A szarkazmus jelölése

Miért csak a kérdésnek vagy a felszólításnak van írásjele? Miért ne lehetne a szarkazmusnak is? A kérdés adekvátnak tűnik az emotikonok korában. Gondoljunk csak bele: az elmúlt években ha írásban például azt akartuk jelölni, hogy amit írunk, azt jóindulatúan értjük, nem a megfogalmazással bíbelődtünk, hanem egyszerűen a mondat után tettünk egy szmájlit: Hogy te mekkora hülye vagy :)

Nem kérdés tehát, hogy az internet alakítja mindennapi kommunikációnkat.

Egy amerikai cég fel is találta a tuti megoldást, például a szarkazmusra. Egyszerűen csak rendszeresíteni kell egy írásjelet, és máris megóvhatjuk magunkat a félreértésektől: 

A "sarckmark", vagyis a gúnyjel szépséghibája, hogy a jelet kiötlő cég pénzért árusítja. Két dollárért tölthetjük le a gépünkre az új írásjelet - hm, ez aztán az igazi szarkazmus az interneten.

Bár, mint a Big Bang Theory óta tudjuk, a szarkazmus jelölése a geekek számára - nem csak írásban, de élő szóban is - tud problémát okozni...

Címkék: lol emotikon szarkazmus big bang theory
2010.01.19. 10:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én 3 ponttal szoktam kihangsúlyozni.
Amúgy, ha a fogadó fél nem tudja értelmezni a szarkazmust önmagában, akkor felesleges irásjel erre, akkor nemes egyszerűséggel "self-own" :D
en.wikipedia.org/wiki/Irony_mark

ezt mar regota kitalaltak, csak senki sem hasznalja. talan azert mert tok folosleges? :)

de azt elkepzelni nem tudom, hogy ki az aki hajlando fizetni egy irasjelert
ez 'oasmi mint a doppler-effektus? :)
Sarcmark... ennek eléggé favicc szaga van.

Ez a poén megvolt a HTML5 előtti időkből?

img25.imageshack.us/img25/5350/w3ctwitter7998492.png
hat ez igy kaka :)

de a gondolat tok jo, hogy az emotionok a "hagyomanyos" irasban is elterjedjenek. ideje lenne mar beismerni es haladni a korral.
'szem uj-zelandon van olyan, hogy az sms iras-szlengjet is elfogadjak az iskolaban? pl LOL-t ervenyes irni egy dolgozatban.

(aztan egy masik erdekes vilag az orosz tinik sms-geek nyelve, ahol a ciril karakterek keverednek a latin betukkel, plussz ehhez a szamok hasznalata, mindezt felporgetve fonetikus irassal. nem is csoda, hogy az idosebb emberek egesz egyszeruen nem is tudjak ertelmezni amit egy tinidzser leir.)
"Ohhh" xDD
Ez az utolsó jelenetsor üt! Az ilyenekért szeretjük a Big Bang Theory-t. :P
ha 2000 dolcsiért adnák, lehet, hogy pár hülye gazdag azt hinné, hogy ez tényleg valami ...
az még ok, hogy ki fogja használni, na de ki fogja felismerni?
Christopher Moore szerint a szarkazmust Biff találta fel. Nem találom a részt, valami olyasmi, hogy szarkazmus az, amikor mindenki tudja, hogy amit mondunk az nem igaz.

Ha írásban úgy érzem, hogy nem feltétlen fog mindenkinek átmenni, hogy nem arra gondolok ami szó szerint le van írva :) akkor idézőjelek közé teszem.