Interjú a Vodafone-tól kirúgott marketingessel

Mint bizonyára már mindannyian tudtok róla, a Vodafone elbocsátotta egyik, frissen felvett online marketingesét. Az ok pedig az volt, hogy a múlt pénteki nagy T-offline idején ki merte írni Twitterre ezt az üzenetet.

A kirúgás híre egyöntetű visszatetszést keltett az Index olvasóinál (közben letiltották a kommenteket) és a twitterezőknél is.  Ezt követően kerestem meg az ügy főszereplőjét, Müller Tamást...

HH: Viszonylag sok szó esett az elmúlt években szakmai berkekben arról, hogy a közösségi média milyen marketing- és pr-potenciállal rendelkezik. Szerinted mennyire kell komolyan venni online marketingben vagy kommunikációban az olyan szolgáltatásokat, mint amilyen a Twitter, az iWiW vagy a Facebook?
MT: Mindenképpen komolyan kell venni, mert az internetezők egy jó részének az adott közösségi szolgáltatások szinte második otthonukként szolgálnak és egy olyan platformot, környezetet adnak az online tevékenységeiknek, ami marketing és kommunikációs szempontból - nagyon átgondolt stratégia mentén - jól kiaknázhatók.  Fontos továbbá figyelembe venni, hogy ezek a szolgáltatások olyan mozgalmakat, véleményformáló közösségeket és trendeket hozhatnak létre, amivel áttételesen egy jóval nagyobb és szélesebb körű közönséget is el lehet érni.

HH: Tapasztalataid szerint mennyire jellemző idehaza, hogy a nagy cégeknek kialakult és működő marketingstratégiájuk van a közösségi szájtokra?
MT: Amennyire látom, kevés helyen létezik ilyen. És ahol esetleg van is stratégia, ott a megvalósítás ütközhet nehézségekbe. A kisebb cégek ezen a területen lényeges helyzeti előnnyel indulnak, mert egy nagyvállalatnál a lassabb és többlépcsős információáramlás és engedélyezés megnehezíti az azonnali reagálást. Ez pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy valaki sikeres lehessen a közösségi oldalakon.  Több helyen látok próbálkozásokat, de ezek egyelőre a kísérletezés fázisában vannak.

HH: Azt mondod, a kommunikációs stratégia megvalósítása ütközhet nehézségekbe. Ezek a nehézségek hogyan hidalhatók át? Mik itt a legfontosabb szempontok?
MT: Az ideális az, ha egy (vagy több) olyan személy fogja össze a közösségi oldalakon történő aktivitást, aki a cég teljes működésére jól rálát és megvannak azok a belső csatornái, amivel gyorsan tud információt szerezni és továbbítani. Olyan bizalmat kell élveznie, hogy ne legyen szükség több lépcsős engedélyeztetésre. Továbbá jól kell ismernie az egyéb kommunikációs aktivitásokkal, hiszen azért a közösségi médiában való megjelenés csak egy lába a kommunikációnak a sok közül. Fontos, hogy meglegyen az összhang többi csatornával is. Ezekből fakadóan szerintem igazán jól "házon belülről" lehet ezt a területet jól működtetni, teljes egészében ügynökséghez kiszervezni nem jó megoldás.

HH: Térjünk rá egy kicsit az aktuális ügyre. El tudnád mondani pár mondatban, hogy mi is történt pontosan?
MT: A T-Mobile leállásra igyekeztünk gyorsan reagálni, így a hivatalost tájékoztatást ígérő twitter bejegyzésükre válaszoltam egy csipkelődőset. Számítottam rá, hogy a twitteres közösségnek tetszeni fog a hozzászólás és jópáran retweetelni is fogják. Ez így is történt. Mindemellett az OMD PPC managerével Adwords hirdetéseket tettünk ki a hálózati problémára vonatkozó keresőszavakhoz és kifejezésekhez, amiben a Vodafone-t ajánlottuk a hálózati problémát tapasztalóknak. Mindkét dolog bekerült a témával foglalkozó címlapos index cikkbe, így hirtelen nagyon ismertté váltak, ami persze további tweeteket, retweeteket és blogbejegyzéseket hozott magával.  A Vodafone úgy ítélte meg, hogy az adott helyzetben nem voltak etikusak ezek a lépések, és mivel ezeket nem egyeztettem házon belül, így elbocsátottak az állásomból.

HH: Számos hasonló kampányakciót láttam már a weben. Hogy csak az egyik legutóbbit mondjam: a Depo.hu válaszvideója a Vatera verás kampányára, ami szintén egy ad hoc csipkelődős válasz volt. Amúgy meglepődtél az ügy folyományán?
MT: Igen, sokszor kis energiabefektetéssel, de jó időzítéssel lehet nagy eredményeket elérni, ha egy versenytárs karakteres kommunikációjára kapcsolódunk rá vagy olyan történéshez, témához nyúlunk, ami sokakat érint és foglalkoztat. A depo.hu-s válasz szerintem szintén egy hasonló ad-hoc jól kihasznált lehetőség volt.  Ha az ügy folyományán a hirtelen, nagy figyelmet érted, amit az egész kapott, akkor nem lepődtem meg. Adott volt két nagyon ismert brand, egy sokakat érintő probléma és egy kis humoros csatározás. Várható volt, hogy felkapják a dolgot. Ha az elbocsátásomat érted alatta, azon azért kicsit meglepődtem... De azon megint nem, hogy ez ismét visszhangot fog kelteni, amikor publikussá válik.

HH: ...olyannyira, hogy a "vodafone" kulcsszóra keresve már a 11. helyen áll a kirúgásod története. Na de gondolom már te is a jövőn agyalsz. Kaptál már állásajánlatot? Vagy most pihenés következik?
MT: Igen, szerencsére a 15 percem arra jó volt, hogy a szakmában is végigszaladjon a hír. Kaptam 1-2 telefonhívást, amiben munkával kapcsolatos beszélgetésre invitáltak.

Címkék: marketing magyar vodafone fail
2009.12.09. 23:57. írta: hírbehozó
A pénteki nap legjobb mozzanata volt a vodás twit.
További sok sikert MT!
kívánom, hogy egy jobb állás összejöjjön neki mint ami még pénteken volt.
Visszavonult az index... nézd meg a cellanapló rovat jobb felső sarkát: támogató t-mobile :D
MT egy géniusz! :)
amúgy az lenne most az ütős, ha a Pannon nevető harmadikként felvenné a srácot :D
Át is viszem a két előfizetésem a Pannonhoz! ;)
Holnap mi jön még? Felmentik az MT-t felmentő T-s munkatársat? :)
Wow. Respekt webisztán!
HH, ki es miert tiltotta le a kommenteket az Index Cellanaplos cikk alatt?
@preditor: Az indextől eddig sem volt idegen ez a fajta mentalitás.
A fórumon legalábbis a moderátorok még a saját szabályaikat is felrúgva tiltogatják ki szegény usereket, a főnökeik tudják és hagyják, fellebbezni meg lehet a sóhivatalban...
kérj 2x annyit, amennyit a vodafone-tól kaptál ;)
az ember elmegy kicsit külföldországba és miből marad ki. londonban nem volt para a hálózattal, bár jul kapott egy sim card errort egyszer.
T familys tag vagyok munkailag, de szerintem ez a kis csipkelődés ha tudunk rá jót lépni még nekünk is jót hozott volna, nem csak a vodának. Elég csak erre gondolni:
www.bmwblog.com/2009/04/13/billboards-war-bmw-vs-audi/
kis előzmény:
www.scoobyblog.com/wp-content/uploads/2006/12/audi.jpg
és egy ráadás:
farm1.static.flickr.com/153/347108860_85df5c9561.jpg
ez a vodás hirdetés nagyon jó húzás volt:DD
Jó bejegyzés, és sok sikert a srácnak a továbbiakhoz.
.. és azóta a T-mobile alkalmazottja
Itt a bizonyság, miért nem fog ez az ország 200 évig se kimászni a bolsevik diktatúra szakadékából. Egy állítólagos piaci gazdaságban, állítólag az ügyfelek kegyeiért versengő cég a "konkurencia" fenekét nyalja - mert "ki tudja", hogy ott milyen (a régi időkből származó) kapcsolatok üthetnek vissza!

Vajon a nekik fizető ügyfelek ilyen szintű gúnyolásáért is rögtön kirúgnak valakit a Vodafone-tól?! Nyilvánvalóan nem, és ez tökéletesen meglátszik a munkatársaik stílusán.
Sok sikert a munkakereseshez!
Mielőtt az "alternatív" posztot is letiltják az Indexen (meg titeket is lekapnak a főoldalról) idekopizom, amit ott írtam:

Kedves Index!

Kurvára lejáratjátok magatokat azzal, hogy nem engedélyezitek a (szabad) vélemény nyilvánítást a Vodás kirúgás ügyében. Ugyan milyen pártatlanságot várhatunk tőletek, ha vélhetően egy burkoltan fenyegető hívás okán beszartok ezektől a szarzsákoktól. T-Mobile Vodafon monnyon le!

Egy Pannon-os

Ui.: Ez a kirúgás kibaszott nagy öngól egy magát "jófejnek" tartó multitól. Egy ejnye-bejnye simán elég lett volna. Vagy még az sem.

És reagáljatok, bassza meg! Nem szarhattok a "törzsolvasóitok" pofájába.

Elnézést az erős szavakért, de nagyon felháborítónak tartom ezt az egészet. Ennyi.

És igen, én is azt üzenem a névtelen kirúgott arcnak, amit Pat Bateman: "Kirúgott Twitteres arc for President!"

Jobb lesz neki, ha egyfajta Hősként elmegy a Pannonhoz (kizárásos alapon). :)

Ja, és még valami: simán megtámadnám ezeket a parasztokat a bíróságon. Kurva jó kis ügyet kreálhatna ebből valami sztárügyvéd, hogy jól lehúzzák a barmokat. Ugyanis egyáltalán nem tűnik jogszerűnek egy ilyen "azonnali hatállyal" való kirúgás.
Szerintem a twitter nem hírcsatorna, de lassan az index sem. Az internet úgy általában kezd egy megbízhatatlan, dezinformációs forrás lenni, ennek ellenére egyre nagyobb a "hatalma", értéke, mert az emberek kezdik virtuálisan élni az életüket és olyan dolgoknak kezd súlya lenni, amik szinte mindenki számára a "lesz@rom" kategóriba kellene, hogy tartozzanak. Nem jó ez így gyerekek.
Bammeg, ezt nem hiszem el, hogy kirúgták csórikámat! Legjobb arc!!!

LÁZAD, LÁZAD, LÁZAD! (South Park)

Tessék legott visszavenni, dupla fizuért, balga Vodafone vezérkar!!!!!! :S
vodafone mekkora egy balek

eddig se a korrektsegukrol voltak hiresek, de ezutan barmelyik joerzesu ember ketszer is meggondolja, hogy szeretne-e hozzajuk vinni a penzet

en mar csak szolidaritasbol se valasztanam oket, ha most kellene szolgaltatot valasztanom
Senki nem tudhatja, hogy épp melyik Vodás vezető szeretne a jövőben a T-ben dolgozni, és ennek reményében már most "gyűjti" a jó pontokat...
@baskiria: Reméljük, már dolgozik valami ügyes pannonos marketinges gyerek, hogy a lehető legnagyobb "tőkét" kovácsolja a két gyökér konkurens "összejátszásából"...
@joeramirez: telefonhívást KAPOTT, szóval nem lehet t-mobile-os :) hajrá neki!
szerintem jó poén volt. Ezért nem kellett volna kirúgni. A Vodafone egy lábtörlő.
Az volt borzasztó, amit a Suba reagált.
ha tényleg emiatt rúgták ki, akkor a főnökei tényleg szarok
annyira utálom hogy ez az ország meg még jó pár hely tele van olyan felfogású vezetőkkel, akik szerint minden baj, ami nem illeszkedik be, a ne legyünk kreatívak, legyünk mindig műanyag figurák, akik messzire kerüljenek el minden olyan bejegyzést ami gondolkodásra adhat okot

szerintem egyébként kurva jó reklámvolt a vodafonnak az a twitter bejegyzést, és nem csak azért, mert mindenhol elterjedt a neten
@Meklén és Tamara: ja, az Index meg a kispajtása, hogy levette a kommenteket.
@baskiria: teljesen igazad van :) egyébként meg ha volt ehhez joga, egyszer vki bizalmat szavazott neki, és szerintem teljes joggal, zseniális volt az üzenet :) vodás vagyok, jó érzés volt egy ilyen kreatív, fiatalos, lendületes, humoros szolgáltatóhoz tartozni, most már kevésbé az, ráadásul hr-es szemmel én ezek után nem megváltam volna a kollégától, hanem igyekeztem volna megtartani :)
pikkpakk lesz új állása, ahol megbecsülik majd
Jó húzás volt Tamástól a múlt pénteki, HH-tól meg ez az interjú, grat.
gratulálok mindenkinek, aki nem tud értékelni ennyi humort a sótlan nagyvállalati környezetben. vodkafon menedzsment száksz
1. a vodafone szerintem joval tobbet vesztett azzal, h megvalt egy gyors gondolkodasu, onalloan cselekedni kepes munkatarstol, meg az ezzel jaro negativ publicitassal, mint amennyit MT "etikatlan" viselkedesevel, amit amugy a vezetosegen kivul szerintem senki mas nem lat etikatlannak. kelloen szabadversenyes piacgazdasagokban egy ekkora hiba, mint amit a t-mobile elkovetett, teljesen magatol ertetodoen lecsapni valo magas labda, es a konkurrencia le is csapja, gondolkodas nelkul.

2. (off) ne tessek mar sirni, h az index levette a kommenteket, up epp eleg erthetoen megmagyarazta, h miert kellett ezt tenniuk. komolyan, olyan hisztit csaptok, mintha bizony az internet abbol az egy oldalbol allna, es ezaltal megfosztottak volna titeket a szabad velemeny-nyilvanitas jogatol. ha valami velemenyetek van a kirugasrol, kb egymillio helyen elmondhatjatok, pl itt is, v irhattok levelet a vodafone-nak, indithattok blogot rola stb, az offline lehetosegekrol (pl tunti a vodafone szekhaz elott) mar nem is beszelve. szoval semmi szukseg erre a nyafogasra.
Én értem a Vodafone vezetés ideges reagálását. Egy cég milliárdokat öl reklámba, arculatépítésbe, aztán egy okostojás egyetlen mondattal lerombolhatja azt. Egyébként valószínűleg kifejezetten tilos is a konkurens szolgáltatóval foglalkozni a marketingeseknek.
Szerintem az emberünk nem érdemelte meg a kirúgást, de szerencsétlenségére ő az, akin példát statuálnak.
ez a baromságot
Suba mehet utána, ha ennyi miatt kirúgta
én mint Vodafone előfizető mondom ezt, ennyire merev, rugalmatlan a konkurenciával bratyizgató ember nem kell a Vodahoz
@huta9020: Mivel is rombolta le? Nem ertelek...
Nem aggódom a srácért, a vodafonnál csak jobb melója lehet.
Javaslom mindenkinek egy-egy reklamáló e-mail küldését a sajto kukac vodafone pont hu-ra, én már megtettem.
Tényleg szerettem volna valahova hordozni a mostani számomat, de az biztos, hogy nem a vodafone lesz. Marad a Pannon, mint nevető harmadik.
Egy majdnem-vodás
@gergo: jobb mint a Pannon
pedig anno velük kezdtem (márint a Pannonnal)
Igen, hh. Elfelejtettem megköszönni ezt az interjút. Nagyon korrekt. Respect. Mindkettőtöknek.
Az egészben az a funny, hogy, ha csak ezért rakták ki az arcot a vodától, akkor elég jó pénz néz ki neki a munkaügyi bíróságon keresztül...
@Pat Bateman: miért oda? megírod Subának, rúgja ki önmagát? közvetlenül kell írni a nagyfönöknek
dr. Beck György
Vezérigazgató

mi lehet az e-mail címe?
Maximálisan idióta banda a Vodkafon vezetése. Azt a barmot kellene el lakatlan szigeten kipakolni, akinek eszébe jutott kitenni a szűrét ennek az embernek. Ha én távközlési cég lennék, azonnal felvettem volna a pasast, hatalmas sajtótájékoztató keretében. Faszkorbács postázva a Vodának.
szerintem is vicc ez a kirugas, de sok sikert neki.
viszont baszodbazdmeg ez a "retwittelni" szo!
@baskiria: pontosan ugyan ez merült fel bennem az eset kapcsán.
sok sikert MT ;)
@Mike36: Egy magára valamit adó cég komolyan veszi az ilyen reklamációkat, még ha éppen pont a sajtóosztályt is kritizálják. Tudják csak meg ezek a subafélék, hogy a tetteiknek következményei vannak...
tetszik az interjú és sok sikert kívánok Tamásnak a továbbiakban!
@huta9020: néha a józan ész többet ér(hetne), mint holmi poliszi
Ez is egy ingyen reklám a oroszvízes telefon társaságnak...
A srác jó szakember. Megláttam a rést és betöltötte tartalommal. Szívesen alkalmaznám, de mi cégünk nem tudja megfizetni. De ha olvassa és nem akar sokat keresni, akkor jelezze:)))
Biztos, hogy kirugták az arcot?
Most mindnki a Vodáról bezsél/ír?
ja, megjegyzem, ha van egy kis esze a t-mobile-nak, azonnal felveszi a csavot.
Még nem sikerült megértenem a twitter értelmét, pedig én már sok mindent nem értettem.
Valaki igazán elmagyarázhatná, hogy mivel több mint bármelyik fórom vagy blog, ahova lehet kommentelni?
Nagy köcsög beszólás volt. Én is páros lábbal rúgtam volna ki, még aznap. Pedig én T-Mobile os vagyok, az egész családom az, a gyerekeimet sem tudtam elérni, de ez nem befolyásolja azt, hogy valaki joggal gúnyolódjon egy cég technikai problémáján, marketingcélokra használva azt. A legnagyobb tragédia az, hogy sokan még védig is az ilyet, mert valami virtuális Tenkes Kapitányát látnak benne, aki végre megmondta a labancoknak. Mert ugye a nagy cégeket utálni kell, mert sokat keresnek, mi meg keveset, és az a jó fej, aki megmondja nekik (az persze senkit nem zavar, hogy a vidafone ugyan így leállhat pld 5 perc mulva, sőt még rosszabbúl is) Most jó fej, mert beszólt a T-Mobilenak, akiket nagyon utálunk, akárcsak a Microsoftot (divat utálni). Ha egy T-mobileos szólt volna be fordított esetben, akkor lehet hogy MT lenne a legjobban felháborodva. Az emberk sajnos ilyenek.
Én is kívánom, hogy találjon hamar állást, pld egy raktárban éjjeliőrit, mert nagyon nem szeretném, ha ilyen gúnyolódó álpoénos, embereknek befolyása lenne az üzleti vagy marketingéletben.
A dolog technikai részéhez annyit, hogy jön még kutyára teherautó, szerintem a Voda rendszerében is kell majd komolyabb frissítés a 7 helyett kötelezően 11 számjegy használata miatt -- bár ha náluk lesz abból hasonló komplett borulás, azt relative kevesen fogják észrevenni.
@mark renton:
Az a lényege, hogy mikor már túl sokat fórumoztak, akkor a magukat a tömegtől megkülönböztetni akaró emberek (önérzeti okokból, mert igazából nem különböznek) kitalálták, hogy mostantól blogolni fognak, mert az olyan entellektüel, és nem olyan, mint a szar fórum, amit a széles divatinternetezők használnak. Mikor már mindenki blogolt, akkor ki kellett találni egy újat (aminek a lényege ugyan ez, csak más a neve), és most egy két évig lehet mondani, hogy a csorda fórumozik meg blogol, én meg különleges vagyok, és twitterezek. Utána majd kitalálnak megint valamit. Így működnek a sznobok.
@Pete Gorilla: te is itt maradtál kövületnek nulla humorérzékkel
gondolom ha valaki rád néz az utcán már ütöd is le
vagy csak szimplán arra áll fel, hogy szembeszélben hugyáld össze magad
@Pete Gorilla: kell is, hogy legyen ellenvélemény. de nyilván érzed, hogy azért kicsit túl sok jelentőséget látsz egy egysoros üzenet mögé.
egy december 3-ai post a srác (és főnöke) vadiúj kinevezéséről:

www.kreativ.hu/cikk.php?id=25341

...egy hetet dolgozott.
@Pat Bateman: na mi lehet a cime
kell e elé doktor? a levelet ugyanis már megírtam
/OFF

Milyen vicces én is ma pont erről írtam a blogomban LOL.

