Tényleg csak gőgös szemetelés a mikroblogolás?

Tegnap azt próbáltam hangsúlyozni, hogy a blogszolgáltatók mintha elfelejtették volna figyelni a trendeket, és babérjaikra ráülve lassan elmegy mellettük a világ. Ha mégis szeretnék megtartani, sőt, bővíteni felhasználótáborukat, nyitniuk kell az új igények felé. Hatékony eszközökkel kell segíteniük felhasználóikat abban, hogy azok gyorsan és egyszerűen tudjanak tartalmakat publikálni, újrapublikálni (továbbosztani) és közösségi csatornákon keresztül szórni. 

Az új világban tehát kimondatik az, amit eddig is tudott mindenki: a veretes, hosszan, mélyen megírt, "cikkes" blogpostok csak kevesek igényét elégítik ki. A többség gyorsan és egyszerűen szeretne tartalmakat pörgetni. S még azok is, akik megmaradnak az átgondoltabb saját írások publikálásánál, számukra is mind fontosabbá válik, hogy értékes saját tartalmaikat minél szélesebb körben juttathassák el a potenciális olvasótáborhoz. Ehhez pedig a közösségi tereket, csatornákat fogják megkeresni. Ott laknak ugyanis az olvasók. 

A többség számára viszont - mint mondottuk - a nagyon egyszerű tartalommegosztást kínáló platformok a vonzóbbak. A Posterous vagy a Tumblr pontosan ezt az igényt igyekszik kielégíteni. És majdnem biztosak lehetünk benne, hogy nem ezek a szolgáltatások az utolsók ezen a piacon. 

Ugyanakkor jogos az a felvetés is, hogy ez a két szolgáltatás - éppen a nagyon egyszerű postolási és megosztási lehetőségeivel - nagy mennyiségben termeli a webszemetet. A "webszemét" talán nem is a legjobb kifejezés, hiszen sokszor értékes (értsd: érdekes) tartalmakról van szó, ám a folyamatos repostolás (újrapublikálás) miatt zajossá, repetitívvé válik az a környezet, amiben megjelenik. 

Az érdektelen dolgoknál már csak az ismétlődve megjelenő tartalmat utálja jobban a netező. Ha valaki talál egy jó postot a neten, akkor az a post - bekerülve mondjuk a mikroblog szolgáltatásokba - ezeregy repostban jelenik meg újra, és a netező csak azt látja, hogy a tartalom folyamatosan újragenerálódik, másolódik a szeme előtt. Frissként van itt eladva valami, amit már hússzor láttam ma a weben. És ez idegesít. 

A szemetelésnél, vagyhát: a zajkeltésnél már csak egy rosszabb tulajdonsága van ennek az egyre erősödő online kommunikációs térnek. Ez pedig a párbeszédmentesség. Míg a blogoknál a kommentfelület, vagy a  Twitter esetében a "@" válaszok lehetőséget teremtenek a párbeszéd kialakulására, addig a Tumblr vagy a Posterous esetében a párbeszéd egy széttöredezett, repetitív szajkózásnak látszik, ahol a "kommentek" egymástól függetlenek, nincs egy szál, ami párbeszéddé erősítené az egyének egymástól független reagálásait. 

Valójában ugyanezt láthatjuk már jóideje a Google Readerben is. Hiszen a kommentek ott is önmagukban állnak, nincs párbeszéd, mindenkinek egyszer van lehetősége szólni. Nem reagálni, csupán véleményt mondani a témáról. 

Ám amíg a GReader esetében minden komment egyetlen tartalomhoz (az adott témához) van kötve, addig a Tumblr esetében a tartalom is másolódik, "átmentődik" blogról blogra. 

A mikroblogolás akkor működik jól, ha a blogger erős tematikát követ a repostolásokkor. És ha nem feledkezik meg arról, hogy a saját tartalom sokkal érdekesebb, mint az átmásolt (ámbár saját kommenttel ellátott) másik. 

A fentiekből is láthatjuk, hogy az egész online tartalompublikálás témakör végtelenül kuszává és zavarossá, zajossá vált az elmúlt években. Nincs más hátra tehát, mint okos szűrőket adni a netezők kezébe, melyek képesek a szemétkupacból jó hatékonysággal halászni a netezőnek tetsző gyémántokra. 

