Google Buzz: az új Facebook? az új Twitter?

Nem kétséges, hogy a Google Buzz a Facebook babérjaira tör. A Google nem mondott le arról, hogy rávegyen minket arra, hogy az ő szolgáltatásaiban osszunk meg és fogyasszunk tartalmakat. Sok kudarc és tévút után hátha most jöhetne el számukra a nagy pillanat. De...

Nagyon messziről fogom kezdeni. Egészen pontosan 2007 októberében, amikor olyan pletykák kezdtek el terjedni, hogy a Google - a Facebook mintájára - aktivitásfolyamokat fog kezelni valamelyik szolgáltatásában.

Aztán egy hónappal később a Google frissített a Gmailen, és bevezetett egy nagyon előremutató kontaktlista-kezelést. Akkor azt írtam, "én már most megelőlegezném, hogy itt nem látunk mást, mint a Gmail kontaktlistájának felkészítését arra, hogy kapcsolati hálóként funkcionálhasson."

Aztán eltelt egy év, és nem történt semmi érdemleges ezen a téren. Majd 2009 januárjában, vagyis jó egy éve jött a hír, hogy a Google közösségi funkciókkal bővíti az iGoogle-t. Erről is ugyanaz jutott eszembe: "Képzeljük csak el azt a Gmail-felületet, melyben egy külön fülön láthatjuk a Google-barátaink aktivitását. Éppen úgy, mint a Facebook esetében. (Lásd az illusztráción.)"

Aztán megint csönd volt. Mígnem tavaly májusban a Google bejelentette a Wave-et, és világossá vált, hogy az elmúlt években valóban a social network funkciók integrálásával küzdöttek a cégnél, és valószínűleg rengeteg iteráció és újrakezdés után végül a Wave-ben találták meg azt az utat, amin el lehet indulni.

Innen visszatekintve persze a Wave semmi más nem volt, mint az egész social network útkeresés nyilvános alfatesztje. Nem véletlen, hogy önálló szolgáltatásként élesítették, és nem a Gmailbe integráltan.

Ma végre az is kiderült, hogy miért nem. Három év alatt kiforrt a Google-ben az a modell, ami sikeres lehet. Először is, véglegesen nyilvánvalóvá vált, hogy a Gmail az a szolgáltatásuk, amire építeni kell. Másodsorban az is világossá vált, hogy a tartalommegosztást sokkal egyszerűbb és érthetőbb formában kell megjeleníteni a Gmailben, mint ahogy a Google Wave teszi.

A Google Buzz egyértelműen azzal a céllal indul el, hogy megszorongassa a Facebookot. Mik az esélyei? 

A Gmail a világ egyik legjobb webmail szolgáltatása, azt hiszem ez nem vita tárgya. És nem csak jó, hanem sikeres is. A Google-nak ez a szolgáltatás a legnagyobb esélye, hogy sikerrel vegye rá felhasználóit arra, hogy tartalmaikat az ő szolgáltatásukban, és ne a Facebookon osszák meg. Biztosak lehetünk abban, hogy a Google Buzz érdekes és szórakoztató felület lesz... Na de kiknek?

Elsősorban persze a Google Reader- vagy a Twitter-felhasználóknak, akik hozzászoktak ahhoz, hogy rendszeresen publikáljanak és osszanak meg tartalmat. Számukra az egész Buzz nem más, mint egy még okosabb levelező dashboard. Kettővel kevesebb böngészőablakot kell nyitva tartani egész nap. Ráadásul a tartalmak, szövegek, kommentek privát megosztása is egyszerűbb lesz, mint eddig.

A Google Buzz tehát nem más, mint a Google Wave új ruhában, fogyaszthatóbb formában, intuitívabb felületeken tálalva, egyenesen a webmailben.

A Twittert nem hogy legyilkolni, de egyenesen erősíteni fogja. Minden gmailező számára olyan alapfunkció lesz a twitelés, mint amilyen a levelezés vagy a naptár kezelése.

