Re: Gemius felmérés a magyar szájtokról [módosított verzió]

A Gemius ma emailben keresett meg azzal, hogy töröljem az adatokat a postomból, mert azok "sértik" az ő "üzleti érdekeiket". Az emailjük egy már-már fenyegetésnek is beillő mondattal zárul: "felajánljuk, hogy előzetes egyeztetés esetén nem fogunk akadályt gördíteni nyilvános elemzői munkád elé." Az adatokat a post megírásához amúgy egy publikusan elérhető postból vettem, melyet a Tumblren többen is megosztottak. Vagyis egy mindenki számára hozzáférhető adatsort elemeztem az alábbi postban, amit - úgy gondolom - szabadon megtehetek. Mint ahogy bárki más is szabadon megtehet. (Amúgy a Gemius saját oldalán publikusan elérhető azon adatok nagy része, amik az alábbi postomban szerepeltek, és amelyeket ők töröltetni akartak.) A Webisztán történetében egyszer sem fordult még elő, hogy postot vagy egy post részletét megmásítottam vagy töröltem volna azért, mert az valakinek nem nyerte el a tetszését. Az alábbi, módosított post legyen mementója és egyben karikatúrája annak, hogy mi az, amire nem leszek hajlandó a jövőben sem...

Blumi, a Blog.hu atyja publikálta [link eltávolítva] a Gemius novemberi adatait azt követően, hogy írtam a tegnap a Gemius által kiadott 2009-es kutatásról.

Az adatokat összehasonlítva azt mondhatjuk, hogy a Google keresője novemberre tovább tudta         elérését a magyar netezők körében (             százalékra). Az összes többi szájtnak vagy         , vagy         , vagy picikét            csak az elérése.

A         legnépszerűbb magyar szájt, az iWiW elérése             -ról       százalékra. Szintén          a Startlap reach hányada:              -ra. A Google másik, Magyarországon is sikeres szolgáltatása, a YouTube elérése               január és november között. Viszont a Startlap            miatt a YouTube fellépett a          helyre.

A Blog.hu elérése          (  %), míg az Index elérése            -ről    százalékra. A blog.hu-s adat érdekessége, hogy az átlag, szájton eltöltött idő az élbolyhoz képest extrém         . (Egy hónap alatt átlag    percet tölt el egy felhasználó a Blog.hu-n, összesen.) Gyaníthatóan ez a kommentfelület csetszerű felhasználásából, és az Index címlapról beeső látogatók gyors továbbállásából adódik.

Egyedül a Google keresője tudta még jobban         (amúgy is piacvezető) szerepét Magyarországon. Náluk nem csak az elérés megdöbbentően       , de a valós felhasználói látogatások száma (~    millió egy hónap alatt), és a szájton eltöltött idő átlaga is (     óra felhasználónként, havi összesítésben)           .

A magyar szájtok gyengélkedése - megkockáztatom - annak a jele, hogy erősödőben van a long tail a magyar piacon is.

Címkék: média google iwiw index stat origo blog.hu magyar myvip piac facebook startlap
2010.02.10. 12:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

* Bloghu stagnáló %-os elérése a netezőszám növekedés miatt több ember elérését jelenti.

* Bloghun eltöltött időt ha hasonló jellegű siteokhoz hasonlítjuk, akkor a listán szereplő Origo rovatok és NLC-nak is hasonló idei vannak.

* A 9. GMail-t érdekes lesz figyelni a Buzz megjelenése után! (És ha valamit, akkor az aktivitásfolyam miatt a YouTube mellett a bloghu-t tudja tovább segíteni.)
A bloghu rövid olvasgatásában az RSS olvasók is közrejátszanak: én pl. sok blogra be sem lépek, hiszen a rövid posztok fullban jönnek Readerben, egyébként meg csak egy posztot olvasok, utána zárom a tabot...
@DuggenHuzzer: ... meg az index nyitó kiemelés. beesik a cső-user, kiesik a cső-user.

Ehhez bloghu a számhoz egy GAnalytics screenshot is érdekes adalék lenne, benne a top5 forrással (kereső, direkt hivatkozás).
Egy külön blog.hu-s toplista nincs véletlenül?
Google keresője nőtt: 86-ról 88,57%-ra
iWiW elérése csökkent 71%-ról 66,45%-ra
Startlap reach hányada: 64-ről 57,46%-ra
YouTube stagnál
Blog.hu elérése stagnált (42%)
Index elérése csökkent 35-ről 31%-ra