/ON

Sok sikert Müller, a Suba 30 évvel ezelőtt él a hülye dumáival, hogy "mi segítünk a versenytársaknak..." Szólt neki valaki házon belül, hogy nem mellesleg kapitalizmus van???
@Mike36:
Ez nem humorérzék kérdése. Egy kabaréban én is biztos nagyot nevetnék rajta. Üzleti életben, ahol sok sok ember dolgozik egy hiba kijavításán, ahol rengeteg ember munkájét teheti tönkre egy "poén", ott nem biztos, hogy vicces. És mellesleg a tisztességtelenséget nem írja felül a humortartalom. Vagy már itt tartunk? Halott gyereken is lehet gúnyolódni, ha kellőképpen vicces?
1. Suba egy fasz.
2. Magyarországon többnyire üldözik az egyéniséget.
3. A GSM technológia egy elavult szar.
@nick rivers:
Úgy kell neki.
Most látom, hogy a Publicistnél és a HVG-nál dolgozott marketingmanagerként, ott ragad az emberre az effajta humorérzék.
A googleben 5. a találati listán ez a cikk a vodafone kulcsszóra rákeresve. Ha ez így megy tovább és első 10 helyen ilyen cikkek lesznek akkor hatalmas öngól ez a vodának.
@Pete Gorilla: gondolom ha a gyerekeknek már van mobilja, haza tudnak menni egyedül is. még sosem merült le a telefonjuk amúgy? vagy nincs meg a suli száma? vagy mivan. nem is értem az én szüleim hogy tudtak felnőni mobil nélkül :)
Arról van itten szó kéremszépen, ha valakinek netán nem lenne még mindig világos, hogy nem volt semmiféle rendszerváltás, csak az egykori elvtársak csináltak maguknak egy vadkapitalista förmedvényt, ahol minden az övék, és már a kis gondolatrendőrségüket sem kell fenntartaniuk (pedig micsoda nemzeti sport volt egymás feljelentgetése!), mert bárki bármit mondhat, a szajréra már ráültek hájas seggeikkel. (tévedés ne essék: az összes párt ezekkel van tele ma is) Ez nem demokrácia, hanem tízmillió rabszolga döbbent asszisztálása mintegy tízezer utolsó hitvány gazember gátlástalan szabadrablásához. Aki valamiféleképpen, gennyes seggnyalás-sorozatok és mocskos megalkuvások árán, a lelkét is eladva a közelébe férkőzik ennek a pár ezer semmirekellőnek, azt úgy-ahogy hagyják túlélni, mindenki más meg akár éhen is dögölhet. És persze, hogy valamelyik lelkes törtető fogja az utolsót rúgni az emberbe, amelyiknek az a kényszerképzete, hogy csak elég elvtelennek kell lenni, és neki is összejöhet a tutijó. És persze, hogy neki van igaza.

Aztán amikor egy ilyen gennyes kis törtető valami közepesen alulfizetett főnököcske lesz és megrészegedik attól, hogy hatalma van egy irodányi ember felett, hajlamos ilyen ökörséget csinálni..

Vajon csak színjáték az egész, vagy tényleg kirúgtak egy embert a dolog nyilvánvaló reklámértéke miatt?

Hogy is szokták mondani? Remélem komoly, mert viccnek egy kicsit durva lenne! Ennyire élő ember nem lehet álszent és képmutató.
@Pete Gorilla: "Halott gyereken is lehet gúnyolódni, ha kellőképpen vicces?"

Így van, de te ezt sosem fogod megérteni, szóval ne is erőltesd a dolgot.
@Pete Gorilla: hm... úgy nézem a szembehugyozás bejött
@Pete Gorilla: emberek százainak munkája ment tönkre. teljesen egyértelmű. a gyerekeken való viccelődés idekeverése meg érthetetlen.

rendben van, hogy az abszolút kisebbségbe tartozol a véleményeddel, de okosabban is érvelhetnél mellette.
Azért ez mókás. A vodafone-os csávó lépését nem tartom etikátlannak, ehhez képest a Pannon marketinges trolljai a Tékozló Homáron verték már a faszukat független felhasználók bőrébe bújva és úgy fikázták azt a tartalmat kommentekben, ami nem volt kedvező a Pannonnak.
@Pete Gorilla: ezek az érveid? eltúlzott faszságok? tán halott gyereken gúnyolódott itt bárki, te idióta?

egy autokrata fazs vagy
Suba tán?
ha igen, miért nyalsz a T-nek?
ellenfél nem? vagy együtt piáltok esténként?
@kisPocok:

Miért lenne öngól?
1. A vodafoneról beszélnek, úgy, hogy a szolgáltatás minőségének a rovására nem megy.
2. sokmilliós internetmegjelenést kapnak.
3. Emiatt senki nem fog velük szerződést bontani, és senki nem fogja azt mondani, hogy "Kirúgták ezt a gyereket? Akkor én mégsem a vodafonnál kötök előfizetést.
4 Két hét múlva már senki nem fog emlékezni sem kirúgásra, sem MTre. majd megy valahova marketingmegfejteni
@kisPocok:
"A googleben 5. a találati listán ez a cikk a vodafone kulcsszóra "

Ez ma már semmit nem jelent.
Ez csak a te személyes találati listád, amit a google a korábbi webes tevékenységed alapján állított össze, csak neked, csak most.
Nekem pl. az első 100-ban sincs benne.
Itt mar az sem biztos hogy kirugták ...
@hazse:
Az ükapám elektromosság és robbanómotor nélkül is fel tudott nőni
Az egész nyomorult üggyel kapcsolatosan az volt az egyetlen pozitív hír, hogy kirúgták ezt az öntelt primitív tuskót, aki trendinek képzeli magát, amiért ezen az ADHD-s tinédzsereknek való kommunikációs eszközön élcelődött a más problémáján, amibe egyébként az ő cége is akármikor kerülhetne.
@Pete Gorilla: írd le azt is basszus, hogy a negatív reklám is reklám. úristen.

te simán vodás marketinges vagy, a t-mobilos vagyok szöveg csak etetés volt.

nem baj, előbb-utóbb te is elcsendesedsz.
@Pete Gorilla: te annyira okos vagy, hogy csak nah, szerinted az üzleti életben, ahol milliók/milliárdok forognak kockán, illetve az új ügyfelekért mindent elv van, ott szerinted megállja a helyét, egy ilyenfajta "Mi segítünk a versenytársaknak mondat?"

Fel kéne ébredni kapitalizmus van. Bár a gorilla egy kihaló félben lévő állat:D:D:D:D
Kíváncsi vagyok, a Müller Tamást kirúgó főnök mikortól fog a T-nél visszaköszönni ránk, mint TRÉkom alkalmazott. Szerintem ennél sokkal durvább volt a térerős reklám anno.
@Mike36:

"egy autokrata fazs vagy"
Fogalmad nincs, ki vagyok.

"ha igen, miért nyalsz a T-nek?"
A te értékrended szerint az a Tnek a nyalása, ha egyetértek ezzal, ha a konkurens cég kirúgja azt a vezetőjét, aki a verenytársa technikai problémáján gúnyolódik az interneten? (Mert ugye nem portás volt, hanem vezető kommunikációs "szakember")

"ellenfél nem?"
Ki az ellenfél?
@huta9020:
Hol foglalkozott velük? :)
Gondolom vannak belső etikai normák a Vodafone-nál is, ergo azokat be kell tartani. Meg azt is gondolom (merem remélni), hogy vannak belső folyamatok a marketingeszközök "bevetésére", a netes megjelenésre is. (Vagy nem tudta felhívni a főnökeit mobilon? (degonosz...))

A tökike ezeket semmibe vette, ergo repült. Ennyi.
@Pete Gorilla:
Apám, te lenni picit korlátolt... :)
@Pete Gorilla: Ki vagy?

(azt inkább nem írom le, hogy az itteni megnyilvánulásaid alapján minek tűnsz, mert humorérzék híján és ekkora arccal még megsértődnél..:)))
@tygger:
"írd le azt is basszus, hogy a negatív reklám is reklám. úristen."

szerinted itt mi a negatív reklám. MT kirúgása? ha igen, akkor az miért negatív reklám szerinted? Indokold meg.
@zéka:

"ott szerinted megállja a helyét, egy ilyenfajta "Mi segítünk a versenytársaknak mondat?"

Igen. Ezt hívják úgy, hogy PR.
@zotyo13: Bocs, igy akartam:
Most mindenki a Vodáról beszél/ír!
@Pete Gorilla: szerinted hány új ügyfelet hoz a vodafone-nak az, hogy azt mondják mi segítünk a versenytársaknak? 0 vagy nulla esetleg egy sem?
hh, köszi az interjút.

T meg vegye fel a fazont, szerintem hatalmas kommunikációs húzás lenne.
@A Hannibal Lektűr-attitűd:
Azt hogy "nem tudod, ki vagyok", nem arra értettem, hogy én valami nagy megfejtő vagyok inkognitóban, hanem arra, hogy két mondantból ne szűrjön le a személyemmel kapcsolatos sztereotíp következtetéseket két hozzászólás alapján, mindössze azért, mert nem találok vicceset abban, amiben ő talál.

te meg honnan tudod, hogy mekkora az arcom. Mondtam magamról bármit is?
Már vártam, mikor jön az első demagóg fasz egy "a gyermekeimet sem tudtam elérni!!!" típusú hozzászólással....
Végre valakinak volt 1 poénos ötlete ebben a hülye reklámoktól hemzsegő magyar médiában.A magyar reklámok talán 0.1% nézhető meg. Egy ilyen húzással külföldön komoly karriert építene.Jó poén volt,de a karót nyelt görcsös, merev, besavanyodott, állásukat féltő főnökei dicséret helyett kirúgták. Remélem a T-mobil alkalmazza és nem köti meg a kezét.
@Viktor-a-konyhában: Szenzációs széria volt :) a 4. kép mindent visz :)
Nem kell, siránkozni, /leszoltak
Izraelből/ Most még ez a jelen !
Ja Valaki nézzen már utánna, mi újság,
Táborfalván!? A volt Szovjet Laktanya után ! Hányan költözztekbe Izraelből oda!?
Talán "2000- 3000" -Ren!
"ALELLUJA"
Szerintem jogszerű volt, hogy kirúgták, nyilávn van egy belső szabályzat, amit megsértett, mondja is az interjúban.

És, ha szigorúan nézzük, akkor a vállalati hierarchia megsértése komoly dolog, mert „ma egy tornacipő, holnap az egész világ?”.

Szóval nem az aktuális ügy részletei a lényegesek, hanem, hogy nincs magánpofázás semmiképpen, semmilyen esetben, semmilyen értelemben.

Vazze, ez a COMPANY jelentése. Csapatjáték.

Lehet jönni minuszolni...
@zéka:
Ezt nem lehet előre megmondani, ezt csak később, kutatással lehet kideríteni.

@gibson:
Nem vagy tisztában a demagógia fogalmával. A demagógia azt jelenti, hogy az ember azt mondja vagy azt írja, amit a hallgató, olvasó látni, hallani akar. Ahogy látod, amit én írok az senkinek nem tetszik, következésképpen semmi köze a demagógiához.
Attól, hogy a "gyerekeimet nem tudtam elérni", még nem jelenti azt, hogy öreg vagyok, és egy régi kor konzervatív, humortalan gyermeke. Ez csak egy ocska mai sztereotípia. Mivel a gyerekeim elég nagy távolságot tesznek meg iskola után gyalog egy eléggé nem biztonságos környéken, fel szoktam őket hívni, hogy rendben hazaértek e. Ebben mi a demagógia?
@Accordion: Peeersze...
"Főnök írtam egy twittet, jóváhagynád?"
@Pete Gorilla: szánalmas vagy... nem lennék a bőrödben (sem a környezetedében)
igenis lehet gúnyolódni a konkurens cég technikai problémáján, amit emberek dilettantizmusa okozott és nem pl. terrortámadás..

talán tetszenének biztonságosabb eljárásokat és felkészültebb szakembereket alkalmazni, és akkor nem állna egy egész napra a szolgáltatás, amelyért amúgy kemény pénzeket fizetnek az ügyfelek..

amúgy szerintem az egészben az a lényeg, hogy mennyire siralmasan felszínes, értékét vesztett ez a világ:
-valakit egyből kikáltanak zseninek, mert kattintott kettőt az egerével
(miközben az orvosokat, akik bazki emberek életéért dolgoznak egész életükben, leköpik)
-valakit egyből kirúgnak az állásából, mert kattintott kettőt az egerével

én meg naivan azt hiszem, hogy nem azért születtem embernek és tanultam 25 évig, hogy aztán egy ilyen hitvány, sekélyes világbak éljek.
@pandorf:
Hát igen, nem is egyszerű. De azért én a "szánalmas vagy" színvonalnál próbálok picit összetettebb és részletesebb érveket írni.
@Bukowszky: Van aki sebészkedik, van aki poént ír. Az a durva hogy honorárium helyett kirúgták.
@Bukowszky:

" cég technikai problémáján, amit emberek dilettantizmusa okozott"

Hol olvastad a részletes jelentést a problémai okairól, amiből levontad, hogy dilettantizmus okozta? Én is szívesen elolvasnám.
@caligne:
Akkor idéznék a sráctól:
„Vodafone úgy ítélte meg, hogy az adott helyzetben nem voltak etikusak ezek a lépések, és mivel ezeket nem egyeztettem házon belül...”.
Tehát tudta, hogy van egyeztetési kötelezettsége.
Akkor meg mi a faszról beszélünk?
Ti nem dolgoztatok még sosem vállalatban?
Erről szól a dolog. Nincs magánvélemény, magánakció. Ettől vállalat, a vállalat. Hogy mindent kis dolgot is többször, több oldalról mnegrág több ember és csak utána döntenek. Mert ezernyi szempont van. És ezernyi kimenetel.
A piac egy olyan sakkjátszma, ahol a kollektív gondolkodást felhasználó játékosok (a vállalatok) de facto jobb stratégiát követnek, mint az egyedi megfontolás+döntéskörnyezetet alkalmazó egyéni vállalkozók.
Nézzetek már szét srácok!
@Accordion:

Ezt hiába magyarázod önérzetes, magukat jófejnek tartó, erkölcsi és morális alapokkal nem igazán, de ellenségképpel és összeesküvéselmélettel annál inkább rendelkező embereknek.
@caligne:
Mert amikor te ezt írod:
"Főnök írtam egy twittet, jóváhagynád?"
Akkor kicsinyíted a twitterezés jelentőségét.
Pedig a péda is bizonyítja, hogy valójában sokkal hangosabb is lehet, mint bármi más kommunikáció az adott esetben.
Tehát emiatt valóban nagyon komoly döntés, hogy megjelenhet-e.
Például sokkal fontosabb, mint egy sajtótájékoztató anyagának összeállítása az adott esetben.

Példa:
Alkalmazott:
„Van itt ez a gomb, tök jó érzés nyomkodni, megnyomom, szerintem bejön majd a srácoknak.”
Főnök a főfőnöknek:
„Te, ez a barom megnyomta az önmegsemmisítő gombot itt az LHC-ben, csak azért, mert élvezte, hogy milyen cunci klattyanó hangot ad ki a gomb. Most mit csináljunk vele?”
Főfőnök a főnöknek:
„Rúgd ki, de gyorsan, örüljön, hogy kártérítést nem követelünk tőle!"
Gyerekek hát Subba a T-com embere volt. Talán ma is az. Egy ismerősömnek még T-com-os korából tartozik egymillió forinttal egy művészeti projektért amit a T-comnak csinált. Nem tartom kizártnak, hogy a T-com kérésére rugta ki a csókát, hogy extra támadási és visszavágó felületet adjon volt (leendő?) munkaadójának, a jelenlegi munkaadójával szemben. Ha így tett volna akkor ez csak egy emberre lehet jellemző: Subba.

Amúgy egy banda mind a két cég. Legalábbis itt Magyarországon.
Jól Tették, hogy Kirúgták.

Marketing szempontból ez volt az egyik leghelyesebb lépés.

Tematizálták a médiát, a csapból is a Vodafone márkanév folyik. Növeli a spontán ismertséget.

És még mindig nyitva van a kapu előttük, hogy mea culpázzanak egyet, ezzel az összes negatív attitüdöt törlik.

Mindezt 0 forintból barátaim.
Pete Gorilla egy idióta troll, minek reagáltok arra, amit ír? He?
Irogasson oszt kész, ki nem szarja le ...
Kár a srácért, a gyors reagálása, a helyzetfelismerése és a csipkelődő humora alapján óriási potenciál lehet benne. Én nem kirúgtam volna, hanem előléptetem (némi 4 szem közti dorgálással karöltve, hogy legközelebb szóljon, hogy ez jutott eszébe). T-s vagyok és hangosan nevettem a twitten. Azon viszont majdnem sírtam, hogy a vodafone segítséget ajánlott fel a T-nek. Nagyképűség, lenézés, rossz marketing.

sok sikert MT, kár hogy a mi kis vállalkozásunkban nem fér el egy marketinges :/
@solesz:
Igen, ez is a PR és vírusmarketing része.
@solesz: csak az a baj, hogy nem marketing szempontból rúgták ki, hanem azért mert gyökerek.
@Tom:
"Pete Gorilla egy idióta troll"
:)
"3. Emiatt senki nem fog velük szerződést bontani, és senki nem fogja azt mondani, hogy "Kirúgták ezt a gyereket? Akkor én mégsem a vodafonnál kötök előfizetést."

