Reakciók a nagy vasárnapi internethalálra

Vasárnap kiderült, hogy melyik az erősebb: az internet vagy az autópálya-építők elszántsága. Ahogy nyilvánvalóvá vált, hogy ezúttal nem masszív torrentrazzia okozza a hazai internetforgalom nagyarányú visszaesését, - a HUP és a twitterezők mellett - a Webisztán is azonnal nekiállt felgöngyölíteni a történéseket.

A becsepegő hírekből összeállt a kép: Szekszárd alatt rászaladt egy markolólapát a T-Com egyik gerincvezetékére, melynek következtében az Adatparkban a káosz vette át az irányítást a rezidens routerek fölött. És százezrek maradtak net nélkül, magyar webszájtok százai haltak meg órákra. A témával foglalkozó postunkhoz érkezett több száz kommentből csipegettünk. Rövid-markáns, okos-belsős, mély-szakmai hozzászólások. És a végén a kábelvágás igaz áltörténete...

Véleményem szerint warez miatt lefoglalta a rendőrség a T-online-t. (Márai Coelhó)

Ez egy manualis lekapcsolas volt azok miatt, akik ilyen szep idoben nem mennek ki a szabadba :] (M. Adrián)

Viszont ami bosszantóbb, hogy pl. a Port.hu is meghalt, nekem pedig most nagyon kellene tudnom egy-két film kezdési időpontját amit fel szeretnék (szerettem volna) venni.
Soha nem veszek műsorújságot, mondván itt az internet, minden változás rajta van.
Hát ezt nem kalkuláltam bele.... fááákkk...erdők...(CirrMurr)

Kérdés, hogy azon a térképen/tervrajzon, ami alapján dolgoztak, pontosan volt-e feltűntetve a kábel helye. Vagy egyáltalán rajta volt-e. (ojio)

Amikor a gázt köttettem be, akkor derült ki számomra, hogy a közműtérképek +- 6 méteres pontosságúak. A brigádvezéer kijelölte, hogy térkép szerint hol a gázcső, vízcső, matáv földkábel, csatorna. Majd kijelölte, hogy a markoló hol kezdje a közműárkomat ásni, mert 25 méterre van a telkem a gázcsőtől, ami az utcában megy. Mire elért a kerítésig a gép, addig egyszer elvágta a saját gázvezetéküket, mert odébb volt két méterrel,, megtalálta a csatornát, de azt nem bántotta, mert időben észrevették, de a matáv földkábelét úgy felrántotta, hogy öröm volt nézni. :) Két napig csomózgatta két ember (0xFFFF)

Az időnként mégis eljövő nagyhalálok oka az, hogy néhány bug csak olyan adatforgalmi tényezők esetén és olyan ritkán jön elő, hogy kitesztelni nem lehet. Egy lassú memóriaszivárgás vagy egy puffer túlcsordulás ilyen. Ezek ellen csak a Cisco tehet és tesz is vmit 7/24, szükségmegoldásként marad a reload+ima, esetenként IOS downgrade. (vidifan)

Gerinchálózat fizikailag redundáns, ez 100%. Ez persze kevés, logikailag is az kell legyen. Akár szakadásról, akár eszközhibáról van szó, a routing konvergencia gyorsasága kritikus, mivel itt nem 10-100Mbitekről van szó. Ez megfelelően választott protokoll, eszközpark és hozzáértés segítségével biztosítható. Az első 2 feltétel sztem teljesül. Kérdés, hogy be vannak-e ezek a routerek rendesen konfigurálva, követve a mindenkori Cisco ajánlást. Ha be vannak, akkor is előjöhet egy bug, ami miatt lelassul, vagy megáll az egész, mint a szög. Ezt kivédeni lehetetlen. Ha nincsenek, na az gáz. Az első esetben senki nem felelős, a Cisco supportja erre ad megoldást gyors szerviz jelleggel 7/24. Ebben ők világelsők. A második esetben meg mindenki egymásra mutogat ősi román szokás szerint, senki nem lesz felelősségre vonva. (vidifan)

