Segítsen-e az állam a startupokon?

Ha a kormány nem cselekszik a következő hat hónapban, a startupok legalább fele meg fog halni.

nyilatkozta az egyik brit startup alapítója a Financial Timesnak. 

Egy nemrégiben készült brit szakmai felmérés szerint a szoftveripar kisebb szereplői jelentős nyomás alatt lesznek 2009-ben. Mindez azért érdekes, mert idehaza jóformán semmit nem hallunk arról, hogy mire számíthatnak a kisebb IT-cégek a következő hónapokban. 

Az pedig mégcsak fel sem merült idehaza, hogy az államnak esetleg valamilyen formában segítenie kellene a kisebb magyar informatikai vállalatokat. Amúgy én a magam részéről nem is tartanám jó ötletnek, ha az állam valamiféle mentőcsomaggal próbálná meg a felszín fölött tartani azokat a cégeket, melyek eddig sem voltak képesek működő üzleti modellel előállni. 

Az mindenesetre bizonyos, hogy véget ért az aranykor, mikor pár milliós befektetést követően elég volt a fogyasztók/felhasználók/látogatók számának növelésére koncentrálni. Legalább ilyen fontos lesz a következő időszakban az, hogy a startupok optimális működése képes-e kitermelni a fenntartáshoz és növekedéshez szükséges pénzt. 

A nagyobb informatikai vállalatoknál nyilván a bérbefagyasztásokkal, elbocsátásokkal, átcsoportosításokkal könnyebb reagálni a válságra. A kicsik viszont rendszerint kénytelenek becsukni a boltot, ha nem sikerül egy-egy drasztikusabb arculatváltással, modellváltással jobb üzleti eredményre szert tenniük. 

Az állami segítő keze helyett tehát valószínűleg mind a brit, mind pedig a magyar startupok jobban járnak, ha magukba néznek, és idealisztikus elképzeléseiket picit félre téve realistább forgatókönyveken kezdik el törni a fejüket. 

A probléma másik oldala, hogy miként idehaza, úgy Nyugat-Európában is jellemző, hogy az állam az egyik legnagyobb vásárlója a technológiai termékeknek. Egyszerűbben szólva: egyre több cég egyre nagyobb volumenekben bizniszel az állammal

Egyik angol ismerősöm, aki startupot vezet, nemrégiben mesélte, hogy ők az elmúlt időszakban szinte teljes mértékben ráálltak az állami megrendelésekre. Elsősorban azért, mert így könnyebben tudják tervezni a büdzséjüket. Az állami megrendelések biztos bevételt, jó referenciát és kiszámíthatóságot jelentenek.  

Az egy másik kérdés, hogy az a cég, mely az állami megrendelésekre épít, ellustul a piacon. Elszokik attól, hogy versenyezzen, próbáljon a legjobb, leghatékonyabb lenni a versenytársak közül. 

Arról nem is beszélve, hogy nem élhet mindenki az államból, állami megrendelésekből. A piacon kell hely tállni, a piacból kell megélni. 

[W]e believe that Web 2.0 will provide opportunities for companies to beat the competition by getting better at harnessing and integrating services provided by others.

O'Reilly Web 2.0-elmélete azért volt szép, mert azzal az ígérettel kecsegtetett, hogy lehet egyszerre jó, szép, népszerű és egyszersmind üzletileg is sikeres módszereket, technikákat, technológiákat alkalmazni a webes fejlesztések területén. 

Sajnos ma azt látjuk, hogy még a nagyon sikeres webes vállalkozások is vért izzadnak, amikor a bevételek növelése, a profittermelés kerül napirendre. Nem elég népszerű szolgáltatást, terméket készíteni, el is kell tudni adni - valószínűleg ennek az állításnak a gyakorlatba való átültetése fogja a legtöbb nehézséget okozni a startupok vezetőinek és a befektetőknek is.

Így volt ez persze már az elmúlt években is. Csak hiányzott az a külső kényszer, ami most a gazdasági válság és az annak nyomán jelentkező recesszió képében jelentkezik.

Címkék: üzlet magyar filozomatika válság startup
2009.01.05. 09:11. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurvára pont az kéne a magyar IT szektornak, hogy a szarrákorrumpálódott, előre levajazott állami megrendelések mellé még falteljesítés nélkül is szórják a pénzt...
web2.0-t támogatni kidobott pénz, illetve protekcionalizmus lenne, ráadásul miért támogasson az állam egy olyan ipart, aminek (no offense, Carol) csak kis százalékának van egyáltalán esélye arra, hogy valaha is megtérüljön.
na de a lényeg az, hogy ez egy sokkal általánosabb versenyképességi kérdés: a KKV-t kéne ha nem is támogatni, de legalább megkönnyíteni: ne legyen 3x olyan drága idehaza fenntartani egy kisvállalkozást, mint az USA-ban, vagy a környező országokban -- na ez segítene. ha valakinek jó ötlete van, ne haljon már el az elején az adózás miatt.
No No No No No No No. F--k no.

