A Google több európai munkatársat szeretne

A mai hírek igazából rímelnek a korábbi pletykákra, titokban zajló felvételiztetésekről szóló mendemondákra: a Google európai munkatársakra utazik. Nyilván nem csak arról van szó, amit a hivatalos közleményben állítanak. Vagyis hogy a lokális fejlesztéseket jobb helyben végeztetni, helyi munkatársakkal. Hanem arról is, hogy a Google előző negyedéves eredménye - a korábbiakkal ellentétben - a várakozások alatt maradt, és Eric Schmidt többek közt azzal is magyarázta a gyenge számokat, hogy túlságosan sok embert vesznek fel a tengerentúlon.
Chief Executive Eric Schmidt said at the time that the company took on new staff more quickly than planned and would be careful in its expansion going forward. (Reuters)
Wall Street investors love nothing more than seeing workers kicked to the curb, but without a signal from Google that a lot of parking places were about to open up at the Googleplex, they reacted as one might expect. (WebProNews)
Amíg a Wall Streetet tehát a Google azzal kívánja megnyugtatni, hogy odahaza vissza fog venni humán erőforrás vonalon, addig Európában kifejezetten expanzív humánpolitikát folytatnak. Ez persze jó az európai, így a magyar fejlesztőknek, akik a Google-nál szeretnének szerencsét próbálni.

Azt nehéz megmondani, hogy miért áll pontosan érdekében a Google-nak éppen Európából munkaerőt merítenie. Nyilván egy angol vagy svéd programozó nem olcsóbb mint egy michigani vagy iowai. És ezen valószínűleg még az olcsóbbnak számító kelet-európai munkaerő bevonása sem módosít érdemben.

Amiben alapvető különbség szokott lenni, az a jogi-politikai klíma. Merész állításnak hangzik, de talán nem elképzelhetetlen, hogy a Google komplett szolgáltatásait fogja áthajóztatni az óceánon, ha odahaza nem megfelelő a politikai/üzleti/jogi helyzet. Ehhez pedig készen kell állnia az európai bázisnak.

Lehet, hogy tévedünk, de így péntek reggel nem találunk jobb okot az európai munkaerő iránti amerikai vonzódásra.
Címkék: google üzlet
2007.09.27. 22:03. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hogy miert eri meg a Google-nek Europabol hozni munkaerot? Megmutatom, ezert:

www.topcoder.com/stat?c=country_avg_rating

Hazi feladat: megkeresni
- Lengyelorszagot
- Szlovakiat
- Romaniat

es utana

Magyarorszagot.

Na, ezer' felek picit az orszag jovojetol.
csao,

en egy ny-i cegnel dolgozom, es nem tudom, mennyire altalanos a tapasztalatom, de nalunk az van, h 1-2 jelentezo jut egy allashirdetesre mostansag(pedig hirdetunk, mint allat sokfele: orszagos szinten, online/offline. igeny szinten is tiszta mainstream az elvaras).

kabe ugy tunik, h all az allaspiac. hiaba joval dragabb egy programozo londonban a gyenge dollar miatt, ott legalabb vannak jelentkezok.


a szemelyes teoriam az, h nagyreszt a lecsokkentett temporalis (h1b) vizumoknak koszonhetoen.

lasd google, MS lobbizasat stb.

temaba vag meg, h pl. a microsoft vancouverben(kanadaban) nyitott egy uj r&d kozpontot (ahol joval konnyebb munkavallalasi engedelyt szerezni es kozel van hozza az USA).

svájc és olaszország nincs a top40ben. az ő jövőjükkel mi lesz?
darthwalk: Magyarorszagon (sot KEuropaban) egyelore nincs google fejlesztobazis. Viszik az embereket Svajca 1000-rel. Es nem tudnak eleg embert felvenni (!). Tuom, az ott dolgozo ex kollegaim mondjak. Ismeretsegi alapon megy az agyelszivas. Kemenyen.

Mas volt kollegaim mar arra spekulalnak, hogy mikor jon megis Mo-ra a google a sok felvett magyar programozo miatt. Szerintuk ha dinamikusan novekszik egy ceg, es eleg sok alkalmazott van egy keuropai orszagbol, akkor az lehetosgeet szokott adni kesobb egy helyi site megnyitasara. Nem meglepo, hogy ezt gondoljak, mert a Nokianal konkretan ez tortent, szoval nem kel tul komolyan venni ezeket a spekulaciokat. Meg amugy is, miert jonne ide a gugli, amikor mehet Csehorszagba is?