Kigyűjtöttem, hátha "elvesznének" az adatok :)
LOL
Gemius jól lejáratta magát.
Úgy kellett volna feketíteni, hogy a forrásban megmaradjanak az adatok. az vagyány lett volna :)
@kisPocok: Remélem a publikus kommenteket nem cenzúrázzák :D
Az, hogy mindenki számára szabadon hozzáférhető még nem jelenti azt, hogy legális. Az audience.gemius.hu oldal az, amely nyilvános adatokat tartalmaz, ott azonban nem szerepel az oldalakon eltöltött időre vonatkozó adatsor. Tehát minden ilyen adat valamilyen szerződést sértő magatartás miatt kerülhetett nyilvánosságra, a szerző feltehetően a munkahelyén keresztül fér hozzá ezekhez az adatokhoz. Ha csak az audience.gemius.hu oldalról származó adatok szerepelnének a hivatkozott oldalakon és a posztban, úgy természetesen nem kértünk volna ilyen jellegű szívességet.
Természetesen a Gemius és az Ipsos mindig nyitott volt és nyitott lesz arra, hogy támogassa az ilyen, nyilvános/közcélú elemzéseket, mint ahogy azt többször meg is tette például Rabbit kérésére, ELŐZETES egyeztetést követően. És ahogy ezt a személyes email váltásunkban 1 órával ezelőtt szintén felajánlottuk. Kár, hogy a levélváltás ezen része nem vált nyilvánossá...
@martonkovacs: termeszetesen kiegeszitem vele a bevezetot.
Én csak azt nem értem, hogy milyen módon sérti egy ilyen, mindenki számára hasznos cikk az üzleti érdekeket?
Azért az illegalitást meg kellene próbálni megindokolni legalább, ez így eddig egy üres fenyegetés. Ha hírbehozó nem írta alá a szerződést, akkor rajta nem nagyon van mit keresni.

Szerintem érdemes lenne bátrabbnak lenni, a gemius meg tanuljon meg vigyázni az adataira, ha tényleg titokban akarja tartani, és ne utólag kezdjen hisztizni.
OFF:
Nem akarok kellemetlenkedni, de pont az említett adaton szeretnék "vitatkozni". Az extrém alacsony oldalakon töltött átlagidő az biztos hogy fals eredmény a blog.hu tekintetében.
Nem ismerem a Gemius mérési metodikáját, mert nem használom a statisztikáikat, de gondolom hasonló probléma lehet, mint Google Analytics esetén, a csupán egy oldal megtekintése esetén mért "0 másodperces" látogatások.
(oldalak közti váltások között eltelt időt mér, ha ugyanaz a belépési és kilépési oldal, akkor ez marad 0mp).
Blog oldalak esetén pedig jellemző, hogy csak az aktuális bejegyzést tekinti meg a látogatók.
@Petrov: nem a cikk sérti, hanem az, hogy olyan adatok és információk kerülnek nyilvánosságra, amelyet sok ember sok munkával állít elő és jó esetben értékesíteni tud. Ha azonban mindenki hozzáfér az adatokhoz ingyen, akkor senki nem fog fizetni érte, így nem lesz értelme előállítani... ugyanaz az eset, mint a filmekkel, zenékkel
@martonkovacs: de ugye ha csak ennyi lenne a szolgáltatásotok, akkor az nem érne olyan sok pénzt... Igazából nem is értem, miért nem ti adjátok közre szépen időről időre ezeket az adatokat, ilyen mélységben. Sokkal többet érne az ezzel nyert plusz nyilvánosság, nem?

Másrészt: ez az internet. Ha ez ilyen kényes, akkor hipp-hopp, valaki csinál egy blogspotos vagy bloggeres oldalt, ahol egyszercsak majd megír havonta ennél részletesebb jelentéseket. Mert az akkor már érdekes lesz :) És akkor ott nem lesz kivel levelezni...
"felajánljuk, hogy előzetes egyeztetés esetén nem fogunk akadályt gördíteni nyilvános elemzői munkád elé."

Nem ismerve a szövegkörnyezetet, de ez nem inkább azt jelenti, hogy amennyiben, ha előzetes engedélyt kér a szerző az adatok publikálására, vagy azokból való elemző cikk készítésére, úgy azt minden bizonnyal meg fogja kapni a gemiustól?

Kicsit ezt támasztja alá @martonkovacs kommentje is. Világosítsatok fel!
@dojle: már kérdezem ezt a "Az emailjük egy már-már fenyegetésnek is beillő mondattal zárul" mondat fényében.
na szóval már ezzel is mutyiznátok. fasza
Na, így már korrekt, senkit nem sért, és senkit nem néznek idiótának. Sebaj, Gemius, mi így (nem)szeretünk.
@martonkovacs: ha az oldalukon elérhető, akkor mi van? Nem kellett adatbázisokat feltörni érte...
Nahát, már megint eszi a bloghu a kommenteket? Olyan, mint a Gemius, meg a posztban az adatok. Egyszerűen eltűntek a fekete lyukban.