Azon agyalok, hogy ha Szexárdon vágják el a kábelt, akkor 6 óra kimaradás, akkor mi van, ha Budapesten vágják el a kábelt? 6 nap kimaradás? (hogyismondjam)

Sajnos nem tunik kamunak, inkabb rossz router konfig. Ha elvagnak egy kabelt, es statikus a routing: A kozponti router(ek) a baranya fele kapcsolodo routernek kuldik az arra meno csomagokat, igen am, de az mar tudja, hogy nincs meg a megfelelo interfesze (leallt a kapcsolat) ezert visszakuldi a csomagot. Ezzel addig pinpongoznak, mig el nem eri a beallitott max hop szamot, akkor a router kidobja. Ez mind Pesten a T core-ban tortenik. Egy "jol" beallitott rendszer igen jelentos terhelest tud csinalni. Lehet akkora is, hogy mar be sem tudsz jelentkezni a routerre. Igy azt sem tudod, miert tortenik mindez. Raadasul a felugyelo eszkozok is uazt a halozatot hasznaljak, nincs halo, nincs felugyelet. Mit saccoltok, vasarnap mennyi ido alatt kerul valaki, aki ujra meri inditani a core routereket es aztan be tud avatkozni. A munka max. 15 perc, de amig elokerul... az ugy latszik 3 ora. (lbalazs)

Naszóval Nem közvetlenül a kábelszakadás okozta a gerincháló meghalását, szerencsére eléggé redundáns, hanem egy un. route reflector eszköz a szakadás után felmondta a szolgálatot, de elvileg ebből is van tartalék eszköz a hálózatra kötve még nem tudni miért halt meg mind. Egy ilyen gerinckábel szakadást bírnia kell a hálózatnak.
A hibaelhárítás meg köszönhetően annak, hogy vasárnap van, illetve a T-com üzemeltetési, karbantartási osztályain bevezetésre kerültek a voip telefonok gyakorlatilag miután elment az internet, intranet senki nem tudta mivan, a dolgozók a céges/saját mobillal próbálták egymást elérni de ugye a telefonszámokat tartalmazó adatbázis szerver se volt elérhető, és a monitoring softwerekkel is gondok voltak.
A hibás eszközöket kicserélték, bekonfigurálták aztán szépen visszaálltak a főbb szolgáltatások. Részletes hibajelentés valszeg holnapra várható. Amúgy a szakadt optikai kábel javítására 3-4 óra édes kevés lett volna. (budirudi)

Szerintem a Huaweivel bevándorolt veszett Kínai dokkmunkások harapták át a vezetéket XD (mp33portal)

Jelen esetben elmondhatom – sok tapasztalatom alapján - , hogy a T-Com-nál (és máshol sem) egyszerűen nem lehet akkora hálózattervezési hibát csinálni, aminek következtében egy baranyai kábelvágás ekkora lehalást okoz. Ha a T-Com-nál van olyan IT vezető, aki nem ért hozzá, de ezt beveszi alkalmazottaitól, hát lelke rajta. De azt azért illik tudni, hogy itt valaki nagyon nagyot hibázott, és most erősen el akarja kenni a dolgot. (movhu)

Végül a haiku powa blogból idéznék, mely a kábelszakadás lehetséges körülményeit zenésítette meg egy zseniális postban. Kapcsoljuk a szekszárdi építkezést:

Éhesen folytatta a munkát, most már sűrű káromkodások közt, így ért ahhoz a kábelhez. Persze nem volt rajta a rajzon, reggel megnézték, csak gáz megy itt a földben, de az csak ötven méterrel odébb, a műút mellett. Először nem is gondolta Sanyibá, hogy az kábel lehet, amikor egy kicsit megakadt a markoló kanál csak ennyit mormogott: a kurva anyád! Az emelőkanállal lecsapott mégegyszer. De akkorát rántott a vezérlő botkormányon, hogy az szinte kiszakadt helyéről. Ebben már benne volt az éhség, a fáradtság, Laci a sóher főnök, ez az egész elrontott vasárnap, Pisti - Ágika semmirekellő férje, a Borikával eltöltött 35 év, a szar tévéműsorok, a gázszámla, hogy az orvosnál fél napot kell várnia, az összes hazug politikus, a gazdasági válság, ez az egész elbaszott élet.

