Rádásul megszálva tartják Tibetet, Tajvant megtámadnák... basszák meg hát az olimpiájukat (bár ennyi erővel Amerikáról is szólhatnánk)
A videókban biztos nehéz kormányellenes tartalmakat keresni programmal. :)
Egyébként egy barátnőm néhány hónapja volt kínában és mesélte hogy a wikipedia le volt tiltva, meg még egy csomó minden :)
miért kéne hogy mindenhol demokrácia legyen?

több ezer évig nem volt demokrácia, mégis rend volt

most demokrácia van és rumli ):

ez elég komoly kérdéseket vet fel szerintem

a kínaiaknak állítólag nincs is igényük erre a fenenagy demokráciára, jól elvannak ezzel ami van, örülnek hogy van luk a valagukon és nem pampognak
GYUSZI BACSI · www.fizetesem.com 2008.01.03. 22:13:38

Én azon gondolkodtam, hogy egy gyerekkorától erre nevelt istencsászárnak kéne uralkodni. A nevelése/oktatása garantálná hogy megfelelő vezető legyen. A pártatlansággal és a semlegességel talán lennének gondok, de még mindig jobb lenne, mint a mostani helyzet, amikor seggfejek kerülnek hatalmi pozícióba.
Akinek nem tetszik Kína meg utálja a diktatúrákat az ne vegyen kínai cuccokat. Ne az olimpiát ne nézze, meg cégeket és cenzúrát szidja.
ricco: Jó is lenne ha ilyen egyszerű lenne, hogy nem veszünk kínai cuccokat. Csak az a baj, hogy ma már szinte minden Kínában készül, mert ott a legolcsobb elő állítani.
És azért olyan olcsó, mert a munkások "megelégednek" azzal a fizetéssel amit kapnak, mivel valaki "befogta" a szájukat.
Lord_Cica / Original 2008.01.03. 22:23:02

úgy hívják: tibeti láma. úgy hívják: királyfi. az elsőt még elhiszem, de a másodikból a történelemben elég sok hülye király lett.

valamint: Galaxis útikalauz stopposoknak. A két embert, akik megkérdezik a számítőgépet már gyerekkoruktól fogva nevelik arra, hogy ők lesznek, akik megkapják a választ... 42.

gyuszi bácsi: amiről nem tudod, hogy mi, arra persze, hogy nincs igényed. van neked igényed az új társadalombiztosításra? azt se tudod mi az, hát helyből azt mondod, hogy nincs. lehet, ha megtudnád, lenne.

ricco: 2 pont.
Azt mondják, hogy szegény ember szarral fűt. Aki nem teheti meg, hogy pl minden ruhája "márkás" legyen, tehát a világnak a nyugati részén készüljön, és ne egy bárkán, az max így tiltakozik. Vagy kimehetek a követségük elé is, de akkor egyrész kapok pár pofont, ami még nem is gond, de bizonyára lenne olyan, akinek meg az nem tetszene. Meg hogy mi közöm van hozzá.

És tény, amit nem ismersz, az nem is érdekel. A ruszkik a halat a WC-ben tárolták. Egy mongol tehénpásztornak tuti nincs szüksége WiFi-re, vagy TBC oltásra, de nem azért, mert olyan marha jól megvan nélküle, hanem azért, mert nem tudja mi az. Így van a kínai a szólásszabadsággal.
GYUSZI BACSI, nosza, irány Kína! Egy vidéki kis üzemben lerobotolod a napi 12 órádat, otthon nyomsz egy kis rizst, aztán másnap újra. Hetente 7X. gondolom bevállalod ezt, hogy Kína faszányosan nyomuljon a világban, meg zsírosodjanak, akik már amúgy is zsírosak... ;)
Jack Bauer 2008.01.03. 23:53:56

Összekevered Japánnal, a kommunizmusnak az az egyik legfőbb jellemzője, hogy mindenki dolgozik, de senki sem dolgozik. Senki sem érdekelt a termelésben.
"a kínaiaknak állítólag nincs is igényük erre a fenenagy demokráciára, jól elvannak ezzel ami van, örülnek hogy van luk a valagukon és nem pampognak"

Ha valaki mégis, azt meg jól lelövik a Tienanmen téren gyuszi bácsi legnagyobb örömére.
Lorenzz, en is szeretem a kinai videokat. De amit kuldtel az az idiota japanok muve/mufaja :)
GYUSZI BACSI szövegét sablonként be kéne építeni az office programokba. Csak be kell helyettesíteni: kínai,néger,cigány ... Igény szerint. Én GYUSZI BACSI-t irnám be. :(
tök viccesek vagytok, de én arra utaltam, hogy egy népet sem lehet az akarata ellenére "demokratizálni"

egyébként ami itt nálunk van, többek közt annak sincs a demokráciához halvány köze sem