Blog vs. mikroblog

Jason Kottke mérte össze Evan Willams két sikerszolgáltatása, a Blogger.com és a Twitter kezdeti időszakát. Nem, nem látogatottsági adatokat vett elő - azok ugyanis nem publikusak -, hanem azt nézte meg, hogy a két szolgáltatásban mennyire voltak aktívak a felhasználók a berobbanás időszakában.

Nem meglepő módon, a Twitteren sokkal több mikrobejegyzés (max. 140 karakter ugye) jelenik meg, és dinamikusabb szolgáltatás is, mint a Blogger. Az okok persze egyértelműek: a Twittert használni sokkal egyszerűbb, mint egy blogszolgáltatást, sokkal könnyebb postolni is, sokkal több platformon érhető el könnyen (web, mobil, IM, asztali kliens), és nem mellesleg, van benne közösségépítő funkció is.
(...) the biggest factor is that the social aspect of Twitter is built in and that's where the super-fast growth comes from. With Blogger, reading, writing, and creating social ties were decoupled from each other but they're all integrated into Twitter.
Együtt vannak az ismerősök, egymás aktivitását követik a felhasználók. A nyitott API-nak hála rengeteg okos és érdekes Twitter-mashup készült. Vagyis ez a formátum igenis erőteljesebbnek és sikeresebbnek tűnik, mint az 1999-ben még legalább ugyanennyire erősnek és dinamikusnak tűnő Blogger.com.

Lehet, hogy az sem igaz, hogy a Twitter-oldalhoz kevésbé ragaszkodnak a felhasználók, mint saját blogjukhoz. Gondoljuk meg, ha csak egy kicsit testreszabhatóbb lenne a felület, már nem sokban különbözne egy "rendes" blogszolgáltatástól.



Mi a tanulság? Korábban azt gondoltuk, hogy az a jó blogmotor, amelyik sok okos fícsörrel, extra tulajdonsággal rendelkezik, és nagy szabadságot hagy a júzernek: belenyúlhat a css-be, a html-be, pimpelheti az oldalt kedvére widgetekkel, képekkel, flashanimációkkal, szkriptekkel, satöbbi.

Csakhogy viszonylag kevés ember ért ezen dolgokhoz, már ha az össznépességet vesszük. És bizony a nagy többség csak postolni akar, meg esetleg beállítani a háttérszínt.

A Blogger.com új betájában már van olyan okos wizard, melynek segítségével tényleg gyerekjáték összekalapálni egy szép, testreszabott blogoldalt. Valószínűleg még ennél is lejjebb kell menni. Talán ez a Twitter sikerének másik fő tanulsága.

Ugyanakkor azt se feledjük, hogy a nem hivatalos adatok szerint mostanra lassult a Twitter növekedése, már ami a látogatásokat illeti. Tényleg csak elnagyoltan, hasraütésre kábé 600 ezer napi egyedi látogatója lehet jelenleg a Twitternek. Az IM-ről, mobilről, asztali szoftverről twitterezőkkel persze nem számolva. A lényeg, hogy ha kellően optimalizálták Williamsék a szolgáltatást, nem árt ha azonnal a fejlesztésen kezdik törni a fejüket.

Mert bár a blogolás lassabb, nehézkesebb, de sokkal masszívabb és népszerűbb kultjelenség lett az elmúlt években, mint amiről a Twitter mostanában csak álmodhatna.

És hát ez a post is blogba íródott, mert 140 karakterbe azért valljuk meg, nehéz lett volna.
Címkék: bloggerek blogmotor blogszolg blogger.com twitter
2007.05.08. 19:25. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem a Twitter "előfutára" az MSN/Windows Live Messenger kb 1 éve (vagy mikor) bevezetett "személyes üzenet" opciója volt. Lényegében ugyanarra használjuk, és rohadt gyorsan lehet szerkeszteni. Nem kell címet adni, nem kell tökölni semmivel.

Én meg pl azért használom a Twittert, mert rászoktat (emlékeztet) arra, hogy gyakrabban blogoljak :-)
Sztem csomóan örülnénak, ha beállíthatják az oldalt, csak a css és html bonyi. Viszont ha a privi.hu-t, vagy a hotdogot nézzük, akkor látszik, hogy van rá igény, ha elég egyszerű.

Egy tényleg felhasználóbarát wysiwyg sablonszerkesztővel sztem a legnagyobb többség örömmel pimpelné a saját kis szeletét a netből, mint ahogy a legtöbben minimum egy hátteret adnak a windowshoz (már ha van lelkük) :)
Az okés, hogy sokan nem értenek aa HTML meg a CSS rejtelmeihez, de nagyon sok embernek nem elég a 140 karakter :) Én nem blogolok mindennap, és nem is a népszerűség miatt blogolok (de ez a "miért írsz blogot?" téma egy külön misét megér ;)), van hogy napokig semmi, máskor meg csak folyik a szó... Az is igaz, hogy nem próbáltam még a Twittert, de szerintem sokkal addiktívabb a blogolásnál :D
Azért hozzátartozik a blogok "építgetéséhez", hogy a feedolvasókban nem sok jön át belőle.
De HH, pont te írtad hogy a Twitter egész másra jó... Pont ebben van a lényege, szerintem. Nem kell mindent túlbonyolítani, ld blogolás. A twittert lehet (sőt, valószínű), hogy pont az egyszerűsége tette naggyá, ez, hogy a messenger személyes üzenetét kiválthattad vele, odarakhattál magadról egy képet+háttér és kész.
Nem is értem. Hogy lehet ezt a két dolgot összehasonlítani? A blogolás - már ha valaki komolyan veszi - teljesen másról szól. Adsz egy szeletet magadból, vagy amilyennek te láttatni szeretnéd magad. És ehhez hozzátartozik a felület is, ahogy a látogatók érzik magukat az oldaladon. Attól lesz személyes, hogy te csináltad, egyedi, és nem csak rákattintottál valamelyik előregyártott sablonra.

A Twitter ehhez képest, elnézést, lófasz.
És ne feledjük el az ott töltött időt sem. Egy hosszabb postot akár 15 percig is olvashatsz, míg ugyanez a twitternél max 15mp. Ezt a tényt picit felborítva észre kell venni azt is, hogy egy blogon naponta egyszer fordulsz meg, míg a twitteren (ha sokkal rövidebb ideig is, de) naponta sokszor. Persze egy feedolvasóval el lehet intézni mindkét gondot. Ráadásul az újabb Netvibes-ból már kommentelni is lehet. Kérdés: nem inkább azt kéne jobban testreszabhatóvá tenni?
Nem biztos, hogy érinti a lényeget, de tegyük hozzá: Kottke posztja teljesen rossz adatokon alapult, visszavonta már rég.