A Facebook és a Twitter hatása az agyunkra

A Telegraph ma sem ment a szomszédba egy jó kis brit tudósok-fejtegetésért. Egy skót pszichológus szerint ugyanis a Facebook használata jó hatással van az aktív memóriánkra. Vagyis hasznunkra van rövid távú memóriánk fejlesztésében. A pszichológus szerint a Twitter és a YouTube viszont éppen ellenkezőleg hat ránk. Azok épphogy tompábbá teszik az agyunkat.

Érdekes párhuzam, márcsak azért is, mert a Facebook az új dizájnnal éppen hogy twitteresedett. És a felhasználók legtöbbször arra is használják a Facebookot, amire a twitterezők a Twittert: hogy egyszerűen és gyorsan osszanak meg tartalmakat másokkal. 

És a twitteres "követők és követettek" sem tűnik túlságosan másnak a facebookos "barátokhoz" képest.

Sajnos a cikk nem elemzi részletesen, hogy akkor pontosan mi a különbség (pszichológiai hatását tekintve) a két szájt között. Nem marad más hátra, mint - aktív memóriátokat élesítendő - elmondani kommentekben.

Címkék: kutatás facebook twitter
2009.09.07. 17:24. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Facebooknál arra tudok gondolni, hogy a kapcsolat úgy jön létre 2 ember között, hogy valami korábbi ismerettség felfrissítése/megerősítése történik, azaz memóriahasználat. Talán az, hogy egy mélyebb emléknyom alapján történő információcsere zajlik, az jobban edzi a memóriát. Vagy ha valaki felrak egy bulis képet, arról jön az asszociáció, hogy "ja tényleg, anno egyszer én is voltam nála...". Szerintem.

A twitternél ezzel ellentétben sok embert ismeretlenül kezdünk el követni (nálam messze több az ilyen), és csak azért követjük, mert olyanokat írogat, ami érdekel. De nem azért, mert emocionális emlék fűz hozzá. Lehet, hogy emiatt nem annyira memóriatréning a twitter. Viszont nagyon fejleszti a zajszűrő készséget.
@HTamas: hát, ez maximum a hosszútávú memóriát edzi, de nem a rövidtávút. A rövidtávúban az információk pár percet órát töltenek el.
@charlie: Ja igaz, bár valahogy én akkor is az egész mögött az érzelmi vonalat tudom leginkább elképzelni.

Azért jó lenne részletesebben tudni, hogy az eredmények hogyan jöttek ki. Mindkettőnél a puszta csetelést nézték? Vagy a Facebook alkalmazásokat is számításba vették, a twitternél meg a linkekt tartalmazó üziket is? Átkattintások?
nekem a scrollozó-izmaimat!

szemmel látható a változás! :)
A Tmához érdemlegeset pedig nem tudok hozzábökni. Néha ez is előfordul HH kis színeseinél... :)
Nem is tudom...vhogy nem hiszek az efféle (ál)tudományos fejtegetésekben. Bár sosem értettem azokat akik képesek drága órákat/napokat/éveket elpocsékolni életükből a számítógép előtt ülve,chatelve - mégis azt gondolom mi döntjük el hogy kivel, miről és mennyit kommunikálunk - sztem a lényeg az egyensúly megtalálásában van. Nálam ez érzelmi alapon mük.,igaz én a twittert nem szándékozom használni,az már nem az én műfajom:-)
Azt észleltétek, hogy a twitter lehalt?
Most meg a facebook döglött meg... :D