De, én is például mondom, ismét tévedsz. Én emiatt biztosan nem fogok a Vodával szerződés kötni.
Ismét kiderült, hogy sajnos az igazán jó szakemberek vagy nem dolgoznak a szakmájukban, vagy pedig már nincsenek ebben az országban! Nyilván a Vodának is van egy etikai kódexe, amit MT vagy áthágott, vagy nem, de ebbe most ne menjünk bele... Az viszont meglehetősen nagy ballépés, hogy egy ilyen lehetőséget így elbaltáztak! Látszik az, hogy ha kimondva nincs is, de egyfajta összefonódás létezhet a T és a Voda között... (még véletlenül sem fordult elő soha ebben az országban, hogy egyeztetett percdíjakért bírságot szabtak ki ugye???) Egy igazi versenyhelyzetben egy hasonló cselekedetet máshol hőstettnek nyilvánítanának, nem pedig elítélnének!!! Ha a T megfelelően kommunikálta volna a kialakult helyzetet, akkor még akár egy jópofa adok-kapok is kialakulhatott volna, aminek a levét a harmadik szolgáltató itta volna meg... Kár, hogy kimaradtunk egy ilyen buliból...nagy kár...
Az Audi-BMW csípkelődés sem most kezdődött.

www.youtube.com/watch?v=1iV3bCSXufE
Most szégyenlem igazán, hogy vodás vagyok. Ekkora öngólt, mint amit ez a fos cég csinált, ritkán láttam eddig. Az az érdekes, hogy a Ténél SOKKAL nagyobb volt a baj, és tudomásom szerint onnan mégsem küldtek el senkit.
Pannon rulez... :)
@lurko:
"sak az a baj, hogy nem marketing szempontból rúgták ki, hanem azért mert gyökerek."

vagy pedig azért meg megszegett vállalati szabályokat és tisztességtelen üzleti magatartást tanusított. Ezt azért ne hagyd ki a lehetőségek közül.
@Pete Gorilla:

Ájj Gorilla, annyira bűzlesz attól, hogy Vodás vagy, és próbálod menteni, ami menthető...
De így csak rosszabb lesz.
Kussolni kéne.
Hamarabb elmúlik a bajod.

Szánalmas, ahogy próbálod irányítani a beszélgetést. Innen látszik, hogy még mindig nem érted a webkettőt.
Solesz és Accordion ebben a pillanatban veled szemben ülnek egy íróasztalnál, de bentről, a Vodás irodából hárman kevesek vagytok ahhoz, hogy visszahúzzátok a sztorit.

(Kussolni kéne, hamarabb elmúlik. Jé, ezt mintha már mondtam volna. :o)
@Pete Gorilla: szeencsére az én főnököm mentalitása teljesen eltér a tiédtől te humortalan, sótlan, megkeseredett Gorilla.
Remélem te is éjjeliőr vagy, és csak minimális kapcsolatod van az emberekkel, így nem idegesítesz fel túl sokat....
Ha én lettem volna a vodafon, akkor a twitteres beszóláson röhögtem volna egy jót, viszont a google hírdetés miatt valószínűleg páros lábbal rúgom ki a csókát.
@Songoman: Húha, biztos hogy így kell publikálni ezt a címet? Nehogy belédkössön valami főbarom, és bepereljen.

(személyesen meg helyeslem, hogy kikerült:)
Jaj már Gorilla...
Most tényleg nem érted a negatív reklám fogalmát vagy a Vodafonnál dolgozol és nem akarod érteni?
Ez annyira gáz mintha a fünöködnek akarnál kedveskedni a Vodánál: igen főnök jól döntött amikor ezt a suhancot kidobta innen. Én maga mellett állok...
Biztosan nem így van, csak így néz ki.
Mondjuk ez elég a cikihez :)

Mi a negatív? Az hogy a fél internetes közösség azon csámcsog, hogy a Voda mekkora barom. Olvass, nézz. Nem kell egyetértened a véleményekkel, de az arányok stimmelnek, és jelzik hogy mi az általános vélemény. Nem hivatalos és nem is feltétlenül etikus, de általános.
Azt ne mondd már hogy ezt sem érted.
@Pete Gorilla: Tudod mi lett volna a tisztességtelen magatartás? Ha leszarozta volna a másik szolgáltatót és mindenkinek azonnali, átkötést javasolt volna úgy, hogy a költségeket is átvállalják! Na...az tisztességtelen lett volna!!! A marketingszakmában létezik és elismert dolog az, hogy csipkelődnek a konkurenciával és ez így is van rendjén! Olvass egy kicsit utána néhány helyen a dolognak!
@speedyx86: miert, egy emailcim szemelyes adat?
@Accordion: Az állításod, miszerint "A piac egy olyan sakkjátszma, ahol a kollektív gondolkodást felhasználó játékosok (a vállalatok) de facto jobb stratégiát követnek, mint az egyedi megfontolás+döntéskörnyezetet alkalmazó egyéni vállalkozók." - teljesen igaz.

A következtetéseddel ugyanakkor nem értek egyet. Senki nem állítja, hogy a srác esetleg nem követett el hibát, nem szegett mondjuk meg belső szabályokat. DE. A menedzsment feladata ebben az esetben az, hogy a kialakult helyzetet kezelje. a Kialakult helyzetről pedig azt lehet mondani, hogy alapvetően nem ártott a Vodafone hírnevének a csipkelődés. Ergo: ha a srácot büntetni akarják, mert túlkapott, tegyék. Szépen kössék meg a kezét szabályokkal, akár egy-két-három hónap múlva építsék le, süllyesszék el. Tegyék, ha így gondolják.

De a médiafigyelem tetőfokán kirúgni, és ezzel a cég hírnevét rombolni a menedzsment totális alkalmatlanságát mutatja! Igen, lehet, hogy a srácnak is "előbb kellett volna gondolkozni", de ő tettét azért menti, hogy nem okozott kárt a cégnek (sőt, jó érzékkel gerjesztett szóbeszédet a saját márkája körül, kihasználva a versenytársra irányuló figyelmet, ami, úgy tűnik, bejött a közösségnek, minden hibájával együtt is.), ráadásul valahol munkaköri kötelessége az azonnali kommunikáció... A menedzsment tettét ugyanakkor semmi sem menti, mert könnyen kimutathatóan hatalmas kárt, hírnévveszteséget okoztak a cégnek.

És a kettő közül ez utóbbi hiba a kritikus, szvsz.

Tamásnak sok szerencsét kívánok az álláskereséshez.
@Pete Gorilla: Tudod mi lett volna a tisztességtelen? Ha azt mondja, hogy a T egy szar és mindenki gyorsan kössön át a Vodához, a költségeket ők állják! Nah...az tisztességtelen lett volna!!!
A marketingben létező és elismert dolog a versenytársakkal való csipkelődés, ami sokszor mindkét cégnek baromi hasznos lehet, ha ügyesen csinálják! Nézz egy kicsit utána, van elég szakirodalom a témában! :-)
'Egyébként valószínűleg kifejezetten tilos is a konkurens szolgáltatóval foglalkozni a marketingeseknek.'

hát b+, nap mondása! :DDDD
@Accordion: Valóban, leállt a voda hálózata a twitt miatt. Öregem... Míg lesz aki brahiból az idiótáknak ad igazat, addig fenn is maradnak az idióták. Grat.
@kutyaütő:

Na csak bejött az összeesküvéselmélet. Ellenségkép nélkül már nem is lehet élni ebben a világban. Igaz?

Miért lennék én vodás? Semmi közöm a vidafonhoz. Akkor kerültem velük a legközelebbi kapcsolatba, mikor az Aréna tesco előtt felvisz elöttük a mozgólépcső. Én egy grafikus meg psychobilly gitáros vagyok.

"Szánalmas, ahogy próbálod irányítani a beszélgetést. Innen látszik, hogy még mindig nem érted a webkettőt."
:)

@Logan Grimnar:
"tiédtől te humortalan, sótlan, megkeseredett Gorilla."
Honnan ismersz te engem annyira, hogy ilyen következtetést levonj? Egyszerően arról van szó, hogy 20 éve dolgozom a reklámszakmában és kialakult egy egy olyan szemléletem, amibe az ilyen jellegő MT féle poén-marketingbeszólás nem fér bele. Ez nem humortalanság és megkeseredettség, hanem ezt gondolom arról, amit ez az ember a twitteren leírt. Ennyi.
@Bird@INUIT: A számból vetted ki a szót!
@huta9020: Khm, pont a Vodafone reklámok lépték át azt a határt, hogy "nem foglalkozunk a konkurensünkkel". Ez jó pár reklámetikai bizottságnál is átlépte az ingerküszöböt, szóval ne álszenteskedjenek már...
@sztivo:
"Tudod mi lett volna a tisztességtelen? Ha azt mondja, hogy a T egy szar és mindenki gyorsan kössön át a Vodához, a költségeket ők állják! "

Kb ez volt az üzenet, egy jó poénnak álcázva.
Hidd el, azért nem vagyok teljesen hülye a reklámhoz és a marketinghez.

"A marketingben létező és elismert dolog a versenytársakkal való csipkelődés"

Igen. De ez nem a versenytársakkal való csipkelődés volt.
@Pete Gorilla: nah, eleg lesz. a szemelyeskedes es a trollkodas nem ide tartozik. a post temajarol tessek velemenyt mondani, ne egymast baszogatni.
@Accordion:
Példa:
Alkalmazott:
„Van itt ez a srác aki viccesebb nálam. Én eztet kirugom.”
Főnök a főfőnöknek:
„Te, ez a barom kirúgta a twitteres srácot csak azért, mert vicces volt. Erről kommentez a fél index, amit nem tudtunk bezáratni az öltönyös elvtárssal. Most mit csináljunk?”
Főfőnök a főnöknek:
„Baszod!"
@Pete Gorilla:

Drága Suba Úr, bocsánat, hogy letrolloztam :)
@Pete Gorilla: azért írtam azt, amit írtam, mert te is kirúgtad volna a srácot, mint azt ahogy írtad volt néhány bejegyzéssel ezelőtt. Aki pedig képes egy ilyen apróság miatt valakit a jelenlegi időkben kirúgni, annak igen komoly problémái vannak. Ha nem tetszik a vicce ( bár ha az emberek túlnyomó része viccesnek találja és csak páran nem, akkor nem a többség humorérzékével van a probléma, hanem a tiétekkel )akkor figyelmeztesd, de ne távolítsd el az állásából!!
Nekem Lopert Dániel jutott az eszembe, valami olyat kiabált be régen egy rendezvényen, hogy "Hülye Meggyesi", elvitték, aztán Fidesz-fejes lett. Se pro, se kontra, csak ez jutott az eszembe.
Attól azért mindenkit óvnék, hogy egy ilyen pszichológiai kampány által mélyebben hagyja magát befolyásolni. A szolgáltatási paraméterek önmagukért beszélnek: Nálam a voda 5 megás mobilnet stabil 3,6-al megy, a 7,2 megás T-mobile pedig 20 kb/s-el. Ergo a T-mobile-nak csak a szája nagy és a szerződésben vállalt minimumot sem nyújtja. Négy éve vodát használok telefonálásra, mellette 3 éve T-com-ot vagy T- mobile-t internetre. A vodával teljesen elégedett vagyok, a T-csoportra legalább ötszázezer agysejetm ment el, elképesztő mennyiségü probléma megoldásra fordított órám és jelentős üzleti hátrányom keletkezett a T-mobile előfizetésből. Lehet, hogy kicsit off a téma, de az elmúlt fél évben nem találtam olyan, a témába vágó felületet amibe bekommentelhettem volna, hogy a T-mobile a létező legnagyobb átbaszás, mert az összes kapcsolódó témában zárolt volt a hozzászóllási lehetőség.
Ezúton is köszi webisztán, hogy ezt megtehettem.
Sziasztok!

Nekem azt mondtak a Vodafone-nal, hogy Tamast nem a twitter bejegyzese miatt rugtak ki, hanem a Google Adwords hirdetesek miatt ami a T-mobile leallasaval kapcsolatos keres talalati oldalan, jobb oldalon jelent meg a kovetkezo szoveggel:
Valaszd a Vodafone-t!
Velunk most is elerhetned ismeroseid!

Ez az ami vegul is kiverte a biztositekot a VF menedzsmentben es ezutan menesztettek Tamast amit speciel en is tulzasnak tartok.

Ha esetleg a "velunk most is elerhetned..." helyett mast irt volna, vagy nem irt volna semmit, lehet hogy ma is ott dolgozna.

Ti mit szoltok ehhez?
Látjátok! ez mai nap nap legnagyobb bulvártja! Voda, T-mobil, Pannon!
De a mai nap 100-an maradnak fedél nélkül!
Kit érdekel!? Statisztika Mai napon, 2009 12.10-én 4556-embert küldenek el a munkahelyről Magyarországon! Holnap még többet! Irják BÉKÉS KARÁCSONYT!HA-HA!!
Talán Fletó az ABB Mikulás!
Héberül Nem tudom köszönöm!
@Bird@INUIT:
Csakhát te túl kevés szempontot veszel figyelembe, te túl kis részletét ismered a Vodafone valós felhasználói bázisának, célközönségének.
Valószínűleg túl kevés időt töltöttél marketinggel olyan cégnél, ahol minden légypiszok megnyilvánulásnak milliárdos következményei lehetnek, ahhoz hogy felelős döntéseket tudj hozni.
Pont a médiafigyelem közepén kell kirúgni, mert a srác az alapvető üzleti etikának ellentmondó dolgot tett két dolog miatt is:
Csipkelődni köcsögség, holnap majd a Voda áll le.
Hierarchiát átlépni veszélyes és tilos.

Nekem egyébként nem tetszett ez a tweet, mert lehetett belőle érezni a kicsinyességet, lesajnálást, ami nem méltó a Voda-hoz.
Úgyhogy örültem, amikor kirúgták, hiszen Vodás vagyok négy számmal és örülök, hogy figyelnek arra, hogy ilyen kicsinyes faszok ne legyenek a csapatban.
Egy Voda marketing üzeneteit kidolgozni, fenntartani kurva komoly meló, óriási pénz, több év.
Ezt igenis el lehet baszni egy szar tweet-tel, mégha neked tetszik is az adott tweet, mert te hasonszőrű vagy.
én azt látom, hogy az emberek jelentős többségének tetszett a twitter űzi, ezek után jöhet bármilyen szaki, bármilyen ellen magyarázattal, nem lesz igaza
@Mahuhu: en ezt az adwords hirdetest plane nem erzem aggalyosnak. sot.
@hírbehozó:
Én csak arról mondtam véleményt. De sajnos létezik az az embertípus, aki fél perc alatt érvek hiányában személyeskedésbe menekül. (Persze ő a jófej, akinek van humora)
Milyen szép magyar név a Müller.
amugy nekem az etikatlan viselkedesrol sokkal inkabb ez szokott eszembe jutni, mint egy vicces twit:
“a GVH megállapította, hogy a Vodafone 2008 augusztusában a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított 2008 szeptember 1 és december 31 között pedig tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. Ezért a távközlési vállalkozás 10 millió forint bírságot kapott. Az ügyben súlyosító körülménynek bizonyult, hogy a Vodafone korábban többször kapott elmarasztalást a GVH-tól a fogyasztók megtévesztése miatt és megtévesztő hirdetései hosszú időn át elérhetőek voltak.”
Müller Tamás a nap üde színfoltja volt, sok sikert kívánok neki máshol!

Valahol bosszantó, ugyanakkor kacagtató is az egész, mert a V ezt nem mossa le magáról.

A T belelépett egy nagy gödörbe, de a V-nek sikerült még ezt is alulmúlnia.

Legyen az ő gondjuk.
@hírbehozó:

IMHO Pedig ha valamibe itt bele lehetett kotni, akkor szerintem csak ez volt. A twitteres hozzaszolast en viccesnek es roppant frappansnak tartottam.
Tökmindegy, hogy mit mond a Gorilla meg a bajtársai, csak egy számít: mégpedig az, hogy az emberek nagy részének TETSZETT a srác szövege. Oszt ennyi. Lehet ebből harmadfokú nemlineáris inhomogén differenciálegyenletet is gyártani akár, akkor is EZ VAN. És nem hinném, hogy aki most a Vodát anyázza, az két hét múlva lélekszakadva rohanna hozzájuk előfizetésért könyörögni.
@hírbehozó:

Bizony-bizony, egyetértek!
Grat. az interjúhoz, gyors voltál!:)
@Pete Gorilla: baratom, olyan vagy te mint az illetekes elvtars: erted te a viccet, csak nem szereted.
bar valoszinubbnek tartom, hogy nem is erted...
@hírbehozó:
Pedig szerintem igaza van.
A "csörögjetek ránk" egy jó beszólás volt, és nincs is túl nagy jelentősége. Az adwords viszont már a marketing kampány része, amibe
1. nem illik ez a fajta humor
2. bele kell simulnia az általános marketingstratégiába.

Mellesleg amíg a twit valóban vicces volt, az addwords izzadságszagú, de mint az állat.
@Accordion: Saját kicsinyességedet magyarázod bele. Ne járj kabaréba, unatkoznál.
@Kormoran: és a mosóporreklámokról mi a véleményed? Vagy arról, hogy 10-ből 9.8 reklám olyan izzadtságszagú, hogy néha legszívesebben kib@sznám a tévét az ablakon?
@Logan Grimnar:
" azért írtam azt, amit írtam, mert te is kirúgtad volna a srácot, mint azt ahogy írtad volt néhány bejegyzéssel ezelőtt. Aki pedig képes egy ilyen apróság miatt valakit a jelenlegi időkben kirúgni"
Igen, kirúgtam volna. Egy mobilszolgáltató nem máltai szeretetmunkahely. Ha a cég vezetősége úgyérzi, hogy ez a poén komoly károkat okozhat (aminek a valós következményeit csak hosszútávon lehet lemérni), és ez a kis poén esetleg elvezethet egy 200 fős leépítéshez évekkel később, akkor egy felelős vezető kirúgja. A kockázat, hogy téved, mindíg benne van a pakliban. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egy internetes fórum/blog, ahol általában a twitterezőkkel hasonló korú és gondolkodású emberek vannak, tehát egyértelmű, hogy itt szimpátiára talál MT, mert félig meddig cinkos haver. De ez nem jelenti azt, hogy nincsenek olyan potenciális előfizetők, vagy szerződésmeghosszabbítás előtt álló emberek, akik esetleg konzervatív értékeket képviselnek (főleg egy jobbra tolodó társadalmi szemléletben), akiknek az ilyen vicces beszólás nem tetszik, és ez komoly károkat okozhat a vodafonenak hosszútávon. persze mi ezekről az emberekről nem tudunk, mert nem blogolnak. Hog voltak e ilyenek, és hogy hányan, azt majd 2011 ben egy komoly piackutatás derítheti ki, addig lutri. De MT feletteseinek ezt nem szabad figyelmen kívűl hagyni. Nem kis cégről van szó, itt is lehet pillangóeffektus.
Azok is szarok, de legalább jóváhagyta őket egy ugyanolyan szar és izzadságszagú marketingosztály, hogy erre költsék el lét. :)
Az eset győztese szerintem a Vodafone... Illet volna a felmondólevél mellé odakacsintva mellécsúsztatni egy borítékot is, hiszen mégiscsak szivességet tett a cégnek. Jól odaszólt a konkorenciának, a Voda kiállt a piaci korrekt piaci magatartás mellett, de zárt ajtók mögött biztos jót röhögtek a markukba, hogy milyen frappáns ötlet volt
@Accordion: Nem "hasonszőrűségről" van szó. Értem az érveidet, de amiről beszélsz, az az elmélet. A gyakorlat viszont mást mutat: jelenleg ott tartunk, hogy hétfőn-kedden nyugodtan meg lehetett mérni, hogy a srác ténykedése (függetlenül attól, hogy szbályokat sértett-e vele) sértette-e a Vodafone üzleti érdekeit. Szerintem nem, de csak meg kell nézni mondjuk a péntek-kedd közötti twitteket, blogbejegyzéseket, és azt hiszem, te is ezt mondanád. Azaz, meg lehet állapítani, hogy alapvetően, bár a kommunikáció valóban provokatív volt, a közösség egy fanyar mosollyal elfogadta azt, belefért a Vodáról kialakult képbe. Azaz: működött, a kommunikáló fél szándékának megfelelően.

