Itt az iWiW fejlesztői portál

Mint korábban már olvashattátok a Webisztánon, jönnek az iWiW-minialkalmazások. Az Origo Zrt. erről ma adta ki hivatalos közleményét.
Ebből a lényeg:

2009-től akár három és fél milliónál is több iWiW felhasználó számára tehetik ismertté külső szolgáltatásaikat a fejlesztők, webes alkalmazásokat működtető vállalkozások és a hirdetők. Az OpenSocial szabvány alapján kialakított interfészen keresztül külső alkalmazások illeszthetők a (...) közösségi portál felületébe.

2008. december 4-én megnyílik a lehetőség a fejlesztők számára, hogy olyan külső szolgáltatásokat fejlesszenek, amelyek kihasználják a legnagyobb hazai kapcsolati hálóban rejlő erőt. Ehhez biztosít technológiai hátteret az (...) OpenSocial (...).

A nemzetközi trendekhez igazodva az iWiW is megnyitja API-ját, hogy mint platform működhessen, lehetőséget teremtve különféle (...) alkalmazások megjelenítésére.

A fejlesztők a dev.iwiw.hu címen elérhető - kezdetben kísérleti üzemmódban működő - Fejlesztői Portálon tudnak regisztrálni, illetve jutnak információhoz, segítséghez (wiki, blog). A Fejlesztői Portálhoz csatlakozó ún. Homokozóban - amely az iWiW virtuálisan leképezett működési környezete – tesztelhetőek a kifejlesztett alkalmazások is.

Az iWiW felhasználók várhatóan 2009 elején találkozhatnak az alkalmazásokkal, továbbra is, mint minden iWiW szolgáltatás esetén, önkéntes alapon. Jövő év januárban személyesen is lehetőség nyílik részletesebben megismerkedni az iWiW API nyújtotta technológia lehetőségekkel, üzleti koncepcióval. A nyílt napokra előzetes regisztráció útján lehet majd jelentkezni.
 

Az Origo Zrt. a fejlesztői kör ösztönzésének első lépéseként „Keressük a 3 legizgalmasabb fejlesztést!” címmel fejlesztői verseny kiírását tervezi 2008 decemberében. A fejlesztők a verseny részleteiről az iWiW különböző felületein keresztül értesülhetnek majd.

Érdekes év elé néz a magyar közösségi web. Történelmi nyitás szemtanúi lehetünk a következő hónapokban.

Szerintetek milyen lehetőségek vannak az iwiw-es minialkalmazásokban? Minek lenne értelme? És minek nem? Egyáltalán: ti szeretnétek-e fejleszteni iWiW-re minialkalmazást, és ha igen: mit? Facebook API kontra Open Social?

Címkék: dev iwiw magyar
2008.12.04. 14:54. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes, hogy a sima csoportos üzenetküldés opció régóta nem működik, de azért fejlesszünk minialkalmazást...
E-mail címlista exportjára képes minialkalmazás? :-)
sokminden nem működik. az tartja életben, hogy az első volt.
"ti szeretnétek-e fejleszteni iWiW-re minialkalmazást?"

Mivel nem használok iwiw-et, ezért csak abban az esetben, ha valami bevételt is generálhatok magamnak a minialkalmazással. Van erre mód?

Ha nincs, akkor miért dolgoznék nekik ingyen a vacak iwiw-ükön?
Én pl kérnék olyat bele, hogy a felhasználó egy adatára (lakhely, munkahely, iskola, stb) kattintva leválogassa az ugyanolyan adatokkal rendelkező felhasználókat. Meg egy olyat is, hogy pl megadhassam, hogy honnan ismerek valakit pl bejelöléskor (osztálytársam volt, megharapott a kutyája, stb).
Az iWiW is megnyitja API-ját? A saját minialkalmazásai számára? Fejleszthetek nekik ingyé alkalmazást? Hurrá...
kíváncsi leszek, hogy mit fognak engedni megjelnni... van erről info? hogy mi alapján bírálnak?
Jó ötlet! De tényleg sok a reklám!

theone ötlete nagyon jó!
theone · theone.szanalmas.hu 2008.12.04. 15:28:53
meg a sok reklám

reklám? Hol? :o Nálam így néz ki az iwiw:
www.kael.hu/iwiw_noad.jpg (nem manipulált egy pixele sem)
talán egy fotó manipuláló API-t komálnának. .. de nem az origo az akinek az ember szivesen fejleszt.
Én egy olyan alkalmazást hiányolok, amelyik pl. az "Állást kínál" rovatba "Állást keresek..." kezdetű üzenetek beíróit azonnal törli az adatbázisból és a mail címét továbbítja a legaktívabb spammereknek :P
"_KaeL_ 2008.12.04. 15:56:19

www.kael.hu/iwiw_noad.jpg (nem manipulált egy pixele sem) "

A neveket azért kimanipulálhattad volna belőle...
Kár, hogy csak azok írnak be, akik fikázzák az iwiw-et. Akármilyen problémákkal is küzd akkor is ez a legnagyobb magyar közösségi site. Csak ezért megéri rá fejleszteni...

