Már magyar tagozata is van az ODF Alliance-nek

Jövő szerdán tartja első sajtótájékoztatóját az Open Document Format Alliance (ODFA) frissen alakult magyarországi tagozata. (AZ ODFA tagja többek között a Novell, az IBM, a Google, a RedHat, a Sun vagy az Oracle.)

Az előzetes hírek szerint ezen az eseményen ismertetik majd terveiket. Az ODFA magyar tagozatának megalakulása már nagyon időszerű volt, így, a nagy formátumháború közepén. Főként azokban az időkben, amikor a Microsoft ismét überbizniszeket köt a magyar állammal, sőt, keményen lobbizik is saját dokumentumformátuma mellett. Szóval nem fog ártani ha a másik oldal is hallatja a hangját.

Az ODFA Hungary szerdai sajtótájékoztatója egyébként egybeesik a Document Freedom Dayjel. Ezt a napot tűzte ki a szövetség arra, hogy világszerte felhívja a figyelmet a nyílt dokumentumformátumok létezésére.
Címkék: microsoft odf iso
2008.03.20. 15:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szerintem az egyértelmű, h a közszféra működésének szabad szoftvereken, és nyílt szabványokon kellene alapulnia.

nem ismerem ezeket a közbeszerzéseket, az államot ahol csak lehet kerülöm, de az open souce megoldások milyen supporttal rendelkeznek?
Itt nem open source-ról (nyílt forráskódú programról) van szó, hanem a dokumentum formátumáról. A nyílt forráskód egyedüli üdvözítő voltát csak a fanatikusok állítják.

Hasonló ez ahhoz, hogy a HTML nyílt formátum, de az Internet Explorer, ami megnyitja nem az. Ha nyílt formátumokat ír elő az állam saját használatra, akkor versenyezhetnek a nyílt és a zárt forráskódú szoftverek (mint ahogyan a Firefox vs. IE). Egy ODF formátum mellett simán lehetne Wordöt használni, ha az jobb, mint az OpenOffice/StarOffice. Most viszont azért használnak wördöt, mert az MS birtokolta zárt formátumot, a .DOC/XLS-t (vagy a nyíltnak állított, de szintén MS által irányított .DOCX/XLSX formátumot csak az MS Office képes rendesen megnyitni, mert úgy lettek tervezve.

Azt kéne elérni az ODF-fel, amit a HTML-lel sikerült, amikor először a Netscape egyeduralmát megtörte az IE, majd az IE-ét a Firefox: a szoftverek versengése miatt a formátum (HTML+CSS) nyílt és szabad maradt: ha egyeduralkodó maradt volna valamelyik böngésző, akkor most az internet formátuma egy Exploreres HTML lenne teletömve windowsos kódokkal, rtf-fel, WMF grafikákkal, ActiveX-el és egyéb bináris, zárt formátumokkal.