Pénzt kapni a YouTube-videókért?

Már szokásosnak mondható hét végi postdömpingünket kezdjük egy hírrel, pontosabban - stílusosan - egy videóbejátszással, melyen a YouTube vezetője elhinti, hogy abba az irányba akarnak elmozdulni, hogy megosszák a bevételeket a felhasználókkal.



A modell egyébként nem újdonság. A Revver videómegosztó például éppen erre épül, vagyishogy fizetnek a látogatottság arányában a videót feltöltő embereknek (fifty-fifty alapon). Igaz, ott nem is lehet feltölteni szerzőjog-védett tartalmakat. (Leteszteltük, tényleg szigorúak.)

A modell persze inkább hype, és nem arról szól, hogy biztosítsunk kereseti lehetőséget a tömegeknek. A jéghegy csúcsán található felhasználók fognak keresni valamennyi pénzt ebben a modellben, a többiek max néhány dollárral lehetnek gazdagabbak.

Nyilván itt a lényeg azon van, hogy a felhasználókat megkísérlik hozzászoktatni ahhoz, hogy lehet pénzmozgás egy videómegosztó szájton is. Nem elképzelhetetlen, hogy a feltöltött videókért kapott összeget mondjuk a jövőben levásárolhassuk valamelyik Google-oldalon.

Az sem elképzelhetetlen, hogy ez a lépés a Google Checkout online számla-szolgáltatás felvirágoztatására lesz kitalálva.

Egy biztos. Ahhoz, hogy a felhasználóknak fizethessenek, ahhoz biztos bevételeket kell termelnie a YouTube-nak. És ez magyarázatként szolgálhat minden olyan esetben, amikor megjelenik egy új hirdetés a videómegosztó oldalain. Ha például a videók előtt kis reklámklipek jelennek meg, a YouTube mondhatja, hogy "kérem szépen, tessék elfogadni, mert ebből van az a pénz, amiből vissza tudunk adni nektek valamennyit."

A felhaszáló nem szólhat semmit, hiszen ez lesz az ára annak, hogy ő is részesedhessen a bevételekből.

(Tényleg csak zárójelesen, de ha meglépi ezt a YouTube, a jövőben értelmetlen lesz olyan videómegosztó szájtot üzemeltetni vagy indítani, mely nem teszi lehetővé felhasználóinak, hogy részesedhessenek a bevételekből.)

Majd meglátjuk, mindenesetre fontos lépés, amit érthetetlen módon a davosi konferecia egyik panelbeszélgetésén hintett el Chad Hurley.

Címkék: youtube videómegosztók
2007.01.27. 13:15. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a zarojeles reszt kiegeszitendo: csak abban az esetben lesz erdemes videomegoszto site-ot inditani, ha az nem szemeteli tele reklamokkal a videokat.
Szerintem az sem elképzelhetetlen, hogy a YouTube account összeköthető lesz a Google AdSense accounttal, és a videó mellett megjelenő reklámokra való kattintásból fog az AdSense feltételeinek megfelelően részesedni a user.

Ha maguk a videók lesznek kiegészítve egy-egy rövid reklámmal, akkor óhatatlanul fel fog merülni a kérdés, hogy miképp részesülnek belőle azok, akik a saját honlapjukba, blogjukba embeddelik a videókat. Ugyanis ez nyilvánvalóan extra publicitást jelent a reklámozónak, még több emberhez eljut az üzenete ezen az úton.

a., verzió: a Google kitalál valamit erre is, pl. mondjuk autodetektálja azt, ha a honlapon van AdSense reklám, és azon írja jóvá az összeget.
b., verzió: a Google nagy ívben tojik erre a problémára, és akkor viszont lesznek kifejezetten reklámmentes videómegosztó siteok. Vagy open source-ban fog kijönni egy videosite alkalmazás, ahogy CMS szinten van Drupal, Joomla, postNuke. Firefoxhoz már van egy csomó olyan plugin, amivel le lehet menteni a YouTube, Google és egyéb videókat, valszeg lesz arra is automatizmus, hogy a videóreklámot ki lehessen majd könnyen, egyszerűen vágni.
OFF: ma reggel volt a CNN-en egy kb. egy órás műsor, a davosi találkozóról tudósítottak, volt egy CNN által szervezett panel, ahová meghívták a Facebook alapítóját, a Flickr alapítóját, az Orange mobilszolgáltató vezérigazgatóját, valamint két alapítót-fejest a Second Lifetól.

Bár azoknak, akik régebb óta olvasgatják a Webisztánt, meg foglalkoznak ezzel az egész Web 2.0 témával, túl sok újdonságot nem hozott ez a műsor, de azért szerintem egy postot megérne.
ma reggel aludt a webisztán. hajnali fél4-kor tértünk nyugovóra. de hajrá, foglaljátok össze mi volt. érdekel.
az a baj, hogy én is félig aludtam, lakótárs miatt felébredtem, aztán véletlenszerűen kapcsolgatva találtam meg a műsort, amit kómás fejjel néztem végig.

Műsorvezető csajszi kissé idegesítően beszélt, eléggé általános dolgok hangzottak el web2.0-ügyileg - mondjuk aki még nem hallott a jelenségről, annak biztos hasznos volt.

De megnézem, hátha youtube-ra vagy google videóra felkerült a cucc. :)
Hosszan kifejtős, minden lehetőséget megtárgyalós, témába vágós:
users.atw.hu/pairg/?p=224
Kár :( elárásztják majd a fórumokat az idétlen videók youtubeos linkjei :(