És a Facebook? Nos, a Google, és a Gmail előnye egyben hátrány is: a szisztematikus és rendszeres szolgáltatásintegrálásokkal a Gmail mostmár tényleg úgy fog kinézni, mint egy űrhajó műszerfala. A felhasználók többsége viszont egyáltalán nem kíváncsi a fícsörök nagy részére, és csak összezavarja, hogy mindent lehet állítgatni. Ráadásul olyan dolgokat, melyeket zömében nem is ismer.

A Facebook egyszerű dolog: megnézem a barátaim hülyeségeit, játszok a még hülyébb játékokkal, visszaigazolok pár eseményt és embert, aztán max csetelgetek egy kicsit, és kilépek. 

A Gmailben ezzel szemben minden nagyon bonyolult. Nehéz fejben tartani, hogy kik is vannak a kontaktlistámon, kikkel milyen emailcímen is szoktam csetelni, és milyen emailcímen levelezni céges ügyekben. Mi van azokkal, akik más levelezőt használnak? Akik iwiwes vagy facebookos dolgokat osztanak meg velem...? Ott fogok ülni, mint egyszeri geek a Wave előtt, és várom a csodát, hogy egyszer csak mindenki ezt a szolgáltatás használja, hogy ezzel számomra is szórakozás legyen végre a használata.

Más szóval, a Facebook hatalmas előnye az egyszerű küldetésében, és a hatalmasra nőtt, valós kapcsolatokon alapuló közösségi hálójában van. A nagy, valós kapcsolatokon alapuló közösségi hálók pedig olyanok, mint a lián (vagy maga az internet): ha kiszakítasz pár csomópontot belőle, attól még működik, nem omlik össze, újraszervezi magát.gy

Mindenki kattintson a Gmailben a "Contacts" menüpontra, és merengjen el egy pillanatra, hogy mennyire tiszta az ott látható kontaktlistája.

A Google Buzz viszont mobilon biztosan jobb és érdekesebb dolog lesz, mint a Facebook. Amobilplatformon ugyanis nagyon fontos, hogy egyszerű feladatokat jó céleszközökkel végezzünk el. A Google pedig a geolokációval, a hangfelismerő szoftverrel, az informácók relevanciájának megmutatásával elképesztően megkönnyítheti a mobilozó számára nem csak a tartalom megosztását, de befogadását is.

A Google-nak a Buzz az utolsó esélye arra, hogy megszorongassa a Facebookot, valamint, hogy rászoktasson minket arra, hogy a közösségi webnek a legfontosabb része a kommunikáció. Vagyis az email, vagyis a cset, vagyis a twit, vagyis a státuszüzenet... vagy ahogy tavaly hívtuk: a hullám.

Címkék: filozomatika facebook google buzz
2010.02.09. 21:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éljen, éljen! Törjük le a Facebook-ot, úgyis bugos már lassan egy fél éve.
Teljesen máshogy gondoltam eleinte - pont fordítva. Remélem erősíti majd a twittert mintsem kiírtja: Nagyon megszerettem, iszonyat gyors a híráramlat rajta/benne/vele.
egy oranyi buzzgalkodas utan felemas a velemenyem. ero lenne benne, de vhogy megse adja azt feelinget mint pl twitter vagy facebook.

de mivel a gmailbe van integralva uthet, utni fog.

motivacio viszont nincs, h aktivan hasznaljam...
na baszki, ezek után mindenhol be lesz építve egy twitter szerű valami a rendszerbe
Nekem jelen pillanatban az a problémám, hogy 3-5 alkalmazás, IM, és stb fut egyszerre, hogy a barátaimmal a kapcsolatot tudjam tartani.
Iwiw, Facebook, Twitter, Skpye, lassan kezdek besokallni :)

Na most akkor jön még egy ötödik is... kissé feleslegesnek érzem.

