Golden Blog 2008 - karanténban a "mainstream"

A napokban kérdezte tőlem a Golden Blog szervezője, hogy akkor idén a Webisztán zsűritag akar-e lenni, vagy inkább indulni szeretne-e a versenyben. Tavalyelőtt zsűriztünk, tavaly viszont indultunk és nyertünk. Idén akkor megint zsűrizünk. Az ajándékokat tavaly is kisorsoltam az olvasók, vagyis köztetek. Idén értelemszerűen ez tuti elmarad. Na, és akkor térjünk is rá az érdemi részre. Golden Blog 2008.

A fő változás tavalyhoz képest az lesz, hogy a "mainstream blogokat" kiemelik a versenyből, és ezeket a blogokat külön versenyeztetik. Mi az hogy mainstream blog? A HVG Online szerint
Nagy olvasottságú portálok, kiadványok, szervezetek által bevezetett, támogatott blogok.
Azt hiszem ez legalább olyan képlékeny és megfoghatatlan definíció, mint az, hogy mi a bulvár. Attól lesz valami mainstream, hogy mondjuk egy médiacég áll mögötte? Ezek szerint Emma blogja mainstream, de Józsi blogja nem az? Az a blog mainstream, amint mondjuk az Index munkatársa ír, de amúgy a blognak semmi köze az Indexhez?

És az az origós kolléga, aki bedolgozik egy amúgy nem médiások által írt blogba, vajon mainstreammé teszi-e a blogot? Az a blogger, aki relatíve jó pénzt keres blogjával, de nem tartozik egyik nagy olvasottságú portál alá, az nem mainstream? De az az újságíró igen, aki ingyen és bérmentve, pusztán passzióból vezet egy blogot? Na mindegy. Azért kíváncsi leszek a "mainstream blogok" listájára.

Idén amúgy nem egyszerre lesz minden kategória versenye: hetente egy kategóriában lehet majd értékelni a blogokat. Ez a menetrend:
Mainstream blogok Június 11. - augusztus 20.
Gasztroblogok Június 18. - június 25.
Kulturális blogok Június 25. - július 2.
IT-blogok Július 2. - július 9.
Szórakozás blogok Július 9. - július 16.
Tanácsadói blogok Július 16. - július 23.
Hírblogok Július 23. - július 30.
Komplex blogok Július 30. - augusztus 6.
Fotóblogok Augusztus 6. - augusztus 13.
Helyi.érték Augusztus 13. - augusztus 21.
Nagyon hiányolom a felsorolásból az énblogokat. Na de mindegy. Még egy változás lesz az elmúlt évekhez képest: a szavazók közül is beerül majd valaki a zsűribe, aki a közönséget képviseli majd minden kategóriába nevezett blog után egy ember kerülhet a zsűribe. Tehát ha 35 blogot neveznek, akkor 35 ember kerül a zsűribe. És ennek a szavazata ugyanannyit ér majd, mint a hvg zsűrié.

Azért remélem, hogy idén is lesz egy-két klassz blog, amiről eddig mégcsak nem is hallottam, de augusztus végétől rendszeres olvasója leszek. Nevezzetek és mindenkinek a legjobbakat.
Címkék: blogok verseny
2008.05.14. 13:44. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pont ma néztem meg a goldenblog.hu-t. És ahogy elolvastam, szerintem az énblogok a komplex blogok között indulnak majd.

A mainstream kérdés viszint mocskosul elgondolkodtató.
Nehéz szétválasztani a dolgot, de azért szét lehet.
Egy olyan blog pl., ami minden nap kint van az Index többszázezres látogatottságú főoldalán, az elég nagy előnyt élvezhet "közönség támogatása" tekintetében, szemben olyan blogokkal, mint akár az említett plastik.hu, ami nincs vezető hírportál címoldalán egyszer sem.
az index cimoldalan rendszeresen szerepelnek olyan blogok, amiknek semmi koze az indexhez. veluk mi legyen? ok is mainstream?
Hello!

Pár kérdés felmerült bennem a téma kapcsán.

Kb. hányan olvassák a legolvasottabb blogokat?