Címkék: magyar kommentek kommuniti kibaszott élet no net
2009.01.25. 21:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Haiku-s cucc az jóság : )

Amúgy meg éljen a T, lehet inkább őket kellett volna félbeszakítani, nem a kábelt...
Megnéztem a est.hu-t: hétfő estére hoz műsort (MOM park), keddre nem. Kedd hajnalban el fognak vágni ott egy kábelt?

Egyébként meg mint azt tudjuk, az internet az olyan haditekknika, hogyha atomtámadásból kifolyólag elszakad egy kábel, akkor kerülő utakon megy az adat, az okos routerek megoldják.
Éljen a reakció.... :D Sanyi bá'
Azért kíváncsi lettem volna, ha éjszakára sem állítják vissza, mennyivel nő kilenc hónap múlva a népszaporulat Magyarországon :D
Hát, az a Baranya felé menő statikus routing kizárt.
Statikus routolás a gerinchálózati szintem rég elfelejtett, lévén nem csak nemzetközi, de már BIX irányba is mindenki BGP alapú routingot használ. Éppen ezért minimum ezek az eszközök elérhetőek maradnak.
De nem csak itt van elfejetve a statikus routing. A legtöbb hálózati eszközben már normális szolgáltató(T-COM az?) nem használ ilyet. Leginkább szintén BGP, de ha nem ez, akkor OSPF. Ez utóbbi ezért lehet esetleg, mert egyes eszközökben(Cisco is) drágább a BGP-t tudó OS. Anélkül, hogy belemennénk ezekbe a routing protokolokba, biztosan kijelenhetjük, hogy önmagukba alkalmasak arra, hogy redundáns útvonalak esetén ők maguk biztosítsák a redundanciát, külön konfig nélkül.
Továbbra is tartom magam ahhoz, hogy bármilyen forgalom túlterhelés esetén olyan nincs, hogy a forgalom 0 lesz. Lehet, hogy visszaesett volna tizedére, huszadára, de hogy nem látható mértékre, az nem magyarázható sima eszköztúlterheléssel.
Azon kívül továbbra sem tiszta, hogy egy baranyai országrész leszakadásnak mi köze van olyan routerek forgalmához, amelyek bitjei elvileg el sem hagyják Budapestet.
Valaki elütött valamit. Láttam már ilyet, amikor ilyesmiért állt meg szolgáltató...
És mi van, ha valaki tőzsdézik otthonról, és éppen pozícióban van? Még szerencse, hogy vasárnap történt!
@Ászi: Erre azt szoktam mondani, hogy erre sajna mindig számítani kell. Ezért, aki tényleg keres vele, annak futja ma már 2-3 szolgáltatótól netre.
Most elég volt egy másik szolgáltatótól ADSL, vagy egy másik mobilszolgáltató netje.
@movhu: Hiába, ha a megrendelhető szolgáltatók gerinc ellátója ugyanaz a cég, amelyik megfosott délután...
Ez nem csak egy sima kábel szakadás volt.

A T-akármi rendszere az egyik legjobban felépített rendszer, állandó profikkal a Fehérvári úton.
@Ászi:

Ha annyira fontos a net akkor gondoskodni kell redundanciáról. Persze ennek ára van.
@humán' négysör: Azert nem egeszen. UPC-s kapcsolattal pl. semmit sem vettem eszre a dologbol. Igaz, hogy csak kulfoldi oldalakat neztem, nem csinaltam komolyabb forgalmat (se torrent, se YT), de a lenyeg, hogy dolgozni lehetett.

