Jön a Google OS: gyorsaság, egyszerűség, biztonság, ingyen

Pár órája egy postban jelentette be a cég, hogy a Chrome-ot operációs rendszerré erősítik. Minek egy újabb operációs rendszer? A Google érvelése egyszerű és kézenfekvő: amikor a jelenleg létező operációs rendszereket tervezték, még nem volt internet. A Google viszont úgy gondolja, ebben is tud újat mutatni: egy pehelysúlyú, kifejezetten a netbookokat célzó operációs rendszert fejlesztenek, ami alkalmazkodva a web korához, open source (Open Social?) alapokon fog működni.

Persze mondhatnánk erre, hogy egy hekkelt Ubuntu már jelenleg is tudja ezt. De akkor mit várhatunk egy Google Chrome OS-től? Nyilván ott van nekik a sok tízmilliós felhasználótábor, valamint a Google-nál jól értik a felhasználói igényeket (fícsörszett, megjelenítés, felületek, dizájn, optimalizálás).

Ahogy írják, a gyorsaság, az egyszerűség és a biztonság lesz a három legfontosabb jellemzője az új operációs rendszernek. Ha csak azt a szintet hozzák, amit mondjuk a Chrome mutatott az elmúlt hónapokban, akkor majdnem biztosak lehetünk benne, hogy hatalmas siker vár a Google operációs rendszerére.

Nyilván nem véletlen, hogy Chrome OS-ként harangozták be az operációs rendszert. Ebből már következik, hogy a Chrome felületeire és funkcionalitására, működési megoldásaira fog épülni a rendszer. Nyilván nagyon erősen fogja támogatni a Google-alkalmazásokat (Chrome, Gmail, Docs, GTalk, Blogger.com, Maps, kereső) és az Android platformot is.

Arról nem is beszélve, hogy ha a Wave-projekt és az OS összekapaszkodik, a Google ismét paradigmaváltásra kényszerítheti az OS- és online kommunikációs megoldásokat fejlesztő piac szereplőit.

És még egy fontos érv és lehetőség: a Google üzletpolitikáját ismerve majdnem teljesen biztosak lehetünk benne, hogy ez az operációs rendszer ingyenes lesz. Ami komoly előnyt fog jelenteni mondjuk a Windows 7-tel szemben.

A Chrome és a Google Desktop összeér és OS-sé erősödik. Azt se feledjük, hogy a Google ezzel a lépéssel egy olyan piacot (netbookok) nyúlhat le riválisai elől, ami éppen most kezd berobbanni.

Címkék: google os chrome
2009.07.08. 10:35. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak netbook? jólenne egy sima asztali is
Azért szerintem nem fog olyan messze esni az Ubuntu-tól az. Egyrészt a kernel Linux. Másrészt már volt a Google-nek Ubuntu disztrója gOS néven (Ubuntu plusz Google Gadgets).

Arra tippelek, valami spéci UI-s Ubuntu lesz az, advanced funkciók jól eldugva.

A másik szépség, hogy gondolom, a csillió Win32 felhasználót nem akarják kihagyni ebből a játékból, így a Win32 Chrome browser valószínűleg kompatibilis lesz a Chrome OS-belivel.

Aztán egyszer majd csak azt veszi észre a t. felhasználó, hogy már csak arra használja a Windows-t, hogy Chrome-ot indítson rajta.
Nem csak netbook, az eredeti bejelentést olvasva egyértelműen arról van szó, hogy asztali géptől a netbook-ig mindenre.
Mondjuk most mindenki a netbookos piacra vadászik, az Ubuntunak is van erre special edition-je, meg jön a Moblin, etc, etc... És mondjuk pont a Moblin az, aminek a felülete is már bőven más, mint a megszokott, szóval nem tudom mire lesz ez elég, mire lesz ez jó... amúgy meg valóban, miért nem foglalkozik senki a rendes laptopokkal meg asztali gépekkel? Én most kicsit szkeptikus vagyok.
@Susy Peti: Elvileg nem csak netbook-okra lesz jó, hanem asztali gépekre is. Bár ahogy hh is írja, biztos szoros lesz a kapcsolat az OS és a más wbws Google-szolgáltatások között, így főleg azoknak lesz kézenfekvő a használata, akik jobban kötődnek ezekhez.
hajrá...
Bár inkább a google toolbart lehetne a krómra telepíteni, de nem akarok nekik tippeket adni :)
De most komolyan. Ha egy filmben látnánk a google fejlődését, kb 10 perc után egyértelmű lenne, hogy világhatalomra törnek. Nem elég, hogy bármelyik emailemet felhasználhatják akármire, a keresési szokásaimból megállapítják pedofil vagyok-e, mikor milyen torrentet töltök le, még azt is figyelnék mikor kapcsolom be a számítógépet.
Ami ingyenes, az mindig kötelez valamire, és ez googlenál különösen igaz.
googleblog:
"Even more importantly, they don't want to spend hours configuring their computers to work with every new piece of hardware, or have to worry about constant software updates"
Ez a mondat 10 évvel ezelőtt hangzott volna jól...
(nem vagyok win párti, multiplatformra fejlesztek, úh ez sem bánt, viszont szvsz nem kell mindenre hurrázni, ami google)
@ern0: a gOS good os, nem google os. és nem is közvetlen ubuntu fork, hanem a mintből ha jól emlékszem. nincs köze a googlehöz. csak annyi hogy a nagy webes szolgáltásaik ki vannak rakva tálcára prismmel talán, de más szolgáltatások is.