A Google Wave után megkérdőjelezhető a Google pozíciója ezen a téren... használja egyáltalán valaki a Wavet? Vagy csak addig volt érdekes, ameddig mindenki kapott egy meghívót? :)
lesz majd mondjuk freeamil-es üzenőfal :)
@syck: ismerőseidnek is van buzza? vagy tudsz buzzulni azzal, akinek még nincs?
Szerintem a social netwotknek a lehető legtávolabb kellene állnia a levelezéstől.
Na es mi lesz majd akkor, amikor a Facebook-nak lesz email szolgaltatasa? Akkor ki szorongat kit?

techcrunch.com/2010/02/05/facebooks-project-titan-a-full-featured-webmail-product/
@Puck: ha majd a facebooknak lesz operációs rendszere és office csomagja, na akkor fog igazán két nagy tököt is szorongatni egyszerre...
@Asszem: igen, egyre tobb ismeros jon "fel".

akinek nem aktiv a buzz, annak emailben tolja el a replyt.
Egyébként én saját édesapámat egy dologgal tudtam rávenni arra, hogy Facebook-ot használjon: oda tolom fel az unokás videókat.

Gmail-re már korábban átállítottam, amikor n-edszerre cserélt internet szolgáltatót és bukta be a leveleit, akkor végre hajlandó volt megtérni.

De a Facebook-tól nagyon ódzkodott. Még most sem használja.

Ha ugyanezeket a videókat el tudom küldeni neki Buzz-ban is, akkor hamarabb használni fogja.
Kíváncsi vagyok rá, hogy milyen. Csak nem tudom mennyire lesz érdekes, mivel az ismerőseim közül még gmail-je is alig párnak van, nem, hogy ilyen mindenféle megosztó hülyeség. Mindenkinek ilyen szar freemail meg stb. van. Egy hétköznapi nem geek magyar embernek egyszerűen szerintem nincs hol téjákozódnia ezekről a dolgokról. Iwiw meg freemail aztán heló.
@b4ker: sőt, van akinek még az alap gmail felület is bonyi és azt kéri, hogy állítsm már be outlookba a leveleket, mert azt szereti. végülis érthető, olyan neki a gmail mint nekem a tumblr...sosem fogjuk megérteni :D
Hogy mi fogja rávenni az embereket arra, hogy használják? Egyértelműen az, hogy kapsz 3-4 ilyen kis buzz-t, megnézed mi az, beírsz valamit, jön rá reply és elkezd érdekessé válni, hogy egy helyen oszthatod meg a képeket, levelezhetsz, státuszüzeneteket tolhatsz és miegymás. Még csak mobilról próbáltam be, de szerintem ígéretes. Sokkal kevesebbet akar mint a Wave és mivel egy meglévő és rohadtjól működő szolgáltatásba épül be, lesz jövője.
Arra megy ki a játék hogy felosszák az új élettereket. Szélesíteni a felhasználói "portfóliókat", hogy ne csak a kommerszek és a nagy többség lógjon a fészbúkon, vagy ne csak a geekek a twitteren vagy ne csak az öregek az iwiwen, hanem húzzuk be a júzerek nagy részét. És tényleg, ahogy @Ernő mondja, iwiw, fészbúk, szkájp, twitter, tumblr, éljen a múltitászking.
Ha rámegyek a Buzz oldalára, akkor fent ezt kapom: "A Zümm bevezetése még folyamatban van, ezért ha most nem látja a szolgáltatást Gmail-fiókjában, térjen vissza egy kicsit később."

