Pownce-tanulságok: nincs kétszer kutyavásár

Végre itt a Pownce (vagyis Kevin Rose Twitter-klónjának) API-ja, a fejlemény azonban nem túl örömteli, hiszen több hónappal ezelőtt már beígérték a nyitottságot, és - legalábbis a Techcrunch által belinkelt Alexa és Compete adatokból ez látszik - a késlekedés kritikus volt. Azt persze nehéz megmondani, hogy lett-e volna esélye a Pownce-nak lenyomni a Twittert, ha korábban nyitják meg az API-t.

Azóta meg ugye történtek olyan nem mellékes fejlemények, hogy például a Google felvásárolta a Jaikut. (És nem a Twittert! Pedig a Twittert az az Evan Williams jegyzi, aki korábban kiváló érzékkel szállt ki a Blogger.com-ból és adta el zsíros dollármilliókért a Google-nek a szájtot. Neki se jött be mégegyszer. Ami a Twitter szempontjából persze nem biztos, hogy rossz hír. Ő viszont gondolom lassan már valami másban is kipróbálná magát.)


Visszatérve a Pownce-ra, azt még érdemes leírni és nyugtázni, hogy Kevin Rose népszerűsége kevésnek bizonyult ahhoz, hogy megismételje a Digg sikerét. Legalábbis ma nagyon úgy néz ki a mezőny, hogy a Twitter marad a leghájpoltabb, leginkább közösségként funkcionáló mikroblogging szolgáltatás, a Google meg majd nyilván ügyeskedik valamit a Jaikuval. És a Pownce meg ott fog meghalni a bronzérmes helyen.

Jut eszembe, a Jaikunak intő példa lehet a Dodgeball kudarctörténete. A Twitter meg lassan anyagi problémákkal fog küzdeni, ha nem sikerül az eseti hirdetési megállapodásokon túl valami biztosabbnak látszó bevételre szert tenniük. A Pownce mondjuk ebben mutatott egy irányt. Aki emlékszik még, a mikropostok közé ékelt szöveges hirdetés volt az ötlet. Ennyit látni most, 2007 október legvégén.
2007.10.30. 19:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Továbbra sem értem mitől pörög a twitter...
Annyira buta a nyitólapja, hogy nem ismeri fel, hogy honnan írok és tolja az arcomba kínai, olasz, spanyok privát üzeneteket.

Viva la Hype!