Aadaam: abszolut igazad van. Es nem csak a topcoder miatt kell aggodni, hanem ahogy feljebb irtam, az elszivas miatt is. Persze nekunk, akik maradnak alkalmazottkent ez akar jo is lehet, mert tovabbi szakembert hianyt teremt. A vallalkozasokat meg kikesziti. :(

str: svajccal az lesz (az van), hogy annyi szakembert fog (tud) importalni KEuropabol, amennyi kell. Az olasz programozokrol inkabb ne beszeljunk (persze lehet, hogy csak en meg a kornyezetem volt peches ;) ). Magyarorszag honnan fog agyat elszivni? Naugye.
már régóta meg akartam kérdezi: miért nincsenek lefordítva az idézetek? elvégre ez egy magyar oldal, magyarul szeretnék olvasni. vagy legyen bemásolva/linkelve az egész cikk, és akkor elolvasom angolul, vagy legyen lefordítva.
ez így, se füle se farka.
(OFF: néztem a topcoder-t: országneveket, taqszámokat és pontszámokat láttam. hogyan számolnak? mi ez a szám? lehet, hogy ott van az oldalon, de nem találtam. szóval mi ez? hogy jön a tagszám? nem lehet, hogy a nagyobb tagszám feltolja a pontszámot is?)
szerintem nem annyira vészes a munkaerő elvándorlás dolog a programozók esetében.

aki nyugatra megy pénzért megy oda, és nem azért, h alkosson valamit. tehát akit inkább vonz a pénz, mint a munka és tehetséges, az fog külföldre menni.

ebből kialakulhatnak az igazi alkotói műhelyek, mint az antivilágban, viszont az ország nyitott, szóval optimista vagyok e tekintetben. én kifejezetten örülök annak, h a tehetséges programozók egy részét elviszik az országból. mert ugye csak egy részét viszik el. és itthon maradnak azok, akik nem akarnak beleszürkülni egy ny-i irodába, hanem alkotni akarnak.
kutacs_ ez egy eleg naiv elkepzeles szerintem. ahogy en eszrevettem az embereknek ugy altalaban fontos a megelhetes. miutan alkotni lehet kulfoldon is, de ott legalabb meg is lehet belole elni, igy aztan azok is mennek, akik nem robotolni akarnak, hanem csinalni valamit.
topcoder: minel tobben vannak, annal pontosabb a raiting elvileg. kina ott van a szeren :)

a google sztem mlm strategiaval is muxik, csak akarni kell..
kutacs_: > szerintem nem annyira vészes a munkaerő elvándorlás
> dolog a programozók esetében.

Hat, ez majd kiderul.

> aki nyugatra megy pénzért megy oda, és nem azért, h alkosson
> valamit. tehát akit inkább vonz a pénz, mint a munka és
> tehetséges, az fog külföldre menni.

Nem egeszen. Az fog kulfoldre menni, aki kulfoldre akar menni (vagy nem nagyon ellenzi) es megteheti, mert felveszik. Nyugaton eleg sok orszagban van komoly munkaerohiany. Pl. Hollandiaban is eleg konnyu allast talalni. Namost az ottani munkak atlagban nyilvan semmivel sem kevesbe erdekesek, mint nalunk, tehat az erdekes melo nem fogja itthon tartani az embert, csak a kenyelmesseg, csalad, baratok, 'hazaszeretet', stb.

A google az meg egy egeszen mas teszta, mert eleg magas presztizse van (volt? :) ), es koztudott, hogy eleg jo dolgokkal lehet ott foglalkozni, eleg okos emberek koreben. Szakmai szempontbol eleg sokan mennenek, ha megtehetnek, es nem tartana oket vissza valami. Raadasul ok sok embert vesznek fel, es tenyleg eleg magas a lec (vagyis a jokat szivjak el). Azzal egyutt, hogy a nagyigenyek miatt jelentosen csokkenteniuk kellett a szinvonalat. Az meg boven a kurva jo szakember szintje. Olyan embereket visznek el, akiknek amugy eszukbe sem jutott volna penzert elmenni (az egyik kollegam pl., csaladostul). Raadasul nem is fizetnek nagyon jol (eleg draga a megelhetes).

vanger: > a google sztem mlm strategiaval is muxik, csak akarni kell..