Nem bírták ki, hogy ne legyen magyarosított neve, és rákattintva a Próbálja ki gombra átdob a gmail-re, ahol tényleg nincs még ott a Buzz funkció. Nektek hogy lehet hogy van?
Döglődik is szépen ahogy azt bevezetés után kell. Legalábbis a mobil most éppen.
@BF79: Azért ezt most tényleg le kellett fordítani. Nem mindenkinek lett volna vonzó a Buzz-ulás, vagy rá Buzz-anni valakire :D

Egyébként nekem az a fura, hogy minden újdonság arra épít, hogy egy felületre hozza a többi népszerű szolgáltatást, aztán mégiscsak egyre több a felület. Valahogy az az érzésem, hogy azzal, hogy mindenki egy helyre integrál mindent pont azt érik el, hogy lassan a user beir egy félmondatos tweetet az megjelenik N különböző helyen amik persze tovább osztják N*m helyre, persze mindenhol megy email értesítő, készül az RSS és N*m*k alkalmazás éri el a különböző API-kon keresztül és így tovább...
@zm: Vagy aki egész nap a Buzz-on lóg: Buzzul.
@b4ker: Pont ezért fog elbukni. Most picit nézegettem az FB-s ismerőseim profiljait, hát a megnézett ismerőseimnek különböző féle e-mail címet használnak, és mind fentvannak. A kulcsszó ez: nyitottság. A Facebookra (iwiwre, twitterre, myspacere) bármilyen e-mail címmel regelhetünk. A Buzzra csak gmaillel regelhetünk. Ezért-annyi más hasonló Google fejlesztéshez hasonlóan-el fog bukni.
@Macmini:
Pusztán ennyi alapján kijelenteni, hogy a szolgáltatás el fog bukni.... :)

Ilyen erővel a gmailnek is el kellett volna buknia, mert nem regelhetsz bármilyen email címmel :)
@zm: Valószínűleg arra gondolsz, ami miatt állandóan szentségeltem az elmúlt pár napban. Történt ugyanis, hogy
- regisztráltam FB-on, és bejelöltem sok embert, kiléptem
- eladtam vagy 50+ cuccot ebayen, kiléptem
- feladtam egy lakáshirdetést, kiléptem

Másnap délután a postafiókomban 2 db spam levél, és valami 140 a beérkezőben. Mondom ez meg mi a tököm? Kinyitom, hát tele van FB visszaigazolással, meg értesítővel, ebay értesítőkkel, lakásra jelentkezőkkel, és még értesítők és mééég..
Egy elegáns mozdulattal olvasás nélkül töröltem az összeset, FB-t deaktiváltam, lakást levettem, ebay meg mostanra már lefutott, de az is utoljára.
Nekem nem hiányzik ez a tolakodó tömeg, ha egyszer nyugton akarok lenni. Ha valaki kíváncsi rám, az jöjjön egy üveg sörrel, de ne küldjön nekem semmi lófaxt az üzenőfalra, meg megossza az ÉN képeimet meg miegymás. Hát menjen a...Inkább írna egy korrekt levelet, nem ilyen 50 karakteres böfögést.
Szóval számomra a Zümbuzz is csak egy kétsoros hír marad, nem több. :/
@Macmini:

Szerintem ezt nagyon benézted.

Azt mondod, hogy a Facebookra bármilyen e-maillel regelhetünk a Buzzra/Zümmre meg csak Gmaillel.

Szerintem meg a Facebookhoz meg kell adni az e-mail címedet és regisztrálni kell, a Buzz/Zümm-höz meg csak regisztrálni kell.

Regisztrálni tehát kell a Facebookhoz és a Gmailhez is, miért lenne egyszerűbb vagy vonzóbb egy Facebook regisztráció, mint egy Gmail regisztráció???

Ha nem akarja valaki levelezésre használni aztán a Gmailt, akkor nem használja. De pusztán attól rosszabb a Gmail regisztráció, hogy mellesleg használhatsz egy tuti levelezőrendszert? Vagy attól vonzóbb a Facebook, hogy ott nem kapsz hozzá e-mailezési lehetőséget???