belső disztrójuk van, ezt már megerősítették, de nem tervezik publikálni.

a linux kernel az teljesen biztos, mert egyszerűen nincs szabad alternatíva asztali hardverek megfelelő támogatottságával... a felület jó kérdés, ha gnome vagy kde, akkor minden lesz csak lightweight nem, ha más, akkor meg fapad lesz...
de ez ilyen játéknak lesz nem? tehát érdemben dolgozni nem nagyon lehet majd rajta gondolom. meg hát ugye valodi oprendszer nélkül mit sem ér....
látom lelki szemeim előtt, hogy hol lesznek a hírdetések pff...
Omm, megy majd rajta a HL2?
Brüsszel meg majd jól kiszedeti belőle az integrált böngészőt - ahogy a microsoftot túráztatták
"Brüsszel meg majd jól kiszedeti belőle az integrált böngészőt - ahogy a microsoftot túráztatták "
Ez nagyon jó :o)
There is no such thing as a free OS.
@kereso: @nick rivers:
"Brüsszel meg majd jól kiszedeti belőle az integrált böngészőt - ahogy a microsoftot túráztatták "

Akkor a MS hibázott. Mert úgy kellett volna eladni a terméküket, hogy Microsoft Internet Explorer (Windows operációs rendszerrel).
@Kamela: Szerintem is a Nagy Testvér épül.

Másrészt, alapvetően nincs rossz multi vagy jó multi. Multi van, amit többnyire a részvényesek által megválasztott igazgatótanács irányít. Méghozzá abban az irányba hogy profitot maximalizáljon.
Azaz ha a gugli beletesz egy rakás emberévet az ingyenes OS fejlesztésébe, akkor azt bizony előbb-utóbb ki is fogja venni kamatostól.

Persze, a felhasználók webre terelése sokaknak érdeke. Ez egy nagyon jó kis jövedelmező iparág, és egyre inkább az lesz. Egy asztali alkalmazás soha nem tudja 100%-ban függő helyzetbe hozni a felhasználót: a wordot el lehet lopni, a dobozos játékprogit le tudja másolni a júzer. Ezzel szemben a webes szolgáltatást nem lehet ellopni, nem lehet lemásolni, azért fizetsz mint a katonatiszt, ha mással nem, hát reklámok bámulásával.

A járulékos haszonról nem is szólva. Ha ott vannak az adataid azzal sok mindent lehet kezdeni, és ezek közül csak a legenyhébb a célzott reklámozás.
Én úgy tudom, ez is Google-támogatott cucc, Ubuntu-alapokon, alapértelmezett Google-desktop szolgáltatásokkal:

www.thinkgos.com/gos/index.html
@Nyomek: Akkor az OS-t szedették volna ki :-).

Amúgy tetszik ez a pártatlanság: az hogy egy átlag linux disztrib több ezer előre telepített progival jön valahogy senkit nem zavar az EU-ban. Az az egy nyavajás IE meg mindenkit.
@midnight coder: Az a nagy különbség, hogy egy linux disztribúciót ingyen és legálisan megkapsz, valamint telepítéskor lehetőséged van más böngészőt választani, mint ami az alapbeállítás.
A sok 1bites meg majd rájön, hogy az ingyenes oprendszerén nem futnak a játékok, és nem lehet futtatni rajt a doszos könyvelő programot... hehehe
@elemes2: Ezt hogy érted? Bizonyám, hogy van olyan, hogy free OS.

