Google+: az első benyomások a Google Facebookjáról

Mindenekelőtt hatalmas tapsot érdemel, hogy a Google+ az ismeretségi háló felépítésére nagyon egyszerű és nagyon kézenfekvő megoldásokat alkalmaz. Tényleg játszva, néhány perc alatt fel tudjuk építeni ismeretségi köreinket a virtuális térben.

Alapvetően azt várja tőlünk a rendszer, hogy ismerősi körünkön belül hozzuk létre a baráti körünket, illetve családi körünket. Miközben eszerint szortírozgattam ismerőseimet, azon járt az eszem, hogy vajon tényleg van-e ennek értelme? Vannak-e olyan tartalmak, melyeket kifejezetten csak barátokkal vagy családtagokkal akarok megosztani? Valahogy az az érzésem, hogy ritkán lesz szükségem ezekre a megkülönböztetésekre. Sokkal több értelmét látnám korosztály vagy munkakapcsolat szerinti körök létrehozásának. Persze ezt magam is megtehetem, ha akarom. Hiszen a Google+ erre is kínál lehetőséget. 

Az világos, hogy a könnyed ismeretségiháló-összeállítás okán a napokban hatalmas mennyiségben fognak csatlakozni emberek világszerte, így Magyarországon is a Google+-hoz. A vírusos terjedés tehát biztosítottnak látszik. Az egy érdekesebb kérdés, hogy egy hét elteltével is elég érdekesnek fogják-e találni a júzerek a szolgáltatást.

És igen, térjünk is rá arra, hogy mi az értelme ennek az egész Google+ dolognak. Első ránézésre azt kell, hogy mondjam: Facebook-közeli az élmény. Annyi különbséggel, hogy a Google+ jobban fókuszál a tartalommegosztás típusára. De valójában ugyanaz a jó benne, mint ami a Facebookban is: a Twitter fal :)

Vagyis a könnyű és rövid információmegosztás, linkelgetés, beírogatás a falra, a társalgás. Szövegeket, képeket, videókat, linkeket tudunk megosztani a falon. Pont mint Facebookon. A lokációmegosztás az egyetlen újdonság. Bár ennek ebben a formában nem sok értelmét látom. Nyilván egy mély Foursquare-integráció sokat tudna lendíteni a funkción.

Ami egyértelműen újítás és újszerű így első ránézésre, az a Hangout funkció. Nagyjából élő skype-olást lehet kezdeményezni az ismerősökkel. A videócsetelés tehát egyklikkes sztorivá vált. Én ebben látok fantáziát, főleg, hogy ez a törekvés alapvetően hiányzik a Facebookból. Skype-on meg nincs fent mindenki.

Ha videócsetelni akarok ismerőseimmel, nincs más dolgom, mint jelezni feljük, hogy épp elérhető vagyok élőben. Ha akarnak, becsatlakoznak a virtuális videócset szobába. Ez akkor lesz igazán menőség, ha az androidos készülékekről is be lehet majd jelentkezni egy-egy beszélgetésbe.

Ezzel pedig el is érkeztünk a Google+ legfontosabb ígéretéhez: desktop böngésző és az okostelefonok közti határ elmosódása egészen új perspektívákat nyithat a webes kommunikációban, közösségi médiatérben. Ez az a terület, ahol a Facebook mindig is gyengélkedett. És bár valószínűleg ők is nagyon szeretnének egy Facebook mobilplatformot, ezen a téren jelen pillanatban a Google sokkal jobb pozícióban van.

Androidra már elérhető a Google+ alkalmazás. Máris több, mint 100 ezren töltötték le.

Egy újabb Google Wave?

Azon túl, hogy első blikkre jó-e a dolog, a második kérdés, ami mindenkiben megfogalmazódik: a Google+ valójában miben más, mint a Google Wave? 

Én a kérdést inkább úgy fogalmaznám át, hogy vajon miért fogunk visszanézni a Google+-ba jövő héten? Erre pillanatnyilag két válaszom van. Az egyik, hogy a mélyebb integráció miatt sokkal több esélye van a szolgáltatásnak, hogy összefussak vele. Az értesítések nem csak a szájton, de a mobil appban is folyamatosan jönnek. Tehát a megosztások, a hírfolyam láthatóbb és követhetőbb, mint akár a Wave, akár a Buzz esetében.

Ugyanakkor - és ez a második válaszom - én sem látom egyelőre azt a plusz izgalmat, ami miatt inkább ide néznék fel ma délután és ne a Facebookra. A játékosságot hiányolom a szolgáltatásból. Az, amit a Facebookon is megkapok, itt már kevésbé érdekes. Viszont ha valami egyszerű közösségi játékot ráhúznának az egészre (pl mint amilyen a Google Monopoly volt), sokkal könnyebben elvarázsolnák a netezők millióit.