Állambácsi tartsa magát jó távol ettől.

Szerintem ez nem így van. Bizonyos esetekben sokáig tart a jó fejlesztés is, és kell az okos, nem pénzszórós állami intervenció. Erre jó példa az nyelvtechnológia. Itt gyakorlatilag MINDEN!!! állami pénzből van. Hisz ez egy olyan terület, ahol 10-20 év kemény munka után lehet eredményeket várni. Persze nem kell ennek örülni, de akkor a következők kérdéseim:

-akkor ugye nem kell helyesírás-ellenőrző
-akkor ugye nem kell tövező a keresőbe és a magyar kutyák szóra nem találja meg a kutya szót
-nem kell sztaki szótár, nem kell fordítógép, nem kell www.hunglish.hu stb.
-nem akarunk soha jó gép-ember interakciót
-a halláskárosultaknak se kell felolvasás
-nem kell karakterfelismerés

soroljam. Mindez nem lenne állami intervenció nélkül. És hozzá kell tennem, hogy innen az állam ki is vont már minden pénz. Be is dőlt az iparág, jól le is fogunk maradni a nyugattól, és azt várhatjuk, hogy pl. a google majd fejlesszen nekünk magyar nyelvi eszközöket. Pont annyira fogja tenni mint a microsoft.

Azért mert sok korrupt projekt van még nem ártana kicsit tovább látni. Másrészt a költségcsökkentés jó dolog, ott ahol lehet.
@Rung András: -a halláskárosultaknak se kell felolvasás

...hát nekik nem :D bocs.
egyébként nálad a pont.
törzsmókus, teljesen igazad van, kicsit felhergeltem magam, látáskárosultakat akartam írni. Mea culpa, legalább valaki figyelmesen olvas! :)
Jaja, ne avatkozzon be az allam. Ezzel az erovel midenutt beavatkozhatna, hiszen a gazdasagi valsag es visszaeses pont arrol szol, hogy mindenutt csokken a termeles, vagyis a megrendesek szama. A gyengek elhullanak, es kesz. Amugy pont a magyar vallalkozasoknak nem lesz (na jo, lenne) feltetlenul rossz a valsag, mert az elvileg tobb nyugati ceget tolhat el a kiszervezes, out sourcing fele. (Kis problema, hogy a klasz adorendszer miatt kevesse vagyunk versenykepesek.)

Egyebkent nem ertem a posztban, hogy megint mintha egybemosna az informatikai vallalkozasokat (ugy altalaban) meg a webes szolgaltatasokra alapozo cegeket. A ketto nagyon nem fedi egymast (meg csak az sem igaz szerintem, hogy minden webes startup informatikai vallalkozas lenne).

Egyebkent vicces folytatasa ez a bejegyzes annak a par honappal ezelottinek, amiben azt fejtegetted (illetve talan meg magyar cegvezetoket is ideztel), hogy hat a webes bizniszt aztan messzire keruli a valsag ;)

Rung Andras: ne keverjuk az eletkeptelen (illetve azza valo) cegecskek tamogatasat a kutatas vagy K+F tamogatasaval. Az a fejlesztes, ami 10-20 evig nem termel nyereseget, az ne eljen a piacon. Annak az egyetemen a helye. Nem az allam feladata, hogy 20 evig tamogasson valamit, hogy aztan abbol a maganbefektetoknek legyen haszna. Ott az egyetem meg a SZTAKI, ott lehet kutatni. Ha meg a kereso szotovezot akar, akkor majd megveszi mondjuk az egyetemtol. Ugyanakkor ha ebbol meg lehet elni, akkor persze eljen meg belole aki tud.
@atleta.hu: en inkabb arrol irtam az elmult par honapban h valsag van, baj van, oda kell figyelni ebben a szektorban is.
Semmiképp nem jó (főleg itthon) a közvetlen beavatkozás, ám nem ez az egyetlen lehetőség. Mint azt lipilee is mondta, elég ha kevesebb terhet ró a vállalkozásokra, vagy megkönnyíti az adminisztrációt. Ez közvetve fellendíti az egész piacot, amire szükség is van.