Végezetül pedig a címben feltett kérdésre azt válaszoljuk, hogy a mikroblogolás nem műfaj, hanem egy másik platform, egy másik vérmérséklethez mért adminfelület. Mindent lehet jól csinálni. A lényeg úgyis az, hogy a megfelelő eszközöket választjuk-e a cél eléréséhez, vagyis az online kommunikációban való részvételhez.

Címkék: bloggerek kommentek blogolás mikroblog tumblr posterous fiozomatika
2009.06.30. 11:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google Wave nasonló igényeket elégít ki.
Ha minden tartalommegosztó szolgáltatás elmenne a mikro- meg az újramegosztás irányába, nem lenne mit reblogolni. Maradjanak csak meg a blogszolgáltatók olyannak, amilyenek, a tumblr és társai nemcsak melletük, hanem belőlük is fognak megélni.
"feletkezik meg"
Ezzel a posttal jobban egyet tudok érteni mint a tegnapival.

Jól látszik, hogy nem a platform vagy a csatorna az ami meghatározza a tartalom minőségét hanem a tartalom előállítója. Ha valaki értelmes, jó dolgokat csinál annak nagyrészt mindegy hol publikálja, de akinek nincs mondanivalója az nem lesz fogyaszthatóbb attól, hogy a legújabb felületeken kísérletez.
@dsallai: Azért egy-egy új platform megjelenésével újabb arcok jelennek meg, akiknek jobban fekszik ez. Mondjuk, főleg DJ-k, újraelosztók, de egy bizonyos számú kell.

Felteszem a nagyon1.0-ás kérdést: mi a retek jó abban, hogy valaki ilyen reciklálóüzemet működtet? Mindjárt meg is kérdezem Twitteren is :-)
Engem zavar a twitterben, hogy ha valami értékeset írok (tudok ilyet? :D), akkor azt nagyon hamar elavul, eltűnik a zajban. És fordítva is igaz, más írására is: nem ülök egész nap a gép előtt, nagyon sok idő megy el, hogy visszamenőleg összeszedjem az aznapi érdekes infot másoktól. Ezért sem akarok 50-60 embernél többet követni, mert az nekem már sok.
Most az elavulás ellen én is azt a taktikát alkalmazom, hogy felrakom a blogra bizonyos időközönként a lényegesebb twitteres postokat egy bejegyzés formájában. Ezt meg lehetne spórolni, ha a twitteren lenne valami szelektív, jól szerkeszthető archívum.
Folyamatosan berzenkedem, mert itt össze tetszenek keverni az újdonságot a fontossággal. Igen, a blogolásról kábé már minden le van írva, a twitterezésről pedig nem, tehát logikus, hogy utóbbival foglalkozik többet egy naprakész... blog :) De ne tessék már azt gondolni, hogy ez az újdonság több egy divathullámnál. Miért kellene mindenkinek átmenni twitterre? Mi a frászért kell erőltetni azt a dolgot? Akit érdekel, megnézi, akinek meg feláll a hátán a szőr tőle, az úgyse. És majd figyeljétek meg, hogy a többség az utóbbiak közül fog kikerülni. Nem fogja változatlanul hagyni a webet a mikroblogolásos őrület, valami be fog épülni belőle, de hogy hosszú távon ez nem lesz sikeres, az tuti. Bár szerintem most se az, mert csak egy réteg használja, csak épp ez egy olyan réteg, aki azt szajkózza, hogy mindenkinek át kell állni, aki nem akar lemaradni.
A mikroblogon aztán sok információt meglehet osztani 160 vagy hány karakterben. Belefér egy "mentem pityilni!", de azé' egy esettanulmányt kicsit nehéz bele írni.

Esetleg arra jó, hogy az esettanulmányra, vagy bármire mutató linkel telespamelem, és kész.
@HTamas: "Engem zavar a twitterben, hogy ha valami értékeset írok (tudok ilyet? :D), akkor azt nagyon hamar elavul, eltűnik a zajban. "

A Twitter odalán a search ráadásul kb. csak három hétre megy vissza, ami annál régebbi, az nem létezik, hiába is akarna keresni rá az ember.

