Motorola Xoom vagy iPad?

Bob Scoble iPad-őrültként mond véleményt a jelenlegi legjobb anrdoidos tabletről:

Scoble végkövetkeztetésével részben egyetértek (az iPad nagy előnye az app-támogatottsága), részben viszont nem: szerintem épp a hétköznapi felhasználást támogatja jobban a Xoom, hiszen levelezni, netezni, filmet nézni szokott az a bizonyos átlag júzer. Alkalmazásokat próbálgatni ezerszámra meg inkább a geekek szoktak.

Summa summarum a nagy verseny idén a tábla- és az okostelefon piacon is a gémerekért lesz. Tágabban értve pedig az alkalmazás-támogatottságért, aminek előfeltétele, hogy a platform vonzó legyen a fejlesztők számára, és üzletileg is érdekes legyen.

A Google helyében én jobb üzleti feltételeket biztosítanék az alkalmazás-készítők számára,mint az Apple, és akkor még az is meglehet, hogy ez a 4,7 százalékos piaci részesedés gyorsabban növekedne 2011-ben.

Jövő héten mutatja be az Apple az iPad 2-t, és majdnem teljesen biztosak lehetünk benne, hogy hardverben nem lesz nagy különbség a Xoomhoz képest. Fogyasztói szemmel az alapkérdés ebben a szegmensben (drágább tabletek) az lesz, hogy "mire tudom használni?", "mire lesz ez jó nekem?", "hogyan működik együtt a meglévő eszközeimmel?".

Azt gondolom, hogy az app-támogatottság mellett van még egy szempont, ami az Apple-nek kedvez középtávon. Ez pedig a pártosság, a fanboyság. Ha valakinek Macje van vagy iPhone-ja, jobban fogja szeretni ugyanazt az élményt és dizájnt, és akkor is hajlamosabb lesz iPadet vásárolni, ha egyébként a hasznossági vagy praktikus szempontok mást mondatnának vele.

Az androidosoknál nem érezni ennyire ezt a pártosságot (vagy csak egy sokkal szűkebb rétegnél), de bizonyára markánsabb, jobban kommunikálható előnyöket kell tudnia felmutatnia az Androidnak ahhoz, hogy mondjuk egy iPhone-nal rendelkező potenciális táblagépvásárlót elcsábítson.

A végleges kisker árak és specifikációk tudatában ezekre a kérdésekre választ fogunk kapni. Legkésőbb március végén, április elején.

Címkék: apple teszt android összehasonlítás ipad ios honeycomb android 3.0 táblagépek ipad 2 motorola xoom tabletek
2011.02.25. 08:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Élmény ilyenkor geeknek lenni, de tényleg, tök jó, hogy jobbnál-jobb dolgok jönnek ki, akár Apple, akár Android oldalról és akkor még ott van a WinPho7...

Amikor megvettem a Desire-t, úgy gondolkozotam, hogy oké, hogy pár dologban jobb az iPhone, de az Android iszonyú nagy lendülettel fejleszt, be fogja hozni.

Most életem első tablet vásárlása előtt állok, és bár valószínűleg iPad 2 lesz, de hasonlóan gondolkozom: oké, hogy kicsit kevesebbet fog tudni, mint a Xoom, pláne a Google integráció területén, ami nekem nagyon fontos, de (remélem) az Apple is iszonyú lendülettel fejleszt.

Az Apple-nél a hardver adott, az alkalmazások adottak, az iOS a gyenge láncszem, viszont ha ezt fejlesztik, akkor az régebbi eszközökön is érezhető javulást fog hozni a felhasználói élményben.

Az Androidnál a hardver adott, az Android egyre jobb (bár a scroll még ezeken a videókon is döcögött, bár ez egyéni fétis kérdése, kinek mennyire számít), az alkalmazások pedig szerintem pillanatok alatt át lesznek portolva, kb. ez év végére én úgy saccolom, hogy a legfontosabb alkalmazások tekintetében nem lesz különbség a két rendszer között, az a 10-20 ezer alkalmazás, ami igazán számít, az meglesz, ami felette van, az már csak a ráadás.

De az biztos, hogy nagyon jó, izgi évünk lesz.

És akkor még azt is fel kéne becsülni, hogy ez a táblainvázió hogyan fogja megváltoztatni az asztali gépek világát, megtörik-e a Windows uralma, stb.
A fő gond, hogy a Xoom drágább. Tudom van olyan konfig amiben nem de mégis fura, hogy az apple ebben a szegmensben az olcsóbbik megoldás :)

Szerintem még fontos az is, hogy a kiforrotság az iPad mellett szól.