Ez alatt mit ertesz? Haverod haverjanak a haverjat megkered, hogy ajanljon be? Az biztos megy.
atleta,
a migráció azért mégiscsak szelektálja az embereket. és elsősorban az alapján szelektál, h az illető számára mennyire fontos tényező a pénz. félre értés ne essék, nem valamiféle morális kérdésnek fogom ezt fel, hanem egyszerű kiválasztódásnak.

a google szerintem ebből a szempontból nem különbözik a többi vállalattól. oda pénzt keresni megy az ember, és nem ötleteket megvalósítani.

a google legfontosabb termékét a keresőt nem az alkalmazottak hoztak létre, a gmail, gtalk, gcalendar közepesnél jobb minőségű terméekk, a többiről ne beszéljünk. a tesco gazdaságosra hasonlítanak leginkább.

most az megint más kérdés, h sokan ha meglátják valamin, h google, akkor csapkodják a térdüket, vagy a tenyerüket. de azért nem általános.
GB,
ugyanazt tudom neked is mondani, értem az érvelésed. az elvándorlás egy sajátos szelekció. szó nincs arról, h a külföldi munkavállalók ne lennének okosak, tehetségesek vagy szépek, épp ellenkezőleg, de külföldre elsősorban pénzt keresni megy az ember, és nem az alkotás öröme miatt.

szóval azt nehezem tudom elképzelni, ha valakinek sok jó ötlete van, akkor elmegy egy 10,000 főt foglalkoztó vállalathoz, h megvalósítsa. lehet, h elmegy mert fiatal és naiv, de hamar be fogja látni, h alkalmazotti lét nem erről szól, bármit is mond a hivatalos pr/hr.
reszben egyetertek. de valamit kifelejtesz: az otletelok azert mennek ki, mert itthon ehenhalnanak, ha az otleteikbol szeretnenek megelni. nem veletlen, hogy a legtobb innovativ fejlesztes a tengerentulon keszul, ott egy fiatal siman megengedheti maganak, hogy alig dolgozik, mellette a sajat hulyesegeivel foglalkozik.

ha otletelokent akarsz itthon elni, akkor is el kell menned valahova melozni, hogy legyen mit enni. ha ezt kinn teszed meg, akkor a melo mellett tudsz alkotni is.
kutacs_: nem ertelek. Alapvetoen lenyegtelen, hogy miert megy ki a tehetseges ember. Azert, mert ott tobb penzt kap, azert mert ott szeretne elni (kicsit jobb szinvonalon, normalisabb orszagban), vagy azert, mert itthon nincsenek szakmailag jo lehetosegei. Az eredmeny ugyanaz.

A szavaidbol azt veszem ki, hogy te ugy ertekeled a helyzetet, hogy mivel ugyis csak penzt keresni mennek ki az emberek, ezert akik motivaltak, azok itthon maradnak. Ez csak akkor lenne igaz, ha itthon szakmailag jobb lehetosegek lennenek, de ez nem igaz. (Amugy olyan nagyon sokat nem lehet kint keresni, meggazdagodni ott nem fogsz. Jo, ha egyedul elsz, akkor par ev alatt osszeszedhetsz egy kis toket mondjuk lakasra.) Hol vannak azok a szuperinnovatin magyarorszagi vallalkozasok, vagy a magyarorszagi kutatokozpontok, amik szakmailag jobb alternativat kinalnak?

A google az ott dolgozo ismeroseim szerint (meg a neten olvashato blogok szerint) szakmailag eleg jo hely. Hogy mennyire lehet nyomni az innovativ otleteket, azt nem tudom, de en azert hagytam ott 'az egyik piacvezeto' mobil gyarto ceg kutatonak hivott kozpontjat par hete, mert ott pont ez hianyzott. Es a gugliba atszivott ex kollegaim is emiatt mentek at. Az igaz, hogy mar tobb helyen megy a fanyalgas, hogy ez mar nem az a gugli, tul nagy, stb. Es biztosan van is ebben valami (az egyik srac gyanusan hasonlo jeleket lat, mint amik nalunk is elojottek ;) ). Csakhogy - azert ott van a 20% szabad project ido, az igen magas szinvonaluan osszevalogatott szakember garda, az, hogy mindent a segged ala tolnak, hogy csak a munkadra kelljen figyelni. (Es itt nem arra gondolok, hogy van ingyen polo osztas, de a jo minosegu kaja, vagy az, hogy azonnal megkapod a szukseges hardware-t, kicserelik a hibas gepet, stb. az azert sokunknak eleg jol hangzik :) )

Az is egyszerusites, hogy a google az a gmail-bol es a gtalkbol allna. Ezek a legsikeresebb fejleszteseik, de el lehet ott mojolgatni gondolom a platform fejlesztesen is, valaki osszehozta a GWT-t is, kiadtak egy-egy erdekesebb opensource libet (guice), csinaltak FF szinkronizalo plugint, sajat belso code review rendszert (az eleg popec, google:// mondrian code review), allitolag mobilt is csinalnak, stb. Ezek szamomra szakmailag erdekes problemaknak tunnek.

