Elsorvasztja a Facebook a kisalkalmazásokat

A márciusi és a mostani interfészátalakítással egyre csak gyengült a kisalkalmazások megjelenése Facebookon belül. Akik emlékeznek még a 2007-es Facebookra, azok tudják, hogy anno sokkal jobban tudtak terjedni az ismeretségi hálókban a különféle kisalkalmazások. Hol vannak már azok az idők, amikor mindenki a Travel IQ-t nyomogatta!

Szóval a Facebook folyamatosan háttérbe szorította a kisalkalmazásokat. Nem pontosan érthető, hogy miért. De erre majd még a post végén kitérünk.

A mostani pletykák szerint hamarosan alapvetően megváltozik a Facebook kisalkalmazásokkal kapcsolatos irányelve. A legfontosabb változás, hogy a kisalkalmazásokat kirugdossák az értesítésekből is. Vagyis az alkalmazás nem fogja tudni a facebookos felületen pingelni felhasználóit.

Ez persze jó annak a felhasználónak, aki azért sír, mert "a Facebook szpemmeli" őt. (Vagy mégsem? Lásd még: következő bekezdés.) Szóval állítólag lekapcsolják a kisalkalmazásokat az on-site notificationről. Ezzel pedig meglehetősen behatároltak lesznek egy kisalkalmazás terjedési lehetőségei (vírusereje) a Facebookon belül.

Mindez arra fogja ösztönözni a kisalkalmazás-fejlesztőket, hogy a facebookos felhasználók emailcímére küldjék az értesítéseket, és így emailben, közvetlenül pingeljék őket, ha a miniapp aktivitásukra számít. Nesze neked spamvédelem!

Mindez persze azért is béna, mert a notification (értesítőrendszer) elvileg éppen arra van kitalálva, hogy az üzenetküldés és az automatikus értesítések ne keveredjenek egymással: szépen külön lehessen kezelni őket. A felhasználónak is ez a jobb: elválik a levelezgetéstől a bacn.

A notification legnagyobb előnye a felhasználó számára, hogy a kisalkalmazás nem közvetlenül a felhasználót, hanem annak facebookos profilját pingeli. (A notification egyik jellegzetes megjelenési formája a jobb alsó sarokban található chat melletti ikon, ugye.) A Facebook ezen köztes védelmi szerepe, pajzzszerű működése valószínűleg megszűnik.

A Facebook a történelmi hibát valószínűleg akkor követte el, amikor nem vezetett be az induláskor jóváhagyási rendszer és jóváhagyási irányelveket a kisalkalmazásokra. Hogy úgy mondjam, a Facebook élesben kényszerült megtalálni a kiskapukat egyre szemfülesebben keresgélő miniapp-fejlesztők ellenszerét.

Kicsit hazabeszélve persze azt is mondhatnám, hogy a Facebook API kontra OpenSocial rivalizálásban most az OpenSocial lett fejlesztési oldalon a fehér bárány, és a Facebook a fekete bárány.

Nem gondolom persze, hogy a Facebooknak valóban érdeke lenne a kisalkalmazások teljes ellehetetlenítése. Inkább az lehet, hogy nem volt jól kitalálva náluk ennek az egész témakörnek a kezelése. És így menet közben kell egyre többször motort cserélni a száguldó autóban.

Csakhogy ezzel a kisalkalmazások fejlesztői szívnak. Arról nem is beszélve, hogy az egyre bizonytalanabbá váló irányelvekkel üzletileg is nehéz számolnia azoknak, akik a kisalkalmazásokban látják a jelen/jövő új marketingeszközét.

Amúgy a Facebook utóbbi lépései mintha mind abban az irányba mutatnának, hogy csökkentsék a szájton az aktivitást - a felhasználóit és a kisalklamazásosat is. Ez pedig nem jelenthet mást, mint rövidtávon nem megoldható terheléssel kapcsolatos (esetleg anyagi) megfontolásokat. Ezen is érdemes elgondolkodni.

Full Disclosure: A szerző annak a Virgo Systemsnek a tanácsadója, mely többek közt az Origo Zrt. tulajdonában lévő iWiW-et is üzemelteti, fejleszti, valamint az iWiW mellett a Facebookra is fejleszt kisalkalmazásokat.