Ennek persze nyilván technikai okai vannak, de nagyon is passzol a Twitteren uralkodó filozófiához: maga a tartalom is többnyire pillanatnyi érdekesség csupán, és ami régi, az már nem érdekes, mert jönnek az új csiripek.
Én a GReader-re esküszöm, amivel az a "baj", hogy csak azokból az infós csatornákból jutnak el hozzám a hírek, amiket előre beállítottam. Ezért néha felnézek a twitter-re is, és néha kapok onnan is értelmes infókat. Szerintem lehet értelmesen szűrni a tweeteket,csak nem kell minden felhype-olt hülyegyereket követni...
@Imrityinko: "A mikroblogon aztán sok információt meglehet osztani 160 vagy hány karakterben."

Miért nem bízzák ezt a vajon user-re? Aki SMS-ben ír, az írjon röviden, gép mellől meg lehessen hosszabbat írni.

El tudom képzelni, hogy van olyan, akinek szimpatikus a twitter egyszerűsége, de taszítja, hogy csak tőmondatokban fogalmazhat.
Mi az, amit a twitteren tudsz elmondani, de blogon nem?

Mi az, amit "mikroblogolnod" lehet csak, de egy normális blogon nem tudod kiposztolni?

Ennek az egésznek mi a többletértéke a többéves blog-koncepcióhoz képest?
Én inkább maradok a jó öreg blognál. Ahogy öregszem (10 éve netezem aktívan és üzletszerűen) már egyre kevesebb újdonságra repülök rá - inkább a bevált módszereket szoktam helyesen alkalmazni. Az Utcamacska Tárgyalástechnikai blogot nemrég kezdtem - és nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy kik fognak majd odaszokni, vagy folyamatosan kommenteket írni - tudva, hogy ehhez idő kell. Kivárom. A webszemetes helyeket meg elkerülöm - ahogy a szemetes helyeket általában.
a mikroblog szolgáltatás jó dolog, főleg a twitter. gyors kapcsolattartás, stb. de a felesleges tartalomgenerálás szerintem is tök felesleges. hh nagyon jól megadta a címet, "gőgös szemetelés". nekem attól van nagyon herótom, hogy valaki beköti a tumblr-es mikroblogját a twitterre, és hülyébbnél hülyébb tartalmakat generál 3 percenként, ami teljesen teleszemeteli a twitteremet. meg kell találni az arany középutat, nem kell minden feedet minden feeddel összekötni, mert abból értelmetlenség lesz, követhetetlen dolog fog kisülni belőle.
@tommybravo: az, hogy ezt az egybites userek is tudják kezelni, akiknek a blog agysebészet.

Ezt végülis pozitívumnak is lehet tekinteni, hiszen egy régóta létező technikát elérhetővé tesz a tömegek számára.
@agyvihar:
Igen, a twitter sokkal inkább csak aktuális történésekről szól, mint mondjuk egy blog. Speciel nálam, a fül-orr- gégészetnél nem változnak percről percre a trendek. Érdekes is lenne a gyógyítás, ha ilyen ütemben változnának az irányok :)! Ezért akár felesleges is twitterelnem. Mégis, van két dolog, amire nagyon jó, és ami miatt élvezem: egyrészt ihletet merítek belőle a bloghoz, másrészt pedig 1-1 szakmai cikkhez nem is akarnék feltétlenül százvalahány karakternél több kommentet fűzni. Ami annyira érdekes, arról úgyis írok egy komplett blogbejegyzést. Vagy majd a Posterous-ra egy félhosszút... :D
ez a poszt nem annyira a twitterről szólt (a 140 karakteres), hanem ahogy fent is látható, a tumblrről meg a másikról, ahol képeket, zenéket, meg 6000 szavas esszéket is meg lehet osztani (bár ez utóbbit senki nem fogja oda posztolni, de a motor engedné), nincs semmiféle limit, és 5* egyszerűbb a komplex blogmotoroknál.
Ha a tumblr hosszabb írásokat is megenged, akkor felmerül még egy szempont a hagyományos bloghoz képest: mennyire láncolom magam a szolgáltatóhoz, ha oda írok? Van mód arra, hogy a tartalmaimat kiexportáljam, ha máshova mennék?

