Open thread: Android vagy OpenMoko?

Tavaly ősszel még felcsillant a szemünk, amikor az OpenMoko várható felhasználói verziójáról érkeztek hírek. Csakhogy aztán történt két figyelemre méltó esemény.

Az egyik, hogy a Google bejelentette az Android projektet, a másik meg hogy 2007 utolsó negyedévében végül nem sikerült kiadni az OpenMoko felhasználói verzióját.

Na, nyilván az Android bejelentését követően az OpenMoko háza táján is érezték, hogy mostmár nem lehet tovább késlekedni. Ha minden igaz, jövő héten, a CES-en be is mutatják a FreeRunner névre keresztelt új verziót.

A wifivel, mozgásérzékelővel, 500 MHz-es procival megtámogatott fejlesztés talán legnagyobb szépséghibája, hogy nem áll mögötte olyan széles támogatói kör, mint az Andorid mögött.

Ezzel együtt az Android egyelőre sok fejlesztő számára csalódás. És talán az OpenMoko még nem játszotta el a történelmi esélyét. Jövő héten kiderül. Ja, ha már Android vs. OpenMoko, aki nem volt múltkor Meetupon, nézze meg Kis Gergely prezentációját az Androidról, és kommentezze be a véleményét.

Van jövője az Androidnak? Hát az OpenMokonak? Vagy az idők végezetéig a Nokia N95 és az iPhone börtönéből fogunk jajveszékelni?



(Amúgy ha van olyan magyar fejlesztő, aki már látott közelről OpenMokót, biztosan beférne a februári meetupra, ellenprezentálni. Jelentkezzen bátran.)
Címkék: mobil open source android openmoko ces
2008.01.07. 20:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OpenMoko hardvere fun... de kétlem, hogy más ennyire teljesen szabaddá tett és hekkelhető kütyüben sok cég látna fantáziát. Talán mindig lesz ilyen próbálkozás, és egy pár geek (köztük talán én is xD) fog gizdázni vele. ... de az Android lesz imho az ami eljut majd a nagy közönséghez is.

Mindenesetre andro még mindig szimpatikusabb mint windows mobile vagy limitáltan nyitott iphone firmware
Csatlakozom CruelAngel-hez.

Mint minden technológiai cucc terjedéséhez, ehhez is pénz pénz pénz kell. A híres átlagembert nem érdekli mennyire szabad ami alatta van. Az OpenMoko pedig esélytelen hogy a Teszkóban lesz egyhamar kapható.

Én nagyjából akkora lehetőséget látok az OpenMokoban, mint a jelenlegi Linux desktopokban. Max 5%. Bár én már alig várom, h vehessek egyet.

Az Android minden oldalról fasza kis platform lesz. Ott a Linux alatta, állítólag nagyon jól megcsinálták, ott a Google pénzforrásnak, hihetetlen jó a támogatása (IDE, helpek, blogok)...stb.

Szóval szerintem 4 nagy részre lehet majd elosztani az okos Mobilplatformos világot 3-5 év múlva: Iphone, Android, MS, és a többi(Symbian, OpenMoko...). (A Symbiannak lőttek, ha nem durrant valamit 1 éven belül.)
a challenge első köre ha jól tudom január végén zárul. kiváncsi vagyok a felhozatalra. továbbra is szkeptikus vagyok ezzel az open java linux kombóval kapcsolatban. no nem műszaki, hanem üzleti szempontból.

a challenge nyertese tippem szerint az apple, a sun és a nokia és társaik lesznek. azzal, h a google időlegesen a mobil platformra irányítja a fejlesztők figyelmét. éppen azok nyernek majd, akik a "széles támogatói körből" kimaradtak.
ezek a cégek nagy-nagy "szeretettel" várják az open source kommunitit. gyertek csak, itt vastag a jég. szerintem ezt mondogatják.
macat,
ez az ott a google pénzforrásnak oké. desktopon még elmegy, mert ott vannak a hirdetések, de ez a modell nem működik mobilon. a kiadási oldal oké, a pénzt mindenki el tudja költeni, de a bevételi oldalról is szót kellene ejteni.

egy idő után nem lehet azt mondani a részvényeseknek, h majd akkor itten világuralom lesz. kiváncsi vagyok mit szólnak majd ehhez a kockázati tőkések, akik mondjuk azt akarják, h a portfoliójuk maradjon értékes, nekik az nem jó, ha a google mások kárára, mások rovására erősödik.

szerintem az világos, h a google mondjuk az adobe-t sem képes megenni reggelire, nem vagyok meggyőzve arról, h a microsoftot örök időkre sikerült kiütni, a hardver gyártókkal szemben pedig esélye nincsen.

lehetnek szimpik az open megoldások, nem erről van szó, csak kérdés, h mobil környezetben ez a dolog működik-e.
lehet, h én vagyok hülye, de az is lehet, h a google itt nagyon benézett valamit.
Hát szerintem a Google a lehető legokosabban fogott neki. Egy ilyen cucc összehozása nem köthette le őket túlságosan. Utat engedtek mindenkinek. Viszont az Android maga az ő kezükben lesz.

