Facebook: politikailag nem korrekt nyitottság

Bár az elmúlt hónapokban a Facebookot azért ünnepelték, mert megnyitotta apiját, s ezzel gyakorlatilag végtelen lehetőséget biztosított a fejlesztőknek ahhoz, hogy ők is megjelenhessenek saját alkalmazásaikkal a Facebook oldalain. A Facebook felhasználói pedig rengeteg próbálgatnivaló kisalkalmazással lettek gazdagabbak.

A Facebook történelmi nyitása után ismét a figyelem középpontjába került. Állítólag egy ideje az - angolszász világban amúgy igen elterjedt - Gay vezetéknéven nem lehet regisztrálni a Facebookban. WTF? Mintha az iWiW-be nem regisztrálhatnának a Melegh nevű magyarok. (A híresztelés nem biztos h teljesen igaz. Legalábbis ha rákeresünk a "gay" szóra, kapunk pár találatot. Mégha nem is annyit, amennyit várnánk.)

Tegnap ismét bajt hozott saját fejére a Facebook. Hat nagyhirdető fogta magát, és visszavonta hirdetéseit a Facebookról, ugyanis azok a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt Facebook-oldalán is megjelentek. A hat hirdető közt van a Virgin és a Vodafone is. A cégek úgy érvelnek, hogy saját márkanevük védelmében kényszerültek a hirdetések visszavonására. A Facebook megint nem kommentál.

Emlékszünk még a focista-haj hasonlatra? Lehet, hogy a Facebooknak hátul is kicsit meg kell nyiratkoznia, ha nem akarja elveszíteni fontosabb hirdetőit.
Címkék: social network facebook
2007.08.04. 17:34. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Facebook "nyitott" API-jának problémája, hogy a legérdekesebb információt tartják vissza, a legfrissebb események lekérdezhetőségét. Tessék csatlakozni a Facebook csoporthoz:

www.facebook.com/group.php?gid=2720367532&ref=share
Télleg? És a MySpace vagy az iWiW nyitottabb api-t ad? Nem emlékszem, segíts már.
A Facebook-os kívánságaimról beszéltem, mert azt elkezdtem többé-kevésbé használni az utóbbi időben. Az iWiW az felejtős úgy ahogy van, a T-Online vállalati felépítéséből adódóan zéró esélyü(n)k van a továbblépésre.