A blogszolgáltatóknál ez már általában alap. A mikroblogszolgáltatók hogy állnak a kérdéshez?
érdekes olvasgatni itt a sokféle hozzáállást, a legjobban a twitterellenes ludditákon derülök, akik mindenképp be akarják bizonyítani, hogy a Twitter egy rakás sz.r.
@hh A téma igenis releváns, de van egy olyan szörnyű sejtésem h csak technikai szempontból egyelőre. Mind megszoktuk, főleg a régiek a blogírás rítusát (már aki tényleg ír és nem csak reposztol): az esetleg órákig tartó fogalmazgatást meg játékot a CSS-sel -hosszú és fárasztó! Ugyanakkor lassan rájövünk, h a hosszú dolgokat senki nem olvassa el, a neten pörgetjük az infókat. Ha gyors, életszerű, friss hír és rövid, akkor az igazi. DE mi van ha ez az egész csak a lehetőségek miatt van? Mert a blogszolgáltatók még csak vagy régi típusúak (blogger, wordpress, blog.hu) vagy épp a ló másik oldalát jellemzik (tumblr, twitter)? Amióta blogot írok épp a téma felszeletelésével van a bajom, mivel tudom h a hosszú poszt= nem eladható, de mégis, ha egy gondolatmenet x karakter, akkor muszáj... Én igenis el tudok képzelni egy köztes megoldást nemsokára, valami olyan blogszolgáltatást, ahol egy fedél alá lehet hozni a rövid-gyors aktualitásokat és a hosszabb eszmefuttatásokat, ahol a blogger nem kényszerül döntésre, és az olvasó pedig valami jobban szervezett dolgot kap, ahol megtalálja az aktualitást és a tényfeltáró esszét is a maga helyén. Sokkal inkább egy magazinszerű címlapot képzelek el, ahol többféle rovat és műfaj van, de a témák fűzik össze a szálakat, inkább mint egy wikiben, és nem kényszerülök arra, hogy legyen egy mikro- egy midi- és egy normál blogom külön.
Látjátok, máris túl hosszú voltam egy kommentnek...
engem csupán egy dolog zavar.

bejön a twitteren egy mondat, bejön mellé egy tumblr link.
klikkelek a linkre és elolvasom ott ugyanazt a mondatot, akár mindenféle további hivatkozás nélkül. van aki rendszeresen csak ezt csinálja.
szóvá tettem már hasonló dolgot de gőgösen leugatott pár ilyen hulladéktermelő, aki csak látogatottságot meg követőket gyűjt a tumblr blogjára.
az olyasfajta sima tumblrösszesposzt>twitterbe kötés tényleg gáz, és mindig gázan reagálnak akik csinálják. Az ő dolguk, max nofollow.
nyomtak valakinek pisztolyt a fejéhez, hogy twittert használjon?

a "nem más műfaj"-al nem értek egyet.
a platform adta lehetosegek megvaltoztatjak a szokasokat, felhasznalasi lehetosegeket.
kulonbseg az otthoni tranzisztoros radio es a hordozhato taskaradio kozott, valamint autoradio, hogy a mobilba szerelteket ne is emlitsem.
pedig mindegyik radioadas hallgatasara alkalmas....
én a zenei blogomhoz afféle feedként használom a twittert, a pár ismerősön túl előadókat, djket, online magazinokat követek. nekem ez egy okos kis szűrő, ha úgy tetszik. a tumblr-re viszont nem fanyalodtam, nekem amolyan két ló közé a seggemre esem érzésem van tőle..
A blogszolgáltatók nem nyitása kapcsán kérdezném (hátha valaki tudja itt), hogy UP hogyan kötötte be a Tumblr-t a Blog.hu-ba? Egyedi, külső tool csak neki, vagy mezei bloggerek számára (egyelőre?) nem látható, bétás Blog.hu funkció?

@agyvihar: Van megoldás a Twitteren is a hosszabb írásokra, ha valakinek olyan fontos ez, persze külső toolokkal, kényelmetlen linkes "lapozással". Persze arra is lehet add-ont írni (talán írtak is), hogy ezt az embernek automatikusan kibontsa, de a többség számára kényelmetlen marad, ezért nem menő.

@[imi]: A Tumblr-t is be lehet fűzni Twitterre (UP is befűzte, ha már felhoztam), a funkció léte nyilván sokak számára hívogató, de valóban kényelmetlen. Nyilván akit zavar, nem követ (vagy blockol) ilyen embereket.
mostanában 10 postból 6-8 a mikroblogolásról szól, én már kissé kezdem megunni
+1 Gyuszi Bácsi én is hasonlóképp kezdem már unni, adok még magamnak 1 hetet és aztán törlöm az rss-ből a webisztánt, mert ez már Pakisztán.
Részemről a blog olvasásnak időspórolás az oka. Ingyé alkalmazok embereket (rss) akik helyettem olvassák a netet és én belőlük kiszívom az általuk lényegesnek gondoltakat. A témaköröket és az "alkalmazottakat" én választom meg.
A microblog viszont nekem adna munkát azzal, hogy a szar közül kilapátoljam azt a linket/mondatot, ami még csak egy forrásra utalás és én tovább kattogtathatnék...
Hát nem.
@atko: Ezzel kapcsolatban eszembe jutott egy lehetséges új blog.hu-n feature.

