Merre tart a Netscape-sztori?

Amikor néhány hete útjára indult az új Netscape (közösségi híroldal formájában), sokan vitatták egy ilyen szájt létjogosultságát, főként azokban az időkben, mikor a Digg - immár harmadik verziójával - a legnépszerűbb "hagyományos" hírszájtok közé emelkedett.

A megújult Netscape egyik fő amerikai riválisa, a New York Times On The Web tegnap egy kicsit elragadtatta magát, és egy nem túl tartalmas cikkben emleget fel néhány olyan felhasználói véleményt, melyek meglehetősen elutasítóak az újragondolt Netscape-pel kapcsolatban. El is indult az infocunami.

Hogy legyünk ennél egy picit objektívebbek, vegyük elő a Hitwise adatait. Eszerint június vége és július 15-e között 17 százalékkal nőtt a Netscape.com látogatottsága. Ebből pedig két dolog következhetik:

  • az új Netscape egyre népszerűbb
  • nem csak az indulás körüli médiahype lendített az oldal látogatottságán, de a szolgáltatásnak sikerült is megőrizni, sőt növelni a betévedő netezők számát
Ennek némileg ellentmondani látszik az Alexa (nem megbízható, de mégis) vonatkozó grafikonja. Egyelőre nehéz lenne azt mondani, hogy a Netscape-nek valós esélye van megszorongatni a Digget vagy a Slashdotot.

Bár a tendenciák nem jók, de a Google trendanalíziséből az derül ki, hogy a Netscape-nek még mindig lenne esélye megfordítani a megfordíthatatlant. Persze erre is mondhatjuk, hogy csak egy maradhat. És a Digg köszöni, de jól érzi magát ebben az "egy-szerepben". Avagy: az új Netscape mégsem több, mint egy elhibázott kólaredizájn.

Jason Calacanis, a Netscape-projekt vezetője postban igyekszik ismét megvédeni saját gyermekét. Egyrészt az új Netscape a statok szerint megfordíthatja a Netscape reménytelennek látszó elsorvadását, másrészt elkötelezett - a kontrollált tartalommal ellentétben - a közösségek által létrehozott tartalomszolgáltatás mellett. És ennek az az ára, hogy az ellenvéleményeknek is igen nagy teret adnak. Akár magán a Netscape-en is. Szerinte akkor lenne baj, ha kétszámjegyű lenne az elégedetlenek aránya. Csakhogy a helyzet - egyelőre - nem így áll. Két Netscape meg nem létezhet. Csak egy maradhat. Na így.

update: Digg-statok a RWW-től, Népszerű linkek kategóriák szerint
Címkék: digg social bookmarking netscape
2006.07.18. 10:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A digg meg messze nem éri el az összes netezőt, és nem is fogja. Ha a netscape összehoz egy olyan közösséget, akit a digges témák kevéssé érdekelnek, viszont vevő a közösségi alapú tartalomszolgáltatásra (nevezzük így jobb híján, a diggen nincs valódi tartalom, és valakinek az eredetit is létre kell hozni), akkor van csak esélye. Azaz nincs, ugyanis a netezők egy jó részét hidegen hagyják a nerd-témák (és hidegen is fogják hagyni), számukra a net nem cél, hanem egyszerű információs csatorna, nem közösségépítő, hanem legfeljebb kapcsolattartó eszköz, stb, ők pedig nem fognak userpowered szájtot csinálni.

Tudom, hogy nem illik szidni a web2 forradalmiságát, de a júzerek nagyobb részének szerintem sem kedve, sem ideje az ilyen szájtokban túrni.

Nem véletlen, hogy én sem a digget olvasom, hanem a webisztánt (is, meg hagyományos tech oldalakat is), mert ti megteszitek azt a szívességet, hogy kiválogatjátok, ami valamilyen szempontból tényleg fontos. De a digg első oldalán szereplő linkekből általában egy-kettő ha érdekes nekem, és ezzel szerintem még rengeteg júzer így lesz.

Nem temetem a web2-t, szó se róla, de szerintem inkább a valódi szolgáltató web2 oldalaknak (writely, stb.) sokkal több esélyük van a hosszútávú növekedésre.
Lehet, hogy ez a titok: "a szolgáltatásnak sikerült is megőrizni, sőt _növelni a betévedő netezőket_" :D
Na ez az. :) De vajon sikerül ez? A "tartalom" nem tud versenyezni a diggel, ez a forma meg a más témákra bukó usernek nem biztos, hogy bejön...
Csöndben jegyzem meg, hogy a digg már nem csak a tech témákat koverolja, hanem szinte minden témát.
Elvileg. Gyakorlatilag nézd meg, mi van az első oldal(ak)on.

De én személy szerint még tech témában sem szeretem ezt a fajta szerkesztési módot, "demokratikus", de nekem teljesen használhatatlan. Más kérdés, hogy a Netscapenek meg teljesen mindegy.
fura, ns-digg viszonylatban sztahanov pont az ellenkezőjét állította korábban

webisztan.blog.hu/2006/06/15/digg_1

"Hogy hol a csalás az egészben? Hát ott, hogy a Netscape.com forgalma már eddig is nagyobb volt, mint a Diggé..."

szóval?
Két ember, két meglátás. szóval?
a forgalmat meglátás alapján mérnék? :)
végülis mindegy, csak épp emlékeztem a korábbi postra.
ja nem. szerintem sztahanov egyszerűen tévedett ebben a mondatában.
(a 'két ember két meglátás'-t arra értettem, hogy az a post másfelé domborítja ezt a témát, mint ez a post.)