Most jönnek a másológépek: szépen végignézik, hogy mi megy a facebook-on és elkezdik lemásolni az iwiwre jó magyar szokás szerint. De tudjátok mit? Lehet, hogy valakiknek bejön majd.
imho érdemes volna belenézni az ÁFSZ-be...
Bukta lesz, senki nem fog rá fejleszteni.
kael: mi az a sok ikon a bongeszo-cimsav alatt? valami elkepesztoen okadek, egyben igenytelen is
Ha nem lenne ez magas nekem, mint disznónak a stelázsi, biztos kipróbálnám.

Én spec el tudom képzelni az értelmét egy csomó magyar szájt minialkalmazásnak, Bookline-os mit olvasoknak és hasonlóknak.

A júzerek biztos imádni fogják, még akkor is, ha ezredannyi app lesz rajta, mint a Facebookon.
gyepetto: Az a bookmark toolbar FF-ban, és hihetetlenül hasznos (alapból benne van). Óvatosabban az észnélküli fikázással. Sőt, ésszel is óvatosan.
Lehet szidni a dolgot, de legalább a hosszú hallgatás után történt valami. Ennek is örülni kell. :)
Hogy a szarba lehet erre regisztralni?
Kotelezoen megadando a wiki username, ahova hogy kell regisztralni???


"Bukta lesz, senki nem fog rá fejleszteni." fognak!
Megpedig hiaba egy rakas szar a wiw, ha latnad mennyi magyar programozo van a facebook listakon. Akinek mar van egy befutott appja, az siman portolni fogja esetleg megszurkalva fizetett reklamokkal es ugye az plusz bevetel. En is fogom :-)
Poha: dev.iwiw.hu/session/new *katt*
[ Regisztráció ] *klikk* (alul)
Sziasztok! Nagyon klassz,hogy fejlesztenek, de a klubokba már több mint egy hónapja nem lehet tagokat felvenni,mert a már felvett tagok a várakozók között rekedtek,vagyis Őket mutatja a rendszer várakozóknak. Naponta írom a levelet,és most végre nehezen válaszolt a gépház.A válasza sajnos téves volt,mert szerintük a hibát kijavították,de tagot felvenni azóta sem tudok. Pedig már 200 ember várakozik. Szóval vagy írjátok meg,hogy tehetetlenek vagytok,vagy csináljátok már meg a hibát!!!!
(A wiki username-et ugyanakkor regisztrálod. Elsőre félreértettem a kérdésed, bocs.)
iwiw sniffer widget stipistopi :)
tommybravo: Koszi, regeltem! :-) Nem volt egyertelmu sztem ...

Tudom, hogy biznisz meg minden, de miert nem lehet kulfoldi mobilszamot megadni ?!? Most haza kell mennem bekapcsolni a magyart :-)
Amióta megvette ez a T-Com-os, T-mobilos társaság az iwiw-et azóta egy kalap sz@r. Amihez hozzá nyúl a Tré konzorcium egyből sz@arrá válik a kezükben. Lásd Freemail, Origo és nemrég az iwiw-et is sikerült tönkre cseszniük. Gratulálok Trék!
Látni sem lehet, a sok reklámtól. Tré mobil. Uggggyyyaaann máááár !!!!
kontrablog: fikázni könnyű. Ez végre egy lépés előre, talán ezt kellene értékelned. sok sikert az iWiW usereknek/fejlesztőknek, végre történik valami előremutató.
Olyan töketlenségeket csináltak, amivel csak bosszantották az embereket. Ahelyett, hogy egy normális video telefont építettek volna be. Pancserek!

ui: Ja! A MATÁV-ot is sikerült tönkre b@szniuk. Az volt az első ami berózsaszínült.
"A MATÁV-ot is sikerült tönkre
Megnézte már valaki, hogy lehet-e olyan alkalmazásokat csinálni, amiben reklám van, vagy ezt tiltja a szabályzatuk?
egyes kommentekhez: a Molnár, a fia, meg a szamár. Amíg nem volt, addig az volt a baj, most meg arra kell rosszat mondani, hogy van. okos, igaz magyarok vagytok, 5 km-ről szembeszélben is kiszagloható, nincs még egy társadalom, ahol ennyire negatív a hozzáállás.

az Open Social eredményeiről szívesen olvasgatnék, mert csak azt látni, hogy a Facebook hogyan fejlődik
Fészbúk minialkalmazásainak számát kár belekeverni. Nagyobb a felhasználótábor, más az emberek mentalitása stb... Én igen ritkán használok iwiwet szóval annyira nem érint, viszont iGúglira szeretek dolgokat fabrikálni. Bár általában login felületek, de egész jó az onlány szerkesztőjük hozzá.
Komolyan RÖHEJ EZ A CIKK!