Van ugye az a lehetőség, hogy egy blog egy bizonyos cimkéjére is elő lehet fizetni RSS-ben, ha az ember nem akarja az egészet olvasni. Hasznos lenne az ellenkezője is, hogy egy blog minden bejegyzését akarom olvasni, kivéve azokat, amelyek bizonyos címkéket hordoznak.

Így a mikroblog utálók pl. látnának mindent, kivéve azokat a bejgyzéseket, amelyek a twitter-ről, a mikroblog-olásról, és hasonlókról szólnak.

Mondjuk én nem használnám, mert engem érdekel a mikroblog téma is, de azokat ez megnyugtathatná, akik rángógörcsöt kapnak, ha a Twitter szót megpillantják. :D
@O'Seamus:
Na én is pont egy ilyenről ábrándoztam. Egy olyan platform, ami integráltan tartalmaz minden blogolási formát egy helyben. Ugyanonnan lehetne mindenhova (helyben a blogba, tumblr, twitter, stb.) postot írni, és ugyanúgy az azokra írt reflexiók is egy helyre gyűlnek. Szelektív RSS szűrési/olvasási lehetőséggel a különböző formákra.
@HTamas: "Ugyanonnan lehetne mindenhova (helyben a blogba, tumblr, twitter, stb.) postot írni" témában javaslom a posterous.com izét. Azt állítja magáról, hogy bele tudod csatornázni az összes ilyen vackot, és akkor egy postolással mindenhova elküldöd. Jupííí.

Nekem inkább azért szimpatikus, mert emailcímről lehet postolni: küldöd az emailt, megkapják, kész a poszt. Fényképestűl, youtube embeddestül, stb.
@tommybravo: A Posterous szerintem nem kezeli a Blog.hu-t, próbálgattam, de a Blog.hu nagyon zárt, nem kezel MetaWebLog APIt, Really Simple Discoveryt, RSS feedet (mármint posztként befele) és e-mailt sem. :( Utóbbit bétásként úgy három éve felvetettem a fejlesztőknek, és ha jól emlékszem, azt írták, hogy talán idővel lesz. (Ezért is érdekelne, hogy UP hogyan drótozta bele a Tumblrt.)
Tényleg csak gőgös szemetelés a mikroblogolás?
Válaszom: AZ!
@ADAMEX: Azért nem csak. Van hasznos része is, igaz ez sajnos csak a töredéke a szeméthalomnak.
@O'Seamus: Komolyan mondom nem értem én ezt a hozzáállást.

Az ok, hogy az internet gyors (már amikor, ez nagyban a technika 'dögétől függ, valamint, hogy ki mennyire online), de ettől miért kellene a kommunikációt is ilyen irányba terelni.

Én alapjában véve olyan vagyok, hogy szeretem kifejteni a véleményemet. A kifejtésnek pedig kell egy hossz.

A te kommented miért lenne hosszú? Mihez képest? Ennél rövidebben el tudod mondani ugyanezt? Ha nem, akkor miért is kellene röviden írni? Érdemi mondanivalót nem lehet 140 karakterben átadni (legalábbis magyarul nem nagyon).

Én azt gondolom, hogy a blogolásban pontosan az a jó, hogy a szerző ad egy témát és akinek van kedve továbbfűzi. Itt már érdemi eszmecseréről beszélünk, aminek elengedhetetlen velejárója a kifejtés. Ha már van egy ilyen szép nyelvünk, melyen megfelelően komplexen lehet fogalmazni, akkor miért ne használnák? Csak azért, mert trendi a webkettes mikroblogokat hype-olni? Na ne ...

Máshol a twitter mellett említette valaki az emberi kapcsolatokat. Kérdem én milyen mélységű emberi kapcsolatokat lehet 140 karakterben ápolni? Milyen mélységű gondolatokat lehet 140 karakterben átadni?