Amit a Facebooktól meg kell tanulnia a Google-nek, az az, hogy nagyon gyorsan, iteratívan kell tudni fejleszteni ezt a közösségi teret. Egy pillanatra nem szabad azt éreznie a felhasználóknak, hogy nem érdemes másnap visszanézni a gúgölpluszba. Ehhez pedig alapvetően szerintem a közösségi játékok adnak muníciót. A falra írogatás, YouTube-videók megosztása már önmagában nem éri el az ingerküszöbünket.

Merész válallkozás a Google+. De a Google nem állhat meg itt. Elő kell tudniuk húzni pár még merészebb kártyát ahhoz, hogy ezúttal letöröljék a gúnyos mosolyt a Facebook arcáról.

Címkék: social network facebook google google plus google facebook android google
2011.06.30. 11:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nájsz :) kivácsi vagyok mikor lehet kiprobalni!
Naiv ügyfél kérdés: ezt megint úgy (fokozatosan) vezetik be, mint a Wave-et? Mert akkor több frusztrált ellenséget szereznek, mint potenciális felhasználót :-/
"Vannak-e olyan tartalmak, melyeket kifejezetten csak barátokkal vagy családtagokkal akarok megosztani?"

Én egy pont olyan közösségi-szájt koncepciót látnék szívesen, ahol kizárólag az ismerőseiddel oszthatsz meg tartalmakat, a feltöltött tartalom alapból privát és explicite jelezni kell, ha meg kívánod osztani valakivel.

Ez a koncepció közelebb állna az IRL gyakorlathoz.

Persze valamennyi szájt alapból tartalmazza ezt az opciót is (valahol mélyen elrejtve), de az üzemeltetőnek a tartalomgenerálás/megosztás a cél.
Szép lesz.

Átváltottam, a magyar verzióban egyik helyen +Te, máshol +Ön.

És a további tájékoztatásért miért kell beírnom a neve/címem, ha már be vagyok jelentkezve google account-tal?
ha egy kicsit szétnéztek, akkor nagyon könnyű meghívóhoz jutni. erre ajánlom a twittert, facebookot, ne itt spameljünk.

a nyúlfarknyi g+ tapasztalatom azt mutatja, hogy a megosztott tartalom láthatóság nagyon könnyen szabályozható. és nagyon egyszerű különböző csoportokat létrehozni.

a kérdés, hogy mennyire szoknak át az emberek. a facebookkal elégedetlen réteg szerintem könnyen. a többiek meg vagy követik őket vagy nem.
Android Google+ kliensben settings alatt az Instant Photo Updatenek pipa, ízlés és netcsomag szerint beállítani, hogy mobilnetről is töltse-e a képeket.

Onnan kezdve amit a telóval fényképeztek, egyetlen klikk nélkül elérhető lesz később Google+on.

Amikor ezt először hallottam, annyira nem tetszett, mert ott úgy mondták, hogy egyből feltöltődik a Google+ accountodba. Mondom az nem jó, mi van, ha szar a kép, vagy nem is akartam fényképezni, mittudomén.

De nem, van egy "photos from your phone" menüpont, az alá kerül fel minden kép, és azt csak te látod. Onnan meg pikk-pakk lehet megosztani bárkivel, bárhova. Mocskosul zseniális. Videót is tud. Imádom.
Nekem nagy ellentmondás, hogy a körök létrehozása egyszerű, egyértelmű és látványos, míg az oldal többi része _számomra_ viszonylag nehezen kezelhető, és sok dologhoz 2-vel több kattintás kell, mint számítok rá.
a google wave(?)bol megtanultak, h azonnal mindenbe integralni kell. most tenyleg ott van mindenhol viszont 2 oranyi pezsges utan mar kontentapaly van...
A Wavehez kepest komoly elorelepes, de siker csak akkor lehet belole, hogy ha az Android usereken keresztul akarjak megfogni a dolgot.

Meghivo meg meg nem jott meg :S
Egy atfogo overview videonak szerintem sokan orulnenek, sajat kommentarral.
ez a circles nem egy valós igény, csak a mérnök fejekben létezik kiirthatatlanul, hogy az emberek csoportokba akarják rendezni az ismerőseiket, és célzottan akarnak olvasni meg célzottan megosztani...

a valóságban mindenki kukkolni akar: a legnagyobb woooah élmény akkor van, amikor valaki olyantól futsz bele valami érdekesbe, akitől nem vártad. a megosztás pedig öncélú, akármennyire is nem erre utal már maga a szó sem: minél több ismerőst akarunk lespamelni, és minél több visszajelzést kapni - nem az mozgat ilyenkor, hogy a másiknak jó legyen, és a megfelelő circle -jébe érkezzen a posztom.