Hogy mást ne mondjak, pl. az LFS (Linux from a scratch)
@midnight coder: A különbség az, hogy azt a párezer előre telepített progit (egyébként nincs telepítve többezer progi, a tárolókban vannak ott, hogy telepíthesd, ha akarod) bármikor nyomtalanul el tudod távolítani a rendszerből, míg az IE-t egészen a Windows 7-ig nem. Ha eltávolítod az internet explorert TELJESEN, akkor nem lesz pl. asztalod. Ez a gondja az EU-nak, meg pl. az, hogy próbáld meg elérni a windows update szolgáltatásait IE-n kívül bármely más böngészővel.
Olyan szinten integrálta a microsoft az IE-t az oprendszerbe, hogy az már versenyjogi aggályokat vet fel. Ez a probléma, nem pedig önmagában az, hogy böngészőt is mellékel az oprendszerhez.
@Magustanonc: Az OS ára független attól hogy bele van rakva X ezer alkalmazás. Azok az alkalmazások a piacon előnybe kerülnek (kerülnének ha nem csak úgy 1% körül lenne a linux elterjedtsége) a piacon a többivel szemben. Pont ugyanazért amiért Pl. az Opera vagy a Mozilla is hátrányban van az előre telepített Explorerrel szemben.

Másrészt én elég sok linux distribet ismerek, nem nagyon láttam még olyat hogy valamelyik is különösebben érdeklődött volna hogy milyen böngészőt akarok. A jobbakban némi macerával esetleg be tudod állítani, de általában jön defaultból a Mozilla.
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén: igen, ez lesz itt a nagy probléma. illetve nem is, hiszen a játékkonzol is létjogosultságot szerzett, pedig az is csak egy spéci számítógép. lesz mindenkinek notebookja, rendes OS-szel, meg lesz neki netbookja, netezésre, szabadidőben.

újabb száz(ötven)ezer forintnak az elköltéséről nem kell töprengenie a fogyasztói társadalom gyermekének.

a Google azonban evil, ha mindenbe bele akarja ütni az orrát. ha ez nem monopolium, akkor semmi, még USA oldalon is (az egyik szegmensben [reklám] szerzett monopolium nyeresége nem használható másik szegmens [OS] monopoliumának megszerzésére). de ha a Chrome 2%-os részesedését vesszük, meg a poszt mondatát, hogy az OS is ugyanakkora hatalmas siker lesz (kibújik a maretinges lóláb, ki mennyit is fizetett?), akkor egy 2%-os OS persze bátran jöhet.
Vagyis lesz egy újabb Linux disztró, na puff
@kM: Cloud and gOS are not affiliated with Google or their partners. a linkelt oldal aljáról.
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén: Melyik játékot nem lehet futtatni rajta? Melyik dos-os alkalmazást nem lehet futtatni rajta?

Csak ajánlott olvasmányként:
www.cedega.com/gamesdb/

appdb.winehq.org/

És természetesen a DOS-program probléma:
dosemu.org/
www.dosbox.com/

És akkor még nem beszéltünk a virtualizációs lehetőségekről, amik szintén rendelkezésre állnak.

Nem harap az az ingyenes rendszer és nem is fáj, egy próbát megér :)
@midnight coder: Általában jön a Mozilla vagy a Konqueror vagy az Epiphany, és pontosan két kattintás lecserélni őket a csomagkezelő programokban. Ez a nem elhanyagolható különbség.
Önmagában az nem probléma, hogy ad egy alapértelmezett eszközt az operációs rendszer. A probléma az, hogy ez az eszköz nem távolítható el és vannak olyan feladatok, amelyeket az oprendszer csak ezzel az eszközzel hajlandó elvégezni.
@midnight coder:
Nekem meg az tetszik, hogy mekkora nagy arccal osztod itt az észt olyan témáról, amiról jól láthatóan kb Blikk-szinten vagy informálva.

Na jó, csak vicceltem. Igazából egyáltalán nem tetszik.
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén:
mindkettőt lehet... hogy mennyire egyszerűen és mennyire könnyedén, azon még lehetne csiszolni...
Ne akarjatok már linuxból kioktatni, több mint 10 éve az van a gépemen...

Biztosan a könvelő fog dosemut telepíteni.

A szomszéd béluci meg cedega-t, vagy wine-t. Amivel ha a nap-hold állás megegyező, éjfélkor kakast vágsz kelet felé fordulva, akkor fut is valami...

Nekem van photoshop a gépemen. Ne tudd meg, mennyit kell vele küzdeni, simogatni, hogy menjen, és természetesen nem teljesen úgy fut, mint natívan.
hat nekem ubuntu alatt nem sikerult a 3.0.11-s ff-t 3.5-re cserelni :(

-cs-
Sanyi
@flamer: Ja. Kb. 20 éve élek szoftverfejlesztésből, ebből úgy 10-et főleg linux alatt, és nem PHP-ben. De nyilván én vagyok az aki nem ért hozzá...