@cavinton: Mindig szorakoztato, amikor szembejon egy hiba egy megfeleloen bonyolult rendszerben, amirol azt hittuk korabban, hogy ertjuk a felepiteset es ismerjuk a dinamikus viselkedeset :). Persze lehet, hogy itt tenyleg hibazott valaki, de hat az a valaki is resze a rendszernek, ha van lehetosege beavatkozni. Es akkor ez meg nem is egy olyan bonyolult rendszer mint a vilaggazdasag (lasd valsag, meg hogy minden szakerto minden pillanatban kurva okos, csak utolag derul ki, hogy megsem) es a Fold okoszisztemaja (eghajlatvaltozas). Komplexitasi sorrendben :).
@atleta.hu: Itt a Villa Straylightban is minden működött.
szerintem sem csak kábelszakadás van a dologban. De valószínű az igazat sosem tudjuk meg :)
@movhu: Történetesen épp lett volna fontos dolgom ma délután, amihez be kellett volna RAS-solnom a munkahelyemre. Látom, a helyi kábeltévés hálózaton nem megy a net, meg az IP-telefon sem, hát nosza, erre van mobil internet a Pannontól. Hát persze, hogy azt is a hajamra kenhettem. Na akkor ott van még a szomszéd T-Home-ja, hasonlóan használhatatlan állapotban. Na ennyit a redundancáról. És persze nem lehet elérni senkit, és nincs hol megnézni, hogy mi a rák van. Legalább elmehettem egy kicsit bringázni.
Van egy D-Link routerem, ami rendszeresen lefagyott a Fibernet-hálózaton. Vettem másikat, újabbat, WiFi-set, az már nem fagyott le. Gondoltam egyet, áttettem a régit a T-Com-netre, hogy ott mit csinál. Lefagyott ott is, de kiderült, hogy csak a hálózati hibák voltak a lefagyás okai. Begurultam, héten vettem vadiúj ADSL D-LInk modemet is, ma be is konfiguráltam, hogy így lefagy-e. Amint a történelmi eseményekből tudható, lefagyott. Naná. Mindenestül.
Most már csak arra vagyok kiváncsi, hogy ezek között a rohadt viszonyok között mikor tudhatom meg végre, mi a helyzet azzal kib... routerrel, ha egyszer minden más is mindig szar....
Barom ország barom szolgáltatójának barom hálózata...

@atleta.hu:

Az Invitel Data Centerében lévő szerverek is elérhetőek voltak és a nem T kábelnet is működött itthon, csak ott vettem észre a T leállást, hogy nem hozott le a mobil GPRS-en adatot, illetve az egyik tárhely szolgáltatóm mailszervere, ami az adatparkban van, az nem működött, viszont a más hotelben lévő webserver az ment rendesen. Először azt hittem valami mailszerver gond, aztán látom semmi sem megy, ami T. :)

Volt már hasonló "netleállás", amikor az interwarenél történt hiba: itmania.hu/tart/rcikk/e/0/92719/1 Az ehhez adott magyarázat azért hihetőbb volt. Mondjuk 2005-ben annyira domináns volt még az IW szerverterme, hogy legalább olyan jelentős kiesést jelentett, mint ez a mai.

Szerencse, hogy nem egy zsúfolt hétköznapon történt mindez. Elképzeltem, ahogy állnak az emberek a boltban, kezükben bankkártyával, aztán nem tudnak fizetni.