szóval ez pipa, mi van még? mást én nem nagyon látok. videochat? kösz nem, gépelek vagy telefon.
@zsolti: hat ha valamire, akkor kukkolasra igazan alkalmas a +. meg maguk a google fejlesztok sincsenek teljesen tisztaban azzal, hogy itt-ott beirt kommentjeik barki szamara lathatoak. pl az iment azon morfondiroztak, hogy milyen konnyen beszippantottak a juzerek csomo aktivitasat a plus ala.
Kíváncsi vagyok meddig tartják fenn a meghívós rendszert. Rövid ideig remek reklám, hiszen fokozza a hype-ot, mindenki a zárt klubba akar tartozni. Viszont hamarosan leül az újdonság, és így a be nem kerülők szépen elfelejtik. Másodjára pedig nem lesz egyszerű újra felkelteni az érdeklődést.
Továbbá kíváncsian várom, hogy az oldalak problémáját hogyan oldják meg. Iwiw-en kezdetben nem volt, csak személyekre volt kitalálva mégis rengeteg szervezet regisztrált. De Facebookon a mai napig is sok esetben személykét regisztrál 1-1 szervezet.
Az androidos kliens használhatóságban és sebességben már most agyonveri a facebook klienst... Ez igen nagy pluszpont...
"Vannak-e olyan tartalmak, melyeket kifejezetten csak barátokkal vagy családtagokkal akarok megosztani?"

Nem hiszem, hogy a főnököd vagy valamelyik munkatársad/tanárod örülne, ha látja hogy a haverjaidnak őket szapulod. Vagy más esetben simán vannak olyan dolgok amik családra tartoznak és haverokra nem és vice versa. Ez a circles funkció nagyon jó dolog a google+-tól (de hülyén néz így ki leírva) csak szerintem az FB rövid időn belül koppintani fogja és akkor lőttek ennek a projektnek is.
Én ezt még mindig kevésnek érzem (látatlanban mondom)a facebookhoz képest. A listákat sok ismerősöm használja, nekik egy lépés azt kicsit könnyebben használhatóbbá tenni. A facebook csoportok is jól működnek (megsoztásnál is meg lehet adni, ha kimondottan egy csoportnak vagy page-nek szánom az infot). A videochat szép meg jó, nem tudom azt mennyire használják napi szinten az emberek (suliban, munkahelyen nem az biztos). A +1 gomb = like, kérdés SEO szempontjából ennek lesz e hatása. Nagyon drukkolok a Google-nek mert jó ha nem monopólium van de ide több kell.
Apropó anonimitás:

Kíváncsi vagyok, h mekkora botrányok lesznek (lennének) abból, ha valamit a szerencsétlen rossz körrel oszt meg. Lassan rá kell jönni, hogy az ember vagy leírja névvel, címmel, amit gondol, vagy nem (esetleg anonimként). Köztes biztonság nincsen, csak a téveszméje.
@OliBLOOD: eddig tartották fenn. Most már meghívó nélkül is megy: plus.google.com

Nem érzem annyival jobbnak az fb-nél, hogy mindent elvigyen. De szeretem, ha egyetlen "contact list"-et kell használnom.
Amúgy a Google azzal tudna win-win helyzetet kialakítani magának hogyha azt mondaná hogy ingyen lehet megnézni a google+-t bármilyen androidos készülékről.
A "kivel osztod meg" kérdéskörhöz egy rövid gondolat:

Ahogy kiposztolsz valamit a falra, potenciálisan az egész világgal megosztod, akkor is ha csak egyetlen ismerősödnek szántad. Ugyanis azt az egy ismerőst semmi sem gátolja meg benne hogy -ha máshogy nem- csináljon egy screenshot-ot és azt publikálja.

Persze jó ha kényelmesen lehet szűkíteni a címzetti kört.

Én inkább azt látnám szívesen, ha be tudnám állítani hogy melyik ismerőseimnek melyik postjaira vagyok kíváncsi. Van amelyik barátomnak érdekelnek a kiposztolt Youtube videókliipjei, de a többieké nem. Van amelyik ismerősömnek érdekelnek a családi képei.

A FB nálam átalakult Youtube ajánlóoldallá, a Wiw meg babamagazinná. Egyiket sem szeretem. A G+ vajon mivé alakulna?
Én aktív "kockaként" és bennfentesként( pár napja vagyok regelve) azt tudom mondani, hogy a Circles kegyetlen jó dolog. Fent már írták, de van ami egy csapatra tartozik és másokra nem. Ráadásul rettentő könnyű a használata és megosztásnál kiválaszhatod hogy melyik körben vagy akár körökben teszed láthatóvá a bejegyzésed. A circles a leglátványosabb része az egésznek, a videóchat nekem szintén bejön, bármikor beugorhatsz egy kis élő konferenciára a haverokkal. Kár hogy az emberek még idegenkednek a videóchat-től. Legalábbis a velem egykorúak nagy része biztosan nem vállalja fel az otthoni sminkmentes arcot vagy a rendetlen szobát a háttérben.
Lesz esélye a facebook ellen, ha elkezdenek alkalmazásokat is írni hozzá. Az egyetlen érezhető negatívum, hogy Facebook Account nélkül lemaradsz egy csomó mindenről, míg a Google+ba csak azért nem fogok feljárni hogy ki-ki írjak valamit. Ezért nincs Twitterem sem.