@efhábé: Az általam ismert OS-ek (OpenSuSE, Ubuntu, Mandriva, Fedora) defaultból Mozillával jönnek. Persze el tudod távolítani (aminek igazából nincs jelentősége, én is Mozillát használok, és az hogy az IE is ott a rendszerben sokat nem oszt vagy szoroz) illetve tudsz újat telepíteni (amit windowson is különösebb varázsolás nélkül).
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén: Felteszem, a könyvelő a könyvelőprogramját sem telepítette. Megtette helyette az, aki ért is hozzá.
Ha körülnézel linux-fórumokon, meglehetősen sok szomszéd béluci telepít wine-t vagy cedegát, mióta annyi ideig tart, amíg megtalálod a katalógusban és elé teszel egy pipát aztán meg nyomsz egy alkalmaz gombot.

Minek raksz fel photoshopot linux alá? Az alá windows kell vagy mac os.
Gondolom, a fát sem kenőkéssel vágod.
Van natív alkalmazás linux alá, ha pedig nem a platform, hanem a program a fontos, akkor a programhoz kell platformot választani, windowst vagy mac os-t.
de jó hogy megint ingyen gyűjti be az adatokat a nagy testvég gugli.
@midnight coder: A kubuntu pl. Konquerorral jön. Próbáltál már windowst frissíteni pl. mozillával vagy operával? Nem fog menni.
Így hibázik a Google.

Másfél éve láttuk az Androidot, egy éve a Chorme-t, pár hónapja a Wave-t, ezek mind szimpatikus, potenciálisan érdekes alkalmazások, amelyek akár jók is lehetnének, csak a végén mindegyik bukta lesz, bár nem így mondják, csak éppen nem mondanak róluk semmit. Én a mai napig keresem az androidos telefont, ugyanúgy fél év múlva lehet majd kapni, mint egy éve. A Chrome is érdekes volt, ki is próbáltam, csak éppen, ha valamihez kellett egy extensionom, akkor vissza kellett váltanom Firefoxra. A Chrome több gépemen installálva van, csak épp nem futtattam hónapok óta. Azóta kijöttek az első extensionok, csak pont nem azok, amelyek nekem kellettek volna. A Google termékei, ha nem online alkalmazások, második-harmadik vonalba jók, de sajna egy gépen csak egy OS lehet, senki nem fog újrabootolni egy netbookot, csak, mert a Google OS valamit jobban csinál.

Szumma szummárum, én elég szkeptikus vagyok a Google ilyen irányú próbálkozásaival, persze ezzel jól fenn lehet tartani az invenciózusság látszatát.

De az éremnek van egy másik oldala is, kevés az olyan nyitott kódú projekt, ami az első pillanatában nagyot szólna, azok a fejlesztés logikája miatt elég lassan "futnak föl". Lehet, hogy még várni kell pár év(tized)et.
@efhábé: kra nem érted, miről beszélek, vagy milyen jelenségre írtam azt, hogy "majd rájönnek".

Miért ne akarnék photoshopot? Mert kell, azért.
Ne köss bele mindenbe, előbb gondolkozz egy kicsit.

Fenn meg arról beszélsz, mennyi egyszerű programot telepíteni. Persze, átlagbéla megveszi a gépet, ingyé oprendszerrel, és övé a világ. Hát nem. Mert nem futnak rajt a megszokott programjai. Nem egy a zeksze. Éstatöbbi.
@tzs84: Világos, a gOS csak egy Ubuntu disztró, amúgy talán valamiféle kísérlet volt a Google részéről, hogy lehet-e MS nélkül létezni. Szerintem széjjelteszteltek X disztrót, a nyertesből faragtak egy sajátot (gOS), most meg írtak hozzá egy UI-t, feltételezem, egy desktop manager formájában.

Sajnos/még fogalmam sincs, hogyan van Linux alá támogatás egyes hw-ekhez, úgy értem, hogy pl. ha kijön egy új grafikus kártya, akkor külön kell-e disztrónként drivert írni és milyet (OpenGL?), de azt hiszem, a Google tud nyomni egy jó adagot ezen az ügyön is.
@efhábé: Ez a kivétel. Másrészt a KDE4 akkora trágya hogy nem hiszem hogy túl sok KUbuntu júzer szaladgálna.

@ern0: A linuxos driver játék nem egyszerű kérdés. Pl. egy 3D-s gyorsításhoz ha jól emlékszem kell egy kernel modul, kell egy X-es driver, és némi konfigurálgatás a configfájlba, amit az adott distrib admin programja (Pl. yast/sax) csinál.