Itt is leírom, hogy a elismerem, a twitter jó valamire. El lehet vele érni a népet, a kritikus tömeget (már ha van tömeg, de ugye ez az egyik fájó pont a mikroblogok esetében). De ettől még nem gondolnám, hogy bármi újat hozott volna.

Ez hosszú komment lett? Elolvastad? Itt vagy? Miért? Talán, mert érdekelnek a gondolataim?! Belefért volna 140 karakterbe. Nem!
Jut eszembe. Tényleg azt gondoljátok, hogy fontos az, hogy azonnal tudjál mindenről, azonnal értesüljél a dolgokról?

Az internet felgyorsítja a kommunikációt. Már amennyiben a kommunikációban résztvevők egyformán használják a csatornát.

Az utóbbi időben nem egyszer fordult elő, hogy én online voltam a nap jelentős részében, gyorsan vártam a választ az e-mailemre, mert ugye az pillanatok alatt elér hozzám. A gond csak az volt, hogy a partner nem olyan aktívan használja a közeget mint én.

És itt bukik meg a dolog. A gyorsaság csakis a geekeknek fontos. Az emberek legnagyobb része nem akar azonnal értesülni (nem netfüggő, mint az IT világban dolgozók, vagy geekek, akik mobilnet előfizetéses telókkal járkálnak). Ha így lenne, akkor nem lenne még mindig olyan pici a tömeg. Ja, hogy Amerikában sokan rá vannak állva? Ott, ahol az hír, hogy mi van Paris Hiltonnal?

Azt gondolom, hogy sok esetben fejlődnek ki olyan dolgok, melyek valójában nem kellenek az emberiségnek ...
@agyvihar: a lehetőség megteremtésével elvben nincsen gond. A probléma azzal van, hogy ahogyan könyvet sem tud mindenki írni, agyműtétet sem tud mindenki végezni, blogot sem kell mindenkinek írni ...

@tommybravo: azért az e-mail postolás nem éppen egy hú de nagy feature egy blogmotorban. Ezt max. egy munkanap alatt lehet kódolni (és akkor azt hiszem nem kevés idő jut a debugolásra).
@Max Logan: Na igen, de mi van, ha adott esetben egy a számítógéphez amúgy alig konyító ember sokkal jobb és érdekesebb blogot tud írni, mint a CSS-guru geek?

A geek-ek általában csak geek-blogokat tudnak írni. Tisztelet a kivételnek. :) Ezért nem árt, ha megkönnyítjük másoknak is a bejutást.
@agyvihar: Egyetértek abban, hogy jó, hogy a számítógéphez kevésbé értőknek van lehetőségük. Csak sajnos a lehetőséget olyanok is kihasználják, akiknek nem kellene.

Lásd néhány éve a gportal.hu-s oldalak. A 99%-a szemét volt annak, amit láttam. A nem profi külső még ok, mert hát ugye nem geek-ek csinálták ott az oldalakat, de hogy 10-ből 8 esetében azonnal bezártam az ablakot, ha odavitt kereső az már durva.

Ez a jelenség mindenhol megfigyelhető: MSN, iWiW, stb. Mindenhol elburjánzanak az IQ negatív user-ek tartalmai. Kell ez nekük?
@Max Logan: "Csak sajnos a lehetőséget olyanok is kihasználják, akiknek nem kellene."

És ki fogja eldönteni, hogy kinek kellene, és kinek nem kellene?

Lehet ezt előre tudni?
@agyvihar: Nehéz kérdés ez. A probléma adott az élet más területén is (jogosítvány nem jelenti azt, hogy az emberkét nyugodt szívvel ki lehet engedni a forgalomba).

Egy biztos, kellenek a szűrési rendszerek, mert tarthatalan hosszabb távon, hogy az internet tele legyen szeméttel (már most tele van). A megoldást pedig közösen kellene kidolgozni.

Értem én, hogy mindenki részese akar lenni az internetes dolgoknak, de mivel ma nagyon silány az emberek IT ismerete, sok esetben az alapvető internetes elvi dolgokkal nincsenek tisztában, ezért sok a probléma.