Címkék: dev api facebook kisalkalmazások
2009.10.29. 15:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Facebook API mindenestől borzalom és tele van ormótlan bugokkal. Ezekkel a lépésekkel csak tovább rontják a fejlesztők kedvét és már láttuk, hogy habár kevesebb fejlesztő van mint user időnként erőteljes hatást tudnak gyakorolni folyamatokra. Ezzel együtt sem hiszem, hogy a Facebook tündöklését befolyásolni tudja egy egy ilyen akció.
a Facebook tanít, a többiek tanultak/nak:
ez a későn jövők előnye.
Pedig pont azon gondolkodtam a napokban, hogy minden olyan szolgáltatást, ami regisztráción/felhasználókon alapul a jövőben megfontolandó API-kén elkészíteni, és nem egy külön projectként, mert így már adott a potenciális több milliós felhasználóbázis és a notificationnak hála a terjedés is valamennyire.
ez nagyon vicces, hogy az iwiwes jovahagyasi rendszert hianyolod a facebookrol, gurulok!
@sztahanov: az iphone-nak is van approvalja. azert lassuk be h a facebookon sem lenne ketnaponta egy virusos spamalkalmazas, ha lenne egy eloszuro.
minosegbiztositas, tudod.
Aztán az alkalmazások rájönnek, hogy a felhasználót kell rávenni, hogy írja ki a kívánt üzenetet és kész. A felhasználókat meg csak nem tiltják ki egy az egyben.

Másrészről nem értem mi a probléma. Aki használni akar egy kisalkalmazást az úgyis használni fogja. Kevesebben fogják használni? Na puff... legalább mindenki rákényszerül, hogy normálisabb, jobb alkalmazást írjon ne valami hülye tesztet aminek semmi értelme.
@ytg: ebben van valami. csak ugye az emberek ahhoz lettek szoktatva, hogy kezrol kezre adogatjak az alkalmazasokat...
a post alapjan nekem inkabb az jott le, h nem sokara fizetni kell bizonyos funkciok elerhetosegeert, feautresekert (bugokert) a facebook app fejlesztoknek.
@syck: mi is epp ezen tanakodtunk. elpekzelheto h alapfunkcioiban ingyenes marad az api hasznalata, de a kiemelt funkciokert (pl mass notification) valszeg fizetni kell a jovoben. persze hivatalosan a facebook reszerol ilyet eddig nem mondtak.
az a baj hogy csak szélsőségek vannak, vagy sehogy sincs vagy pedig minden nap a pofámba erőltetik
az is lehet, hogy így egy értelmesebb és sokkal igazságosabb működés fog előállni a facebook app-ok kapcsán. hiszen ami tényleg hasznos és az ismerősi háló átengedi magán, az meg fog tudni élni. ami pedig csak spam-ből kapott usereket, az vesszen.
@hírbehozó:

ez meg volt mar nalad?

wiki.developers.facebook.com/index.php/Verification

Application Verification Program

...

For each application submitted for verification, the fee is $375.
A miniappok falra írkálásait le lehetett tiltani. Engem is iegesített a farmwile, a maffia wars, meg a többi, hágy letiltottam, és kész. Szóval a spammelésük/pingelésük kikapcsolható (hogy most is az e nem tudom).
Szerintem ez nagy hátrány a miniappoknak. Főleg, mivel igen aktív közösségek szerveződtek pl. a Farmwille köré. Ahogy látom.
De persze lehet tévedek.
@syck: ezt a részt olvastad?: "Facebook will completely deprecate this program on December 1, 2009. You can now find the Developer Principles and Policies required of all developers on the Developer site."
@Songoman: yup, csak benaztam es kimaradt deprecate resz az idezetembol. lenyeg, h ha lesz vmi "premium", akkor a $375 lehet a viszonyitasi pont ar tippeleshez.

(nehez lett volna nem olvasni, szep sargaval van kirakva :) de koszi, h szoltal. kihagytam a lenyeget)
"Csakhogy ezzel a kisalkalmazások fejlesztői szívnak."
bezzeg az iwiwen, mi?! az is egy akkora köcsög egy cég, hogy azt nem lehet elmondani