És nem hiszem hogy a gugli fogja megváltani a világot ezen a téren.
@ern0: Elég jó a drive ellátottság. De lehet olyan hw, amihez nem, vagy csak vacak minőségű, félbehagyott drivert találsz.

pl: kubuntu legujababb van. intel wifi kártya. X percenként eldobja a wifi kapcsolatot, újra csatlakoztatnom kell.

Túrtam már a netet, nem csak nekem van ilyen problémám. Minden megoldást megcsináltam, amit ajánlottak, semmi. Nem javul meg, időközönként leszakad :(

Fogalmam sincs, miért nem megy. Nem egzotikus, dzsunka wifi, és megsem.

stb. Szal, vannak szopások.

Persze, még minding sokkal kevesebb mint win alatt. Együtt kell tudni élni a hibáival, és akkor nincs gond. Webes munkákra tökfelesleges más oprendszer. imho.
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén: És van arra remény is, hogy hamarosan javítják a modult, ami kezeli a wifikapcsolatodat. :)
Microsoft webmail: 256.2 million users
Yahoo: 254.6 million users
Google: 91.6 million users
www.email-marketing-reports.com/metrics/email-statistics.htm

Internet Explorer (65.50%)
Mozilla Firefox (22.51%)
Safari (8.43%)
Google Chrome (1.80%)
en.wikipedia.org/wiki/Browser_wars

Android: no comment.

Buzz, hype, stb. Pitbullshit.
@Eladó lakás Pécs legszebb helyén:
Milyen szopás van windows-szal ? Jó, netbookon picit karcsú a win7 + Visual Studio 2010 páros, de hát még mind a kettő béta még (az eee 901 meg finoman szólva nem erőmű :-)). De általában véve a win7 nem lassabb rajta mint egy átlagos desktop linux distro amit próbáltam rajta (OpenSuSE, Mandriva, Ubuntu), kivéve a lekapcsolást ami viszont tényleg rohadt lassan megy (2 perc amíg lekapcsol, miközben kevesebb mint 1 perc alatt bootol, kb. ugyanezt tudja az átlag linux is, kivéve a hozzáadott Xandrost de az meg szinte használhatatlan annyira fapados).

Normális asztali gépen pedig a Vista64-em köszöni jól van. Kell neki vagy 2GB RAM (de az a VS-nek amúgy is kellene) azon túl viszont semmi baj vele. Nem fagy, vasakat ismeri (pedig nem mai gyerek a gépem), alkalmazások futnak a Visual Studiótól a Gothic III-ig.
a google docs alkalmazások szöveg szerkesztésre táblázatkezelésre annyira jók, mint a papír. :D
@midnight coder: a windozzal az a bajom, hogy balkezes. Egyébként biztos jó. Csak jórészt ementáli. Akit nem zavar, használja. Nemérdekel.

Win7-et ki se próbáltam, mert minek.? Vista volt a laposomon, megnéztem. De ugye pontosan 0 az értéke, mivel mellé nem lehet másik oprendszert feltenni. Mentésben megvan + matrica a gép alján. OEM volt a szentem.
Ezzel a Linux-vonallal más a probléma.

Ahogyan a Linux és az új Google OS is előreláthatóan kezelni fogja az összes fontosabb hardverelemet, úgy tuti biztos az is, hogy mindenki fog találni valami olyat, amit nem, különösen a notebookoknál (netbook van olyan kevés, hogy azoknál ez esetleg megoldódhat, a Google írni fog mindre drivert).
És ugyanez lesz a programokkal is: mindenkinek lesz legalább egy programja, ami, de hozzá hasonlók sem, fognak a Google OS-en futni.

Ez a könnyebb, gyorsabb, biztonságosabb szlogen is gyanús, nem mondják meg, mi lesz az áldozat (nyilván a flexibilitás). A feladatok 80%-ában gyorsabb és biztonságosabb, a maradék 20-ra viszont nem alkalmas.

Egyébként idén ez a Google második olyan bejelentése, amit jóval előre tettek meg. Kíváncsi vagyok, hogy emögött van-e valamilyen tendencia.
picit a cikkhez. nagyon pici gepen (1.8athlon) jobban teljesit a win7 mint az ubuntu. oriasi meglepetes volt ez nekem, sosem voltam linux user, de mindig ugy gondoltam ra,h nagyon kicsiaz eroforras igenye...
google OS -t pedig varom, napm picit :)
azert felek,h KGyST-nek lezs igaza. Chrome nalam is fent van de nem idnitom el. nehogy gugli os is igy jarjon...
Múltkor is bementem a számítógépboltba és kértem egy jó gépet, amivel tudok játszani call of duty-t, és az eladó olcsó netbookot ajánlott, mert az jó, de csak azért nem vettem meg, mert drága volt benne a windows, de ha majd jön a chrome-os netbook, akkor majd jól át leszek verve, mert azt hiszem, hogy milyen jó, mert olcsó, pedig mégsem, mert nem is fog futni rajta a call of duty, és a régi dosos programjaim sem fognak futni, és az excel sem és akkor dühös leszek a googlera, de már késő, mert ismeri a személyes adataimat és ezzel úgy visszaél, hogy nem merek windowst venni, mert különben baj fog történni....