Javaslom átgondolásra a szavaidat :-)

"Ezért-annyi más hasonló Google fejlesztéshez hasonlóan-el fog bukni." Minimális Google fejlesztés bukott el.
Mondjuk az Orkutra gondolhattál, hogy elbukott, mert nem az a népszerűbb, de ez a bukás is 100 millió feletti felhasználót jelent a világon, ami azért nem akkora hatalmas bukás. Ha enyém lehetne egy 100 millió feletti felhasználóval bíró közösségi oldal, akkor azért nem bánnám :-)
Nem érzem facebook versenytársnak a twitteres párhuzam helyénvalóbb. Egy közösségi oldal sokkal több funkciót nyújt, mint a rövid üzenetek.
A zártsága szerintem is hátrány. Csak gmailesek között működik és a gmail felületről. Legalábbis egyelőre.
Nekem pont nem látszik gmailben. Lehet mert a gchat is tiltva vagyon?
@Kereso:
A zártság nem zártság, csak annyira, mint bármilyen más szolgáltatásban, A Facebook is csak a facebookosok közöt működik, akkor az is éppen ennyire zárt. Regisztrálni meg mindkét szolgáltatásra ugyanannyi. Persze nyilván más lesz a helyzet, ha összetettebb lesz a szolgáltatás, és vonzó lesz a sok felhasználói aktivitás miatt. Gondolom nem itt van a vége a fejlesztésnek, hanem ez az első pont, amelyet még sokminden más követni fog.

@e-lias: Türelem, Magyarországon még nagyon keveseknek aktív csak, pár órán vagy napon belül megérkezik...
@Iridium: Igen ilyesmire gondoltam, csak ezt még szorozd meg azzal, hogy ha valóban kifejlett webkettes egyed lennél, akkor az 50+ termék egyenként megjelent volna twitteren, buzzon, plurkon, gchaten, wave-ben stb.. a képeket feltolta volna a picasa, flickr stb képmegosztókra, a wave persze rögtön publikálta volna a blogger, orkut, myspace, windows live stb oldaladon, ahonnan persze rss-ben megjelent volna a friendfeed, google alert stb gyüjtőkben, ahonnan tovább osztódnak a turulmeme-hez hasonló oldalakra, ahol a többiek like-olják, csillagozzák, újramegosztják és így tovább.. Na ekkor mennyi email visszaigazolást kaptál volna :)
@Tikaram: Ekkora nehézfelfogásút, mint te! Van egy hotmailes haverod. Eddig érted? Na, szóval ez a haverod, akárhányszor mondod neki, nem akar gmailre váltani (pl. azért, mert utállja a Google, keresni is a Binget használja). Nos, vele a Zümmön nem fogsz kapcsolatot tartani. De az FB-n simán tarthatod vele a kapcsolatott. Ez az a zártság, amiről beszélünk. (és iszonyatos tévedés azt hinni, hogy a Goggle nem tudja a mail címed. A gmailest, és a nem gmailos címmel csinállt Google accot is.) Sajnálom ha megterheltem agyad.
"Azért ezt most tényleg le kellett fordítani. Nem mindenkinek lett volna vonzó a Buzz-ulás, vagy rá Buzz-anni valakire :D"

Ez eszembe sem jutott, de látom, hogy sokaknak igen, szóval értem. Nekem Buzz Aldrin ugrott be elsőként.

Egyébként most már megy, de hiába csatoltam szolgáltatásokat, nem kerül be a Buzz-ba, kivéve a Google Shared, az szempillantás alatt ott volt.
izé...
nekem tegnap a bejelentéskor élesedett a buzz, azóta a default 40 mellé bejelöltem további 160+ embert, így most már több, mint 200 embert követek a buzz fülecskén át.