És azt is láthatod, a mai híreket, blogbejegyzéseket, twitteket átnézve, hogy a menedzsment elbocsájtási lépését pedig nem fogadta el a közösség, alapvetően 99%-ban negatív hatást értek el vele. Azaz: nem működött a kommunikáló fél szándékának megfelelően.

Namármost ezt egy gyors elemzést követően bármelyik "hasonszőrű", mint én, megmondta volna, hogy az azonnali kirúgást ilyen negatív visszhangot fog kelteni. Normális cég pedig nem rombolja a hírnevét tudatosan, ergo ezt nem csinálja, illetve, ahogy mondtam is, nem így, nem most. Mert ez kommunikációs öngól, függetlenül az egyének - egyébként általam maximálisan tiszteletben tartott- igazságérzetétől. Úgy a tiédtől is, mint a látható többségétől.

És emiatt idéznélek téged még egyszer: "a kollektív gondolkodást felhasználó játékosok (a vállalatok) de facto jobb stratégiát követnek" - a kollektív gondolkodás ebben az esetben nem neked ad igazat, még akkor sem, hogyha világos és érthető a gondolatmeneted. De a kollektív gondolkodást ebben az esetben is fel kell használni a vállalatnak a jobb stratégia kialakítása érdekében, ami stratégia pedig egyértelműen azt mondja, hogy "ne csinálj akkora hülyeséget, hogy nagy csinnadrattával kirúgod a srácot, mert megszívod".
@Pete Gorilla:
Bocs, hogy leveszlek legalulról a válaszommal, de csak ennyi:
Hagyd őket, ezek gyerekek! Még nem dolgoztak felelősen sehol.
Ezért nem is értik a felelőség súlyát, pedig te is milyen közérthetően, tisztán észérvekkel elmagyaráztad.
Arra gondolok, hogy legközelebbi interjún feldobom majd ezt a témát a dumcsi szakaszban, és a reakciókból majd jól látom, hogy kit nem kell felvenni...
(Nem mintha most fel kéne venni valakit...)

Egybéként te merre/kinek melózol?
@Kormoran: "Az adwords viszont már a marketing kampány része, amibe
1. nem illik ez a fajta humor
2. bele kell simulnia az általános marketingstratégiába."

Miert is? Miert nem lehet az adwordsben tovabbfuzni a twit humorat? Kulonosen az elmult evek humoros vodafone-os reklamjainak fenyeben.
@Pete Gorilla:

a Vodafone-nak az okoz nagy kárt, hogy szar a szolgáltatásuk. A cégcsoportunk is nemrég hagyta ott őket (párszáz előfizetés), mert nem voltak megelégedve a szolgáltatással. Tehát nem jelen poén okozza ennek a cégnek a legnagyobb károkat, hidd el.
@Mahuhu:
Nem, ezért rúgták ki, hanem mert önállóskodni mert amikor még suttó újonc volt csak.
Viszont a voda ezt fogja kommunikálni, és igaz a lesz.

Ezzel a sztorival viszont a két céget leszámítva mindenki jól járt, de legjobban a Müller.
@Accordion:

Jó látni, hogy 2 ember megmondja a tutit a többi 98 hülyének, aztán kerekre nyalják egymás seggét :) Jó étvágyat :)
Hát nem tudom. Nekem eddig a fiatalos, lelkes, energetikus arca tetszett a Vodának és ebbe teljesen jól beleillett a srác tweetje, sőt.. Ehhez képest most szerintem ez így egy baszott nagy öngól lett a Vodának. A srácnak meg remélem még segít is a karrierjében.
@Accordion:

Én egy reklámügynökség kreativigazgatója vagyok egy éve, előtte 8 évig kanadában csináltam ugyan ezt, előtte meg 9 évig itthon, bár akkor főleg art direktor voltam.
@Accordion: te nem vagy normális haver. "Csipkelődni köcsögség?" Hol élsz te? Nevettél életedben valaha? Esetleg egy mosoly? Van-e barátnőd, vagy a számítógéped az a Vodafonnál lévő írósztalod alatt?
Csipkelődni igenis szabad, sőt kell is. Többek között a humorérzék is megkülönböztet minket az állatoktól. Ha meg legközelebb a Voda áll le, akkor rajta fognak egy kicsit poénkodni. És akkor mi lesz? Semmi.
A "kicsinyes fasz" pedig te vagy, aki sokkal komolyabban veszi magát meg a sokszor kritikán alul szolgáltató cégét mint amennyit az valójában ér.
Vagy az fáj, hogy a kirúgott srác egy nagyságrenddel 2 perc alatt többet tett marketing terén a Vodáért mit te és hasonyszőrű csapatod 1 év alatt súlyos milliókért, és még ezt is elkúrtátok amikor kirúgtátok?
Tanuljatok egy kis alázatot és tanuljatok meg kreatívan gondolkodni...
A T bajban volt, kaptak rá egy nem durva viccet. Ezért kirúgni a jóembert szerintem sokkal rosszabb, és többet árt a cég imidzsének, mint a twittelés "ártott".
Az adwords kampányt egyeztetnie kellett volna lehet, de ezt miért nem intézik el házon belül?

Ehh,ez magyarország. Biztosan talál magának jó melót, nem féltem, elég talpraesettnek tűnik.
@Bird@INUIT:
Olvasd el Gorillát.
A hangsúly azon van, hogy minden döntésednek következménye van.
És nagyon nehéz pontosan kitalálni, hogy mi a következmény.
És valóban lehet, hogy pár nap múlva, majd amikor tüntet a nép a srácért (lásd neszünnyémeg...), akkor rájönnek, hogy rossz döntést hoztak és majd szomorkodnak.
Épp ez a különbség.
A csávó NEM gondolta át, amit tett, hanem ZSIGERBŐL cselekedett (etikátlanul).
Ezt semmilyen körülmény esetén nem szabad.
A kreativitás ettől még nem fog kihalni.
Komoly brand-ű cégnél nehéz újat mondani (Hiszen már eddig mindent jól csináltak évek óta, eézrt majdhogynem törvényszerű, hogy csak ronthatsz a helyzeten a magánakciókkal...)
Ez nem a szeretetszolgálat, hanem egy katonaság, pofákat lehet súlyba tenni!
@mbazs:
lehet hogy nem, de azért nem használ nekik ez sem. Nyilván amúgy is rossz helyzetben vannak, és úgy érezték - valszeg nem kis nyomás alatt - hogy ez a poén igen nagy károkat okozhat.
@Songoman: hogy milyen igazad van..
@Songoman:
Mert nem tovább fűzte, hanem agyoncsapta vele.

A Müller srácnak volt egy nagy dobása azzal a twittel. Aztán jöttek vissza a reakciók, hogy 'Ááááálllattt!' meg ':DDDDDDDDD' meg 'Végre egy emberi hang egy multitól!' stb.

Erre aztán azt hiszi, hogy ő a király és addig üti a vasat amíg meleg. Bedobja azt a hirdetést fülig érő szájjal, hogy milyen jópofa, és mekkora vállveregetést fog kapni a vezértől.
De nem volt jópofa, ráadásul nem a saját pénzével játszott.
Másrészt viszont igaza volt abban, hogy csinált saját magának egy komoly reklámot, most jár szarhat a Vodafonra magasról. Nem mindenki mondhatja el magáról. hogy felhasznált egy multicéget a saját céljaira.
@Pete Gorilla:

Nem ti szereztétek meg anno a Vidékfejlesztési Minisztérium 2 milliárdos tenderét?
@Pete Gorilla:
Akkor értem.
Én csak 6 év multit, meg pár év marketinget tudok felmutatni (köztük piciny Voda), de asszem értjük egymást.
@Accordion: pont az ilyen korlátolt, hibás programot futtató harmincasok miatt lett ilyen élhetetlen ez a világ.. ti tettétek ilyenné, ti, felelsős, nagyokos szakemberek, akik mindig mindent jobban tudtok és soha semmiben nem hibáztok. csak épp egy egész világot tettetek tönkre. köszi.
@Logan Grimnar:

Igen a csipkelődés az nagyon hasznos. Pld ha lezuhan egy KLM gép, akkor milyen jól jönne egy kis Lufthansa csipkelődés.
@Pete Gorilla: nincs több kérdésem arról, miért tart ott a magyar reklámszakma, ahol.

kár, hogy ezt ideírtad.
@Kormoran: Dehogy csapta agyon! Es igenis nagyon jopofa volt! Gondolj bele azokba az emberekbe, akik fel napig nem tudtak telefonalni a T miatt.
Bar nem reprezentativ minta, de itt senki sem kotott bele az adwords uzenetbe. Es abban is biztos lehetsz, hogy ezt a reakciot meg tanitani fogjak.
OK, valszeg nem egyeztetett rola, de egy profi cegnel, egyeztetes utan ugyanezt az uzit hoztak volna le.
@mbazs:
Akinek van egy kis esze, az 10mp et sem fektet közbeszerzési tenderekbe,.
@Mahuhu:
A cégnél újonc volt.
Ha már voltál újonc nagy cégnél, akkor tudod milyen az. Egy újonc egy multicégnél egyszerűen nem tehet a cég teljes arculatát befolyásoló döntést, hacsak nem a Mávtól lépett át a BKV RT élére a sleppjével együtt.
@Pete Gorilla: továbbra is aránytévesztésben vagy, valószínűleg mégsem vagy te kreatív igazgató, csak szeretnél.
@Accordion:
Jóember, inkább arra koncentráljatok, hogy a hirdetéseitek és a szerződések fedjék egymást...

ismétlem magamat: a hierarchia lehet, h fontos, de ezt házon belül kellett volna -normálisan- rendeznettek.
Akkora marketing guru vagy, akkor be kell látnod, h ez qrva nagy öngól volt.
és ne sértődj be, egyébként Yodafonos vagyok, szerintem ez a legjobb itthon (a mobilnet az nem, de telefonálni igen...)
@Pete Gorilla: Ezt most komoly, ugye? Mert viccnek durva...
Hogy hasonlithatod ossze a Vodas ugyet egy repulogep lezuhanasaval? Noooormalis!?
@Bukowszky:
Túl sokat képzelsz belém.
A világ egy kapitalista állat.
Ébresztő kisgyerekek!!!

Mondom ezt úgy, hogy a saját tapasztalatomon kellett megtanulnom egy hasonló esetben. Csak talán annyi a lényeg, hogy én képes vagyok a dolgok másik oldalát is meglátni.

Röhögni a szanalmas.hu-ra tessék járni.
Ott csak troll-ok élnek.
Szép is az.
@Pete Gorilla: nemtom, az ismerősöm nyerte amúgy azt a tendert, bár azóta már eladta a céget. Pár garast nyert rajta. Most kb. vasvellával hányja a pénzt a padláson.

Na mind1, csak kérdeztem.
"HH: ...olyannyira, hogy a "vodafone" kulcsszóra keresve már a 11. helyen áll a kirúgásod története."
mar az 5. helyen all ez a cikk :D
@Accordion:
Voda marketingnek akkor volt vége, amikor már nem adtak több reklámot Mauro Picotto zenével :)
@◄ViZion:
Te miről beszélsz?
Nem a Voda-nál dolgozom.

(
De remélem felhívnak..., hihi :)
)
Kormoran, accordion:

itt az egész Vodás-marketinges szoba? :o)))))
És tisztelt Kreatívizgató Úr, Önt is csókoljuk itten, úgy szakmailag, mint emberileg. Pár alkotását, hogy mi Ön szerint a kommunikáció, ha esetleg... :o)
Bár Ön egészen biztosan percenként nagyobbat durrant, mint Müller Tamás... :o)))
@Pete Gorilla: jaj ne legyél már ennyire álszent..

ha már repülés, emlékezetnélek arra, te hatalmas reklámszakember, hogy a légitársaságok többször is otrombán gúnyolódtak egymáson, amikor pl. kénytelenek voltak feladni egy-egy desztinációt.. (talán még emlékszel a Ryanair gép oldalára festett "bye bye skyeurope" feliratra :)
@Accordion: én is látom a dolgok másik oldalát, csak nekem nem igazán tetszik.
@Accordion: háát, akkor meg már semmit sem értek :)
sebaj, nem vagyunk egyformák.
Szerintem ennyi humor még belefért símán, adwords... háát ennél durvább kampányok is voltak már, és lesznek is. Kicsit túlreagálta a voda, ennyi.
@Accordion: - és ebben az esetben a menedzsment döntése nem pontosan ugyanolyan "zsigeri" és átgondolatlan? Dehogynem. Pont ugyan úgy nem törődtek a következményekkel, mint az, akit ezért büntetnek. (Nem belemenve most abba a vitába, hogy valóban etikátlan vagy hibás volt-e a srác tevékenysége.)

És igen: minden döntésnek következménye van. De mivel mindenki a cégért dolgozik, a következményeket a cég szempontjából kell értékelni. A srác "tettének" a következményei, úgy tűnik, rövid távon nem ártottak a cégnek (de ha nagyon ártottak volna is, mivel lett volna más a bünti? JOBBAN kirúgják, vagy mi?). A menedzsment döntése viszont érzékelhetően rövid távon sokat ártott a cégnek. Tehát ez egy rossz döntés ebben a formában.

A jó döntés az lett volna szvsz, hogy közösen értékelik a srác tevékenységének eredményét, levonják közösen a tanulságokat, és közösen, csapatként kommunikálnak a jövőben. (és, ha úgy látják, megdorgálják -leépítik a srácot - hosszú távon.)

Azon izgulni, hogy "hosszú távon LEHETNEK negatív hatásai" ennek a történetnek, és ezért mi most proaktívan rövid távon is bizonyíthatóan tönkretesszük magunkat, nem tűnik egy átgondolt lépésnek...
@Kormoran:

Nem tudtam, hogy újonc volt.
Akkor viszont teljesen jogos az azonnali hatály.

Most gondoljátok már el, sok kötözködő okoska, hogy elképzelhetőnek tartjátok, hogy egy újoncnak adnak mondjuk kétszáz milliót azzal, hogy rakjon össze valami reklámot és tegye is be estére az ertéelbe. Nem, köszi, nem nézzük meg, csak csináld.

Mert ha valami tanulság a történetből, akkor pont az, hogy a twitter (bármilyen szar is) pont többszázmilliós értéket tud generálni pillanatok alatt. Erről lenne érdemes beszélni az egész kapcsán (majd a szociológia blogon). A kis „zseni”gyereket kirúgták, ki nem szarja le? Van új állása, akkormeg?
@Songoman:
Na jó, mondjuk azt, hogy nekem nem tetszett :)
Szeritem olyan volt, mintha egy viccet kétszer mondanának el.

Amúgy én kishíján egy üzleti megbeszélésről maradtam le. Tudtam, hova kell leparkolnom, de azt nem, hogy pontosan hova kell mennem. Ráadásul azt hittem, hogy a telefonom szart be, mert hajlamos mókázni velem, pont a kritikus pillanatokban, mintha direkt csinálná.
Apróm nem volt, és kp-m se, úgyhogy félőrültként rohantam egy automatát keresve, hogy tudjak telefonálni, közben meg szídtam magamat, hogy ennyire függővé tudtam válni eegy elektronikai kütyüségtől, mint a mobil.
Végül utolsó mentsvárként újraindítottam a mobilt és akkor jött meg a rág feladott SMS a címmel. Némi tempós séta után végül odaértem időre és kifújni is volt magamat időm.

Mivel a tárgyaláson sikeres voltam, nem rágtam be a t-comra.
@tygger:

Hogy a magyar reklámszakma miért tart ott ahol tart, arról könyveket lehetne írni, de hidd el, nem amiatt, mert egyes reklámban dolgozo embereknek nem tetszik egy pomasz marketinges magánakciója, és egyetértenek a szankcióval. A magyar reklámszakma a reklámszolgáltató és az ügyfél közötti sajátos viszony miatt tart itt, és amit ma Magyarországon reklám címén látsz annak általában semmi köze, vagy csak nyomokban van köze ahhoz, amit a reklámügynökségek kitaláltak eredetileg. A másik probléma meg az a magyar reklámélettel, hogy az ügynökségek nem gondolnak bele a reklám üzleti hatásába. Ahogy a Kaszás mondta: "reklámot gyártanak, nem reklámüzletet". Nem az a reklám szolgálja feltétlenül a megbízó üzleti érdekeit, amire rávágod az első pillanatban, hogy "apááám.. mekkora ötlet".
MT is itt cseszte el. A reklámok célja nem a kreatív díjak begyűjtése vagy az az egyediség elérése, hanem az ügyfél által meghatározott stratégiai, üzleti cél elérése. Hogy egy reklám jó volt e vagy sem, az csak később derül ki, mikor az ügyfél számol. ha egy reklámról sokat beszélnek, vagy marha nagy benne a kreatív ötlet, az még nem jelenti azt, hogy az emberek pénzt is fognak költeni a hatására. Arra kell törekedni, hogy kreatív is legyen, és el is érje az üzleti célt. De mégegyszer mondom, amit te az életben látsz, az csak nyomokban a reklámalkotók ötlete. Túl nagy az ügyféloldali kontroll. Nagyon jó marketingigazgatók engedik csak a reklámügynökséget rendesen dolgozni.
@kutyaütő:
Ha valóban olyan frekventált fazon volnék amivel már nemegyszer meggyanúsítottak, én örülnék a legjobban, hidd el :)
a vodafonos főnökök ha tehetnék, akkor egy kanál vízbe belefojtanák a konkurrenciát

de adni kell a látszatra és nyílvánosan nem szólnak be egymásnak

szerintem a konkurrensek a térdüket csapkodták örömükben, de nyílvánosan persze mindig nagyon pc-nek kell lenni

ez egy színjáték, semmi más
ha egy cég béna pöcs, akkor azt kell mondani és ki kell röhögni, nem óvatoskodni
@Bird@INUIT:
Feltételezem, hogy nem ugyanolyan zsigeri, mert tippelem, hogy többen megrágták a döntést.
Ellenkező esetben valószínűleg kirúgták volna a kirúgó főnököt is.
De ezt már többször nem írom le.

Emlékszel még az „Te hülye, ne önzőzz” kifejezésre az iskolai focipályáról? Amikor a csapattársad (az a hülye önző Béla) sosem passzolt, csak önzőzött és mindig kihagyta a végén?
Na pont ilyen csapatjátékra van szükség mindenhol.
@tygger:
a kreatív igazgatót egybe írják, mert egy igazgatóról van szó, aki kreatív, hanem egy a kreatív tevékenységet összefogó igazgatóról.
ATL/BTL kommunikáció? :)
Milyen vonalról beszélünk? ;)

Ez a felosztás már régen túlhaladott.

Hogy szakmailag mennyire elment felette az idő, nos ezt a gyepes szemlélet mi sem példázza jobban mint hogy TTL managert soha nem vesznek fel a cégek, ugyanis még a saját ósdi ATL BTL TTL felosztásukat sem tartják be. (a ttl nem keverendő a Canon fényképezőgépek fénymérésével!)

Annyira szép látvány amikor henyélő multis elhízott managerek Belga-t hallgatnak, nem veszik fel a telefont, és a fénypont a napjukban amikor elmennek enni....