ELmegy a fszb az iwiw. Minden tiszta bug, semmit nem fejlesztenek csak azt, hogy minél több cashez jussanak, Vista meg OSX widget? KÖZRÖHEJ és most még ez is? Hogy most már végképp basznak fejleszteni?

SZÉGYEN

szerintem a dolgok kiderülnek a wikiből.
sean szerintem te nem ertesz hozza. nemazert nyitnak apit hogy ne nekik kelljen fejleszteni.

ha szerinted tul konnyen jutnak penzhez hogy nem csinalnak semmit es csak masoljak a facebookot akkor miert nem masolsz te is valami mukodo dolgot es szamolgatod a penzed otthon?
Egy dolgot rohadtul nem ertek a wiwes management gondolkodasaban.

Anno volt beallithato angol nyelv. Megszuntettek. Volt pld. iwiw.co.uk megszuntettek.
Namanmost, ha megnezitek, Angliaban jelenleg kb. 100000 user van. (koztuk en is)
Tippelve egy 2millios felhasznaloi szamot, 5%. Ha minden magyar csak meghiv 1 angol/idegen embert, akkor maris no a felhasznalok szama 5%al, hirdetesi lehetosegek, piacpozicionalas, stb.
En anno. meghittam angol 3 kollegamat, akik hasznaltak is aktivan a forumokat. Ugye mondanom sem kell, h mar egyikojuk sem tagja a kozossegnek.
De most komolyan, 1. ha mar egyszer volt ilyen, 2. hasznaltak is 3. lofasz + erofeszitest igenyel, akkor miert?
Úr isten.. a kommentek fele arról szól, hogy "én fejlesszek az iwiwre?".. "én fejlesszek a T helyett?"..
ez a spur hozzáállás komolyan. ha valaki veszi a fáradságot, hogy fejleszt valamit, az nyilván egy olyan funkciót ír meg, ami szerinte kellhet, neki kell, örömmet okoz. Miért baj, ha egy ilyen alkalmazást más is használ?

persze azzal a résszel egyetértek, hogy ehelyett inkább foglalkoztak volna a létező hibák kijavításával, vagy fejleszthettek volna értelmes dolgot is..
Tovabbviszem egy kicsit az Anglia vonalamat...
Ami miatt imadom a wiwet az a varosokra osztott forumok. (es pld. ezert nem hasznalom a myvipet egyaltalan)
Egy adott varosban laksz raklikkelsz a forumokra es bumm, maris csak a lokalis cuccokat latod.
Namarmost magyarkent angliaban ez egy rohadt jo dolog, ha meg szeretned tartani egy kicsit a magyarsagodat.
Viszont az elozo hozzaszolasom miatt, ez leszukul a csak magyar emberekre es az integralodast absz. lehetetlenne teszi.
Pedig rohadt jo dolog volt nyitni egy topicot "English" nyelven, ahova telleg csak inglisul irtak az emberek.
Ez ma mar halott
A facebookon pedig ugyanez nagyon maceras.
Keresni az adott varos groupra + magyarok + mittomen (En fokent a facebookot hasznalom, de magyarul magyarokkal kapcsolatban nagyon ritkan)
jahh, megvalami, a wiw egy rohadt bugos egy vacak, de mint irottam volt, azert szeretem.
Qrvara idegesit az a rohadt sok bug.
Es aki valaha is dolgozott nagyobb ITs projectben az asszem egyetert azzal, hogy bar a wiw egy rohadt eroforrasigenyes, otletes, nagyon nagy alkalmazas, de technikai/programozas szempontbol szinte semmi. Szal igazan be lehetne foltozni azokat a hibakat!
"ha valaki veszi a fáradságot, hogy fejleszt valamit, az nyilván egy olyan funkciót ír meg, ami szerinte kellhet, neki kell,"