Aztán volt már jelentősebb műholdas hibaeset is már bankkártya:
index.hu/tudomany/visa/
@Hermione-négykerekü:

Vegyél D-Link router/modem helyett Linksyst és heggessz rá Linux alapú fw-t.
Bocs fiúk, csak ráléptem egy drótra, de már minden rendben.
Nyomatékkal hangsúlyoznám tehát: A T-com telefonos internet-hálózatán, a mai balhétól függetlenül is, rendszeresek az üzemszünetek, értesüléseim szerint (és ebből következően) más telefonvonalas internetszolgáltatóknál is.
Két hónap múlva lejár a hűségidőm. Én úgy le fogom mondani ezt a szart, hogy csak úgy reccsen... Elképesztő. Hát ez egy rakás szar. A T-comos internetnél gyakorlatilag nem létezik olyan, hogy üzembiztonság. A jelek szerint még a legminimálisabb mértékben sem.
@Tessier-Ashpool: Amíg oda nem ér a rasztafari haditengerészet.
@Tessier-Ashpool: Csak azért volt így, mert egy MI besegített a routereknek ott fenn.

Komolyra fordítva a szót: T-Mobile EDGE-en az általam látogatott (vegyesen magyar és külföldi) oldalak közül egyedül a t-email volt elérhető, de szerintem az közvetenül rá lehet kötve a T mobilos hálózatára.
Az lesz a szép kor, amikor mindent neten intézünk (VOIP telefon, online vásárlás de nem csak 1-2 dolgot hanem teszkós bevásárlás is, online tanfolyamok, vizsgák stb. stb. ) és elmegy a net... na akkor mindenki felfedezi majd az életet újból :-)
@Sheldrake: Szóval Lynksys. Hát most már kicsit késő lenne az átállás egy ilyen sokgépes rendszernél, és csak ezzel az egy routerrel van gond. Nem értem a dolgot. Ez a router a többségnél hiba nélkül ment, páran voltak csak, akik ugyanúgy panaszkodtak a rendszeres lefagyásra, mint én. A többségnél tehát miért igen, és nálunk meg miért nem? Minden létező konfigurációban kipróbáltam, szoftvert frissítettem, és mégsem. Nem igaz. Nem értem. Megfejthetetlen. Mindegy, felejtsük el...
@movhu:

"Most elég volt egy másik szolgáltatótól ADSL, vagy egy másik mobilszolgáltató netje."

a hajdani matáv koncessziós területen a telekom szolgál ki mindenkit. 99.99%-ban, a többi az réz-unbundling.
hiába enternet/externet/interware/akárki előfizető vagy, ha t-com területen lax, akkor bizony ott megy a telekom mpls hálózatán a választott internet szolgáltatódig. illetve menne, de az pont BGP-vel van hirdetve, ami eléggé odalett...
látszik ez itt is:

bix.hu/index.php3?lang=en&page=graph&swid=iszt-c6509-2&portid=Te8/2

ott is:

bix.hu/index.php3?lang=en&page=graph&swid=iszt-c6509-1&portid=Te8/3

a tmobil mobil internet is ugyanezen a hálózaton megy ki - ezért az se ment.

:-)
ADSL rendelkezésre állás:
- 90 % -> 876 óra
- 99 % -> 87 óra
99%-nál többet nem vállalnak ált. sehol lakosságira. Ha valakinél átlépik, és be is jelentette, nem csak háborog lehet kérni a lóvét! (ez az eset max. 4 óra volt...

Ha nem teccik van béreltvonal is:
128 kb/s ~50.000 HUF/hó. 99,5% - 99,99% rendelkezésre állás.

Murphy: ami elromolhat...

Sokan izzadva dolgoznak azon, hogy az embereknek legyen NET minél olcsóbban, és sokan fel vannak háborodva, ha pár óra kiesik...

Vasárnap lévén még így is pár óra alatt elhárították a hibát.
Szerintem korrekt volt.

És a legtöbb panaszért nem a mostani t-com a felelős, hanem az akkori MATAV aki monopol helyzetében azt tett amit karat, úgy épített ki ahogy akart, más meg nem tehett semmit.
Én észre sem vettem. lol
@hahaha2: Anyukádat, azt pár órát, te komplett hülye. Persze ez megint csak szemétkedés, mi más lenne...
HH, még egy-két politikust is megkérdezhetnél...