Mennyi pénzt lehet ezzel keresni? Vannak olyan emberek, akik ebből élnek?
A criticalmass.hu vagy az alleycat.hu tematikus és közösségi blogok pl hova kerülnek? Merthogy van gasztroblog, aminek a témája az étkezés, de akkor ezzel az erővel más témáknak (biciklizés, autózás) is kategória kéne? Miért kategória az IT és miért nem a háziállat-tartás? És még sorolhatnám.
a legolvasottabbak tizezres nagysagrendu olvasotaborral rendelkeznek.
en nem tudok olyan bloggerrol, aki kozvetlenul a blogolasbol elne.
Mondjuk én már így is tobb blogot olvasok, mind rendes hírportált, úgyhogy én inkább a listán nem megyek végig, mert megintcsak belebolondulok párba. :D
hirbehozo: más hogy hetente egyszer, meg más hogy állandóan.
Longhand: meg egyszer mondom, hatha nem volt ertheto: egy rakat olyan nem indexes blog van, ami rendszeresen kikerul oda. tobbszor, mint sok indexes blog. en ertem h ez a kedvenc kotoszkodesi temad, de tok foloslegesen kelted itt a hangulatot. amugy ezerszer leirtam mar, h az index cimlapos ajanlo nem oszt, nem szoroz egy blog latogatottsagaban. egy blogot nem azert olvasnak, mert ki van ajanlva valahova. kulonben te sem lennel most itt.
Ez az a verseny, ahol Tomcat blogja soha nem rúghatott labdába, miközben egy viszonylag olvasott blog volt már évekkel ezelőtt is? Mert akkor kit érdekel egy ilyen komolytalan verseny?
"egy blogot nem azert olvasnak, mert ki van ajanlva valahova"

Ez mondjuk elég fals, mert pl én a cigizős blogot azért szoktam olvassni, mert egyszer kinn volt az index főoldalon és rátaláltam, ha nincs kinn, akkor nem is tudom, hogy van ilyen.
hat akkor te vagy a 0,1 szazalek. blogot tipikusan ugy olvasnak az emberek, h rendszeresen ellatogatnak az oldalra, feedolvasoban beporog a post. es nem ugy h felmennek az index cimlapjara, es megvarjak, amig valaki kiajanlja a blogot.
nem irigykedni kell azokra, akik hebe-hoba kikerulnek az index cimlapjara. hanem orulni kellene h van magyarorszagon egy olyan hirportal, amely civil tartalmakat is nyomat (raadasul nem keveset) egy eleg fontos teruleten, a cimlapjan.
amugy meg jo blogot kell irni, es rendszeresen postolni. es akkor lesz sok olvaso. szerintem ez az aranyszabaly.
meglepo statot fogok mondani: a webisztan latogatottsagat semmivel nem vetette vissza az a teny h nincs index cimlapon. es ezzel a temat le is zartam. eleg a rosszmaju offolasbol.
Nem kötözködésből mondom, hanem így tartom igazságosnak.
Amiket annyira kiemel az index, hogy napi szinten linkeli főoldalról, azok is mehetnek a mainstreambe, ha indexes blogok, ha nem.
Neked mint gyakorlott újságírónak nem értem, hogy miért olyan nehéz azt belátni, hogy egy olyan erejű oldalról mint az index főoldal, folyamatos támogatással, sokkal könnyebben válik mainstreammé egy blog, mint úgy, hogy mondjuk a blogter címoldalára kikerül 3 havonta és onnan becsorog pár új látogató.
Tudom, hogy nagyon nagy a lepattanó látogatók aránya és nem ez teszi jó bloggá az adott blogot, de egy nagyon fontos hátszél a befutásban/népszerűsödésben, ami döntően befolyásolhatja egy olyan versenyben a végeredményt ahol meghatározóak a közönségszavazatok.
Most már hogy tudok a cigizős blogról rendszeresen el is látogatok oda, meg fel is iratkoztam a feedjére.

Csak annyit mondok, hogyha kinn van, akkor több ember hall róla.

Pl. szerintem a bkvfigyelő, ami elég sokszor kerül ki, az olvasóinak a nagy részét onnan szedte.

Mert különben honnan tudnál arról, hogy egyáltalán van ilyen?