tényleg fel kéne már venni a lelki betegségeket osztályozó DSM rendszerbe a Google kiváltotta paranoiát...
@viktor134: vannak olyan feladatok, amelyekre a google docs tökéletesen megfelel, például nálun a háztáji kiadás-bevétel, rezsi tervezésre nagyon jól működik a közösen szerkesztett excel tábla, míg például kérvények, hivatalos levelek, listák megírásánál ugyanígy baromi jó a közös documentum. a netbook pedig pontosan ilyen feladatok elvégzésére való, tehát az nem elégséges érv a chrome OS ellen, hogy léteznek olyan komplexebb feladatok, amelyek megoldására a rendszer nem alkalmas...
Hello
Sorry h offtopik írok, csak akit érdekel, annak írom, hogy itt: www.xpango.com?ref=91806187 lehet ingyen IPhonehoz jutni. A lényeg h regisztrálsz, és ha elég barátod regisztrál utánad, kapsz egy ingyen Iphonet, vagy mást ( pl Iphonehoz pont 32 barát kell) Sztem nem teljesíthetetlen, és tényleg működik, kipróbáltam.
A Google keresésben piacvezető. Nade azt ugyan ki gondolja komolyan, hogy az online alkalmazások jelen állapotukban kiváltanak bármit is, és pontosan mekkora a piaci részesedésük az asztali szövegszerkesztő és egyéb alkalmazásokkal szemben? Van valami olyan featúrájuk, ami ezen változtatna? Akkor miért nem szereztek még komoly részesedést?
@efhábé:
Igen, igazad van. A legnagyobb gond a Win-el (a registry szemetelésen, az össze-vissza file hajigáláson kívül), hogy nem egy OS-t kapsz, amire a neked tetsző progikat rakod, hanem OS-t és egy rakás használhatatlan sz.rt -persze ezeket ajándékba!- amiket normálisan letakarítani sem lehet.
Ráadásul a legtöbb progi helyett van free, illetve portable változat, amik a tapasztalataim szerint minden tekintetben jobbak az M$ progiknál.
Azért megfogalmazódtak félelmek is a Google OS-szel kapcsolatban. Éredemes ezeket is szemügyre venni.

isite.hu/internet_hirek/oper%C3%A1ci%C3%B3s-rendszer/20090708/f%C3%A9lelmek-google-chrome-os-k%C3%B6r%C3%BCl
háát én a chrome-ot is most törötlem 2 nap után.....
gagyi
Azért én azt megvárnám még, hogy hogyan lesz ez az OS kompatibilis úgy kb. másfél évtized hardvereivel (ha tényleg mindenféle gépre szánják)...

Logikus, hogy alapvetően a netbookokat célozzák, hiszen ott egy nagyon kis körben kell csak kompatibilisnek lenni a hardverrel. Csak aztán ne legyen nagy fejcsóválás, amikor sok júzer túl régi vagy túl új konfigra próbálja fellőni a cuccot. Nekem az a fájdalmam több linux disztivel kapcsolatban, hogy a mai napig nem lehet őket normálisan futtatni bizonyos hardvereken és tényleg verejtékes munka stabillá tenni őket.

Érdemes lenne tudni, hogy pl. milyen fájlrendszert fog használni / támogatni a dolog, lesznek -e alá fordítások fizetős progikból stb.
"Azért én azt megvárnám még, hogy hogyan lesz ez az OS kompatibilis úgy kb. másfél évtized hardvereivel (ha tényleg mindenféle gépre szánják)..."

A google os egy sima linux disztribucio lesz, szoval annyira lesz kompatibilis, mint barmelyik linux... A lenyeg pedig, hogy a gepen egy livecd szeru linux fusson, ami minden bekapcsolas utan visszaall alaphelyzetbe. Az adatait meg mindinki ugyis a google tarhelyen tartja.
"Azért én azt megvárnám még, hogy hogyan lesz ez az OS kompatibilis úgy kb. másfél évtized hardvereivel (ha tényleg mindenféle gépre szánják)..."

