Check.in: a felettes mobil helyzetmegosztó alkalmazás

A múltkor ugye annál a dilemmánál tartottunk, hogy melyik helyzetmegosztó alkalmazás is lesz a befutó, vagyis melyiket érdemes használni. Röviden: szerintem a Foursquare-nek áll a zászló, oda gyűlik a felhasználói tömeg, miközben a Gowalla interfésze, dizájnja és helytípus-kezelése a szimpatikusabb.

Akik nem tudnak, vagy még túl korainak tartják, hogy döntsenek, azoknak a Check.in nevű szolgáltatást ajánlottam. A Check.in a harmadik hasonló szolgáltatás, a Brightkite fejlesztése, és egészen röviden a következőket tudja: 

Hozzáadjuk a foursquare-es és gowallás (vagy akár brightkite-os) accountunkat, a 2-3 adatbázis alapján az aktuális helyzetünkhöz képest megkapjuk a helyek listáját, és akár mind a három szolgáltatásban is becsekkolhatunk az adott helyre.

A beállításoknál eldönthetjük, hogy melyik szolgáltatáson keresztül postoljuk ki aktuális helyzetünket a Twitterre vagy a Facebookra. Nagyjából ennyi.

Sajnos adott geolokációkhoz nem társíthatunk ad hoc megosztási paramétereket, de azért becsekkolásra még mindig ez a legjobb megoldás. Elsősorban azoknak, akiknek ismerősei Gowallás és Foursquare-t is használnak. Sajnos az ismerősök becsekkolásait csak külön-külön a natív appokban tudjuk visszanézni.

Ezzel együtt mindenkinek sokkal jobb lenne, ha hamarosan eldőlne, hogy melyik alkalmazás is lesz az uralkodó. Ezek az átmeneti állapotok, amikor ezt is meg azt is kell használni egyszerre, elég idegőrlők tudnak lenni.

Szóval a Check.in egy próbát megér azoknak, akik még hezitálnak. Kérjetek béta kódot. Nagyjából egy hét alatt megérkezik. És ki lehet próbálni. (Működik persze netbook+3G kombinációban is.)

Terminológia. Mint a fenti szövegből is kiderül, a magam részéről a "helyzetmegosztó alkalmazás" (location-sharing application) elnevezéssel fogom illetni a jövőben ezeket a szolgáltatásokat.

Címkék: foursquare gowalla check.in helyzetmegosztó brightkite
2010.04.06. 09:26. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Check.in ott veszti el az értelmét, hogy ismerős check-in-eket nem lehet követni benne. Tehát ha mindkét szolgáltatást használom, és hozzám hasonlóan több ismerősöm is így tesz, akkor kapom mindkét szolgáltatásból a notificationt a check-in-jeikről (és ők is az enyémről).

Másik probléma lehet (de ezt csak sejtem, hogy így van), hogy elvesztik a szolgáltatások a játékosságukat. Gowalla és Foursquare is ad pontokat/tárgyakat, és achievementeket check-in után. Kérdés, hogy check.in-t használva, ezeket továbbra is megkapja-e a user?
Én még mindig attól szenvedek, hogy sem a Foursquare, sem a Gowalla nem megy zökkenőmentesen a mobilomon, így kissé értelmét veszti a dolog.

Nem is a közösség vagy a játékok érdekelnének igazán, hanem a lokációhoz kötött to-do list, ami egy nagyon ütős GTD dolog, de nem tudom, hogy lehetne privátra állítani.

Szerintem egyébként az fog nyerni, amelyiket előbb vásárolja fel a Facebook és automatikusan köti be a felhasználói számára, elmagyarázva, hogy mi ez és mire jó.
Őrület, hogy mennyire a világ tudtára akarjuk adni, hogy éppen hol vagyunk. Kár, hogy még 30 hasonló helyre, mint a GW/FQ nem lehet becsekkolni. Vagány, meg minden. De ezen kívűl értelmetlen. Bár fejvadásznak, bérgyilkosnak hasznos lehet.
@Itschykhatschy: Ja, ja, pedig ebbe az irányba megy a vonat, csak idő kérdése ki-mikor száll fel rá. Én egyenlőre a Twitter-rel barátkozom, sikertelenül ;)
Ki a rosseb akar ingyen helyeket reklamozni?! Mert ez egyelore kb. errol szol.
még hozzáadnám a zümm mobil változatát is a checkin lehtőségekhez.