Komolyan mondom úgy érzem néha, hogy az őskorban élünk.

Magyarország marketing lemaradása legalább egy-két évtizedes.

A konkrét ügyről meg csak annyit mondanék mint szakmabeli hogy: no comment.

Ismertem olyan telecom vezetőt aki konkrétan nem tudta milyen területen "dolgozik" és az a terület mit csinál...

Gondolom a tulajdonosi kört képviselő emberek örülnének neki ha tudnák milyen arcok dolgoznak nekik.

JA, MÉGIS, CSAK HOGY VISSZATÉRJÜNK A TÉMÁHOZ:

EGY ILYEN RENDSZERLEÁLLÁSRA KOMPLETT, TELJES SZOCIÁLIS/PSZICHOLÓGIAI/PR/ÉSZÉRVEKET/ÉRZELMEKET/PRAGMATIKUS SZEMPONTOKAT MEGFOGÓ MARKETING AKCIÓTERVEL KELLENE RENDELKEZNI MIND A T-MOBILE-NAK, MIND A VODAFONE-NAK!!!!!

AMIT NEM MOST KELLENE ÖSSZEKALAPÁLNI, HANEM BEÉLESÍTVE KELLENE _LENNIE_ A GÉPEN.

MI IS TÖRTÉNT ITT?

Volt egy ember, aki ennek egy apró morzsáját valahogy megfogta... De nem, a béna kacsa multi vasmarokkal ismételgeti a mantráját... Jobb a kreativitást még a csírájában elfojtani. De azért hagyjuk benne az álláshirdetésekben hogy "kreatív, proaktív" - a hivatalos multi HR nagyon jól elsajátította és megvalósította az Orwell-i "duplagondol"-t.

...Nem baj, jó lesz ez a válság arra hogy egy ici picit fejbenyomja a multikat, bár ahogy kinéz nem tudom mekkora ütés kellene hozzá hogy ténylegesen racionalizálják vagy neadj ist*n optimalizálják a folyamatokat.

Dohányipari cégeknek és külföldi tulajdonú multiknak nem dolgozunk.

Ennyi, meg egy bambi.

Most komolyan, minisztériumban és külföldi multiknál kik dolgoznak? :)

Fogalmazzunk úgy: nem a szakmai krémje..

A multikról pedig könyvet kellene, írni...

Ha megnéziktek a multik között sokszor milyen 'felsővezetők' mozognak, az valami nevetséges! (Persze vannak kivételek is, az nem mondom hogy 'jócskán'..)

És akkor a hivatalos Iron Maiden zárszóval búcsúznék az ingyenélő A8-as audis multivezetőktől:

UP the irons! :)))

Aki normális, azokat üdvözlöm, mert van olyan is!
@Pete Gorilla:
Izé, ha befuccsol a magánüzletem, amin most melózom, akkor nem dolgoznánk együtt mondjuk egy kicsit?
:)
@WITCH:

Én is üdvözöllek, minden szavad arany.
Jó itt még kommunikációs szakembert látni. :o))))
@Pete Gorilla: az előbbi mosakodásod alapján téged az ügyfelek már zombivá tettek. annyira unalmas, hogy az összes reklámos az ügyfelekre meg a stratégiákra ken mindent. ha te, komoly, felelős reklámosként nem látod át ezt a dolgot, az hiba. pont nektek kellene értékelni az ilyen ötleteket, nem pedig helyeselni a konzervatív diktatúrát. nem lehetsz túl jó kreatívigazgató, de kreatív igazgatónak sem mondanálak. menekülnék a csapatodból, az biztos.
@Bukowszky:

Ezeket sem tartom tisztességesnek. Az ilyenek jórésze gerillamarketing, amikor is beperelik őket, de a büntetés meg sem közelíti a reklámértéket.

A nyugati országokban az ilyen egyébként sokkal elfogadottabb, mert ott a reklámkultúra nem 20 éves, hanem legalább 60.

Ez a T-mobil leállás rengeteg embernek okozott idegeskedést, üzleti kárt, emberek munkáját tette tönkre, emberek százezreinek az életét zavarta meg. Ez nem egy veresnytárs bénaság vagy rossz üzletpolitika miatti kudarca vagy bukása, hanem sok vétlen ember életét komolyan érintő , váratlan és súlyos "baleset".
@WITCH: Ohh, úgy látom, másnak is vannak közvetlen tapasztalatai... :)
@tygger:
Félreértettél, én nagyon szeretem a kreatív ötleteket és én is arra törekszem. Viszont naponta teszi lehetetlenné a munkámat a nem egészséges ügyfél/ügynökség viszony. A reklámos nem erre ken mindent, hanem sajnos ez a valóság. Én 8 évig dolgoztam külföldön, és látom a különbséget. A 90-es évek elején (amikor valszeg te még a csattogós lepkét tologattad), a nyugatról idehelyezett multis marketingvezetők és az akkor alakult ügynökségek tapasztalatlan emberei között alakult ki ez a viszony, és nagyon nehéz feloldani.
@Pete Gorilla:
Sajnos meg kell erősítsem ezeket a tapasztalatokat.
@Pete Gorilla: Nem egészen ugyanaz a kettő, olvasd el egy kicsit pontosabban, kérlek! Nem dolgozom már egy ideje a szakmában, de nyomon szoktam követni azért az eseményeket.
Abban tökéletesen igazad van, hogy ebben az országban "reklámgyártás" folyik. Ellenben nézd csak meg, hogy mekkora hatásfokkal dolgoznak ezek az úgynevezett "gyártott" reklámok!!!
Ha pedig azt nézed, hogy milyen hatással vannak a történések a továbbiakban a két cégre? Háááát...a Voda az egyértelmű vesztes!!! Adhat bármilyen kedvezményt, az átlagfogyasztó azt látja, hogy a neki néhány kellemes pillanatot okozó munkatárs repült! Ügyesebben is meg lehetett volna oldani ezt a dolgot...
Helló.

Valaki elmagyarázná, hogy mi a poén. Az elején azt hogy "Ok" még sejtem, hogy "oké", a "csörögjetek rám"-ot nem tudom hova tenni, a végén az "RT @tmobilehungary" teljesen érthetetlen.
Szóval nem értem mi a balhé alapja.

Köszönöm.
Szia Tamás!

Végre volt egy jó ki sütős akciód. Gratulálunk, de akkor ütne a legnagyobbat, ha most kirugnánk. Gondolj bele facebook-fan page, több 100 komment a webisztánon. Persze megoldjuk, hogy te is jól járj. Készítettünk neked egy kis csomagot, meg szóltunk pár havernak, akik szívesen dolgoznának veled. Ha mindenáron velünk akarsz dolgozni, azt is megoldjuk, ha ez lecsenget.
Ok. Akkor itt írd alá a titoktartási nyilatkozatot.
Még egyszer gratulálok, ügyes volt!

Gyuri
Azért ti rohadt sokáig tudjátok püfölni a levegőt bazze.
Maradjunk annyiban, hogy a Trémobil és a Vodkafon vezetői ahogy a saját helyzeteiket kezelték az űberszánalmas.
Gyakorlatilag nincs eszük, és csak a lófasz tudja, hogy miért kapnak ezek az emberek egyáltalán fizetést. Ez nem kapitalizmus itt, hanem banánköztársaság, majmokkal. He-he.
A magam részéről a havi 60 rongyos vodás családi 4 készülékes mobil szolgáltatást felmondom.
Megbaszhatják.
Elolvastam a hozzászólásokat és nem teljesen értem, hogy kreatív szakemberek meg klasszikus, (eladni bármi áron!!!) marketinges gondolkodású emberek miért rendelkeznek ilyen határozott véleménnyel az ügyben.
Szerintem itt két dologról van szó: a hírnév menedzseléséről (illetve annak hiányáról), valamint a közösségi média szerepéről és fontosságáról.
A kettő erőteljesen összefügg, hiszen minden valamire való kommunikációs embernek legalább a tudatáig eljutott, hogy a Twitteren, meg FB-n, meg mindehol rohadt sokat beszélnek a márkákról. (Pl.: Top 10 említett brand Twitteren: ow.ly/KyjH ).
Itt annyira fel van gyorsulva a kommunikáció, hogy nincs idő szarakodásra illetve a vállalati bullshitet sem lehet nyomni.
A másik dolog, hogy a V nagyon rosszul járt el, amikor kirúgta ezt a szerintem nagyon tehetséges srácot és ezzel kockára tették a cég hírnevét, ami manapság egy vállalat legnagyobb immateriális javát jelenti. Belátom, lehet nem egyezett a cég irányvonalaival a tweet, de mielőtt bárkit is kirúgtak volna, lehet meg kellet volna vizsgálni az érintettek, érdekgazdák véleményét. És szerintem a többség azt gondolta, hogy ez jó, sőt egyenesen zseniális, ami passzol a V fiatalos, erőteljes arculatához.
Házon belül lett volna érdemes elrendezni, kifelé pedig felvállalni azt amit tettek. Csak ilyenkor is felelősnek és következetesnek kéne lenni, nem csak amikor fákat ültetnek véradás után a háromlábú kutyával megáldott tolókocsis gyerekek lepukkant óvodája előtt.
A másik tanulság pedig, hogy egyeztessünk, mielőtt magunktól cselekszünk egy szervezet nevében.

Mit gondoltok?
@Pete Gorilla

Az ezer éve állandóan egymást és másokat fikázó Microsoft és Apple is egy ismeretlen miniatűr veszteséges cégecske csak ugye? Ők is nagyon hülyék ugye, hogy állandóan egymásnak tesznek be a reklámjaikkal? Csoda, hogy léteznek mi? Nem is értem, hogy létezhetnek még úgy, hogy a te felfogásoddal teljesen ellentétes marketinggel bombáznak.
@Barát Csaba:

Itt nem a cégekről van szó, hanem a reklámokat befogadó közönségről. Ahol ATL szinten fikázza egymást az Apple és a Microsoft, ott annyival fejlettebb már a reklámkultúra, hogy teljesen más a jelenség megítélése a közönég oldaláról. Ott a hód effektus olyan erős már, hogy az emberek még a legpimaszabb reklámok mellett is elsiklanak. Ezenkívűl az országok reklámtevékenységét az adott ország reklámtörvénye is meghatározza. Van ország, ahol mindenre van lehetőség törvényesen, van ahol szinte semmire.
mindig is azzal hecceltem pesszimista ismerőseimet, hogy 15 percen belül találok nekik állást. És íme :D
@19841984: Egy adott helyzetben egy ekkora cégnél nem biztos az, hogy van idő egyeztetésre, ezért szoktak adni bizonyos embereknek bizonyos jogköröket, amikért ők vállalják a felelősséget.
A Voda lépését pedig nagyon hibásnak látom én is. Gyakorlatilag hírnevet adtak egy eddig ismeretlen embernek úgy, hogy mellé még szarul is jártak!(elvesztenek egy embert, illetve azért komoly ellenszenvet vátottak ki sok fogyasztónál) Én elhiszem azt, hogy egyes marketinggel foglalkozó szakemberek elítélik azt, amit MT csinált...DE!!!! Nem belőlük él ám meg a Voda! A fogyasztói vélemények fontosabbak, mint néhány szakember véleménye...
@Pete Gorilla: Tehát azt akarod mondani, hogy az ország fogyasztói nincsenek felkészülve még az ilyen fogásokra? Ennek meglehetősen ellentmond a sok komment, illetve a reakciók! Ne akarjuk már az egyébként természetes folyamatokat hátráltatni meggyőződésből! A marketing, mint szakma, soha nem a lelki tisztaságról szólt! Akár megszokták már az emberek, akár nem...
Én pozitívan csalódtam a webisztánban, hírbehóban, amint látszik nincs itt semmi különösebb személyeskedés, legalábbis nem vagyunk durvábbak mint a megszokott homár színvonal. Müller Tamás odabasz mint Wesley a Wantedben a billentyűzettel.
@sztivo:

"Tehát azt akarod mondani, hogy az ország fogyasztói nincsenek felkészülve még az ilyen fogásokra? Ennek meglehetősen ellentmond a sok komment, illetve a reakciók! "
Sem a fogyasztók, sem a reklámkultúra. Teljesen más reakciókat vált ki egy ilyen, mint a nagyobb reklámkultúrákban.

Itt azért szimpatizálnak az "áldozattal", mert itt bloggerek, kommentelők, twitteresek vannak, akik eleve hasonló gondolkodásúak, szeretnek odamandogatni névtelenűl a neten, kollegát, cinkostársat látnak benne, és MT elbocsájtásával mandínerből őket is sértették. Ez nem egy objektív közeg itt, nem egy reprezentatív minta.
@Accordion: "Én csak 6 év multit, meg pár év marketinget tudok felmutatni (köztük piciny Voda), de asszem értjük egymást."

Egymast lehet, viszont a konzonseget aminek/amivel dolgoztok nem.
Kreativ policy, OMFG! A marketing ipar felet nyugodtan el lehetne kuldeni valami munkat vegezni, elhetobbe valna a vilag.
@Pete Gorilla:

"Itt azért szimpatizálnak az "áldozattal", mert itt bloggerek, kommentelők, twitteresek vannak, akik eleve hasonló gondolkodásúak..."

És nézzük csak, hova és hogy rakta ki ez a Müller gyerek a reklámot?
Jééé, a Twitterre... Nem a TV-be! Pont ettől volt jó és hiteles az üzenet, Te "szakember"!
A csipkelődés külföldön természetes dolog, nem tudom emlékeztek-e a bmw-audi-subaru "csatára"...
itt egy link: www.funnymos.com/bmw-audi-subaru-ads.html
Mindenesetre a srác valószínűleg az első ötletét dobta ki twitterre és adwordsre, lehet h egy kis brainstorming megmentette volna.
@Borenbukk:

"viszont a konzonseget aminek/amivel dolgoztok nem."
Ki a közönség akinek dolgozunk? A vidéki lakótelepi nyugdíjas, a 20 éves bölcsész egyetemista, a középosztálybeli kutyatartó anyuka, vagy a 8-12 éves gyerek, vagy esetleg mezőgazdasági termelő? Ezek közül melyiket nem értjük? Ennek a szakmának az a lényege, hogy mindig más a közönség.
@Pete Gorilla:

A ti közönségetek azok a droidok akik reklámok hatására választanak terméket. Na, ezeknek még te is el tudod magad adni a "hosszú távú" szövegeddel. Akikkel meg most nem tudod magad megértetni, azok az a kisebbség, akik kibaszottul szarnak a hazug marketingetekre, meg a primitív és hazug reklámjaitokra, meg a köré épített szerintetek világmegváltó ideológiára...
@kutyaütő:
Igen, viszont miután publikálta és megjelent az indexen meg szerepelt a hírekben, híroldalakon, már kikerül ebből a körből. Onnantól kezdve konrollálhatatlan a dolog. Nem az a lényeg, hogy hova rakta ki, hanem az, hogy onnan hova kerülhet.
@Pete Gorilla: Most eppen a konzonsegeddel tarsalogsz, es meglatasom szerint egyontetuen idiotanak tart, mig a szaktars tamogat. Ezen erdemes lenne elgondolkodni! Nem is! Ha jobban belegondolok, igazad van. A szakma fog neked munkat adni, nem a kozonseg, aki esetleg kutyautonek tart a megbizoddal egyutt. A folyamat eredmenyet naponta megtekinthetjuk a mediaban.
régen elfelejtettük volna az egészet de az a kick hír visszahúzta az egészet, biztos csak véletlen aha persze
@Pete Gorilla: pont ez a lényeg h kontrollálatlanná válik és már nem a stratégia által meghatározott maszlag terjeng, hanem a valós visszajelzések és vélemények. Aki, ami tényleg olyan jó amilyennek mondja magát annak nincs mitől félnie de aki a tömegmédiában szupernek mondja magát majd kiderül h szar az bukik. Ez a lényege a közösségi médiának, h kiderül az igazság.
Amúgy szerintem a srác pontosan érti, hogy az adwords-öt hogyan, mikor kell használni. Hibátlan reklám (szvsz).

A helyében én még durvább humorú tweetet is megengedtem volna magamnak.

@Pete Gorilla: "Itt azért szimpatizálnak az "áldozattal", mert itt bloggerek, kommentelők, twitteresek vannak, akik eleve hasonló gondolkodásúak, szeretnek odamandogatni névtelenűl a neten, kollegát, cinkostársat látnak benne, és MT elbocsájtásával mandínerből őket is sértették. Ez nem egy objektív közeg itt, nem egy reprezentatív minta."

LOL. Névtelen = Müller Tamás.
Twitter pont nem szól a névtelenségről. Szerintem.
Reprezentatív minta: kérdezd meg az idősebbeket is mit gondolnak erről. Valószínű csuklóból kérdezik, hogy 'mivan?!'.

Felesleges itt reprezentatív mintát nézni szerintem, a magyar twitter felhasználók sem reprezentatívan képviselik az országot. Gyanítom főleg fiatalok (40 év alatt), zömében geekek (legalábbis szeretnek internetezni vagy mi) - akik vették a poént. Ennyi.
a multik és az őket kiszolgáló "hagyományos" reklámszakma próbálkozása, hogy felvegyék a ritmust szánalmas és vicces. hogy ennyire nem értik a "stream" lényegét nem meglepő. majd szerveznek hosszú meetingeket, hogy mit és mikor lehet twittelni, mit lehet kirakni a facebookra, olyan emberek részvételével, akik már az emailnél leragadtak, workflowkat csinálnak jóváhagyásra meg ilyenek.

a most felnövekvő generáció (akik egy ilyen mobilcég potenciális célcsoportja) elintézi majd a kérdést egyszerűen pár év múlva, az illetékes szakember "urak" is eltűnnek egyszer csak legyen türelmünk kivárni.
sajnálom a srácot, szerintem jól elkapta pillanatot, de ettől még nem lett marketingzseni. mindazonáltal sok sikert neki az álláskereséshez. még így is évekkel a magyar valóság előtt jár.
@szanalmas:
Látod az a te nagy tévedésed, hogy te nem vagy befolyásolva a reklámok által, és teljesen a saját kút fejedből hozol minden döntést. Azért kell ezzel vigyázni, mert lehet, hogy te szeretteid, vagy a te saját munkalehetőségedet is a reklám tartja életben, és annak köszönheted, hogy fennmaradsz. nagyon buta gondolkodás a reklám és marketing lebecsülése.
Van pár hamis entellektüel, mint te, akik azt gondolják, hogy a társadalom felett állnak és erre a kiválasztottságtudatra építik az önérzetüket, de persze ez nem igaz. Az ilyenek szokták szeretni kötelező jelleggel a Ponyvaregényt és az "igényes zenét". És persze hánynak azoktól a dolgoktól, ami 100 embernél többnek tetszik, mert az már a droidok szintje.
@pudliho:

Pudliho,

sajnos valóban véletlen. Nehogy azt hidd, a marketinges ért ennyire a hírgeneráláshoz. Akkor nem itt tartana a magyar reklám.
Hasonló ez ahhoz, mint amikor a fogyasztók tudatos marketinghack-et sejtettek egy elcseszett Auchan-prospektuk kapcsán (annyi volt ráírva, "ide jön majd a szloogen").
Az sem tudatos volt, de a közönség rögtön azt látta, hogy zseniális, tudatos húzás volt. Bár úgy lett volna, de nem. Nem értenek és nem mernek ilyeneket behúzni. MT most behúzta, ki is b@szták azonnal érte a beszariak.
@Pete Gorilla: Azért a Twitteren, blogokon és a többi helyen rengeteg ember megfoldul ám! Nem reprezentatív a minta, de a Voda nem az idősebb korosztályt célozza meg, hanem pont a fiatal, twitterező, blogoló, kommentelő társaság a célcsoport, tehát lehet reprezentatívnak nevezni a mintát ebben a konkrét esetben!
de amúgy ez a kirúgás is milyen már, leír néhány karakteres mondatott, amit ép hogy csak beszólásnak lehet gondolni és egyből nyíf? nem csodálkoznék azon, hogy ha a főnöke vagy valaki már nagyon de nagyon meg akart volna szabadulni tőle eddig is, és alig várta hogy végre legyen egy olyan indok amire nagy nehezen, nyögve nyelősen és tévesen rá lehet mondani, hogy emiatt most kirúgunk
@kutyaütő: én is így látom
@Kolbert István:
ennek csak az a hátulütője, hogy az emberek alapvetően igazságnak fogadják el az ilyen dolgokat, és fel sem merül bennük, hogy esetleg hazugság, aljasság, tisztességtelenség vagy valami trükk van mögötte. Nem úgy kell az ilyen forrásokat kezelni, mint a gonoszok által titkolt egyetemes igazságok mindenek felett álló, kegyetlen és kimondóját. Ezt is csak egy ember írja egy számítógépnél.
@lurko:
egy felelős cégvezető (MT főnöke) nem indulhat ki abból, hogy "úgyis csak a twitteresek olvassák". Nyilvánosság elé került, onnantól kezdve kontrollálhatatlan. Valószínűleg nem lesz belőle komoly üzleti tragédia, de a "valószínőleg" az elég harmatos érv, mikor hosszabb távú üzleti eredmények foroghatnak veszélyben.
@Pete Gorilla: Lázálmaid megtestesítői vagyunk, twitterezünk, kommentezünk, ponyvaregényt nézünk...