Összeségében az iPad a nagybetűs, az etalon. Ha már ennyi pénzt kiadsz miért vennéd meg a "követő" megoldásokat?

Erre a kérdésre szerintem csak az lehet a válasz, hogy azért mert szignifikánsan olcsóbb (legalább 25%-30%). Sajnos ezt nem tudták hozni.
bob teljesen jó arc, ahhoz képest, hogy magát is ipad fanboynak írja le, gyakorlatilag agyondícsérte a xoomot. oké, hogy egy kvázi egy éves hardverrel kellett szembe állítani, ezt hangsúlyozta is, de biztos mindannyian láttunk már olyat, akinek ez sem lett volna akadály egy kis szapuláshoz.
Március 2 nem az iPad 2 miatt lesz érdekes. Az csak a kötelező ráncfelvarrás lesz, hardver szempontjából nem fogunk látni semmi izgalmasat.

Ami miatt érdekes lesz, az az hogy nagy eséllyel be fogják mutatni az iOS 5-öt. Pletykálják, hogy az Apple teljesen felrázza az oprendszer notification rendszerét benne (nagyon jó lenne), neg ki tudja milyen újítások lesznek még benne. Kíváncsian várom, mert ahogy mondod nem a vas számít(telibe tojom hogy hány kamerát tesznek rá, az se zavarna ha nem lenne), hanem az OS és keretrendszer.
iOS 5 bejelentésre én nem számítok most, de nagyon kellene az iPad 2 be a notification és a widgetek miatt. Utobbi hiánya sztem az iOS legnagyobb hátránya jelen pillanatban. Kiváncsi vagyok arra is, hogy a Google átportolja-e a maps / youtube / gmail hármast ilyen Honeycomb minőségben valaha is iOS-re. Ez most nagy ütőkártyája.
Apple mindig tavasszal mutatja be az iOS új változatát, hogy nyárra elkészüljenek a fejlesztők a startra a rá optimalizált appokkal. Márciusban - Április elején szokták demózni az új fícsöröket. Kézenfekvő lenne, ha az iPad 2-vel együtt mutatnák be.

Persze ezcsak találgatás, lehet hogy csinálnak neki külön eventet.
Én az Engadgetes Josh véleményével nagyjából egyetértek. Az Xoom számtalan szempontból jobb, mint az iPad, koncepcionálisan is. Csak még nincs rá egyetlen app sem, amin nem igazán lehet csodálkozni, hiszen pár napja jelent meg az SDK... ha ez hosszútávon a telefonos Androidhoz hasonlóan fog alakulni, akkor egyértelműen a táblagépek terén is Android dominancia lesz.
Kíváncsi vagyok, meddig fogja tudni tartani az Apple ezt a 499 dolláros alapárat. Ez egy remekül bevált marketingfogás volt, sikeresen elültették mindenki fejébe, hogy az iPad az 500 dollár, de a vásárlók döntő többsége nem az alapmodellt veszi meg. Ugyanakkor a Motorola hagyja, hogy a Xoom = 800 dollár terjedjen el, annak ellenére, hogy ez a 4G-s mobil internetet tartalmazó, lehető legdrágább csomag. Elképesztő marketinges baklövésnek tartom ezt.

Amikor az iPadet elindította az Apple, akkor azért komoly kockázatot vállalt, és ezért mindenképpen biztosítania kellett, hogy olcsó verzió is legyen a termékből. De ez a 499 dollár mélyen az Apple saját szokásos haszonkulcsa alatti árat jelent. Most, hogy a tabletből sikertermék lett, és a drágább hardver miatt már eleve nehéz a csökkentett árat tartani, szinte biztos, hogy az Apple valamilyen formában ki fog bújni az 500 dolláros árkategóriából.
@Greg-0: én is pont ezt várom az apple-től, gondolom az iPhone 4-en még egy-két évig vígan el fog futni a következő iOS, csak kicsit felturbózhatnák.

Hol olvastál pletykákat a notification javításáról?
@birkaster: nem tudom mi a satobbi, de tabed browsing-ra ott az Atomic Browser. A safari-t tornymagasan veri.
@birkaster: Jaja, ezt én is nagyon hiányolom a gyári böngészőből, viszont a @we által javasolt Atomic Browserben van ilyen, tud postolni Twitterre, Facebookra.

Baromi jó gesztusok vannak benne, ami teljesen testreszabható (nálam most: két ujjal swipe fel: oldal teteje, le: oldal alja, balra: előző tab, jobbra:következő tab, 3 ujjas tap: full screen).

Érdemes megpróbálni szerintem.