A Google néha felfalja gyermekeit

Sok startup üzleti modell híján elsősorban arra ácsingózik, hogy a kúl és sikeres Google vásárolja fel őket, s ezzel nem csak szolgáltatásuk kapja meg a technológiai és marketing-támogatást, de ők maguk is zsíros nyugdíjas állást kaphatnak a világ egyik legklasszabb irodaépületében.

A Google-varázslat nem mindenkinek jár. Még 2005 májusában vásárolták fel például a Dodgeballt, ami egy kifejezetten fiataloknak szóló sms-értesítős szolgáltatás. A szájt körül nagyobb hírverés sosem volt, s úgy tűnt az elmúlt időszakban, hogy egy kicsit alszik is az egész projekt.

Mígnem színre lépett a Twitter, ami extrém népszerűségnek örvend már majdnem egy hónapja, és nyilván a Google-székházban ülő Dodgeball-fejlesztők számára komoly fejtörést jelenthetett, hogy miként lehetne felvenni a versenyt az ifjú riválissal.

A Google azonban ahelyett hogy vadul elkezdte volna fejleszteni a Dodgeballt, néma maradt. Valószínűleg ebből lett elege a két alapító-fejlesztőnek, és a hírek szerint ki is léptek a Google-tól. Dennis Crowley blogban mesélte el, miért hagyták ott a Google-t.
The whole experience was incredibly frustrating for us - especially as we couldn't convince them that dodgeball was worth engineering resources, leaving us to watch as other startups got to innovate in the mobile + social space.
Azt persze nem tudni, hogy a Google miért nem látta értelmét annak, hogy a felvásárolt Dodgeballt egy kicsit meglökje például fejlesztési oldalon, mindenesetre a sztori elgondolkodtató.

Elsősorban a Twitter társalapítója, Evan Williams mesélhetne erről sokat, aki ugye anno a Blogger.com-ot adta el a Google-nak, ám ő sem volt hajlandó sokáig náluk dolgozni. Inkább újabb saját céget indított, és abból lett az Odeo meg a Twitter.

A sors úgy hozta, hogy most megint egyre több a pletyka arról, hogy Williams új gyermekét, a Twittert is felvásárolná a Google. Akárhogy is, startupot eladni a Google-nak, nem mindig a siker záloga.

És ez intő jel lehet a legnagyobb házon belüli egykori startup, a YouTube társalapítóinak is.
Címkék: google bulvár dodgeball startup
2007.04.16. 16:20. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez nyilván nem így van. Eladni a guglinak és ott hagyni 2 hét múlva még mindig nagyobb üzlet, mint tovább csinálni és harcolni a leendő konkurensekkel. Aztán jöhet az új projekt:)
A Youtube-on azért látszanak a fejlődés nyomai a felvásárlás óta is.
És lehet, hogy a Google tudja, hogy a Twitter kissé túl van értékelve manapság.
G. Lajos: persze, csak azért elég szar érzés lehet, hogy kitalálsz valami jót, eladod a Googlenek, mert azt gondolod, hogy nem csak sok pénzt kapsz érte, de biztosítva van a project fejlődése is - aztán cégen belüli érdeklődés hiányában elhal a dolog...
Merras: azert jo lenne mar addig itthon is eljutni, hogy legalabb megveszik....a masik hidon meg atmegyunk, ha kiderul, van hid...