De igazad van, az onmegvalositas bizonyos formai nehezebbek egy nagy szervezeten belul. Ha van egy szuper, ertelmes befektetessel megvalosithato otleted, akkor egyszerubb, ha magadnak csinalod meg (nehany emberrel, kis ceg). Viszont a nagy cegnel ott van az az elony, hogy ha ertelmes a vezetes, akkor el lehet kutatgatni olyan temakban is, amibol nem latszik, hogy lesz-e egyaltalan uzlet valaha.
multinacionális vállalatnál ötletelésből nem lehet karriert építeni. már a középvezetők kiválasztásánál is sokkal fontosabb például a lojalitás, mint a kreativitás. ami teljesen rendben van, mert egy 1,000 vagy 10,000 fős vállalatot kell egyben tartani.

kezdőként el lehet helyezkedni egy multinál, lehet például pénzt gyűjteni, de tudni kell, h ott külföldi munkavállaló leszel akkor is, ha itthon dolgozol. egyre többen gondolják azt, h az uniformizált nagyvállalatok ajánlatait elutasítják. a rendszerváltás utáni első évtizedben alig voltak ilyenek. egyszerűen mindenki elhitte, h a multik karriert nyújtanak minden tehetséges fiatal számára. ez azonban egyáltalán nincs így. és ez egyre nyilvánvalóbb.

ma már az egyetemen körvonalazódik az, h ki akar külföldi munkavállaló lenni, és ki nem akar. illetve már a középiskolában. ki akar egy hierchiába betagozódni, és ki nem akar.

és utóbbiaknak nem feltétlen az éhenhalás lesz az osztályrészük. mert már fiatal korban nyilvánvaló, h ki kire számíthat tartósan és kire nem. ez jelentős változás az eddigiekhez képest. és amikor generáció felnő akkorra beérik a középgeneráció tudása és tapasztalata. szóval én optimista vagyok e tekintetben. és azt gondolom, h a migrációnak van jó oldala is.
atleta,
a rendszerváltás körül amikor középiskolás és egyetemista voltam, fogalmam sem volt, h ki megy majd külföldre, és ki nem. ki mondja majd azt, h neki fontosabb a megélhetés, és ki mondja azt, h neki az alkotás a fontosabb. a családot szokták a karrierrel szembeállítani, de nekem meggyőződésem, h ez egy hamis szembeállítás, mert alapvetően nem ez oszt meg egy generációk, hiszen mindenki akar valamilyen családot.

szerintem a migráció lesz az, ami megosztja az új generációt, és mivel ez a megosztottság egyre nyilvánvalóbb, már középiskolában lehet tudni, h ki akar külföldre menni cserediáknak, és ki az aki különösebben nem akar, ezért az itthon maradottak között vélhetően erős összetartás alakul ki, a többiek pedig szétszóródnak. és egyáltalán nem vagyok abban biztos, h az itthon maradók lesznek a lúzerek.
az a baj, hogy te az emigralast a multihoz szegodes szinonimajakent fogod fel. pedig nem az. multihoz itthon is el lehet menni, es ki is lehet ugy menni, hogy a konnyebb megelhetes, tobb szabadido (ergo szabadabb alkotas) miatt mesz.
GB
a környezetembe mindenki a pénz miatt megy a multihoz, mindegy, h hazai vagy külföldi munkára jelentkezik. a pénzért megyünk, és nem az alkotás öröme miatt.

kivétel az első munkahelyem volt anno, de az is csak azért, mert a kortársaimmal beszoptuk az akkori hr/pr dumát. utána persze fogtam a fejem, h lehettünk olyan hülye, h az elképzeléseimet egy 10,000 fős nagyvállalatnál akartam megvalósítani, egy uniformizált közegben, ahol a tulajdonosi kör sem ismert, stb, stb. szóval komplett idióta voltam, amikor azt hittem, h ebben a közegben lehet alkotni.

ez a közeg arra jó, h pénzt gyűjts, h utazhass, h kapcsolatokat építs, h szórakozz, az elmélyült munkára tökéletesen alkalmatlan. azt lehet megcsinálni, h az ötleteket rakosgatjátok, részben megvalósítani, a cégen belül konspirálni, megfelelő időben kilépni.

képzeld el, h 8-10 tech blogger hirtelen azt mondaná, h nem ír az indexnek, az origonak, a hvg-nek, és egyáltalán senkinek, hanem saját lapot csinálnak, és viszik magukkal az olvasótábort. saját design, lángosevés, meetupok. felveszik a beszélgetéseket, a prezentációkat, mellette posztolnak, és ezeket az anyagokat próbálják eladni a hagyományos médiának (tévé, rádió, nyomtatott és elektronikus sajtó) napi, heti, havi rendszerességgel csinálnak tech műsorokat. multimédia webisztán.