Közhely szintű, hogy az emberek át fognak térni ezekre a kütyükre. Alig várja mindenki, hogy használhatóan tudja piszkálni a netet a zsebében lévő kütyüvel. Intézni akarom a dolgaimat mindenhol. Ez pedig hatalmas piac lesz.

Keresés, levelezés, desktop szerű alkalmazások. Hmm ugyanazt kell csinálnia a Gnek a kis kütyükön, mint a nagyokon. Valahogy meg csak oda dugja majd a reklámokat.
nem az kérdés, h a mobil platform a közeljövőben erősödik-e, erre a válasz nyilvánvaló igen, hanem az, h (1) open source kommunity mennyire lesz erős mobil környezetben. szerintem semennyire. eddig is volt mobil linux. aztán mégsem fejlesztettek rá open source alkalmazásokat a programozók. (2) kérdés, h hosszú távon mennyire lesz vonzó ez a challenge a fejlesztők számára. szerintem semennyire. mennyire fognak támogatni egy olyan platformot, ahol nem a piac, hanem a google dönti el, h mi mennyit ér. (3) kérdés, h ez a majd csak oda dugjuk a reklámokat valahogy dolog mennyire működik majd. szerintem semennyire. persze lehet azt mondani, h ó, a google elbírja azt, h csak kiadási oldal van, bevételi meg nincsen, csak az van, h majd jól odavágunk a versenytársaknak. (4) csak kérdés, h mit szólnak ehhez majd a részvényesek, és mit a versenytársak.

ha ez ez az android dolog működne, akkor működött volna a kommunizmus is.
Azért az Openmoko kicsit előnyben van, hiszen az már egy ideje fejlesztik. Amint látom itt nincsen nagy bizodalom az open source közösségben. :(
a meetup-on bemutatott eloadasban szerepelt, hogy Kis Gergely elerte, hogy egy Zaurus SL-C760-on fusson a Google Android. Reszletes leiras, hogy hogyan itt:

euedge.com/blog/2007/12/06/google-android-runs-on-sharp-zaurus-sl-c760/
számomra szimpatikus az openmoko. ők azt mondják, itt van egy ilyen openmoko, ezt ők csinálták, oké.

az androidnak semmi köze nincs az open source eredeti filozófiájához. hiszen az éppen arról szólt, h ahol monopólium van, ahol nincs valódi verseny, ott fellépjünk azért, h legyen. akár azon az áron is, h ingyen adunk valamit, és hírnévből és hirdetésekből próbálunk megélni. ezt segítette a google, és ezzel nincs is baj. de ez a challenge ennek éppen az ellenkezőjéről szól.

arról, h ahol most is verseny van, oda építsünk kommunizmust. a googleplex lerakta ennek az alapjait. felejtsük el piacot, többé ne a felhasználók, hanem a google kegyeiért versenyezz. a jó és igazságos szovjet, a google, vagy xenu majd megmondja mi mennyit ér. nem számít, ennek a bevételi oldala hogy teremtődik meg, azt bízd a központra. van egy csomó tartalékunk, és egyszer majd minden közös, vagy közösségi lesz, győz a forradalom, és akkor majd beköszönt a kommunizmus.

nekem ezzel van bajom. más kérdés, h ezt a dolgot eleve esélytelennek tartom. mert az a multilevel hirdetésszervezési technika, amit a google ads és a pagerank kínál mobil környezetben szerintem nem működik.
Sajnos az Androiddal beleesett a Google abba a hibába, hogy újra fel szeretnék találni a kereket. Az előadásban nem esett szó róla milyen árnyoldalai vannak a platformnak, pedig bőven vannak kétségek:
- Gyakorlatilag egy java fork, nem teljesen kompatibilis sem a J2ME-vel, sem a J2SE-vel. Magyarul az átjárhatóság a fejlesztők/felhasználók számára nem biztosított.
- Nagyon jó (nyílt forrású) Java middleware megoldások léteznek pl OSGi alapján (Knopflerfish, Felix, stb), hiba ezeket nem használni és megintcsak feltalálni a spanyolviaszt.
- Írtak egy saját VM-et, pedig bőven vannak nyílt forrású JVM projektek. Ha annyira elkötelezettjei a nyílt forrásnak, miért nem ezekbe fektettek inkább energiát?
- A távközlési iparban kérdéses hogyan fogadják az Androidot. A gyártóknak és az operátoroknak milyen előnyöket nyújt majd a platform? A nyíltság itt bizonyos esetekben inkább hátrány, mint előny. Ha pedig az operátorom lelockolja a telefonom, és nem enged hozzáférni bizonyos feature-ökhöz, akkor ugyanott vagyok mint a mostani mobil platformokkal.
Az OpenMoko es az Android ket nagyon kulonbozo platform annak ellenere, hogy feluletesen szemlelve hasonloak. Mindketto nyilt, ezert a kinai gyartok olcson hozhatnak ki veluk utos keszulekeket, ebben hasonlitanak, de az OpenMoko 'igazi' linux ennek minden elonyevel es hatranyaval, vagyis a fejlesztok nativ programokat irhatnak ra, az Androidban pedig egy (java szeru) VMre lehet alkalmazasokat irni.