Amúgy én nagyon örülök ennek a szolgáltatásnak pont a fentiek miatt, és egyáltalán nem irigykedek mert nincs is blogom :)
Amúgy a GoldenBlogra lehet javasolni is blogokat?
OFF
Józsinál rossz a link
a mainstream goldenblogos meghatározása éppenséggel lehet megtévesztő/pontatlan, de szerintem kis common sense-szel elég egyértelmű, hogy mikre gondoltak.
hh, nyilván a te kezedben a stat így az igazság, de nekem is nagyon nehezemre esik elhinni, hogy az a tény, hogy egy blog ki van linkelve egy napi 20-30 millió PI-s hírportálon meglehetősen mainstream (sorry :)) helyen, az ne változtasson a lágotatottságán. azon kívül meg hogy méred hogy hány állandó olvasója van? meg persze egyáltalán van-e a köze az olvasók számának a mainstreamséghez, ki dönti azt el? és ha igen, milyen statisztika alapján kell olvasottnak lenni?
visszatérve: a criticalmass.hu jó példa erre, és véletlenül elég jó rálátásom is van a látogatottságára (lol). és elmondhatom, hogy a CM-ek előtt a legnagyobb terhelés- és látogatásnövekedést mindig az hozza, amikor kikerülünk az Indexre, Origora. most már persze mindegy ez, mert mindenki tud róla, de 2 évvel ezelőtt azért nem volt mindegy, hogy a fix napi mittomén 10 ezer ember nézi, vagy átjön az indexről még 30 ezer.
Nevezni/ajánlani hogyan és mikortól lehet? A goldenblog.hu-n semmi sem található. Vagy béna vagyok?:)
liplee, azzal nem vagy tisztaban, h akik "atjonnek", azok 1. altalaban azt sem tudjak h hol vannak, es amikor elkattintanak, nem is emlekeznek ra h hol jartak. ok tokeletesen erdektelen, beesett latogatok. semmilyen szempontbol nem erdekesek.
2. blogoknal csak a visszatero latogatok az erdekesek. azok kozul is az a legfontosabb, aki kifejezetten veszi a faradtsagot es ellatogat naponta a blogra. nem az, aki beesik valahonnan tok veletlenul.
szerintem nincs olyan h mainstream blog. sikeres blog van meg kevesbe sikeres.
egy blognak alapvetoen szerintem nem az a celja (nincs is meg hozza a motivacio, hiszen fizetesszintu penzt kerresni belole idehaza lehetetlen) h nagyon olvasott legyen, hanem h elerje azokat az embereket, akiket erdekel az adott blog temaja. na ha valamihez, akkor ehhez nem jo egy altalanos portalcimlap. a webisztan olvasotabora indexcimlap elott es utan is akkora volt, amekkora. a webisztan kezdolokeset az en korabbi blogom, meg sztahanv korabbi blogja hozta. amik meg egyaltalan nem szerepeltek index cimlapon. sot, mas cimlapokon sem. a webszatan pl egy retegblog. ugyanaz a parezer ember olvassa. ok viszont eleg rendszeresen. aminek en orulok. megha masnak faj is.
jaja nevezni vagy ajálani hogyan lehet, mert erről tényleg egy kuma szó sincsen kétszeri olvasás után sem:D
@hirbehozó, szerintem is fontos egy blognál, hogy kikerül-e az index-re, vagy sem. Ismerek egy blogot például, (nem az enyém) ami kétszer már kint volt, bár nem olyan bulváros a témája, de az egyik poszt címében volt véletlenül valami olyasmi, és ez megtéveszthette a válogató kollégát.
Ezeken a napokon 1000 fölé ugrott a látogatottság, egyébként meg húsz-ötven között váltakozik.
Nem hiszem, hogy kijelenthetjük, hogy az 1000 véletlenül odakerült látogató közül nem volt egy sem, akinek megtetszett, és rendszeres látogatóvá vált. Tehát igenis fontos, hogy egy blog kikerüljön az indexre. Persze azoknak, akik nem a divatos botrányszagú bulvárban utaznak, erre semmi esélyük sincs.
az index címlapra kirakott bloglink, óránként 500-1500 plusz látogatót hoz egy blognak, témától függően persze. az meg kevésbé hihető, hogy ha a webisztán nincs kint, akkor is tudja tartani a látogatottságát mintha kint lenne. azért annyira nem látogatott, hogy ez a plusz ne érződne meg.
egyébként nem kötözködés volt, semmi bajom a webisztánnal, rendszeres olvasó vagyok.
pedig nincs. az indexrol erkezo latogatok eltunnek, ahogy lekerul a post az indexrol. es nem is ternek vissza. ugy kepzeld el, mint egy tengert, melynek van egy fiksz vizszintje, ingadozasa, es azt neha beboritja egy cunami, de ahogy levonul a szokoar, minden marad a regiben. na pont ez tortenik.
Az, hogy mennyire jól írsz az egy dolog, de ha a kutya se tudja, hogy létezik a blogod, akkor a hajadra kenheted. Új látogatót pedig csak úgy szerezhetsz, ha valaki odakattint valahonnan. Mindegy honnan. És egy nap az Index főoldalán több átkattintót hoz, mint amennyit én egész évben kapok.

Én speciel az Index miatt tudom, hogy van Webisztán.
de ez hosszú távon kurva jó. 5-6ezer plusz látogatóból ha csak 1% marad rendszeres olvasó egy jól sikerült poszt miatt már az is nagyon jó és ez csak 1 alkalom.
sracok, akkor megvan a csodaszer. inditsatok blogot a bloghu-n, es ajalngassatok a szerkesztok figyelmebe a postokat. nem is nagy ugy ez az egesz.
@hh: Webisztánnál persze hogy nem érződik meg az index címlapos dolog, hisz a tömegbázisának nagy százalékát már elérte. Ahogy montad: a keménymag még a sztahanovos időkből átöröklődött, és szépen lassan kiterjedt.

