Értünk vannak: politikusfigyelő webes szolgáltatás

Hamarosan (valamikor június első napjaiban) elérhető lesz az ÉrtünkVannak.hu szájt, mely a brit TheyWorkForYou mintájára kísérli meg követhetővé tenni a magyar képviselők tevékenykedését. Az adatbázist az mkogy.hu-n megjelenő tartalmak, valamint 15-20 hírszájt feedje adja. (Úgy hallottam, további adatbázisok bekötését is tervezik.)

A rendszer szkriptek segítségével kísérli meg feldolgozni a szövegeket. Az eredmény egy jól kereshető, személyek aktivitását jól nyomon követő webes szolgáltatás.

Bár a szájt szerintem elsősorban szakmabélieknek (újságíróknak, politikusoknak, elemzőknek) lehet hasznos, azért jó tudni, hogy van egy olyan webhely a magyar neten, ahol követhetem egy adott politikus tevékenykedését.



Nekem a rendszerből egyelőre a toplisták hiányoznak a legjobban. Jó lenne látni, hogy adott politikai témákban a politikusok mennyire aktívak, vagy egyáltalán: mik mostanában a forró ügyek, ki szólal fel egy adott témában a legtöbbet, kivel foglalkozik a média mostanában a leggyakrabban?

Az ÉrtünkVannak.hu jelenleg egy adott politikus életrajzát, vagyonnyilatkozatát, indítványait, juttatásait (!), plenáris üléseken elkövetett felszólalásait (és az arra érkezett reakciókat) tartalmazza. Az aktivitásokról tematikus feedeket lehet kérni, vagyis feedolvasón keresztül is követhető egy adott képviselő. Sőt, a felhasználók komentelhetik a politikusok megnyilatkozásait.

Kereshetünk az adatbázisban kulcsszavak szerint is. Rákerestem az "internet"-re, és kiderült, hogy legutóbb Arató Gergely (MSZP) védte az internetadó ötletét a parlamentben, például ilyen nonszenszekkel:
[Az internetadóval] stabillá válhatna a művészeti fesztiválok állami támogatása is, továbbá nagyságrendekkel lehetne növelni a kulturális területek infokommunikációs fejlesztésére fordítható forrásokat.
A fideszes Nyitrai Zsolt pedig legutóbb azt mondta, hogy:
Kinek lenne rossz az internetadó bevezetése? A rövid válaszom az, hogy természetesen mindenkinek; érintene ez minden netező polgárt, a magyarországi szolgáltatókat és minden informatikával foglalkozó céget. A mi felfogásunk szerint, a mi elvünk szerint az internetnek mindenki számára elérhetőnek kell lennie, ezért elveinkkel nem fér össze semmilyen típusú és nagyságú sarc, áremelés, adókivetés.
Szóval kábé erre használható - meglepően jól - az ÉrtünkVannak.hu.
Címkék: politika magyar mashup
2008.05.29. 09:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nekem logint jelszót kér.

Egyébként gondolkodtam már ilyesmi szolgáltatáson annyival kiegészítve, hogy a userek meg tudnák bökni az adott politikusok bejegyzéseit különböző kritikákkal, pl. "hazudik/jól beszél/...". (Gombok, egy klikk.)
Ez telejesen jóóóó :) LENNE, ha nem jönne majd valamelyik nagggyon demokrata politikus és nem záratná be mindenféle jogai megsértésére hivatkozva.
ez nagyon jó!

joskafiser +1, szerintem is be fogják perelni hitelrontásért vagy valami - de akkor majd indítunk neki netes kampányt, ilyen szolgáltatásokra szükség van.

attól tartok persze, hogy a magyar amnézián segíteni ez nem fog - nincs akkora internet penetráció itthon, hogy egy választás előtt kritikus mennyiségű ember odatévedjen egy ilyen oldalra.

de mondom, ettől még jó, bigup annak, aki kitalálta :)
Az elképzelés dicséretes, bár valóban elsősorban a szakmabeliek számára jelent hasznos szolgáltatást. A toplisták bevezetése sem rossz ötlet, csak valószínűleg sokan összekevernék egy eredményességi listával - az emberek többsége csak 20-25 elsővonalas politikust hall nyilatkozni mindig, a szakmai háttérmunkáról, bizottságokról nagyon ritkán jut el valami a médiához. A non plus ultra az lenne, ha ezeket is lehetne követni, ahogy pl. az mkogy.hu esetén meg lehet nézni a bizottsági irományokat is. Segíthetne tudatosítani, hogy nem feltétlenül az a legaktívabb politikus, aki naponta négyszer tart sajtótájékoztatót...
Már csak egy "meglincselem!" gomb hiányzik. Ti be tudtok lépni az oldalra? Nekem nevet, jelszót kér.
olvassatok mar el a post elso mondatat: junius elejen indul a szajt. most meg nem erheto el publikusan.
Bocsánat, igazad van.
Csak szkenneltem, nem olvastam. (:
Az oldalon (webisztán) lévő linkek miért nem automatikusan új oldalon jelennek meg? Mindig elfeljetem, és "back"elni kell.
Hat ha a sajtonak adott nyilatkozatok is bekerulnek, akkor nagyon hasznos lesz nem csak az elemzok es aszakemberek, de minden felelosen es tudatosan valaszto allampolgar szamara. (Tudom, ez egy majdnem ures halmaz...) Na meg persze a forumos - total ertelmetlen - politikai vitak is leegyszerusodnek. Nehany ev mulva eleg lesz elokapni az illeto nevet, es megnezni, hogy mit hazudott 2-4 eve. Pl. ha kihuzza a jelenlegi kormany 2010-ig, akkor az akkori valasztasokon mar erdekes eszkoz lehet. (Meg jobb lett volna ebbol a szempontbol, ha 1-2 evvel elobb indul.)

Ha a valasztopolgarok valoban hasznaljak az ilyen eszkozoket, az eleg nagy hatassal lehet egy demokratikus orszagban a politikai elitre. Akkor nem lehet ossze-vissza igergetni, koponyegforgatni, stb. Persze a hasznalat nem azt jelenti, hogy megnezzuk, aztan vasarnap ugyanugy elmegyunk protest szavazni, mint negy evvel korabban.
A tv/radio archivum is érdekes eszköz lehet-ett volna eddig is. Valahogy mégsem használták. Még akkor sem ha mindenki tudta , hogy xy nyíltan és arcatlanul hazudik.
Ha valaki annyira "perverz", hogy pl. az Arató-val kapcsolatos anyagok érdeklik, akkor pl. itt is nyugodtan nyomonkövetheti: mitortent.hu/cimke/arato_gergely.aspx

:-)))
De ugyanez megvan a hirkereson is, ime egy link Demszky fanoknak: hirkereso.hu/hirgyujtemeny/politika/demszky-gabor/
Politikus bigbratyó. :D

Kell ez is, de úgysem fogjuk tudni pontosan nyomon kovetni oket.

Azt írnak majd a hírlapok meg a tobbi, ami a 'hovatalos verzió', mást amúgy sem tudnak.

Hivatalosan Slota is jelen van a parlamenti uléseken, pedig el lógta oket. :D
Én a helyükben regisztrálnám a TolunkLopnak.hu-t is, és átirányítanám oda az egészet.
Ezt akkor kellett volna publikálni, amikor megnyit az oldal... Így nem sokat érünk vele most, és kinek fog eszébe jutni 4 nap múlva, hogy látogasson vissza...?!