A harc ezert reszben azon fog eldolni, hogy melyik fejlesztoi modell fog meg tobb programozot. Ez egy eleg erdekes kompromisszum: a java(szeru) VMre sokkal konnyebb fejleszteni, mint egy mezitlabas linuxra C/C++-ban. (Igaz, arra lehet pythont is rakni vagy egy akarmilyen jvm-et, de akkor azokhoz le kell gyartani az eszkoz alapszolgaltatasainak eleresehez szukseges APIkat is az adott nyelven. Es a kutya mindig itt van elasva. Ezert gyengusz a j2me is.) A konnyebb fejlesztesert cserebe viszont persze a teljesitmennyel fizetunk (lasd parhuzamosan futtathato alkalmazasok szama), aminek a noveleset a mobil eszkozokben az aksik kapacitasa is erosen korlatozza.

Persze ez csak elmeleti fejtegetes, mert az OpenMokonak azert eleg keves eselye van a google-lel szemben. Amugy ha jo az Android megvalositas, akkor ugyis az a modell vonz be tobb fejlesztot. Jo dolog a nativ hackelhetoseg, nagyon jo, az is, hogy esetleg a meglevo linux szoftvereket lehet portolni, de uj fejleszteseknel nagysagrendekkel (na jo 3-5x) gyorsabban hoz eredmenyt egy magas szintu nyelv es futtato kornyezet hasznalata. Es akkor meg nem beszeltunk a fejlesztoeszkozokrol (emulator, on device debugging, IDE integracio).

Van egyebkent megegy erdekes versenyzo, a Nokia fele maemo (www.maemo.org). Ez az internet tabletek (a legujabb az n810) linuxos oprendszere. Persze abban az ertelemben nem versenyzo, hogy ez nem egy kompletten elviheto, kulsosok altali ujrafelhasznalasra tervezett platform, raadasul (meg?) mobil tamogatas sincs benne, de sokan a Nokiak elkovetkezo oprendszeret latjak benne. (Felepiteseben ez is az OpenMoko kategoriaja, vagyis egy kompletten hozzaferheto linux.)
soniq:> Magyarul az átjárhatóság a
> fejlesztők/felhasználók számára nem

Igen, ez problemas. A java egyik nagy erossege a rengeteg kesz opensource library. (Ugyanakkor ennek a j2me is nekifutott egyszer, es ott pl. most is sokkal kevesebb megoldas erheto el.)

> Nagyon jó (nyílt forrású) Java middleware
> megoldások léteznek pl OSGi alapján
> (Knopflerfish, Felix, stb), hiba ezeket nem
> használni és megintcsak feltalálni a

Ennek es a fentinek az oka valojaban abban keresendo, hogy amit csinaltak, az nem java, csak a java eszkozokkel lehet ra fejleszteni. Ennek csak reszben oka szerintem a Sun megtrukkozese.

> - Írtak egy saját VM-et, pedig bőven vannak
> nyílt forrású JVM projektek. Ha annyira
> elkötelezettjei a nyílt forrásnak, miért nem
> ezekbe fektettek inkább energiát?

Hat igen, ezert nem java a dolog. A sun megtrukkozesen kivul ennek azert oka lehetett az is, hogy egy eleg specializalt feladatrol van szo. A desktop VMek nyilvan nem jok erre a celra (pl. a fent emlegetett maemo-n sem nagyon van jol hasznalhato java VM), a kvm meg valoszinuleg tul gagyi. Ha viszont nem felel meg a sun speckoknak (ami a VM-eket is leirja), akkor nem java. Es persze nem biztos, hogy van ertelme egy letezo VM-et atheggeszteni.

> az Androidot. A gyártóknak és az
> operátoroknak milyen előnyöket nyújt majd a
> platform? A nyíltság itt bizonyos esetekben
> inkább hátrány, mint előny. Ha pedig az
> operátorom lelockolja a telefonom, és nem
> enged hozzáférni bizonyos feature-ökhöz,
> akkor ugyanott vagyok mint a mostani mobil
> platformokkal.

Ez ket kulon kerdes. Nyilvan reszben ellenerdekelt vagy az operatorokkal (legalabbis a rovidlatobb fajtaval). Igen, azok majd jol le akarjak lockolni, de ez inkabb az USAban szokas, ahol java alkalmazast sem telepithetsz a telodra, ha az nem az operatortol szarmazik. Ettol a gyartonak meg lehet jo a nyilt platform, mert siman meg tudja oldani, hogy te, mint felhasznalo ne nyulhass jobban bele, mint amennyire o szeretne. Mindekozben iszonyat nagyot sporol a fejlesztesen.