De ez nagyon kevés blognál van így. A legtöbb blog a semmiből jön és a semmibe megy. Vagy bulváros, és akkor van esélye ilyen címlapos dolgokra, vagy nagyon jó/egyedülálló, és akkor szájhagyomány útján tovább tud terjedni. De a wom szerintem kategóriánként csak egyszer-kétszer működik. n+1-edik blogra "senki sem kiváncsi", pedig lehet hogy az a legjobb a témában.

Biztos a sok marketing szakember jobban tudja, de úgy látom hogy a fenti két lehetőségen kívül (SEO kiejtve - átlag blogoló nem ért hozzá) csak a hivatkozás marad, mint "népszerűsítő eszköz". Az termeli a legtöbb látogatót, ha valamelyik másik blogon hivatkoznak rád. Amihez viszont látogatottnak kell lenned. :-P
sajnos néha amik kint vannak a címplapon... tényleg elég ennyi hozzá.
@zsom @BálnaUhr @paulkemp
Igen, lehet majd nevezni blogokat a www.goldenblog.hu oldalon folyamatosan minden kategóriában, egészen addig míg az adott kategóriát le nem zárjuk (lásd a kategóriák melletti időpontokat).

csak még nincs kész a site.
hírbehozó kicsit gyors volt... :)

szóval csekkoljatok vissza az oldalra később. :)

vagy kövessétek a www.twitter.com/goldenblog -ot, ott úgyis szólunk.
@ majdnem mindenki

A blogteres költözködés után egy népszrű freeblogos blogban pár posztban feltűnt a már saját domaines blogom. Kapásból a napi 40-60 egyedi látogatóból lett 150 körül. De azok tényleg nem jönnek vissza. Két napig tartotta, aztán pedig újra 40-60. Hétvégén jó, ha van 35. Ami nem is baj. Tehát szerintem nem lényeges a forgalmas helyen klikkelhetőség, mert aki csak kíváncsigágból benéz, az 90%-ban nem jön vissza.
Asszem tavaly már leírtam, hogy miért nem értek egyet a 'mainstream' elkülönítésével: attól nem megbocsáthatóbb az alacsony színvonal meg a gyakori pontatlanság, vagy hogy egyszerűen szarul írsz, hogy kevesebben olvasnak.

Egyébként ha már: a megoldás természetesen egyszerű, kell találni valami mérhető dolgot, ahol meghúzzák a határt, a jól be nem vált technorati authority, index címlapon feltűnés/hét, akármi.

De mondjuk továbbra is problémásnak tartom, hogy az elvileg tematikusan felosztani próbált goldenblogban az egyik csoport témafüggetlen. Meg persze gondolom szokásosan felmerül majd a mitől informatikai egy blog. És akkor rögtön beleugorhatunk a mitől blog a blog c. szép hagyományokkal bíró _beszélgetésbe_ is.
hm, hogy szalad az idő, megint eltelt egy év ...
egyébként igen, a komplex blogok kategória lehet valószínűleg az ego-blogoké is: "A középpontban a sorokat jegyző személy áll, ő értekel, elemez többféle témában."
Az Index-re kikerülés simám emeli napi átlagot. Minél többször vagy kint, annál nagyobb az átlaglátogatottság, mert az Index-ről átjövő emberek x%-a vissza fog járni (minál több embernek tetszik, annál nagyobb ez a szám)
Várom a versenyt! Remélem kisebb blogok is jól szerepelnek majd, az lenne az igazi.
Sziasztok! Semmit nem lehet tudni a nevezésről? Mikor lesz egyáltalán? Mármint a nevezés. Én nézelődök pár napja, de nem találok semmi konkrétat.
@Doris Június 2-től lehet majd nevezni a www.goldenblog.hu oldalon.
A Goldenblog nyugodtan monnyonle. Kivéve, ha az összes nevező blogistát, de legalább az első n helyezettet promótálja majd ezerrel, Index címlapszerűen vagy akárhogy. Különben olyan, mintha egy medve brummogna a barlangjában, hogy 100 millió advjúm van, és senki nem hallaná.
Az előny a folyamatos vagy gyakori Index címlapon szereplés esetén fennáll - Longhand véleményével egyetértek.
Sőt hozzáteszem, keresőoptimalizálási szempontból is előny (v.ö. blogok elhelyezkedése a keresőkben, ha pl. kemény az Index-es a támogatottság.)