"Az M6-os építésének az ütemtervekhez képesti csúszása, az emiatt elkerülhetetlen megfeszített folyamatos munka, és az ebből következő fáradtság, kapkodás és figyelmetlenség vezetett a mai eseményekhez, ami egyértelműen a kormány felelőssége. Ígérjük, hogy a kormányváltás után megduplázzuk a gerincvezetékek számát, korszerűbb routereket küldünk minden kistelepülésre határainkon innen és túl, valamint alanyi jogon fogjuk adni az Internetet a rászorulóknak. Követeljük továbbá parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását a példátlan eset kivizsgálására."

"A kormány azonnal válságstábot hívott össze a helyzet megoldására, tapasztalt szakértői az ország informatikai ütőerének mielőbbi megjavítása érdekében segítséget nyújtottak a T-csoportnak, példátlan gyorsasággal lokalizálták a hiba forrását, majd kiváló nemzetközi kapcsolataiknak köszönhetően soron kívül bocsátottak egy csereeszközt a szolgáltató rendelkezésére, így a hibát sikerült hatékonyan elhárítani. A kábel elvágásáért a szekszárdi ellenzéki városvezetést terheli a felelősség, mivel nem ellenőrizték kellőképpen a város külterületén folyó munkavégzést, és hiányosak voltak az általuk átadott közműtérképek is."

"Ez a következménye annak, ha az Úr napján valaki dolgozni merészel. Javasolni fogjuk a Parlamentben a vasárnapi munkavégzés jelentős megszigorítását. Emellett úgy gondoljuk, hogy az internet a legfőbb felelőse a hagyományos interperszonális kapcsolatok átalakulásának, így lépéseket fogunk kezdeményezni a visszaszorítására."

stb.
@cavinton: a profi nem azt jelenti, hogy kibaszottul jó valamiben hanem, hogy abból él :)
jó lett volna, ha ez holnap napközben történik meg, amikor nyitva vannak a bankok és pörög (jó mostanában nem annyira) a tőzsde! kiváncsi lennék a "szakemberek" akik elvágták a vezetéket továbbra is dolgoznak-e az m6-oson és hogy a telecomnál mennyi fej fog hullani a szar tervezésért (mert hogy semmilyen esetben sem lenne szabad, hogy ilyen megtörténjen, még atomháborúban sem, erre találták ki az internetet ugyanis :D )
vagyis ma, hirtelen hajnali fél4 lett :D
mennyi okos ember egy rakason...
Ez csak a főpróba volt. Jövő héten megcsináljuk az egész világot!
;)
Nem tűnt fel senkinek, hogy a T csoport összes szolgáltatása egy kalap sz@r? Főleg mióta kínai fosokra cserélik a jól bevált NEM kínai berendezéseket.

Tavaly a kínai huawei dömping áron (kb negyed áron) bevásárolta magát a CISCO berendezések közé. AZóta haldoklik minden. Nincs support mert a huawei magyarországnál a kínaiak miatt a fluktuáció a magyar mérnökök körében iszonyú magas. Elvétve lehet találni olyan szakembert aki bírja ott 5 hónapnál tovább (persze vannak olyanok akik havi 1,5 millás nettóért szemrebbenés nélkül adják el a kínai gagyi szart az olyan sóher cégeknek mint a t csoport. naná, hogy sales-esek. ők nyilván már évek óta bírják ott.)
"Viszont ami bosszantóbb, hogy pl. a Port.hu is meghalt, nekem pedig most nagyon kellene tudnom egy-két film kezdési időpontját amit fel szeretnék (szerettem volna) venni.
Soha nem veszek műsorújságot, mondván itt az internet, minden változás rajta van.
Hát ezt nem kalkuláltam bele.... fááákkk...erdők.."