A google os egy sima linux disztribucio lesz, szoval annyira lesz kompatibilis, mint barmelyik linux... A lenyeg pedig, hogy a gepen egy livecd szeru linux fusson, ami minden bekapcsolas utan visszaall alaphelyzetbe. Az adatait meg mindinki ugyis a google tarhelyen tartja.
"Azért én azt megvárnám még, hogy hogyan lesz ez az OS kompatibilis úgy kb. másfél évtized hardvereivel (ha tényleg mindenféle gépre szánják)..."

A google os egy sima linux disztribucio lesz, szoval annyira lesz kompatibilis, mint barmelyik linux... A lenyeg pedig, hogy a gepen egy livecd szeru linux fusson, ami minden bekapcsolas utan visszaall alaphelyzetbe. Az adatait meg mindinki ugyis a google tarhelyen tartja.
Kíváncsi vagyok ebből mi lesz.. alapszintű használatra (netezni) biztos jó, de többre?

A hozzászólásokat kommentálva, azért Linux alatt elég nyűgösek még mindig a játékok, és legtöbb júzer egyszerűen kétkattolna azt játszana is (mint én).
@Krystos: már egy jó ideje csak flash-es játékokkal játszok, és az ismerőseim is. szóval ez nem probléma
OFF: Adsense regelésnél, (angol nyelvű oldalon) ékezettel vagy anélkül adjam meg az adataim? Valaki segítsen! Köszönöm!
No. Nő vagyok, és közöm sincs az IT-hoz, csak lelkes érdeklődő vagyok. Ha jól értem a Chrome OS netbookokra lesz fejlesztve, tehát az én értelmezésemben arra lesz jó, amire én is használom a gépem: netezésre, egyszerűbb szövegszerkesztésre és hasonlók (mint az egyszerű júzerek nagy része). Szó sincs könyvelésről, játékról, programozásról etc. Csak alapszintű felhasználásról. Na mármost kérdem én: minek akkor nekem akármelyik windows a maga 600000000 programjával, amiből egyedül a wordöt használom (és az is ugye helyettesíthető). Minek sz.rakodnék azzal, hogy valamelyik Linuxot stabillá imádkozzam. Hát nem tökéletes megoldás a magamfajtának a Chrome OS?

(Tudom, hogy ez is Linux alapon fut majd, és megértem a Google-paranoiát is. Csak átlagjúzerként gondolkodom... javítsatok ki, ha tévedek!)
@tallian.miklos: az első kérdésre válaszolva, én úgy gondolom, hogy akár a google docs, akár a zoho jelen állapotában képes arra, hogy kiváltsa a microsoft office-t azon feladatok ellátásában, amelyet az átlagos (ld. naneeee kommentje) userek igényelnek.
A piaci részesedés jó kérdés, én sem tudom rá a választ, bár ebből az adatból következtetést levonni csak óvatosan lehet, mert ilyen alapon az IE6 az egyik legjobb böngésző...
@dojle: elnézést, mármint a képernyőfotók a hamisak
HETI OFF: HH ha drasztikusan esik a statod akkor az miattam van. Nyaralni mentem így nélkülöznötök kell kereken 1 hétre. Gondolom már most hiányzom... :)
@dojle: Aztán most azt mondják, hogy a fake-zés a fake. :D Majd kiderül... Anno emlékszem, hogy a gugli elkezdett optikai kábeleket vásárolni kilóméter számra. Akkor azt mondták, hogy leváltja az oprendszereket egy központi tárolóhellyel. Azaz ha van neted akkor mindenedet nála tárolhatsz mint egy oprendszer úgí funkcionálna. Már csak az kéne... Egy ilyet találtam a Gfiókomba: Keresési előzmények. Belenéztem, és kicsit megijedtem. 2006 óta minden lépésem amit bejelentkezés után loggoltak (keresések, videók, képek, stb...). Érdekes...
@tóbiás: Úristen most már tudják hogy perverz állat vagyok. Nagy kaland, nem ezt féltem a google-től. De ugyanakkora rakás linux lesz, mint akármelyik másik, ugyanazokkal a gondokkal. Aki meg a Chrome-t szereti, jó ember nem lehet. Amikor a google update harmadszori agyoncsapásra is ki akart menni a netre (20 percen belül), akkor döntöttem úgy, hogy gugli, pofa alapba, csak keressél. A böngészőgyártást meg hagyd meg a profiknak.
Mi van? A Webisztán csődbe ment a pizzás jótékonykodásba? Vagy csak szabadságra?
Ha már Web OS, csak én figyelem fél szemmel a Chrunchpadet?

gizmodo.com/5307487/crunchpad-web-tablet-landing-as-soon-as-possible-for-less-than-300

"it boots directly into the WebKit browser"

Ugyanaz, mint amit a Google bejelentett, csak ellentétben a Chrome OS-sel, ami, ha az Android sebességével terjed, talán öregkorunkban el is terjed, csak hát ez már fizikailag létezik.

