Az Origo és az iWiW esélye

Mint a számtalan beszámolóból már mindenki tudja, az Origo Zrt. több fronton is erősödni kíván 2010-ben. Kezdve az Origo induló blogszolgáltatásával (Postr ejtsd: poszter). Amiről előzetesen csak annyit, hogy egy inkább a Tumblr-re hajazó közösségi szájtról van szó, ami az instant tartalommegosztást támogatja, sokféle formában. (Akárcsak az iWiW Hírfolyama, vagy a Facebook News Feed-je, a Twitter vagy a Tumblr...)

Lesz "tumblarity" is, vagyis a felhasználók aktivitásaik alapján rangsorolódnak, illetve kerülnek bele a bevételmegosztásos hirdetési rendszerbe. A modell mindenképpen érdekes. (Amint részletesebben is átnéztük, hogy mit tud a Postr, külön is írunk majd róla egy postot.)

Ha minden jól megy, mobil fronton is erősít az Origo. És itt nem csak arra kell gondolni, hogy a Postr okostelefonon is használható lesz.

Ami szerintem még figyelemre méltó volt a tegnapi sajtóbeszélgetésen, hogy az iWiW 2010-es tervei közül többet is megszellőztettek a vezetők. Az egyik a csetszolgáltatás, a másik az event rendszer (események és programok támogatása). Valamint az is elhangzott, hogy az iWiW felületei és megjelenése egy nagyobb projekt keretében nagyszabású változáson esnek majd át.

A Facebook veszélyt is elég őszintén és reálisan látták az origósok: ki lett mondva, hogy a Facebook igenis komoly versenytárs, és hogy azon sem fog meglepődni senki, ha be fogja előzni az iWiW-et. Még akkor is, ha az iWiW sokkal jobban tartja magát, mint más piacok helyi közösségépítő szájtjai.

Ugyanakkor az Origo Zrt-nél jelenleg úgy látják, hogy az iWiW pozícionálható úgy, hogy elférjen a Facebook mellett. Elsősorban a "családias", "helyi", "adatkezelés szempontjából biztonságosabb" kitételek hangzottak el, mint a hazai és amerikai rivális szolgáltatásokkal szembeni főbb erények.

Jó kérdés, hogy van-e esélye 2010-ben az Origo hírportálnak egy (mikro)blogszolgáltatással megismételni az Index - Blog.hu sikert. És az is jó kérdés, hogy lehet-e úgy pozícionálni az iWiW-et, hogy a Facebookkal párhuzamosan is hasznos és használható legyen a magyar netezők tömegei számára.

Akármi is lesz végül a jó válasz erre a két kérdésre, annyi biztos, hogy legalább valami mozgásban van, történik. És hát újabban ez is nagy szó a magyar online piacon...

Full Disclosure: A szerző annak a Virgo Systemsnek a tanácsadója, mely többek közt az Origo Zrt. tulajdonában lévő iWiW-et is üzemelteti, fejleszti, valamint az [origo] hírportál által is használt Videopoll streamalkalmazás fejlesztője.

Címkék: média blogok iwiw origo magyar bloggerek social network blogmotor blogszolg tumblr postr
2010.06.03. 15:48. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bizonyára nagy kudarcot nem vallhatnak vele a tervek szerint, ha még ilyen megkésve is be merik indítani...
Postr?! Hmm.. jelentkeztem béta tesztelőnek, kíváncsi vagyok, mit hozott össze az origo. Őszintén, eddig nem sok szolgáltatásukkal vagyok megelégedve, minddel az a bajom, hogy nem jobbak mint a külföldi vetélytársaik, így nem sok hasznukat veszem.

Mikor még az indexnél dolgoztam, emlékszem lehoztam egy cikket, amiben egy bekezdés erejéig azt taglaltam, hogy a grafikus felhasználói felületek egyre egyszerűbbek lesznek, míg minden más egyre komplexebb. Elég csak az applere legújabb termékére, az ipadre gondolni. (hogy aktuális legyek) Én már közel egy hónapja használom, nálam teljesen fölváltotta a notebookot. Az GUIja pedig bármelyik mobiltelefonnál letisztultabb. Röhejes.

A tumblr, posterous, twitter ... mind azt csinálta, hogy eldobta a fölösleget. És mekkora sikerük lett egy ilyen "nagytakarításból"?! Ezeket az alkalmazásokat könnyebb is volt fejleszteni. Ki tudja hány olyan funkciója van mondjuk a blog.hu-nak, amit gyakorlatilag senki sem használ. Vagy az iwiwnek? Ott baszik az a sok faszság, amit le se szarnak a felhasználók. Nah mindegy, már megint sikerült fölhergelni magam :)

Ezt legyen minden fejlesztőnek az esti meséje: www.useit.com
Remélhetőleg ez az blog.hu-t is ösztönzi némi fejlesztésre, mert az utóbbi időben nem sok funkiconális újítás volt.