- Mit akar maga tőlem?
- Én magától? Hisz maga álmodik engem.
@Pete Gorilla: Suba úrhoz van szerencsénk?

Miért nem lehet pozitív reklámként felfogni?
@Bukowszky:

Az ilyen összehasonlító reklám teljesen elfogadott az USÁban, az emberek észre sem veszik. Magyarországon tilos. Nem értem, miért kell összehasonlítani. Nem én hoztam a reklámtörvényt.
@Pete Gorilla: minél több forrásból hallanak egy véleményt annál hitelesebb lesz. A hagyományos reklámoknak már nem hisznek. Ma már minden esetben felmerül h mi a trükk, mi az átverés. a vodás példában nem volt semmilyen állítás amit igazságnak v hazugságnak kellene venni, hanem egy humoros reakció a vodától.
A lényeg már az volt, hogy a közösségi média mit kommentált hozzá. Ha van egy téma, v termék akkor hitelesebb a hozzászólok véléménye a tapasztalataikról mint mondjuk termék marketingszövege. (a tipikus sales weblapokon a rólunk mondták of course nem ez a kategória)
@lurko: A Subás poént magad találtad ki, vagy segtettek neked benne?

"Miért nem lehet pozitív reklámként felfogni?"
Mert azt, hogy zasnált e vagy ártott e, azt csak jóval később lehet megállapítani. És hiáma kommunikációs szakember MT, pár órával a T leállása után nem lehet ilyen írni, mert a következményeit nem lehet ennyi idő alatt átgondolni. Lehet egy megérzés, de a munkaadó cégét nem teheti ki a megérzéseinek és ösztönös jópofázásnak.
@Pete Gorilla: bocs a subás - saját magam által kitalált - poénért, ne személyeskedjünk.

Az tény, hogy jóval később lehet meghatározni a reklám pozitív/negatív hatását, de ezzel az elbocsátással vagy még jobban negatívba billentették a mérleget vagy a pozitívból csináltak negatívat.

Ennél még az egyszerű kussolás is jobb lett volna.

Az tény, hogy most 'mindenki' a vodafone-ról beszél, de ez nem volt tudatos.
@Pete Gorilla: Amúgy hol volt itt összehasonlítás?
Ez a történet is pontosan ugyanarról szól szerintem, mint az összes többi ebben az országban: az emberek dilettáns, inkompetens barmok és fogalmuk sincs valójában a szakmájukról, a szakmai tudás, tehetség, kreativitás kb. a legutolsó szempont, ami alapján poziciókba helyezik a törtetőket. Ez egyformán igaz a köz- és a versenyszférára, különösen az efféle felszínes, sekélyes, emberi értékekről nem szóló, csak a haszon körül forgó szakmákra..

kifiguráztam egyszer ezt itt, szerintem nem minden tanulság nélküli: bukowszky.blog.hu/2009/09/02/csak_oszinten_3
@Pete Gorilla:

Caligne-nál a pont, Gorilla.
Egyébként meg hol összehasonlító reklám a BMW-AUDI? Egyik beszól, másik visszaszól. Ez nem összehasonlító reklám. Khm... reklámszakembrókám...

(Csórikám, rémálom lehet neked ez az fórum: neked megvan a véleményed a reklámról, mint keratinizgató, a barom, pofátlan fogyasztó meg összezavar a tényekkel.:o)
@Pete Gorilla: azt lehetne írni pl. h leállt a hálózat, dolgozunk rajta, amint helyreáll írunk itt a twitteren és addig is átmeneti megoldásként javasoljuk ezt + azt (kommunikáljatok skype-pal)
részletek és okok később.
nem kell marketingszerű közlemény stb...
az a lényeg h az előfizetők érezzék h törödik velük a tmobile nem pedig az h vmi ömlengős magyarázatot írjanak meg másnapra h ne sérüljön annyira az imázs...amikor leállt a hálózat már nincs miről beszélni. de ha érzik a leállás közben a törődést az emberek akkor még jól jöhettek volna ki a helyzetből
@caligne:

Látod ez a lényege az ilyeneknek. Elképzelnek egy antiembertípust, egy sztereotípiát, mint ami jelen esetben neked én vagyok, és azzal búsztolod az önérzetedet, hogy a puszta léteddel milyen sok rémálmot okozol az olyanoknak, mint én vagyok, és ezzel valami nagyon magasztos küldetést teljesítesz. Nyilván elképzeled magadban, ahogy nekem ezeket a sorokat olvasván elered az orrom vérre mert arcomba kaptam a pimasz igazságot, habzik a szám a megaláztatástól, és vérben forog a szemem az érvtelenség miatt érzett tehetetlen dühömben, mert az igazság rámdőlt, és nem bírom a szörnyű súlyt.
Az közben nem merül fel benned, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy az életem első 10 ezer problémja között nem vagy benne, és nagyon jókat mosolygok azokon, akiknek ilyenekből táplálkozik az önérzete, valamint amikor becsukom ezt a blogot, egy életre el foglak felejteni. A nickedet sem tudom, mert már felcsúszott a válaszablakban.
@Pete Gorilla:

Na, ez tipikus példája volt az ideológiának amiről beszéltem, tulajdonképpen ti meg vagytok győződve róla, hogy a reklám miatt működik a világ. Ezért 20 éves lányokkal reklámozzátok a ránctalanítókat, a bifidusz esszenzisz minden bajra jó, Figók meg Bekemek ásványvíz és illatszer szakértők. Már meg ne haragudj, de az egy komplett barom, aki ezeknek bedől, és Figo miattkezd el Szentkutyafasza ásványvizet vásárolni... Sajnos rohadt nagy mázlitok van, hogy dugig van az ország droidokkal. Igazából nem tudom mire gondolsz, mikor a társadalmat azonosítod a marketinggel, meg leszólod az "igényes zenét" vagy a kultuszfilmeket. Gondolom az a legnagyobb problémád, hogy vannak akik körberöhögik a hülyeségeteket, és nem 105%-os a droidszint. Egyébként az a rossz hírem van számodra, hogy egyáltalán nem tudok olyan esetről, amikor bármit is a reklám hatására vettem volna meg. Sajna a szektavezetős, termékbemutatós, politikusígérgetős szövegeiteket sokan beveszik, és még azt sem tudom mondani, hogy lesz ez még így sem, mert a droidutánpótlás nagyobb, mint valaha. Minden esetre kibaszottul nem érdekel engem sem -és ahogy látom pl. itt is, másokat sem-, hogy ki hogyan, mit kavar a médiában, nem a dzsuva hülyeségek miatt választ terméket, hanem a saját elképzelése és igényei szerint. Azoknak meg teljesen feleslegesen makogsz itt hülyeségeket, gyakorlatilag elborzadva látják, hogy mennyire egyszerű a vonalvezetésed.
@Pete Gorilla: Nem tilos, amennyiben bizonyítani tudják azt, amit leírtak! Ld.: Tesco-Spar kampány!
Ide lehet mér sorolni, bár csak egy csöppnyi jóindulattal a "Mo. kedvenc sültkrumlija" feliratot is, ami hivatkozik egy felmérésre. Azért jóindulattal, mert nem nevez meg semmi konkurenst, ellenben a Tesco-Spar összehasonlítás elég egyértelmű! Biztos látta már mindenki a bizonyos újság hátulján.
@Pete Gorilla: Ironia nem a golyostollak foldje! Egyebkent meg en (es szerintem legtobben itt) biztos voltam benne, hogy villamgyorsan elfelejted, mindazt, amit itt olvastal. Semmit nem tanul, semmit nem felejt.
@szanalmas: Azért tegyük hozzá, hogy a marketing nem csupán a reklámokról szól! Gondolom van mobilod Neked is, tehát választottál. Nyilván tudtál róla, hogy léteznek szolgáltatók és úgy indultál neki a dolognak. Honnan is tudtad? Jah...hogy a marketingesek keze is benne van...tehát igenis hatással van Rád és mindenkire a marketingesek áldásod? tevékenysége!
Mindenki igyekszik biztosra menni, és mivel a főnöknek valójában nem sok fogalma van szakmáról, nem fog kockázatos döntést hozni a huszonéves friss, kreatív marketinges alkalmazott kedvéért, mert még a végén őt teszik lapátra a külföldi felettesei. Nem fogja kockáztatni a milliós fizetését és a tuti buliját, miért is tenné, csak hogy néhány munkaidőben blogokban kommentelő munkanélküli azt mondja rá, hogy fasza csávó? hehh.. vastagon leszarja, megértem én.. Csakhogy, barátaim, ez még nem felelősség, ez szánalmas gyávaság.

Nézzétek el nekem, amikor mosolygok ezeken a nagy embereken, amikor másokat kissé lesajnálóan a felelősségről beszélnek.. de én orvosok és pilóták között szocializálódtam, és némiképp más elképzeléseim vannak a felelősségről.
@caligne:
Nem azt írtam, hogy tilos az összehasonlító reklám, hanem hogy az "ilyen". A Tesco esetében is jogi bonyodalom lett belőle, még akkor is, ha a tesconak adtak igazat.

@kutyaütő:
Az összehasonlító reklám egy elég tág fogalom, még akkor is, ha van jogi meghatározása. Én értem, hogy itt beszólogatnak egymásnak, de valaki elkezdte. Annak nincs kultúrája, hogy a konkurenciát beleszövöm a saját reklámomba. Amerikában a BMW válaszolt rá egy reklámmal, itt meg a beperelné. Nem feltétlenül azért, mert állítot egy hazugságot, hanem azért, mert belekeverte őket. Igaz, hogy idehaza is egyre inkább erre tendál a reklámkultúra, de az egymásnak való beszólogatásig van még vagy 10 év, mert rendes jogi szabályozás sincs rá, illetve megtámadható.

"Csórikám, rémálom lehet neked ez az fórum: "
:)
@sztivo:

Az nem marketing, hogy gyártanak mobiltelefont gondolom. Az sem, hogy pl. a szolgáltatónknál -akit a lehetséges összes közül azért választottuk, mert a legjobban jártunk vele anyagilag- milyen van mondjuk 56 Ft-ért, mert annyiba került, és ahhoz képest a mobil úgy lett kiválasztva, hogy ár-érték arányban szerintem a legjobb.
Szóval, ha ebben találtál marketinget, szólj légyszi. :)
@szanalmas:
"Ezért 20 éves lányokkal reklámozzátok a ránctalanítókat, a bifidusz esszenzisz minden bajra jó, Figók meg Bekemek ásványvíz és illatszer szakértők."

Ez nem igaz. Én mindíg átlagembereket keresek a reklámfilmekhez, akivel a célcsoport azonosulni tud. Ma pld kifejezetten elvárás már, hogy kerüljük az idealizált karaktereket. Vannak termékek, amiket nemzetközi szinten reklámoz egy híresség szerződéssel, ott nem lehet mit csinálni, adaptálni kell. De a magyar készítésű reklámokban egyre kevesebb az ilyen.

"hogy egyáltalán nem tudok olyan esetről, amikor bármit is a reklám hatására vettem volna meg. "

persze, hogy tem tudsz, mert jó volt a reklám, és úgy motivált, hogy fel sem fogtad.

Egyébként hidd el, a felismerhetetlenségig teszek arra, hogy te mi alapján vásárolsz. Az én életemre semmilyen hatással nincsen.
@Pete Gorilla: Igazad van, valóban átsiklottam az ilyen szó fölött!

Ettől függetlenül tény az, hogy bármennyire is nem tetszik bizonyos köröknek a dolog, bizony hozzánk is begyűrűzik lassan. Azt is el kell fogadnia a szakmának, hogy bizony egyre inkább előtérbe kerülnek majd a twitteres, blogos, stb. akciók. Nem mondom azt, hogy MT megelőzte a korát, mert nem fedné a valóságot, de olyat tett, amire eddig nem volt példa. Az pedig, hogy ezzel nem tudott mit kezdeni az őt alkalmazó cég...háááát...ezt csak sajnálni tudom, mert tényleg valaminek a kezdete lehetett volna...
@szanalmas: Van. Mar a csomagok kialakitasaban is benne van a marketing keze, nem is beszelve az 56 Ft-s telefonrol. Teljesen nem szakithatod el magad a marketingtol, ugyis atszivarog valamennyi. A masik veglet, meg az elhivatott marketing guru, aki azt hiszi, hogy marketing nelkul a nap se kel fel.
@szanalmas: az árazás is marketing, a 4p-ből az egyik a pricing :)
és az marketing h milyen telefont gyártanak lsd iphone...
@szanalmas: Bizony van benne! Tudtál a szolgáltatókról. Tudtál arról is, hogy többféle telefon létezik, illetve arról is tudomást szereztél, hogy bizony többféle díjcsomag létezik, a telefonok közül pedig az egyik ennyibe kerül, a másik pedig annyiba. Ott voltak a jobb marketingesek, ahova szerződtél! Az a lényeg, hogy elhiszed, hogy jobban jártál velük, mint a másikkal még akkor is, ha ez nem feltétlenül van így! Most nagyon leegyszerűsítettem a dolgot, úgyhogy kérlek ne ebbe köss bele. Hely és idő hiányában nem írom most le az egész folyamatot, aminek a részese voltál, míg mobiltelefonhoz jutottál!
@sztivo:

Figyelj ide. Én majdnem 9 évig éltem kanadában, és egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány olyan esetről hallottam, ahol az egyik ember feljelentette a másikat. Januárban jöttem haza, és azóta a közvetlen lakókörnyezetemben volt vagy 15 feljelentés, ahol az emberek egymást jelentették fel. Kutyaugatás miatt, szemetes kuka ajtóba húzása miatt, vizszerelés alatt a víz túl sokáig való elzárása miatt, őszi levelek két nappal később való összesöprése miatt. A cégek is így csinálják. Ilyen társadalomban nem lehet egészséges módon olyan beszólogató vagy összehasonlító reklámokat csinálni, mint máshol. Frappáns megoldások helyett bírósági ügyek lesznek, indulatos viták, fejek hullanak. Alkalmatlan rá jelen pillanatban a társadalom.
@Pete Gorilla:
te ilyen cipőt a cipőboltból tipusú kreatív igazgató vagy?
@Pete Gorilla: az már tényleg beteges szerintem, ahogy fennhangon hangoztatod itt, hogy te milyen nagy ember vagy és mennyire nincs rád hatással senki véleménye.. ami persze ostobaság, marketingpszichológián első héten tanítják, hogy az emberre minden befogadott információ hatással van, nem? :) különben is, az általam ismert összes fontos, értelmes munkát végző, valóban nagy ember, aki tényleg megengedheti magának azt a luxust, hogy leszarjon mindent egy bizonyos szint alatt, egészen bizonyosan nem tölt el órákat egy blog kommentelgetésével egy munkanapon :)

szánalmas, amikor az ember önmagát azzal próbálja fontosabbnak beállítani, hogy kijelenti, hogy mennyire nincs az ő fellegekben járó életére semmilyen hatással a vitapartnere.. ez egy közepesen súlyos önértékelési zavar, melyről a legtöbb érintett egy bizonyos életkor felett leszokik..
@murunga:

nem. Én a "Vedd meg ezt a terméket" típusú kreatívigazgató vagyok.
@Bukowszky:
"hogy te milyen nagy ember vagy és mennyire nincs rád hatással senki véleménye.. "

Én ezt egy szóval nem mondtam, sőt még hasonlót sem mondtam. Hogy megmosolygom azt, hogy szerinte ő az én rémálmom, azért kicsit mást jelent.

" egészen bizonyosan nem tölt el órákat egy blog kommentelgetésével egy munkanapon :)"
Ez ma egy nyugis nap.