A hunglish meg mintha már az egyetemen lenne, főleg mivel a honlapja is úgy kezdődik, hogy mokk.BME.hu. Szóval a K+F a helyén van.
Szervereket kitolni az útra, félpályás útlezárást csinálni, állami támogatást tüntetéssel kikövetelni!
a támogatással nem az a fő baj, hogy van, hanem hogy miként osztják szét

nálunk ugye eleve csak csókos kaphat, az is csak akkor ha visszaoszt

nagyon sokszor a sima állami megrendelésekre is ugyanez igaz (lásd 200 millióért fejlesztett állami internet oldalak, melyeknek a piaci ára mondjuk 1-5 M Ft lett volna), csak a támogatásokra még fokozottabban
@atleta.hu:
igazad van összemostam két különböző dolgot. A kutatás+fejlesztésnek valóban az egyetemen lenne a helye. De hát oda se megy pénz. Meg ha megy is bizony sokszor nem oda kerül, ahova kerülnie kellene. Én úgy vagyok vele, ha valami igazán fontos, akkor tök mindegy, hogy hova miképp az a lényeg, hogy fejlődjön. Másrészt cégek bevonása bizonyos az egyetemiektől eltérő kompetenciáik miatt hasznos. Viszont ha döglődik egy iparág, kihalnak a lassan fejlődő területek cégei, akkor az egyetem magára marad.

A hunglish persze egyetemi projekt volt, de nem a tanszékvezető gondolta úgy, hogy erre kell a pénz. Pályázati pénzből ment, az elfogyott, további fejlesztések leálltak. Nekem jó ha az állam a megfelelő egyetemi helyekre pumpálja a pénzt, csak a hülyeségekre való elherdálás helyett ez tényleg eszébe is juthatna.
Majd segít rajtuk a láthatatlan kéz. :)
Ha egy startup állami támogatás nélkül nem tud megmaradni, az eleve rossz. Függetlenül, hogy válság van-e vagy sem.
egy kicsit szofisztikáltabban please: nem az a kérdés, hogy startup-e, hanem hogy a szolgáltatás, amit nyújt, az versenypiacra való, vagy sem, MIUTÁN eldöntöttük, hogy szükségünk van rá. valamiért azt gondoljuk, hogy rendőrségre szükség van, de természetesen a rendőrnek nem versenypiacon kell megkeresnie a kenyerét (képzeld el, hogy lenne 5 versengő rendőrség, és Te döntenél, hogy melyikkel szerződsz). attól, hogy egy cég webes szolgáltatást nyújt, lehet versenypiaci is, meg nem is.

a válság pont arról szól, hogy egyébként a piacon megélni képes, azaz versenypiaci szolgáltatások sem élnek meg ÁTMENETILEG. nem egyszerű eldönteni, hogy ez kicsoda, mennyire átmeneti, és mekkora megtámogatást igényel, de mint kérdés felvethető, hogy átmenetileg még az is kapjon támogatást, akinek egyébként vitán felül a versenypiacon a helye. nem véletlenül kaptak pénzt az amcsi autógyárak sem.

szóval nem startup, hanem szolgáltatás-kérdés, és jogos kérdés, és elvileg igen, adni kéne, de ma Mo-n, ahol még mindig a túlköltekezés visszafogása a prioritás, sajnos nem lehet. nincs rá pénz.
Pont most mondták az InfoRádióban, hogy az EU "Jeremy" programja részben pont a startupoknak szól, kockázatitőke jellegű pénz pályázatásával.
@is:
sokmindenre van pénz még Magyarországon, csak nem jó helyre megy. A versengő rendőrségeket pedig biztonsági szolgálatnak is hívhatnánk :)
Hagyjunk teret a web 3.0-nak.
@Rung András: Igazabol ugy ertettem, hogy a kutatasnak az egyetemen, a K+F-nek meg a cegeknel (esetenkent egyetemi egyuttmukodessel), de a cegek K+F tamogatasaval mar vigyazni kell. Ott valoszinuleg erdemesebb a kedvezmenyekkel operalni. Persze lehet direktben is, ahogy az EU csinalja, csak abbol ritkan sul ki hasznalhato eredmeny (mar lattam belulrol EU projektet, katasztrofa ;) ).
@atleta.hu:
El tudom képzelni. Alapvetően jó az a modell amit mondasz, csak sajnos vannak területek, ahol a kutatásba belelógó cégek jó időben állami támogatásból élnek, rossz időben meg nagy bajban vannak. Nem azt mondom,hogy ideális, de tudnék olyan K+F-ben érintett céget mondani, amiből nagy baj lenne ha csődbe menne.

Hazánban dolgozó amerikai cég volt pl. a mindmaker. Hihetetlen jó dolgokat fejlesztettek nyelvtechnológiában, mégis bedőlt. Nem azt mondom, hogy az állam mentse meg őket, de nagyon sajnálom azt a kutatási szempontból értékes eredményt, ami gyakorlatilag teljesen elveszett.
@is: „nem véletlenül kaptak pénzt az amcsi autógyárak sem.”
bizony, a szakszervezeteiknek túl jók a kapcsolataik a maffiával. :(