Én nem használok iwiw-et, ezért érdekelt, hogy motiválják-e valamivel a külső fejlesztőket, akik nem a saját hasznukra fejlesztenek, vagy csak azokra számítanak a fejlesztésben, akik aktív iwiw userek.
Sztem az áll a háttérben, hogy rendkívül csökkent a napi használati arányAki tag akart lenni, az már mindenki tag, senkinek sem kell már a meghívó...
A tizenéves korosztálynak sem menő már az iwiw.
Jönnek fel az újabbnál újabb konkurenciák, valamivel lépni kellett...
Poha 2008.12.04. 19:54:38 a Magyarságod megtartása iwiw nélkül is sikerülhet
Én egyedül felhasználó alapján szűrhető üzenőfalat szeretnék...
jakobinus:
iwiw.hu/pages/forum/forummain.jsp?clearsession=true&topics=local&cityID=1021&mItem=7
Igen, igazad van, de add vissza ezt! Ertszeruen az angol barataimmal nem ezen keresztul kommunikalok!
Engem már akkor lelkesített a dolog, mikor először olvastam, hogy lesz ilyen lehetőség.
Most van is egy ötletem, a szabadidőmben megpróbálkozok vele. :)
Poha 2008.12.04. 21:49:14 küldök nekik meghívót.
HavocS: Indanet, ott beállíthatod, hogy valaki csak ismerősőd vagy követni is akarod, hogy mi történik vele, mit irogat.
sose fejlesztenék semmit az iwiwnek
pusztán mert nem tartom érdemesnek rá
az iwiw egy szar
aki iwiwre fejleszt (ingyen) (a thome-nak) sikeres ember nem lehet

nah, ki fogja az első vámpíros, farkasemberes,...egyéb hasonló játékclone-t beüzemelni? A helyes tippelők között értékes "I love iWiW" feliratú pólót sorsolunk ki. :-)

Amúgy épp, hogy csak rendbehozták a sebességét, és máris újra leterhelik? Oké, hogy az alkalmazások terhelésének nagyja nem őket érinti, de azért ez merész húzás. Már ha lesz olyan alkalmazásözön, mint máshol (ami az itthoni körülményeket tekintve nem látszik beigazolódónak).
... olyan kütyüt, ami megmutatja, hogy kik nézték meg az adatlapomat...
jah.. hogy így 80-90%-kal esne a wiw-elések száma..
jah, hogy a wiw fikázók már anniyra expertek, hogy meglátnak valakit az utcán és 12 perc alatt megtalálják wapolva??
agyvihar: tegnap a Meetupon elmondtak (nevszerint Benedict Andras fejlesztesi vezeto), hogy lesz lehetoseg reklamot rakni az appodba. Azt is mondtak, hogy megoszott beveteli modellben gondolkodnak, amit ugye ertenunk kene, de en nem ertem. Ha a fejleszto lefejleszt egy alkalmazast a wiw-re, akkor azzal plusz forgalmat general, plusz oldal letoltest general, tehat az addig megjeleno reklamokbol is tobb latszik majd. Emellett meg lenyulni valami tetemes reszet az osszegnek nem tul gusztusos dolog (Meglepodnek, ha 30% alatt maradnanak, inkabb 50-re tippelek. 10% folott pedig eleg tisztessegtelennek tunik.)

Nagyon ertelmes dolgot szerntem nem lehet fejleszteni, mert ahhoz ennel hatekonyabban kene tudni hozzaferni az adatokhoz (bar egyelore csak tippjeim vannak, hogy hogy mukodik). Ettol persze meg lehet olyasmit osszehozni, ami eleg jol elszorakoztatja a felhasznalokat. Sot, hat valoszinuleg olyat erdemes csinalni, ugyanis egy hasznos alkalmazassal nem feltetlenul toltesz el sok idot (inkabb idot sporolsz vele), mig egy szorakoztatoval igen. A hirdetesi bevetel pedig aranyos az elb...tt idovel.

Amire jo lehet meg, az egy fuggetlen oldal vagy alkalmazas marketingje (amennyiben ezt nem tiltja az ASZF): az alkalmazasod (bizonyos funkcioit) a wiw-en keresztul is elerhetove teszed, ezzel eleg szep meretu felhasznalo tabort lehet toborozni.
No ez a hír arról szól, hogy most kell kilépni az iWiW-ről :-((((((((
mekkora fikagépek vagytok...
Valaki segítsen már klassz a fejlesztés,de a régi sem működik,már több mint 100 új klubtag vár felvételre ,hiába írok a gépháznak a hitegetésen kívül semmi nem történik. Jó lenne talán azt is beismerni, hogy tehetetlenek a probléma megoldásában...!!! Akkor legalább értesítem a tagokat róla. Íme a klub hivatkozása,hátha történik is valami végre!!!
iwiw.hu/pages/community/comdata.jsp?cID=2038416