Persze, lehet, hogy csak csodaváró a hangulatom.
@exxbeem: Áh, dehogy. Csak kurva sok a meló, mert a Google világszerte több millió embert vesz fel (programozók, kereskedők, bloggerek, ácsok, stb.), hogy a G-dayen átvegyék a hatalmat.
hh is nekik dolgozik. Gyertek ti is, különben úgy jártok mint a többi virtuális proletár, aki bármit csinálhat, de az adatai már nem az övé, így már nem is létezik. Amíg nem egyesítik erejüket a még számkívetettebb cyborgokkal, jó esélyünk van, hogy uralkodjunk rajtuk, és a Palo Alto-i nyaralás is biztosított, meg a hétvégi ház a Zsámbéki medencében...
kísérletező kedvű hevi júzer vagyok, ami a böngészőket illeti. Kipróbáltam mindet, a Chrome nem volt rossz, de egy fél nap alatt kidőlt alólam. Marad a firefox 3.5. Ez bevált néhány kiegészítővel. A linuxot használtam, de nem lett szerelem. Az ubuntut kipróbáltam, de egy hét alatt nagyon összevesztünk. Ha lesz Chrome OS, már lehet, hogy nem próbálkozom vele...bár az ötlet tetszik.
@tetra: A chrome sajnos nekem sem gyerebe. Komolyan sajnos mert egyébként szimpatikus lenne. Gyorsnak gyors nem mondom, de a kiterjesztések nekem rohadtul hiányoznak... De ahogy olvastam nem vagyok vele egyedül. Azt, hogy a gugli meg követi a webes tevékenységemet nem mindenképpen rosszallásból mondtam. Nem is annyira rossz dolog. Mini wayback machine személyre szabva. :) Amúgy az idő jó itt a Balatonnál, és éljen a webenwalksztikk. :)
kiterjesztés áthúzva, és kijavítva kiegészítésre. A 42 fok megártott. :S
KGyST.Gyere ki Angliába, itt már az új HTC Magicet is megtudod venni.
ern0
A gOS-nek semmi köze a Google-hoz.Ezt találtam a gOS hivatalos szájtján


About Good OS

Founded in early 2007, Good OS is an operating system software company based in Silicon Valley, California, USA and Taipei, Taiwan. Our mission is to enable cloud computing through software.
Asszem! Csak gratulálni tudok az eladónak.A netbook nem játékra van kitalálva, hanem netezésre és egyszerűbb munkákra pl e-mail.De főleg nethez kötődő feladatokhoz.És arra tényleg jó az olcsó, gyenge hardver.Természetesen bizonyos határokon belül.Tetszik vagy nem a linux aratni fog.Mert jobban testre szabható.A Win 7 is menni fog rajta de csak erősen korlátozva. ( Az Indexen olvastam ).Nálunk a feleségem használ netbookot és XP volt rajta gyárilag.Folyamtosan bosszankodott mert sok minden lassú volt vele vagy nem tudott normálisan használni.Az ő kérésére most egy Ubuntu van rajta és meg van vele elégedve.Minden megy rajta és még csak fapadosítva sincs.Gyors megbízható de nem vár el tőle csúcskategóriás laptop szolgáltatásokat.
Feleim!
Létezik olyan kereső megoldás, ami keres az összes google app-om adataiban?
Tehát ami keres a gmail, gcal, gdocs vonalon egyszerre, az általam létrehozott adathalmazban?
A gOS (azaz 'good OS') nem a Google operációs rendszere, hivatalosan semmi köze a Google-hoz!

Ez a téves elképzelés azért alakult ki, mert a gOS fejlesztői számos Google alkalmazást kínálnak alapértelmezetten ebben az Ubuntu alapú disztribúcióban: Google Picasa, Google Gadgets, illetve Mozilla Prism segítségével böngésző megnyitása nélkül, az asztalon elhelyezett ikonokkal közvetlen hozzáférést online Google alkalmazásokhoz: Gmail, Google Calendar, Google Documents, Google Spreadsheets, Google Presentations, illetve a Google tulajdonában lévő weboldalhoz: YouTube.

Tehát nem a Google oprendszere és nem a Google kérésére fejlesztették. A gOS fejlesztői saját elhatározásból integráltak disztribúciójukba Google alkalmazásokat!