Emlékeztető: csak el ne felejtsétek szabaddá tenni a netet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság - nézegetve a nemzetközi hírműsorokban látható tibeti képsorokat - jobbnak látta, ha még egyszer felhívják a kínai kormány illetékesét, hogy akkor most ugye bizti tudnak majd szabadon netezni a külföldi újságírók az olimpia alatt.

A kínai kormány meg állítólag megint megígérte, hogy feloldják a webcenzúrát a több mint 30 ezer újságíró számára. Elképzelem, ahogy Kínában külön kis "bűnös szabad net" feliratú eszközöket kapcsolnak majd az olimpiai hálókártyákra. Hogy a romlott külföldiek tudjanak dolgozni. Ne adj isteni, tibeti híreket olvasgatni. A kettővel arrébb ülő kínai kolléga meg sóvárogva bámulja majd a bűnös weboldalakat.

Mondjuk a technikai megoldás érdekelne. Mármint, hogy a központilag regulázott internetet hogyan szabadítják majd fel az olimpiai falu területén. Virtuális wifi enklávé, Kínában. Nonszensz.
Címkék: média politika
2008.04.01. 21:58. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A technikai megoldás igen egyszerű

A fluban kitesznek terminálokat amiket MAC/IP alapján ezekre az IP-kre routolják a netes forgalmat esetleg ezt még megfejelik egy IPSEC VPN kapcsolattal

Az újságiróknak olyan hozzáférési pontokat hoznak létre mint vezetékes mint wifi, ahol NAT - olás során a NAT szerver net(?) felőlei oldalán lévő IP-re szintén routolják a Netet(?) esetleg itt is lehet valmi IPSEC-VPN titkosítást alklmazni ha kis amatör Kiínai netezők bele akarnának hallagtnia rendszerbe. A hozzáférési pontok hozzáférési szabályozása technikailag egy LDAP alapú címtár szolgáltatással megodható, Pl: Win2003srv+ADS+Radius, Az azonosító adatokat egy reg kártyán adják ki amit kiadáskor aktiválni kell (illetéktelen felhazsnálás előtt) pl a résztvevők jegy sorszámával és az első belépéskor jelszót kellene változtatn ami 10 karakter kisbető,nagybető,szám bonyolultságú kell hogy legyen

Szóval a technika itt nem akdály a morális kérdések inkább érdkesebb
A technikai megoldás igen egyszerű

A faluban kitesznek terminálokat amiket MAC/IP alapján ismerek ezekre az IP-kre routolják a netes forgalmat esetleg ezt még megfejelik egy IPSEC VPN kapcsolattal

Az újságiróknak olyan hozzáférési pontokat hoznak létre mint vezetékes mint wifi, ahol NAT - olás során a NAT szerver net(?) felőli oldalán lévő IP-re szintén routolják a Netet(?) esetleg itt is lehet valami IPSEC-VPN titkosítást alkalmazni ha kis amatör Kínai netezők bele akarnának hallagtnia rendszerbe. A hozzáférési pontok hozzáférési szabályozása technikailag egy LDAP alapú címtár szolgáltatással megodható, Pl: Win2003srv+ADS+Radius, Az azonosító adatokat egy reg kártyán adhatják ki amit kiadáskor aktiválni kell (illetéktelen felhazsnálás előtt) pl a résztvevők jegy sorszámával és az első belépéskor jelszót kellene változtatni ami 10 karakter kisbető,nagybetű,szám bonyolultságú kell hogy legyen

Szóval a technika itt nem akdály a morális kérdések inkább érdkesebb
Egyszerubben is lehet szvsz: olyan subnetbol adjak az ip-ket adott usernev-pwd (esetleg ketfaktoros autentikacio, ujjelnyomat es retinaszkenner :) ) paroshoz, ami ki van routolva a szurok mellett. Oszt jol raengedik az osszes allami hackert arra subnetre. :)
nem központi tűzfal van, hanem központi policy, nem mindegy. helyilg, nyilván a megfelelő engedélyekkel, stb., felülbírálható.
Állítólag a MOB tagjai onnan elérhetik a halapenz.hu tartalmát is, nálunk betiltották, de akkor is Kína a csúnya.
Proxy mesterjelszóval? :)
addig igyekeznek leszámolni tibettel
Ez az egész küzdés nagyon vicces. Nyilván lesz nem egy újságíró, aki majd arra utazik, hogy bizonyítsa, mégsem szabad a net, mert az botrány és akkor majd jó sokan olvassák őtet. Tehát szerintem hallunk még erről a témáról bőven. Az meg, hogy ki nyerte a 110 gátat, majd kicsit a háttérbe szorul.