Pl. a közösségi jelleget itt is lehetne erősíteni like-szerű gombokkal, és az azokból generált ajánlásokkal
Iwiw-re sok mindent lehet mondani, de hogy "adatkezelés szempontjából biztonságos" azt semmiképpen...
@agyvihar: Holnap ilyenkor térjünk vissza rá :)
Bloghu mondjuk számomra onnantól vált érdektelenné, hogy rollban elkezdtek menni a belsős blogok. Igazából felület szempontjából nagyrészt 12=egy tucat.

A tré amúgy mostanában kezd rámenni arra, hogy minden sikeresebb külföldi cuccot honosít? wiw - fácse, tumblr - postr?
Mondjuk, ha lesz postrity, lehet megmozdul a magyar szcéna egy része. Csak kérdés, hogy mennyi olyan fiatal van még, aki bírja a napi tizenkét óra vájkálást és reciklálást?
@candy: fyi: a wiw elobb indult, mint a facebook.
@hírbehozó: Ezt nem kétlem. Viszont a facebook layout-ja előbb volt, mint a wiw-é. Nem az alapfunkciókra gondolok, hanem layout, alkalmazások, wall, egyebek. Mondjuk erősen úgy tűnik, hogy social network szempontból, egyszerű embereknek van egy út, ami működik, letérni arról nem lehet, hacsak nem szegmentáljuk a tömegt.
origoban az a vicces hogy egyaltalan letezik meg 2010ben egy ilyen hasznalhatatlan oldal, extra vicc hogy nezettsegben az elso
az iwiw meg halott, csak nem torli magat az ember

persze megertem oket, valahogy indokolni kell hogy fizetest kapnak, megy a brainstorm, aztan csinalnak egy csomo kozepesen kitalalt, vacakul megvalositott dolgot, es 2-3 evre le van a gond, ennyi ido mig mindenhonnan visszajon a jelzes hogy ez az upgrade elbukott
A legtöbb beszámolón elég nehezen jött át, miről is szól pontosan ez a Postr. Végül(számomra) az Origo szerkesztőségi blogja www.origo.hu/post-it/blog/20100602-postr-neven-blogszolgaltatast-indit-az-origo.html adta meg a megfejtést.
(Egyébként meg kösz a hivatkozást!)
A verseny az jó, így a blog.hu-nak is fejleszteni kell. Talán még a blogger is jól fog járni.
Az iwiw tervei azért nagyon poénosak... Chatszolgáltatás? Fácsén már van. Event rendszer? Fácsén már van. Redesign? Középre akarják hozni a hírfolyamot? :)

Komolyan ezek a lépések max az iwiw bukását késleltetik, de egy deka felhasználót sem fognak visszahozni vele. Ha facebook-lightként viselkednek, hazai szolgáltatóhoz képest 3szor akkora betöltési idővel, mint a face, akkor lassan régészeti leletté fognak válni...
Az iwiw próbálja a víz felett tartani a fejét, és minél tovább minél több zsét kihozni a site-ból.
Nyilván nem cél piacvezetőnek maradni, mert nem egy súlycsoportban lévő ellenféllel kell felvennie a kesztyűt.
Szerintem minél hamarabb el kellene kezdenie kitérni és tematikus oldalba átmenni, vagy valami nagyon magyar piacra jellemző dologgal erősíteni.
hát a tumblr az egyetlen reális alternativa, abszolút érthető a postr stratégia - már igy látatlanban is, gratula! nem tom, ki találta ki, de belelőtt... (sajna nekünk persze)
@sDavid: holnap ilyenkor van, úgyhogy visszatérhetünk rá. Mit kell látni?
@agyvihar: a bloghu sablonjaba egyszeruen lehet majd fb lajkot beszurni. erre gondolt szerintem.
@hírbehozó: az új dizájn már el van döntve, vagy lesz rá esetleg valami pályázat, vagy csak lesz ahogy lesz?

Hátha a felhasználók is besegíthetnek mi kell, mi nem...
@CssaBee: érdekli őket? dehogy... pedig emlékszem a turulmemére jópáran megmozdultunk. mind1.
@hírbehozó: hát az eddig sem volt túl nehéz. Még nekem is sikerült, pedig nem vagyok übermegagigabrutál kocka.
Hat az origorol csak annyit, hogy eloszor tegyek rendbe a forraskodjukat, mert manapsag eleg gazos, ha meta tagek kozott div -k talalhatoak es sok bongeszo csak kop egy nagyot az oldalra es krix-kraxok jelennek meg a cikk helyett.

origo -> dislike

udv
számomra furcsa az iwiw megítélése mivel, az ismerőseim túlnyomó része már csak a FB-ot használja. Az iwiw-es profiljával nem törődik és jó látható, hogy több hónapos az utolsó belépésük, míg az FB-on naponta jelen vannak. Persze ők is "csak" egy réteg de elég furcsa számomra ennek tükrében az iwiw ilyen pozitív megítélése. Na meg a sebessége is évek óta kívánnivalót hagy maga után.