Hova érdemes feltölteni a videómat?

Azt gondolnánk, hogy valójában édesmindegy, hova töltögetjük videóinkat, a kutya nem fog rátalálni. A lényeg az, hogy a blogunkba be tudjuk ágyazni a felvételt, úgyhogy blogunk olvasói meg tudják nézni. De ennyi.

Nos, egy nemrégiben készült elemzés szerint nem teljesen mindegy, hogy hova töltjük fel videóinkat.

Azt gondolhatnánk, hogy a - nemzetközi és magyar szinten egyaránt piacvezető - YouTube-on csak a slágervideókra kattintanak az emberek. És a felhasználói videók többsége egyszerűen elveszik a szájton. Ez azonban nem igaz.

Az összehasonlító elemzésből az derül ki, hogy bármilyen videóról is legyen szó, leginkább a YouTube-ra érdemes kitenni. Ugyanis itt arányaiban sokkal több emberhez fog eljutni, mintha másik videómegosztóra pakolnánk fel a felvételt. (Mégiscsak létezik Long Tail?)

Az elemzésből az is kiderül, hogy az "autók" kategóriába sorolt videók kapják átlagosan a legtöbb találatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy vírusvideót leginkább a YouTube-on érdemes futtatni. És az sem árt, ha valahogy belefér az autó kategóriába.

(Annyit azért tegyünk hozzá, hogy a YouTube-on is a videófeltöltéskor az "Autos & Vehicles" az első kategória a legördülőben. Úgyhogy aki nem akar szórakozni videója bekategorizálásával, az nyilván a legelső kategóriát választja, oszt jónapot. Tudjátok, ugyanaz a helyzet, mint amikor regisztrációkor az országválasztóban Afganisztán van az első helyen...)

Viccet félretéve, a helyzetet kissé árnyalja a TechCrunch friss postja. A szerző azon lamentál, hogy vajon a beágyazott videók nézegetése mennyit ad hozzá a videó statisztikájához. Meglepő, de korántsem egyértelmű a helyzet.

Oké, de mi van a hazai videómegosztókkal? Az Alexa becslése szerint ez a szitu.


Persze a víruserejét ebből még nem lehet lemérni a szolgáltatóknak. Ahhoz az kellene, hogy egyszerre töltsük föl az összesbe ugyanazt a videót, és nézzük, hogy hogyan változik a látogatottság. Majd egyszer ezt is leteszteljük.

Címkék: stat youtube videómegosztók
2008.07.19. 00:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a youtube-ra feltoltott magyar videok RSS-e:

video.google.com/videofeed?type=search&q=site%3Ayoutube.com&lr=lang_hu&so=1&num=20

Hatha tud vele valaki valamit kezdeni - mashupolok, hajra.
A compete jelenleg csak az amcsi netezőkre ad ki adatokat, szóval akkor már inkább alexa vagy google trends, de leginkább azok se :)

A Youtube egy nagy f*s. Az egyik legsikeresebb magyar blogger FreddyD összes videóját törölte, mert "jogsértő tartalom" volt szerintük a rossz pc-s játékok bemutatása :D (gondolom magyarul is tudtak, hogy értették miről van szó :)) Kb. 5millióan hívták le a videóit, de ennek már lőttek. Tehát aki a Youtubeon sikeres azt hamar levadászhatják! Legjobb a magyar megosztók, mert ott nincs ilyen szigor...
Nekem mind az osszes videóm 5 helyre van feltoltve, és ebbol van egy kiválasztva embedelésre. :D

- Videoplayer;
- Videa;
- IndaVideó;
- Google Video;
- Youtube;

Úgyhogy lehet válogatni. :D

[bár, nekem a 'kedvenc' videómegosztóm a Videoplayer.hu, és tény, hogy itt tobben megnézik a videóim, mind a YouTuben, vagy a tobbi megosztón. :D]
ugyanazt a szaros videót 5 helyre tőtöd fő? mi a szaré?
Az, hogy a videóid után kapjál mondjuk havi 500 Ft-ot, az nem érdekel senkit?
Ha valaki (mondjuk mi:) bevezetnénk a (reklám) pénzvisszafizetést, akkor mi alapján döntenél? (Kisebb látogatószám, de pénz vs Nagy látogatószám, de nincs pénz.)
köszönjük az ingyenreklámot.
bpelhos: ha majd az oldalaitokon le lesz írva hogy mennyi pénzt milyen feltételekkel fizettek akkor el lehet rajta gondolkodni...

de amíg türelmi időről meg valamennyiről beszélsz addig mi értelme az egésznek?

egy újabb bukott rendszer kis hazánkban... szerintem...
béluka: nem bukott, mert még be sem indult :)
Azért írtam feltételes módban a kérdésem, mert még nem működik a reklámmegjelenítés + még csak körvonalazódik a mennyit.

De azért feltételes módban válaszolhatsz: kisebb nézettségért odaadnád a lelked az ördögnek? :)
bpelhus: nem vagyok rászorulva van jó néhány saját szerverem ilyen célokra :)

köztük olyan is amely erre a bevételmegosztásra épül... ezért mondtam hogy halott ötlet ez így ebben a formában...

de azért sok sikert :D
muy caliente el negro special:

Mert nincs más dolgom. XD

Mellesleg, hogy milyen ne te döncsd el, mert sokaknak tetszik. :D

[bár, már nem igen szoktam videókat felpakolászni, jobbára csak a képeimet filmesítem meg. :D]
vimeo.com/ mint olyan szóba sem jön?
Karajul tudja a szélesvásznat, nagy felbontást. Ráadásul ha jól tudom magyar érdekeltség.
Én azt preferálom.
Létezik tartalom/érdeklődés szerinti szakosodás is. A hazai gazdagodj_meg_gyorsan iparban például egyértelműen a Viddler.com a sztár.
vimeonak semmi koze a magyarokhoz
A mindenhova miert nem jo megoldas? :) Es akkor tenyleg mindegy.
r0mantik 2008.07.21. 07:38:03

Nálam is a Vimeo a favorit, bár a felhasználási feltételeket érdemes nagyon szigorúan betartani - nekem 6 sajátgyártású videómat radírozták le, csak mert hetediknek feltöltöttem egy hivatalos The Sims 3 trailert. A Youtube jó esetben törli a kérdéses videót (ha egyáltalán), a Vimeosok viszont nem szaroznak, egyből repül a kukába az accountod ha valami olyasmit raksz fel ami nem tetszik nekik.

Mindezektől eltekintve minőségben odaver az összes többi videómegosztónak, úgyhogy saját oldalra embeddelési célzattal először a Vimeora rakom fel a videót, aztán Youtube és a többi.

Egyébként saját statisztika egy ~250.000-es nézettségű videóról:
Other 37.0%
External links 24.0%
Embedded Player 22.0%
Google Search 7.4%
Related videos 3.5%
YouTube Other 2.4%
YouTube Search 2.1%

Egy másik, hasonló nézettségű:
Related videos 40.0%
Other 18.0%
Google Search 11.0%
External links 9.7%
YouTube Search 8.4%
Embedded Player 8.3%
YouTube Other 2.3%

Vagyis nem lehet egyértelműen megmondani, hogy az embed forrás, vagy a kulcsszavak jó pozicionálása hoz-e magasabb nézettséget.
Mikor lesz olyan hogy az IndaVideo felismeri a 16:9-es videot es nem preseli ossze feltoltes utan?