0 azaz 0 bejövő zümmögés :-(
Ilyet már éreztem anno a wave kapcsán.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy létezik bárki, aki szerint jó ötlet ez a lépcsőzetes aktíválás...

megöli a geekek korai lelkesedését a várakozás.
Megismertem a Buzzt, és rájöttem, hogy árad belőle a másolás és a fantáziatlanság.
Ezzel a Google nagyon leírta magát nálam.
Hm. Engem bejelöltek olvasásra olyanok, akiket nagyon nem szeretnék ott látni. Viszont nincs letiltás opció. Vagy van, és csak én nem találom? Nekem az is jó, ha az egészet le lehet tiltani a 'csába. Gondolom az hogy elrejtem a menüből, nem elég. :) Van valakinek tippje?
@count M:
Letiltas: Followers / Unfollow.
'csa: oldal alja, turn off buzz.
@gyabonyi: Az elsővel nem az van, hogy akkor én nem követem őket? Mert unfollow-ra rakva még mindig ott vannak a nemkívánt elemek...

Mindegy, a 'csa megoldotta. Kösz.
Talán rossz oldalról szemléljük a jelenséget, ha most leállunk a facebookkal meg a twitterel összevetni, meg hogy nekünk, akik aktív használói vagyunk egyiknek, vagy esetleg mindkettőnek, na meg a többi hasonlónak, mi újat hoz.
Inkább képzeljünk el olyan internetezőt, akinek ezek az előbbi dolgok nem olyan jól ismertek, mint itt a legtöbbünknek, sőt, alapvetően bizalmatlan ezzel az egész webkettővel (hovatovább magával az internet jelenségével) szemben, és leginkább csak annyira használja a netet, hogy megnézi a leveleit. Na az ilyen típusú netezőnek, persze kissé sarkítva, de a google most házhoz viszi azt a bizonyos sokszor emlegetett webkettő-fílinget( vagyis valahol inkább annak az illúzióját), és közben csak a postafiókjába kellett belépnie, megmaradhat a megszokott közegében.
Na megjelent nekem is mostmár. De egyszerűen nem tudom mit írhatnék bele, mit osszak meg? Annak a 3 embernek kb akiknek van gmail-je az ismerőseim közül. Nem tudom, hogy lehet ez hasznos, twitternek sem látom sok értelmét.
@count M:

Minden bejegyzésnél beállíthatod, hogy nyilvános, tehát mindenki lássa, vagy privát, ahol akárhány csoportot képezhetsz, és csak a csoport tagjai láthatják.
Egyébként automatikusan megjelennek a csoportokba rendezett e-mailak csoportjai is a listában.
Tehát egy mozdulattal be tudod állítani, hogy mindenki lássa a bejegyzést (vagy Zümmöt? :-) vagy csak akit akarsz.
Furcsa, hogy mindenki azt írja, hogy milyen kevés ismerőse van a Gmailen.
Nekem az ismerőseim többsége Gmailes, miközben a Twitteren vannak kb 5-en, abból is kb 2 aktív. (Itt személyes ismerősökről beszélek, nem olyanokról, akit onnan ismerek.)

Persze a Facebook más, ott többen vannak.
@Anni*: Aki nem regel a fecebookra/twitterre, azt a zümm is hidegen hagyja.
@Macmini: ezt saját tapasztalat alapján megerősítem
Azért mobilon elég jo. Foleg majd ha minden kocsmahoz/étteremhez lesznek vicces/hasznos zummok.
Engem inkább csak a twitterre emlékeztet, a facebookra kevésbé. Az ismerős részére még rá kéne gyúrni egy kicsit és akkor lenne ennek jövője.
@b05co: Hát, a Twitter egy blogszerű oldalt ad, ez meg olyan "régi iwiw üzenőfal" (nem a mostani, értesítéses, hanem a régi, allkalmazásoktól mentes). De ez csak azért van így (vagy tűnik ilyennek), mert itt nincsenek allkalmazások, és nem küld XY kedveli YX hozzászólását(vagy még nem láttam ilyet). Mindenestre, ahoz képest, hogy a gmailba épül, nem terjed. Vajon miért? (költői kérdés volt.)
@Iridium: nem értelek. Bejelölsz embereket, de nehogy visszaigazoljanak, feladsz lakáshirdetést, de nehogy jelentkezzen rá valaki... Mit akarsz tulajdonképpen? Szerintem húzd ki a konektorból a gépedet.