Uhh, a világegyetem meg az emberi hülyeség . . . Gondolom nem ismerős, hogy az "INTERNET" más helyeket is tartalmaz, ahol meg tudod nézni a műsorokat, mint a porthu. Eseteg az egységsugarú lúzer internetes kivetülése.
Csak egy példa: tv.animare.hu/
thx emese
Száz szónak is egy a vége, a kábelnek kettő, ha elvágják, több, a nagy magyar trehányság a bűnös: nem kell kábelt szeletelni. Kellennének pontos térképek stb., és változtatni a "jóvana úgyis"-szemléleten. Igen, utópia, tudom.
Ugye nem mondod komolyan, hogy megint az M6-os.. :)
Látszik, hogy nem fogyott ki a magyarokból a humorérzék, és ez bizakodásra ad okot. Sanyi bá'-t minden botkormányhoz!
@movhu:
"Azon kívül továbbra sem tiszta, hogy egy baranyai országrész leszakadásnak mi köze van olyan routerek forgalmához, amelyek bitjei elvileg el sem hagyják Budapestet."

Megjárta Tolnát, Baranyát? :)
@denever:
Bezzeg, amíg Westelnek hívták, saját vonala volt a BIX-be. Illetve a "vonal" még mindig ott van ( bix.hu/index.php3?lang=en&page=graph&swid=iszt-c6509-2&portid=Gi2/6 ) csak hát láthatóan tavaly augusztus óta a kutya se használja. Pedig fasza kerülõ út lehetett volna, hogy legalább a mobil mûködjön ;(
Hát, ennyit a "mobil üzletág" szépségérõl.
az igazság az,h a kábelt Szekszárd és TOLNA között vágták el,ami a nevéből adódóan Tolna megyében van és nem Baranyában,ahogy az okos újságirok irták!
Azt hittem, hogy az oroszok tévedésből a gázcső helyett az internetet zárták el, már vártam, hogy valamelyik miniszter szólaljon meg, hogy semmi gond, van elég, ennél nagyobb problémánk is, de már a Főnök utban van Moszkva felé, és Putyinnal mindent lerendeznek.
" - Hé, egy vezeték!
- Drooutkoszorouu...
- Ni, egy kábel ez, de hát ennek nem kéne ittlenni!
- Ha nem kéne, akkor nem kéne."

www.eastpark.hu
3. rész, 7p50mp-8p25mp
Na be is karcolták T-nek a tegnapi leállást:
www.netdiag.hu/full_yearly.asp?y=2009&i=1010

Nalam ma reggel fel 9kor meg nem volt adsl (xx. ker), remelem mire hazamegyek megoldjak vegre...
És az senkinek sem jut eszébe odafent, hogy a nemzetbiztonság, gazdaság, stb szempontjából mit jelent az, ha így meg lehet országosan órákra bénítani a netet? Vagy mindenkit megvett már réges rég a T csoport, Siemens mintára?
@hahaha2: erre csak annyi, hogy igazad van, de 1, nem a kiépítéssel volt a gond..2, mégse kéne fostalicska eszközökkel telerakni a rendszert (ezt nem a matáv csinálta)...a cisco az azért cisco, mert jól csinálja, és nem véletlen kerül annyiba
Jó lenne megtudni pontosan mi történt.

Ami érdekes, hogy egy Tolna megyei kábelszakadás miatt meghal BP-n is a net. Ebben valami nem kóser. Mivel nem vagyok szaki megmondani nem tudom, de gondolom jó magyarázatokat kitalálni lehet.

Amúgy én semmit nem vettem észre az egészből, mert vasárnap nem a net előtt ültem ;) Jó idő volt, úgyhogy séta, pihenés, jó levegő.
Szekszárdot nem fikázni, világváros :)
azt akarjuk, USA-ba se lesz net
Szerintem ez a munkás dolgozott az említett helyen, hasonló állapotban:
www.youtube.com/watch?v=Odlo3PHtQo0