az index környezetében ilyen soha nem lesz. mert az index nem érdekelt abban, h a webisztán hírei megjelenjenek mondjuk a magyar hírlapban, az echo tévében, és az inforádióban, azaz, h eljussanak a széles nagyközönségig. az index nem érdekelt abban, h az olvasó egy félórás beszélgetést végighallgasson, vagy végignézzen. ezt az indexen kívül lehet csak megcsinálni. az index csak arra jó, h a blogger maga köré gyűjtsön egy olvasótábort, és némi pénzt, de egy szinten túl nem lehet továbblépni, mert az index érdekeit sértené. az index számára a szar a windows, mert kiírt valami hülyét poszt éppen olyan értékes, mint mondjuk egy igazán összeszedett írás a kortárs webszolgáltatásokról.

amikor saját céget csinálsz, akkor nem ez a helyzet. ugyanis az utóbbiakat többfelé el lehet adni, a részeket lehet variálni, újabb anyagok jönnek létre, és ebből egészen más minőség jön létre. na, nem ragozom ezt tovább.
kutacs_: te valamiert szembeallitod azt, hogy valaki kulfoldre megy dolgozni azzal, hogy ertelmes es kreativ munkat vegez. Tobb hsz-ben irtam, hogy a ket dolog nem fugg ossze. Nekem csak a szamitastechnikara van ralatasom, ott biztosan nem igaz. Az en (ex) kollegaim pontosan a _kihivasok_ miatt mentek a guglihoz. Meg a szakmai szinvonal miatt. Pedig elotte ahogy irtam egy mobil ceg (telefon es halozat gyarto, az ismert markek egyike) kutato kozpontjaban dolgoztunk egyutt.

Az ott szerzett tapasztalatok alapjan tobb tevhitedet is el tudom oszlatni. Az egyik az, hogy nem igaz, hogy szakmai karriert egy multinal kreativ munkaval nem, csak seggnyalassal lehet csinalni. A gugli mas tema, a volt munkaadomnal kulon volt szakmai es management karrierletra. A guglinal azt lehet latni, hogy nagyon lapos a szervezet, vagyis keves a vezeto. Egy okosan vezetett technologiai (tudasalapu) cegnel nagyon figyelnek arra, hogy a szakemberek is megkapjak a megbecsulest. Azert is, hogy ne akarjon mindenki vezeto lenni. Mert egyreszt nem lehet mindenki vezeto, masreszt nem feltetlenul jo dolog, ha egy jo mernokbol/sw fejlesztobol lesz egy kozepes vezeto. Nem a vezetes a vilag csucsa, annak ellenere, hogy a vezetok ezt szeretik igy beallitani. Nekem egy Principal Research Engineer vagy egy Reaserch Fellow sokkal jobban hangzik, mint egy Vice President. Es nem keves kollegam volt igy ezzel.

Kis cegeknel (foleg itthon) nem sok kreativ lehetoseg van. (Egy ceget ismerek, akik nagyon ugyesek, kockaztatnak. Nyilvan vannak masok is, de nem ez a jellemzo - nezd meg a fejlesztoi allashirdeteseket.) Mindenki gyartja az agyatlan website-okat es intranet oldalakat, vallalat irenyitasi rendszereket, mert abban van a penz. Egy nagy ceg - elvileg - megteheti, hogy kulonosebb kockazat nelkul nyomjon penzt a kutatasba, R&D-be, hiszen nyilvan nem nullszaldo korul egyensulyoz. Egy kis cegnel eleg kicsi a tartalek. Nyilvan 500 ember konnyebben eltart 1-1 R&D-st mint 50.

Persze ha csinalsz egy tech startupot, az mas kerdes, de akkor megint az van, hogy jo esellyel beleragadsz (szakmailag) abba, amit kitalaltal. Azt kell vinned 5-10 evig. Ettol ez meg lehet jo, mert megis csak a sajat gyermeked.

Mo. kulfold viszonylatban megint ez a helyzet. A kisebb, csorobb magyar cegek kevesbe kockaztatnak. Nem mindegyik, az atlagrol beszelek. Nem kell hasraesni magunktol. Nyugaton is legalabb olyan szinvonalu munkakat lehet talalni, mint itthon, a menobb multiknal esetleg jobbat, a vilagpiacra dolgozo kis cegeknel szinten. Itthon is van nehany ilyen, de egesz Nyugat-Europaban tobb van. Ilyen egyszeru.