"ontosabbnak beállítani, hogy kijelenti, hogy mennyire nincs az ő fellegekben járó életére semmilyen hatással a vitapartnere.. "
Ez sem egészen így van. Tudod, mint a BMW vs Audi reklám. Az egyik elkezdi (nem én), én meg válaszolok rá. Nem szeretném abban a tudatban hagyni lefeküdni ma este, hogy azt gondolja, hogy ő az én rémálmom. Hazug reklám lenne.
@murunga:
Azt majd az aranypenge díjra.
@Borenbukk:

Ne vicceljetek már srácok, ha azért választok szolgáltatót, mert Rózsa Sanyival reklámozza, hogy milyen olcsó és akciós, akkor oké, bevettem a marketinget. De ha az én igényeimnek megfelelőt keresek az ajánlatok alapján, akkor ne találjátok már ki, hogy marketing, marketing, marketing.
Faszt. Már bevettétek a nagy kamu dumát, hogy minden marketing meg reklám. Nektek annyi.
Az a marketing, ha olyan terméket veszel meg, amire nincs is szükséged, vagy azért veszed meg, mert agyadba égett a magenta gomb. Ha választasz az igényeid szerint abban csak a kínálatot látod, és nem a kamut.
Ki a lófaszt érdekli, hogy valami Müller nevű kabátlopási ügybe keveredett? Most gondoljátok, hogy másik mobilszolgáltatót választok pl.?
Na, az a droid, aki ilyesmik miatt választ terméket. A piaci versenyt azért ne magyarázzátok már marketing tevékenységnek, az, hogy egymással versenyeznek az árakban, az főleg nekik életben maradási kérdés. Bazze, ha bemegyek egy vasüzletbe, olyan ásót veszek (amilyen egyáltalán van), amiről megállapítom, hogy szerintem jól kézreáll meg erős, és nem olyat, amin valami idióta sztárocska képe van ragasztva és ráírták, hogy 2x jobb mint a többi...
@sztivo:

Sőt, tudtam, hogy a mobiltelefonnal lehet mobiltelefonálni. Azért nagy dolgok ezek, hogy vannak szolgáltatások és termékek a világon manapság. Hű.
@Pete Gorilla: ez egy érdekes paradoxon. 8 éves kf-i tapasztalat alapján kolbászkerítéses ügyfél/ügynökség kapcsolat odakinn, míg maon az idetelepített kf-i multis marketing-górék cseszték el a dolgot. hogy is van ez? tizenéve nem voltak még ilyen progresszívek a nyugati céges guruk? :DDD
@Pete Gorilla: Ez is igaz, ellenben ezeknek a pereknek a nagy része baromságokon alapul. Ezen nyilván átestek "kanadában" is. Itthon is lemegy néhány hasonló és vége. Ha pedig a cégeket nézzük, akkor ők a számukra vélhetően könnyebb utat választják, ha perre mennek ilyen esetben.
Most kapok csak észbe, hogy mennyire eltávolodtunk az eredeti témától! Mindenesetre örülök, hogy olyan emberekkel is lehet itt "beszélgetni", akik nem kizárólag fröcsögnek, hanem érveik is vannak! Mondom ezt úgy, hogy nem tudtál meggyőzni, de szerintem nem is ez volt a célod!
@Pete Gorilla: Az elmúlt pár órában 1000%-kal több időt fordítottál rám, akire már nem is emlékszel, mint én rád valaha. Nem fontos, csak érdekes. Na megyek ganézni, te meg ne dobáld a látogatókat.
@Pete Gorilla: (A többihez meg nem tudok mit szólni, mert csak a majom úrnak tetszik ilyen ökörségeket képzelni.)
@szanalmas: Bármennyire is szeretnél provokálni, nem jó úton jársz! Fel lehet fogni a dolgokat ilyen baromi egyszerűen is, ahogy Te is teszed. Most mondjam azt, hogy pont a Hozzád hasonlók a marketingesek álmai? Meg vannak győződve róla, hogy mennyire kizárnak minden tényezőt az életükből és csak aszerint választanak árut, szolgáltatást, ahogy az ő érdekük diktálja! Nem látják át, de nem is akarják átlátni azt, hogy mennyire, de mennyire manipulálhatók.
@murunga:

"hogy is van ez?"

Ez úgy van, hogy kint sem kolbász kerítés, ott is szélmalomharc, de más jellegű.
Nem, nem a külföldi multis marketing górék cseszték el, hanem az a sajátos szituáció, hogy a reklámszakma egyik percről a másikra született meg, a benne dolgozók nem értettek hozzá, pár hete, hónapja csinálták, ellenben az ügyfél tapasztalt volt. Ez meghatározott egy sajátos viszonyt. A nyugati társadalmakban viszont a reklámügynökségi kultúra együtt fejlődött ki az ügyféloldali marketingkultúrával évtizedek alatt.

"tizenéve nem voltak még ilyen progresszívek a nyugati céges guruk?"

Akkor másfajta emberek voltak itt a rendszerváltás után bekerült, vagy privatizéció során idekerült ügyféloldali multik részéről. A magyarországi tevékenység beindításához nagy megfejtőket raktak ide, akik lemonsták az ügynökségek account lányait, akik az angol nyelven kívűl semmit nem tudtak. Azóta is ez a viszony.
@sztivo:
a feljelentgetősdi a kádár rendszer alatti mesterségesen gerjesztett bizalmatlanság, az "oszd meg és uralkodj" eredménye. Kanadában azért ilyen nem volt. Az az ország borszaztó fiatal ehhez.
@szanalmas: Amire Te gondolsz barátom az a marketingkommunikáció. Ilyen a reklám, a szórólap, de a mobilszolgáltató színe és logója is.
De ez csak egy kis terület, az ár, az értékesítés helye, maga a termék, ezek mind marketing döntések.
Vegyük például az ásódat. Azt mondod azt veszed le, amelyik jobb, kézre áll stb. Mi van ha két ugyanilyet is találsz? Akkor mi alapján döntesz? Amelyik olcsóbb? Amelyikkel Bill Gates is a kertjét túrja? Vagy amelyikhez adnak még ajándékba egy rotációs kapát?
Na, mind1 is.
Béke.
@Pete Gorilla: Mesélj mééég! Léccilécci! Hogyan befolyásolják a rendszerváltás előtti reklámszakma képviselői a twitter-korszak eszközeinek felhasználását? Minden vezető szerepben lévő Béla bácsinak el kéne magyarázni, hogy hogy is működik ez az ördöngős internet? :)
Ez olyan muris!
@szanalmas: nem vagy tisztában a marketing fogalmával. a reklámról beszélsz folyamatosan, ami a marketing egy része.
A termékfejlesztés, h pl. az ásó kézreálló legyen, vagy inkább divatos formájára legyen ráírva h ez a legjobb a világon...ez a marketing ugyanolyan része mint az, h kitalálja a cég h mennyiért fogja adni, kiknek akarja eladni és hogyan fogja reklámozni.
Minden tervezett folyamat, az egy más kérdés h jol vagy rosszul.
@sztivo:

Szeretne a túró téged provokálni, csak bemagyarázod már te is a maszlagot magadnak.
Van 3 szolgáltató, az egyik 9Ft, a másik 11Ft, a harmadik 15Ft/perc díjat mond 1 év hűséggel minden irányú beszélgetésre. Ez kurvára elemi matek és nem marketing, főleg annak fényében, hogy díjcsökkentésről nem hallani soha hűségidőn belül. Most mit akarsz megmagyarázni? Ha megmondom a 11Ft-osnak, hogy a másik 9-et ajánlott emez lemegy 7-re. Jobb a marketingem mi?
Ne fetisizáljatok már ész nélkül mindent. Elemi matek és logika.
Vagy szerinted a 15Ft a nyerő?
Nyilván a szolgáltatás mindenhol hasonló színvonalú. Blablabla.
@Pete Gorilla: de erre azt mondom, hogy a hőskorban a 90-es években lehet hogy a dörzsölt, kiművelt expat multis marketingemberek ráerőltették a koncepciójukat a hazai rügyöző ügynökségekre, de ezzel nem kéne még mindig takarózni. és pont az ügynökségi kreatívok feladata lenne egy kis pezsgést vinni ebbe a hazai poshadt állóvízbe, nem gondolod? persze a megalkuvás biztosan kényelmesebb és jövedelmezőbb :DD

'Itt azért szimpatizálnak az "áldozattal", mert itt bloggerek, kommentelők, twitteresek vannak, akik eleve hasonló gondolkodásúak, szeretnek odamandogatni névtelenűl a neten, kollegát, cinkostársat látnak benne, és MT elbocsájtásával mandínerből őket is sértették. Ez nem egy objektív közeg itt, nem egy reprezentatív minta.'

de ez a mt egysoros nem is országos napilapban vagy tévében jelent meg, hanem egy közösségi felületen, amit az ottani -nem reprezentatív - célcsoport nagyon jól dekódolt. ezt kellett volna a nagyvállalatnak szépen okosan helyi szinten lekezelnie és nem belecsúszni egy ilyen 'shit hit the fan' szituba. de hát ez már olyan spec terület, amit nagyokos régi bútordarabok nem értenek, hanem erőböl probléma-kezelnek...na ennyi
@caligne:
Eddig tartott a ganézás? vagy megérte abbahagyni miattam?

A rendszerváltás előtt nem volt Magyarországon mai értelemben vett reklámszakma.
@Pete Gorilla: Ja, ja, támaszkodok a vazsvella nyelén. Gitártörő légitársaság esete megvan?
@Pete Gorilla: Ez rendben, de ugyebár eredetileg multikról beszéltünk, amik elvileg "átitatják" a vezetőiket a máshonnan hozott mentalitással. Ezt a mentalitást a későbbiekben el is várják a vezetőktől. (elméletről beszélünk, mert sok multinál elég fals és vadhajtásokkal teli mentalitással is találkozunk) Tehát céges szinten ez a feljelentősdi sokkal alacsonyabb arányban jelentkezik, mint a magánéletben. Az pedig már csak egy sajátos dolog, hogy itthon sokkal jobb módszereik is vannak a multiknak, mintsem feljelentgessenek! (gondolok itt például a Győrben több helyen megépített, de csak egy helyen üzemelő áruházra)
@Pete Gorilla:

"Mai értelemben vett reklámszakma" 20 Kanadádában sem volt...

Sőt, 2007-es értelemben sem volt 2009-es reklámszakma. :o)))

Egyébként a rendszerváltás előtti Magyarországon volt például egy Sas Pista...
bocs,

"Mai értelemben vett reklámszakma" 20 ÉVE...
Emberek! 2 hét múlva senki nem fog emlékezni hőstamásra mert jön a jézuska, úgyhogy ütni a vasat amíg meleg!!!
@kutyaütő: Azért ennyire ne egyszerűsítsük le a dolgot! A rendszerváltás előtt hányféle nagyjából ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező termékből választhattál??? És most? Ha vagy annyi idős(nem sértegetni akarlak), akkor biztosan emlékszel még olyanra, hogy bementél egy bútorboltba és a kiválasztott ágyat még le kellett gyártani és nem vihetted el! Ha nem tetszett az eladó nézése, akkor nem tudtál 10 perc séta után máshol bútort venni. Stb... Az akkori reklámtevékenység inkább a szórakoztatást szolgálta. Nem volt igazi versenyhelyzet, tehát fölösleges volt a marketingbe túl sokat beruházni.
@szanalmas: Szerinted miért pont 11 Ft az a 11 Ft? Vagy 9, vagy lehet bármennyi... Mert az egyiknek az a célcsoport, akik menőzni akarnak, hogy baromi drágán telefonálnak, a másiknak meg az, aki matekozik! (sarkítottam, kihagytam a plusz szolgáltatásokat stb...) Egyébként pedig ne aggódj, szándékomban sem áll kizökkenteni az általad ésszerűnek tartott hozzáállásodból! Nem akarlak én meggyőzni semmiről, úgyhogy szerintem teljesen fölöslegesen túráztatod magad.
@Kolbert István:

Igen, a reklámozásról volt szó főleg, mert itt néhányan nagyon megmagyarázták, hogy Müller úr miatt megbukott volna a Vodkafon. Bahhahaha. Nem én kevertem bele a marketinget a dologba, hanem azok, akik szerint a magyar mobilpiac erőfölénye azon dőlhet el, hogy melyikük néz ki szebben a képernyőn vagy a médiában. Közben meg a Trémobil rendi-bendi módon ad 10 percet mindenkinek (lol), a Vodkafon meg megszünteti a kedvenc számot. Marketing nesztek.
Most ésakkor mivan? Minden szart el lehet adni egyszer. Ehhez kell a marketing. Divatos ásó, meg árkitalálás? Azért odafigyelhetnél, hogy mit írsz te is. :P
egy összehasonlító önreklám a kongó királyától:

Én a "Vedd meg ezt a terméket" típusú kreatívigazgató vagyok.

vs.

Egyébként hidd el, a felismerhetetlenségig teszek arra, hogy te mi alapján vásárolsz.

nabassz, akkor most melyik sally-nek higgyek???
/@szanalmas:
Tudod mi ebben a marketing?
Az, hogy a szolgáltatás csak 0.1 ft/perc-et érne, de mivel a három szolgáltató egy olyan marketingstratégiát folytat, hogy néha az egyik, máskor a másik adja 9/10/11 ft-ért a percet, ennek következtében te elhiszed, hogy jól jártál a 9 ft-os percdíjas előfizetéseddel.
@sztivo:

"Mert az egyiknek az a célcsoport, akik menőzni akarnak, hogy baromi drágán telefonálnak, a másiknak meg az, aki matekozik"

Édes barátom, erről beszéltem én is, a droidok miatt van marketingvilág.
@kutyaütő: hát ez az, a technika fejlődésével kevesen bírják tartani a szakmai ritmust. sok a 'tolószékes', tweed-pokrócba csavart igazgató az ügynökségeknél is...
@murunga: Tweet-pokrócba :)
@szanalmas: Senki nem állította, hogy emiatt bukott volna meg bármelyik cég...senki nem mondott olyat, állna, vagy bukna bárkinek is az erőfölénye. Az utolsó mondatodat most idézhetném, de nem szeretnék személyeskedni!
@murunga:

kösz, h érted. :o)
@szanalmas: Akiknek az olyan matekozók, mint Te is a tagja vagy! Üdv a klubban!
@sztivo:

Akkor keressed meg léccike azt a posztot, ahol Gorilla úr már 200 fős Vodkás leépítésről vízionált. Köszke!
@kutyaütő:

""Mai értelemben vett reklámszakma" 20 Kanadádában sem volt..."

nem a trendekre és reklámkultúrára értettem, mert azok természetesen változnak, hanem a reklámügynökségek és ügyfelek által meghatározott reklámtevékenység lényegére. Ott az 50-es 60-as évek óta ez megy, míg nálunk állami tulajdonú cégeket (sohasem konkurenseket) reklámozott egy szintén állami kézben lévő szervezet, a MAHÍR, az állami reklámcég, az egyetlen reklámcég, cenzúra keretein belűl.
@szanalmas: Abban hol a piaci részesedés és a cég összeomlása???
Egyébként ha figyelmesen olvasod a kommentjeimet, akkor láthatod, hogy baromira nem értek egyet "gorilla úrral" rengeteg helyen!
@caligne:
Persze. Sőt volt is taylor gitárom, de az nem tört össze.
Osszessegeben lehet, hogy a Voda megkimelte magat az esetleges perektol, de a jelek szerint megis jelentosen esett a megitelesuk. Ennel szarabbul nehez lett volna rendezni es kommunikalni az elbocsatast.

Lehet persze hinni, hogy jol atgondolt lepes volt, negativ hirveres, stb, de inkabb csak beszari ostobasag. Lasd meg:
hu.wikipedia.org/wiki/Hanlon_borotv%C3%A1ja

Amugy meg felesleges tulmisztifikalni a marketing szerepet, mindig is resze es alakitoja volt a gazdasagnak es kulturanak, van, aki ezt atlatja es tudatosabb fogyaszto lesz, van aki nem, es marad droid.

Marketing szakember meg szerintem ne probaljon itt bizonygatni semmit, hiteltelen, befolyasolasra es hitegetesre epul az egesz szakma. Nem dolne epp ossze a vilag, ha a tereles helyett ertekteremtesbe olnek a cegek a penzuket, akkor is vennenk telefont...

Egymas oltogatasara inkabb csak ennyit reflektalnek: xkcd.com/386/
Ez magyarország. Immáron kisbetűvel.
Szánalmas és szomorú.
@Forrester: "ha a tereles helyett ertekteremtesbe olnek a cegek a penzuket, akkor is vennenk telefont..."

De mennyivel kevesebbet? Ráadásul ha a szakmát nézed, akkor nem kizárólag a telefonokra terjed ki... De(amivel nem kezdünk mondatot) befejeztem, megyek haza!
@sztivo:

De-vel nem kezdünk mondatot?
Dehogynem! :o)
basszuskulcs. amikor marketingről (piacosításról) beszéltek vegyétek már figyelembe magát piacot is. itt van HÁROM szolgáltató. nem HARMINC, vagy HÁROMSZÁZ, hanem HÁROM.

és akkor nyilván ezeknek mindegyiknek az érdeke az, hogy akármilyen kaki van, ne fikázzák egymást, mert az később visszaüthet, vagy ha a vodafone hálózata áll le egy időre, vagy mondjuk amikor a piacra belép majd egy új szolgáltató. ha a fikakultúra erős, akkor sokan fogkák azt fogja szeretni, mert ő még nem bénázott. (vö. jobbik).

szóval mindhárom szereplő a status quo fenntartásában érdekelt. nekik az a jó, hogy ilyen kevés szereplős a piac. és ehhez igazodik a marketing.

és akkor ez a müller tamás ezt nem értette meg. nyilván nem magyarázták el ezt neki, hogy mi miért van, hanem csak elé tettek egy valami etikai kódexet, hogy ezt olvasd el. és akkor ő ezt felrúgta. és kirúgták. kívánom, hogy találjon minél hamarabb munkehelyet.
így profitálhat az ügyből a legnagyobbat, és így lehet hazánkban is népszerűbb a twitter...
twitter.com/altenergia
@newenergy: Türülcsiripet akartál mondani :)
Ez a majomember mennyire ráér. Reggeltől itt tolja. LOL
A Voda kommunikációs vezetőjét kellett volna kirúgni, nem ezt a srácot! A (volt) főnökével szemben ő értette a munkáját. Ekkora lúzerséget, jesszusom! A failblogon nyeréseséllyel indulhatna a cég ezzel a húzásával.
@Accordion: Hülyeség, hogy nem gondolta át. Nagyon is jól átgondolta, nem zsigerből cselekedett.
A fricska ebben a történetben ugyanis nem a leállásnak szólt, hanem egészen másnak. És ezt egy marketingesnek, reklámszakembernek villámgyorsan át kellett volna látnia, de ez sem neked, sem gorillának nem sikerült. Nagyszerűen példázzátok a mai magyar reklámszakma állapotát.

A fricska, a csörögjetek ránk ugyanis csak érintőlegesen szólt a leállásról, arról, hogy a T nem tud odacsörögni.
A sokkal hagsúlyosabb üzenet magának az eredeti tweetnek szólt, ami ugyebár így hangzott:

tmobilehungary A hálózati problémával kapcsolatban lesz hivatalos tájékoztatás. Türelmeteket kérjük!

Kiemelném számodra a lényeget ebből a tweetből, amire a csörögjetek ránk reagált:

LESZ HIVATALOS TÁJÉKOZTATÁS

Mindez a T saját, HIVATALOS twitter-csatornáján.
A fricska arra hívta fel a figyelmet, hogy a T mennyire esetlenül, ötlettelenül, magának a kommunikációs csatornának a lényegét nem értve használja azt.
Ennek szólt a reakció:
Ha a twitteren nem vagytok képesen normálisan kommunikálni, ha nem tudjátok helyén kezelni a web2.0 eszközeit, akkor menjetek vissza az internet előtti korba, csörögjetek ránk.

Zseniális volt a reakció és akinek füle van rá, aki már megértette az új kommunikációs csatornák értelmét, az értette az üzenetet is. (Mondom ezt úgy, hogy jómagam nem használom a twittert, de ismerem és értem, csak éppen számomra felesleges).
Ha a T azt nyomta volna a twitterre, hogy "hálózati problémák miatt a szolgáltatás nem elérhető, de gőzerővel dolgozunk a hiba javításán, hogy mihamarább használni tudjátok újra a szolgáltatásunkat", esetleg megnevez benne konkrét okot "Frissítés során felmerült szoftverprobléma miatt szolgáltatásunk akadozik, a hiba javításán dolgozunk, hamarosan újra használható lesz a rendszer", akkor a T arra használta volna a twittert, amire való, ráadásul nem is született volna meg a voda választweetje.

Az inkriminált tweet miatt, ha már mindenképpen fejnek kellett hullania, akkor a T-nél kellett volna annak, aki felelős a twitter-kommunikációért. Az volt ugyanis a teljesen felesleges és elhibázott tweet, nem pedig a Voda fricskája.

