A Facebookot nem lehet megállítani

Tegnap a TechCrunch hasonlította össze a comScore adatai alapján a legnagyobb amerikai szájtokat, szájtcsoportokat. Eszerint az elmúlt másfél év így nézett ki: 

2008, ápr.: a Facebook beéri a MySpace-t. 2008, aug.: a Facebook beéri az Amazont. 2009, jan.: a Facebook beéri az eBayt. 2009, feb.: a Facebook beéri az AOL-t. 2009, márc.: a Facebook beéri a Wikipediát.

Szóval így lett az egyébként (bevétel- helyett inkább) növekedésorientált Facebook a negyedik legnagyobb amerikai szájt a világon. Ha a menetelést tovább folytatják, legközelebb a Yahoo-t fogják beérni, majd a Microsoft szájtjai, végül pedig a Google szájtcsoportja következhet. Utóbbira azért jelenleg elég kevés esély látszik, hiszen a Google jelenleg több mint kétszer annyi látogatót vonz, mint a Facebook.

És ha a Facebook mostani növekedési ütemét vesszük alapul, valószínűleg több évbe telne, mire felérnének az első helyre. (Ehhez persze az is kellene, hogy a Google látogatottsági adatai befagyjanak hosszú évekre.)

Azt is látni kell, hogy a legsikeresebb webes szolgáltatások, szájtok a hazai (amerikai) és a nemzetközi piacon más és más növekedési lehetőséggel rendelkeznek. Az bizonyos, hogy a Facebooknak új szolgáltatásokat, új termékeket kellene elkezdenie felnöveszteni maga mellé, hogy eséllyel támadhassa a Google-birodalmat.

Kezdésnek mindjárt kreálhatnának egy szuperjó keresőt. Ha már a Microsoft úgyis bevásárolta magát a Facebookba, miért ne vonhatnák a jövőben szorosabbra az üzleti szálakat, és a Bing-Yahoo tandemmel összefogva egy szuperkeresővel is kirukkolhatnának.

Ha már egyszer az a sok tízmillió netező úgyis a Facebookon lóg éjjel-nappal, lazán rá lehetne szoktatni őket, hogy a webes információszerzésre is a FacebookBing integrált keresőt használják.

Címkék: stat filozomatika facebook
2009.08.05. 13:40. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Olvashatatlanra lett meretezve az abra. ha designilag csak igy fer el, akkor linkelhetnel egy nagyobb verziot.

Azt elemezgetni, hogy mikor eri utol a guglit ha az nem novekszik, szerintem nincs sok ertelme. Annak van, hogy a jelenlegi trendekbol kovetkeztessunk (de akkor mindkettonel azt kell figyelembe venni). A beelozott oldalak a grafikon szerint mar korabban elertek a maximalis nepszeruseguket, ami azert eleg fontos elozgetesugyileg.

A FB meg nyilvan nem nagyon fogja utolerni a guglit soha, hiszen az utobbi sokkal kemenyebben (tobb penzbol, tobb emberrel) fejleszt, emellett eleg massziv technologiai elonye is van, na meg sokkal altalanosabb szolgaltatasokat nyujt. Persze, ha a FB atugroja a sajat arnyekat, es a felepitett infrastrukturaval es szervezettel elkezd mas iranyokba is fejlesztgetni (ahogy a google, MS es yahoo is teszi), akkor akar ez is megtortenhet, de annak a cegnek nem sok koze lenne a jelenlegi FB szoglaltatashoz.
Engem az érdekelne, hogy a kiadások egyenes arányban növekednek-e a növekedéssel vagy esetleg négyzetesen (még több szerver, még több rezsi, még több alkalmazott), ugyanis a Facebook jelenleg veszteséges, így csak a vesztükbe rohannak, bár a fizetési rendszerük ígéretes, remélem tudnak vele majd számottevő profitot szakítani.
A gonoszok. Megelőzték a Wikipédiát.
HETI OFF: Ami jelen esetben kicsit ON is. Alexa "kisasszony" szerint a fészbúk lenyomta a jutubot ami azért nem pite. Bár a jutub inkább célirányos tartalomszolgáltató mint a facebook, de ugyebár a tulajdonos személye nem mindegy. Ez a Márk gyerek azé jól belenyúlt a lecsóba. Apropó Twitter is igen kezdi felvenni a derékszögű alakzatot a statban bár ez tudjuk, hogy mit jelent. Vagy a Microsoft vagy a gúgli kezébe lesz nemsokára. That's it!
ha már keresés: miért van az hogy userre keresve (vezeték + keresztnév) nem találja meg, hanem dob hasonló nevü embereket??
ott van, mert megtalálom ismerős ismerősei között. de kereső nem találja meg. miért???