Ez egy komplex problémarendszer, mely csak közösségi összefogással oldható fel. Amíg a pénz az úr, addig sajnos a döntéshozói szféra nem igen fog olyan irányba mozdulni, hogy az jó legyen a kollektívának, csak a saját tárcáját nézi ...
Engem szórakoztat és a munkámban segít a twitter és FB.., hogy csak két magában és kifelé is zajos közösségi médiát említsek. A google readerben is újságírással, fotózással, videós újságírással kapcsolatos oldalakat veszek fel, ha kamerát vennék, akkor a teszteket is pl, később törlöm. Ugyanez megy a twitteren is nálam, a három témába illő, követett verebekre szűrök és ezért nem veszek például Scott Kelby fotósop könyvét méregdrágán, mert tutorialokat cserélünk, én is adok, és kapok is. Mindezek mögött egy fotóblog van, aminek mellesleg nagyon jól jött a twitterezésből származó forgalom is.
A webisztán meg remélem nem fogadja meg az olyan hirtelen jött ötleteket, hogy a mikrobloggolást felejtsétek el, akinek ez sok, ne jöjjön ide. Ugyanis kellenek a háttérben zajló dolgokról is az infók egy bloggernek. De van olyan előnye is, hogy eljutottam @HTamas révén egy orvosi rendelő honlapjára, ami azért praktikus, mert napok óta fáj a fülem és szerintem agydaganatom van, ill. tegnap az volt. Meg hipochonder is vagyok, de az minden nap. Ennek ellenére a mikoroblog műfaj ismerete nem okoz fájdalmat.
www.szem.tv
@Max Logan: "Egy biztos, kellenek a szűrési rendszerek, mert tarthatalan hosszabb távon, hogy az internet tele legyen szeméttel (már most tele van). A megoldást pedig közösen kellene kidolgozni."

Így van, de a megoldás nem az, hogy valamilyen feltételhez kössük a mikroblogolást, hanem az előállított tartalmakból az érdekesek kiszűrése.

A következő nagy áttörés a neten a valós idejű információk szűrése lesz. A Google megcsinálta a PageRank-kel a statikus web a gyarkolatban jól használható rangsorolását. Akinek sikerül ugyanezt megcsinálnia pl. a valós idejű twitter stream-re, hogy kvázi valós időben lássam az aktuális történések közül a hasznos infókat, az lesz a következő Google.
hat, az tutti hogy blog.hu-rol atkoltozunk valahova, mert annal nincs rosszabb.
ugyhogy ez a cikk nagyon is jokor jott, koszonet erte :)
@Max Logan: Biztos igazad van, én nem vagyok programozó és a legtöbb blogoló nem az. Pláne nem tudom meghekkelni a blog.hu-t, hogy tudja ezt (vagy tudja?).

Másrészt a legtöbb irodai patkánynak (ennek vagyok részhalmaza én is) az outlook formázási dolgai sokkal inkább kézre esnek, mint elmenni egy honlapra és ott mindenféle kódokkal szórakozni.
@tommybravo: agyvihar felvetése jogos és valós problémára hívja fel a figyelmet.

A baj az, hogy vannak eszközök, amiket lehet jól és rosszul használni. Ha a tömegek nagy százaléka rosszul használja (igénytelen, izléstelen végeredmény, stílusérzék hiányban szenvedő egyén által készített) oldalak születnek (lásd néhány éve gportal.hu), akkor ott valami gond van.

Bár tény és való, hogy elég nagy ez a világ, mindenki zárja ki ami neki nem tetszik, ami nem fér bele az értékrendjébe.

Én "sajnos" maximalista vagyok, azt nézegetem, hogy hogyan lehet valamit adott körülmények között a legjobban. És az én értékrendembe nem fér bele a 98%-nyi szemét, ami az egygombos megoldások miatt kerül ki a hálóra ...

Nem a lehetőséggel van bajom, hanem a felhasználás módjával, a végeredménnyel.

Ettől függetlenül a mikroblogolás azon formája, amit a Twitter képvisel sz@r és hülyeség.

A mikroblog azért mikro, mert rövid, velős infókat lehet benne közölni. Az egész koncepciója ott bukik a Twitternek, hogy van visszacsatolás, azaz meglátásom szerint a mikroblog, részben akkor mikroblog, ha nem lehet kommentelni. A követősdit is hülyeségnek tartom, de ám legyen, de a kommentelhetőség révén (válasz lehetőség) már semmi értelme mikroblogról beszélni, mert ez így már nem más, mint egy elb@szott, zajos, iWiW like üzenőfal.
@Max Logan: Amit a mikroblogtwitter témáról írsz, egyetértek. Én csak arra próbáltam a figyelmet felhívni, hogy az emailből posztolás jó, mert tökegyszerű :)