Megjegyzem, aki reklámszakemberként arról beszél, hogy nem fricskázunk, az kb. a seggében tartja a fejét, ugyanis közismert pl. a "Hello, I'm a PC and I'm a Mac" sorozat, avagy a Nintendo Wii hirdetése:
www.youtube.com/watch?v=MvkMp0JuyPQ&feature=PlayList&p=61E7954A2A69865B&playnext=1&playnext_from=PL&index=21
@Pete Gorilla: Te tényleg komolyan gondolod, hogy azonos súlyú egy kb. 10 órán át tartó rendszerleállás azzal, hogy lezuhan egy repülőgép?
Az egyik hiba, valószínűleg mulasztásból fakadó hiba, a másik súlyos tragédia.
Van az embernek egészséges arányérzéke, kéretik használni.
Szerintem nem volt vicces dolog.
Önmagában, magán akcióként jó poén, de hivatalos kommunikációnak ocsmány dolog.
@Pete Gorilla: Az egy dolog, hogy Freud most csapkodhatja a hasát a nevetéstől, ennyire freudi elírást rég látott ugyanis:
" mert egy igazgatóról van szó, aki kreatív,"

Szééép az a kimaradt nem szócska.
De azért azt halkan jegyzem csak meg, hogy vannak általános helyesírási szabályok, amelyeket még a "kreatívigazgatók" sem hághatnak át.
De gazdaságiigazgatók, műszakiigazgatók és pénzügyiigazgatók sem...
@Pete Gorilla: Nálunk 20 éves lenne a reklámkultúra? Anyám borogass.
1989-ben kezdődött volna a reklám Mo.-n?
'89-re már rég túl voltunk pl. a még ma is ismert és emlegetett MÜSZI-reklámon.
'89-re már rég túl voltunk a Skála-kópén, a bontottcsirkén, hogy csak a legnagyobb klasszikusokat idézzem.
Reklámszakember, na persze...
@Pete Gorilla: Tényleg, igazad van, pár órával a leállás után nem lehet ilyet írni.
Gondolom, az adekvát reakció az lett volna, ha fél év múlva, a nyári roaming-kampány kezdetén reagál.
Nyilván az újságok különkiadása is csak afféle melléfogás, amit egy jó szakember elítél, hiszen nem lehet ennyire gyorsan reagálni.
Komolyan, kóros, amit te itt előadsz.
@szanalmas: Ott tévedsz, hogy túl egyszerű a matekod és droidnak gondolod, aki esetleg több változóval számol.
Mert lehet, hogy az egyik helyen 9Ft a percdíj, a másik helyen viszont 15, de amellé esetleg kapsz 50 ingyen sms-t, meg lebeszélheted a teljes havidíjat is és akkor összességében már olcsóbb lesz a hó végén befizetendő összeg, mint a 9Ft-os percdíj esetén.
Ez pedig már erősen marketingfeladat, mármint a szolgáltatás kitalálása, a megfelelő beárazása és a végén a kommunikálása, hogy még az is rájöjjön, jobban jár a 15Ft-os percdíjjal, aki alapesetben rávágná, hogy a 9Ft-os percdíjjal jár jól.
Alapvetően azért a marketing nem arról szól, hogy minél hamarabb minél több embert vágjunk át, hanem arról, hogy piacra kerülhessen a termék (tudod, piac angolul market).
mi a szarért nem fogadjátok el, hogy valaki azt mondja, hogy SZERINTE a srác tévedett. hogy SZERINTE a vodafone-nak nem kellett volna kommentálnia az esetet. se a twitteren, se az adwords-ön.

azon lehet vitatkozni, hogy megérte-e kirúgni a srácot, vagy sem. szerintem nyilvánvalóan nem érte meg, mert az ügyfelek többsége nem háborodott fel, hogy a geci vodafone, mit szarozik, hanem azt mondta, ez a geci trékom, már megint, és akkor ehhez kellett volna igazodnia a vodafone felső vezetésének.

szóval valószínűleg elég lett volna elmagyarázni a srácnak, hogy figyu ezen a piacon van összesen három cég, oszt kurvára nem akarja itt senki se a másikat lejáratni, mert akkor könnyedén beléphet a piacra egy negyedik. és mi van ha holnap a vodafone áll le. meg satöbbi. szóval egy fejtágítón elég lett volna ezeket elmondani. nem kellett volna kírúgni, de kitüntetni sem kellett volna.

szerintem ebből az esetből is az a tanulság, hogy ezen az új szuper kommunikációs közegen csak a fika kultúra terjed (én is itt fikázom a fikázókat ugyebár, szóval én sem vagyok különb), de ez egy ilyen közeg.
@[nev]:
Már megint nem értem: kit járattak le egy jópofa reklámmal?
Ha a gondolatmenetedet követjük, akkor ezzel az erővel ne is reklámozzák magukat a mobilcégek. Minek? Elmegyünk egy irodába, kihúzunk a kalapból a szolgáltató nevét, és vele kötünk szerződést.

A multik ne bratyizzanak, hanem versenyezzenek egymással! És igenis fricskázzák meg a másikat, ha az hibázott!

Egyébként hátborzongatóan rossz pl. a Vodának a TV-ben futó unalmas reklámja a Boldog szülinapot+Boldog karácsonyt című, hetek óta nekem fel se tűnt, kit reklámoznak, csak a mostani balhé kommentjeinek olvasása közben írta le valaki, hogy ez Voda reklám. Na, én inkább azt a marketingest rúgnám ki, aki ezt kitalálta, engedélyezte.... :-(
@fogyókúra:
mondok egy példát. egy vendégségben valaki tesz egy finom utalást arra, hogy a nagyi süket. ezt fel lehet úgy fogni, hogy a mamit bántani mekkora taplóság, de lehet azt is gondolni, hogy ez inkább jópofa törődés, vagy aggódás, hogy a néni alig hall. környezetfüggő az, hogy mi történik.

lehet, hogy a család el kezd sztorizni, hogy mennyi félreértés adódott ebből, és a nagyi is veszi a lapot. örül, hogy foglalkoznak vele. ez a "liberális" felfogás. lehet, hogy mindenki szó nélkül tovább szürcsöli a húslevest, nem foglalkoznak az egésszel. ez a "pragmatikus" hozzáállás. de az is lehet, hogy kiraknak mint macskát szarni. gondolhatsz, amit akarsz, de nem mondhatsz a másikra semmilyen sértőt, vagy bántót. ez a "konzervatív". környezetfüggő, hogy mi történik.
@efhábé:
Hiába fáj, a kreatívigazgatót egy szóban kell írni.

mediapedia.hu/kreativigazgato

"Nálunk 20 éves lenne a reklámkultúra? Anyám borogass."

Nem, nem a reklámkultúra 20 éves, hanem az ügyfél/ügynökség alapú reklámkultúra. Ez nem egyenlő azzal, hogy 20 éves a magyar reklám. De persze ehhez kell némi szövegértelmezési képesség.

"Tényleg, igazad van, pár órával a leállás után nem lehet ilyet írni."

Egy alkalmazott vagy középvezető pár órával a leállás után, a cég üzletpolitikáját figyelembevéve, és a feletteseivel való (ebben a tekintetben) egyeztetés nélkül nem írhat ilyet. Itt nem az ő tulajdonában lévő cégről van szó, hanem olyanról, amiben olyan emberek pénze van, akiket ő nem kérdezett meg. Itt a pont.
A mai világban amikor a gyors reagáláson sokszor üzletek (pénz) dőlnek el, kiváló húzás volt ez a szöveg.
Az ilyen magas labdát már bocs, de aki nem csapja le az nem is marketinges.
A srác kirúgásával a Vodafone pont azt a célcsoportot fogja elveszíteni, akik abban hittek eddig h. ez egy fiatalos és modern felfogású vállalat. Kiderült h. irtózatosan merev felső vezetés van a cégben. A múlt heti kimaradás nem jött jól a T-mobilenak, DE a web2nek hála a Vodafone kiváló hasznot húzott ebből (gyors reagálás,jól eltalált mondat) egészen a srác kirúgásának kikommunikálásáig!
"Ekkora baromságot cég még nem csinált" mint a Vodafone.
@[nev]:
Jó a hasonlat, mindössze az maradt ki belőle, hogy ha a meghívott vendégek fiatalosak, jópofák, vagányak, a helyszín egy trendi bulizóhely és a néni ezidáig azt próbálta elhitetni magáról, hogy liberális, fiatalos "jófej", akkor egy vicces beszólásra hirtelen konzervatívan reagálni nem éppen azt bizonyítja, amit eddig sok energiabefektetéssel el akart hitetni magáról.
És ne lepődjön meg a néni, ha legközelebb nem áll szóba vele az eddig áhított közönsége, sőt, a trendi bulizóhelyről is kinézik.

Így már stimm???
@Pete Gorilla:
Ezt a fickót azért vették fel, hogy a gyors reagálású marketing csatornákon kommunikáljon az ügyfelekkel, (potenciális ügyfelekkel).
Nyilván mindenki tisztában van azzal, hogy ilyen pozíciót nem lehet úgy ellátni, hogy folyamatosan, minden nyilvánosságra hozott szó előtt elrohan a feljebbvalójához jóváhagyásért. Gondolom, kapott jogkört ahhoz, hogy online kommunikáljon.

Ha ilyen konkurenciánál fellépő problémánál nem volt a Vodának komplett kommunikációs stratégiája, és ezért rögtönzött a srác, akkor ez ismét csak a marketing vezető felelősségére utal...
@fogyókúra:

A hadserekben is az a dolga a parancsnokoknak, hogy hirtelen, elszigetelt helyzetben is döntsenek, és parancsot adjanak, cselekedjenek. Viszont ha rosszul dönt, le fogják váltani, főleg akkor, ha a döntése nem a stratégiai cél elérését szolgálja. Ha az a hadicél, hogy légierővel megsemmisítsék az infrastruktúrát, akkor egy ezredes nem indíthat szuronyosrohamot. (még akkor sem, ha azért ezredes, hogy döntsön. Szuronyos roham előtt rádión beszélni kell a főhadiszállással)
Nyilván azért vették fel, hogy gyorsan reagáljon, de ennek a reakciónak összhangban kell lennie a cég üzletpolitikájával, a tulajdonosi, felsővezetési kör konkurenciához való viszonyával, és azokkal az alapelvekkel, amik ezt a viszonyt meghatározzák. A gyors reagálásnak is egy szabályrendszer, elvrendszer mentén kell történnie.

"Ha ilyen konkurenciánál fellépő problémánál nem volt a Vodának komplett kommunikációs stratégiája, és ezért rögtönzött a srác, akkor ez ismét csak a marketing vezető felelősségére utal... "

Honnan tudod, hogy nem volt? Lehet, hogy az volt, hogy "nem mondunk semmit". Sőt még az is lehet, hogy ez egy jó stratégia, és sokat gondolkodtak, mire ide jutottak. A pannon sem szólt be, pedig ott is biztos van marketing vezetőség. Lehet, hogy úgy érezték, hogy "van elég baja a vodafone-nak, nem biztos, hogy ilyen esetekben be kell szólni, mert ha később mi állunk le véletlenül, akkor ezt 300 szorosára fújva dobják ránk vissza, és abba beledögölhetünk. Mert az a műszaki hiba, ami ott történik, itt is megtörténhet". Ezt nem szabad kihagyni a számításból.
@fogyókúra:
nincs itt akkora vita, amekkorának az látszik. csak a következtetésekben van ellentmondás.

-- az egyik állítás az, hogy a vodafone-nak a BESZÓLÁS hosszú távon több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. (ergo a kirúgás jogos.)
-- a másik meg az, hogy a vodafone-nak a KIRÚGÁS hosszú távon több kárt okozhat, mint amennyi hasznot hoz. (ergo a kirúgás nem jogos.)

ha én lennék beck györgy (vodafone ceo) mint ahogy nem vagyok az, akkor a sráccal leültem volna ebédelni, és elmondtam volna neki, hogy öcsi nem kommentálhatod a konkurenciát, bármilyen jófej dolognak tűnik. ők sem teszik ezt. van egy hallgatólagos megállapodás ez ügyben. és szürcsöltem volna tovább a levest.

ha én lennék a mattheisen krisztián (telekom ceo), mint ahogy nem vagyok az, akkor a marketingesekkel leültem volna ebédelni, és elmondtam volna nekik, hogy dec. 30-ra kellene egy 30-as előszilveszteri parti 30 perc ingyen beszélgetéssel az előfizetőknek kárpótlásul. szervezzétek meg. és szürcsöltem volna tovább a levest.

---

most ehelyett a vodafone kirúgta a gyereket. remélhetően hamar kap új állást. a telekom meg nem szervezett 30-as előszilveszteri partit dec 30-ra.

sag schon.

szerintem igazán az offline marketing a hatékony, és nem az online. sokkal több értelme van csinálni mondjuk egy roadshow-t, mint milliárdokat elkölteni virtuális bannerekre.
@Pete Gorilla: Fájni nem fáj, ellenben elárulom neked, hogy egybeírva csak szűk szakmai helyeken fordul elő, ellenben pl. a sajtóban, ahol képzett korrektorok dolgoznak, külön írják.
Tudom én, hogy nagyon kreatív kilogikázni, hogy a kreatív igazgató magyarul azt jelenti, hogy az igazgató kreatív, ellenben egybeírva meg azt, hogy a kreatívok vezetője, csak éppen a magyar nyelv szabályai ennek ellentmondanak. A műszaki igazgató sem egy mechanikus droid ugyebár.

" De persze ehhez kell némi szövegértelmezési képesség."

Aham, olvasd már vissza az eredeti mondatodat. Mellesleg a Müszi mégis hogyan készült? Volt egy ügyfél, meg egy "ügynökség", aki megcsinálta a reklámot.
De ha jól sejtem, a Skála-kópét sem a Skála eladói rajzolták meg.

"Itt a pont."

Eddig nem tudtam, hogy bármihez részvénygyűlést kellene tartani, érdekes, nálunk is születnek döntések, amelyekhez nem hívjuk össze sem a tulajdonosokat, de még az igazgatótanácsot sem, sőt, a helyi szervezet vezetője sem szól bele.
Vannak feladatkörök és ahhoz kapcsolódó felelősségek. Ha a srác felelt az online kommunikációért és nem volt minden megnyilvánulására egyeztetési kötelezettsége, akkor hülyeség, amit beszélsz.
Ráadásul a kirúgás oka sem az egyeztetés hiánya volt, hanem az etikai előírások be nem tartása.
@Pete Gorilla:
két dologról vitáztok. az egyik, hogy a gyerek hibázott-e. szerintem igen. (de védhető az is, hogy nem.) a másik, hogy érdemes volt-e kirúgni. szerintem nem. (de védhető az is, hogy igen.)
@efhábé:
Nagyapámnak volt egy jó mondása:
"Vitatkozni csak arra alkalmas emberrel lehet"
@efhábé:
"Ráadásul a kirúgás oka sem az egyeztetés hiánya volt, hanem az etikai előírások be nem tartása."

Erről ennyit. (Egyeztetnie kellett volna arról, hogy marketingcélok érdekében felrúghatja ez az etikai előírásokat). Mivel létezik olyan, hogy "etikai előÍRÁS", azt neki el kellett volna OLVASNI. Nem sikerült.
@[nev]:

Ez mind igaz, csak a bloggerek és a hasonszőrűek - annak ellenére, hogy a társadalmi intelligencia legmagasabb fokára pozícionálják magukat - borzasztó egyszerűen goldolkodnak (tisztelet a kivételnek). Úgy kezeik a világot, mint egy sakkjátszam. Van fekete mező és fehér mező, és van fekete játékos és fehér játékos (azért picit árnyaltabb gondolkodást feltételeznék).
Tehát:
- aki elítéli a kirúgást, azt okos, az jó fej, az mindenhez ért, annak van humora, az haladó, az a jövő embere.
- Aki egyetért a kirúgással, az savanyú, az maradi, az nem ért semmihez, az korlátolt, az a szakmájához is analfabéte, legyen reklámos, vagy dízeladagolószerelő.

Az a baj, hogy a magukat entellektüelnek képzelő, felnövekvő generáció iszonyat korlátolt gondolkodásra képes csak.

Pld engem kérdőre vonnak a százmilliós károkat okozó technikai probléma (emberek nem tudnak segítséget hívni pld halálos balesetet szenvedőkhoz, munkájuk értelmetlen, üzletektől esnek el stb) lényegét összehasonlítom pld egy súlyos tömegszerencsétlenséggel. felháborodottan oktatnak, ki, hogy hogy vonhatom ezt egy kalap alá. Ugyanakkor ők meg nyugodtan egy kalap alá vonják egyes céges alapvetések követését, vagy a felettessel való egyeztetést azzal, hogy részvényesek gyűlését kellene összehívni egy mondat miatt. Nem tudom érezhető e az egyszerű, sztereotíp gondolkodás. Nincsenek tisztában azzal, hogy egy egy odamondásnak hosszútávon milyen következményei lehetnek, mert csak az számít, hogy jót lehet röhögni egy pimasz odamondáson, aminek a lényege az, hogy irígyek arra, hogy ők kevesek ahhoz, hogy bárkinek is odamondjanak, ez meg megtette. Az már teljesen irreleváns, hogy ennek milyen üzleti következményei lehetnek, milyen etikai alapvetéseket sértett meg az illető, vagy a cég hierarchiájában elkövetett e függelemsértést.

És persze ilyenkor nem marad más hátra, mint esetleges kihagyott szavbakba vagy elgépelésbe való belekötés, de ez számomra mindig nagy elismerés, mert ha helyesírásba, elgépelésbe kötnek bele, akkor az azt jelenti, hogy a mondanivalón nem tudtak fogást találni.
@Pete Gorilla: Ez egy rendkívül releváns érv volt a vitában. Nagyjából annyit sikerült mondanod, hogy nem maradtak érveid. Szóval szevasz.
@Pete Gorilla: Kedves gorilla, korlátolt és sztereotip az, aki érvként hozza fel példának okáért a cég tulajdonosait, majd közli, hogy sztereotip gondolkodás a részvényesekre hivatkozni egyeztetés kapcsán.
Ne tetszett volna emlegetni őket.

Mondod a mantrádat, el vagy telve a saját szakmai tökéletességeddel és fogalmad sincs róla, hogy te is gondolhatsz rosszul dolgokat.
Az meg, hogy ejtesz egy szép kerek freudi elszólást, amin én röhögök, nem érvhiányt jelent, pusztán beszúrtam, mint érdekességet, ami tökéletesen mutatja szakmai nárcizmusodat.
Laikusként is látszik, hogy fordítva ülsz a lovon, de amíg ez a megbízóidnak jó, hát hajrá.

És megjegyzem, szó sincs itt sakktábláról, vitáról van szó, ahol érveket ütköztetünk és nem emlékszem, hogy akár csak egyszer is minősítettelek volna téged, akár maradinak, akár savanyúnak, bárminek.
Nem tudtad releváns érvekkel alátámasztani a mondanivalódat, az érveidet sokan szedték itt szét. Lehet persze veszteni elegánsan is, meg úgy is, ahogy te teszed, kvázi lehülyézve a vitapartnert, meg odamondva neki, hogy nem alkalmas a vitára.
Ha az érvek nem hatnak, nem feltétlenül a befogadóval van a gond, ugyebár...
nos, koszonjuk szepen ezt a rendkivul erdekfeszito elmult 100 hozzaszolast. azonban ez mar egyaltalan nem a post temajahoz tartozik. a kommentelest ezennel bezarjuk. joejt.