@Macmini: Szerintem neked nehéz a felfogásod. Egy hotmailes miért regisztrálna inkább Facebookra mint a gmailre? Nincs benne logika abban amit állítasz. Szerintem kb. egyenéő az esély.

Egyébiránt én FB-t nem tudtam megszokni, ezért nem is igen használom. A felülete sokkal zavarosabb mint mondjuk a gmail
közzététel kikapcsolása.

szerintem.
Pont az a bajom nekem is, hogy az összes ismerősöm freemail/iwiw/myvip csüngő, és nekik a Twitter is valami idegen bolygó.
Lehetne ezt értelmesen használni, de a baj ott van, hogy a tököm se fogja azzal kezdeni a reggelt, hogy kiválogatom a 2000 buzzból mi a fontos, és mi a "megyek a boltba" jellegű üzenet.

De most komolyan, aki a twitteren is követ 100 embert, annak nincs semmi dolga egész nap? Egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ez valakinek belefér az idejébe, nemhogy még reagálni a twitekre.
@Akron: Ekkora nehézfelfogásút! Nézd:
-A facebook egy közösségi portál. A hotmailes/citromailes/yahoos stb. ismerősöd is regelhet.
-A gmail pedig egy EMAIL SZOLGÁLTATÁS, basszus.
Tehát, aki veled kommunikálni akar az a FACEBOOKRA regel. Ha új emailt akar. csak akkor a gmailre.
@Macmini: szakadok a kommentjeidtől :D Egyébként buzz-ra lehet regisztrálni más szolgáltatók címeivel is úgy láttam.

Facebook vs. Buzz: basszus srácok, tengeralattjárót kocsival ne hasonlítsunk össze.

Google Buzz: mouse.hu/images/buzz.jpg
@kisPocok: melyik a kocsi, és melyik a tengeralattjáró?
@Akron: Macmini-nek teljesen igaza van. Tényleg pihent vagy.

Könnyen lehet, hogy a gugli ezzel a húzásával beledől a saját dugájába. Ha a faszbúk visszabasz egy levelezővel, akkor nagy a valószínűsége, hogy az ecceri júzer inkább ott fog levelezni is, nem ám regisztrál egy plusz email-t, hogy buzulhasson a többiekkel, akiknek ugyebár egyáltalán nem biztos, hogy van gmail-es fiókja.

Ez a téma a mobilokon fog eldőlni. A buzz előnye ottan harap. Ez viszont még picinkét odébb van. Nem figyel mindenkinek a zsebében a megfelelő mobil. És amíg ez eljő, addig a faszbúk sem alszik.
Azt az elképesztő káoszt, amit a google művelt. Egyszerűen kezelhetetlen, hogy a különböző google szolgáltatásokban ki követ kit, ki láthat mit, stb. Pl. reader csak annyit ír ki, hogy a readerben két embert követek (ami így is van), majd amikor a linkre klikkolok, a feljövő ablakbak már ott van a teljes buzz lista. A gteam postja ellenére még mindig nincs block a buzzban, a readerben pedig nem is volt, nem is lesz.

"Konszolidálni kell, különben kikapcsolom a francba az egészet" - gondoltam, majd unfollow mindenki és kikapcsoltam. Az eredmény:

A Buzz még mindig megvan a google account page-emen és még mindig megvannak a followerek sarkában. És még mindig azt írja ki, hogy követek 6 embert, miközben mindenkiről leiratkoztam, majd kikapcsoltam. Káosz, káosz, káosz.
ez így nem lesz jó. most egy posthoz a komment három helyre mehet: blog, greader, buzz...
@chabba: japp, nalam is uez a tortenet

es ki az aki nekiall a tobb szaz email cimet csoportokba szerkesztgetni a contacts-ban?

azt jol ertettem, hogy minden buzz-ra jott kommentrol kapok emailt is? eleg zavaro lesz ha telleg beindul a dolog