Címkealapú fórum (RTW #8)

Ezekben a napokban az olvasók írják a postokat a Webisztánra. Ha ti is szeretnétek írni,
küldjétek a postokat. Íme a Reader Takeover Week nyolcadik írása...
Szerző: Simon Benjamin
Blog: benjamin.hu

Ötleteltem egyik nap és az jutott eszembe, hogy mi lenne ha a fórumtopikok helyén címkék lennének. Bemész a fórumba, és egy ilyet látsz (tagcloud). Tudsz keresni további szavakat vagy a listából kiválasztasz egyet. Ha bejelölted, feljön egy "kapcsolódó címkék lista" is, majd tovább válogatsz (bekapcsolsz még címkéket), és eszerint frissülnek alul a hozzászólások.

Lehet, hogy ez így elsőre nem túl érthető, de nézzünk egy konkrét példát. Tegyük fel, hogy vannak már adatok a fórumunkban. Elkezdek keresgélni: autókról szeretnék olvasni ("autó", "kocsi" címke), ezen belül pedig a Fordról ("ford"), és mivel imádom a Mustangot, továbbmegyek ("mustang" címke). De mivel ínyenckedem, most csak a Shelby Mustangokra vagyok kíváncsi, fokozzuk a lehetőségeket: és csak a 2006-os modellekre keresek.

Mostanra a következő címkéket választottam ki: autó, ford, mustang, shelby, 2006. Mondjuk a 2006-hoz hozzáadom még a 2008-at, vagy kiveszem/kikapcsolom az évszámokat, és a Shelbyt Eleanorra cserélem. Természetesen a változtatásaim alapján folyamatosan frissül az épp aktuális hozzászóláslista.

Egyszerű gyerek vagyok, mint a faék, és most új hozzászólást írok a kiválasztott címkehalmazba: "Húúú ez a kocsi nagyon jó, nekem is kellene egy ilyen". Viszont megtehetem azt is, hogy nem ezt írom, hanem mondjuk (itt már okos megfontolt hozzászólás lesz): "Gyerekek ez a Mustang csak a fiatalok álma, nézzetek meg inkább egy Subaru Outback-et". Majd a címkéket kiegészítem a "subaru"-val és "outback"-kel.

Innentől ez a hozzászólásom már nem csak a fenti halmazba fog belekerülni, hanem az új címkék bármelyik kombinációjába. Tehát olyan mintha több topikba küldtem volna be. Én elég jó ötletnek tartom (egy lehetséges projektben fel is merült, mint megvalósítás), de nem tudom a felhasználók mennyire, tudnák megérteni és használni...

Hogyan jelennek meg vizuálisan a címkék, és hogy jönnek fel a kapcsolódó adatok, hogyan tudok bekapcsolni többet, hogyan kezeljem az és/vagy kapcsolatokat, azaz hogy ad meg a felhasználó egy ilyet: kocsi ÉS (ford VAGY subaru) ÉS (mustang VAGY outback)? Minden kritikára, véleményre, ötletre, kiegészítésre kíváncsi vagyok.

A RTW korábbi írásai:
Címkék: címke reader takeower week
2007.08.18. 15:45. írta: vendégblogger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez megölné a párbeszédet, ezzel pedig magát a fórumot, ugyanis a példádnál maradva a csak Subaru címkét olvasók nem értenék a hozzászólásodat, hisz annak nem látnák az előzményeit.
Jobb beválogatandó cikk nem volt?

Először is a magyar helyesírásban a vesszőhasználat nem random alapú.

Másodszor pedig gyerekes és átgondolatlan ötletelés ez. A fórumok topikokba szerveződve működnek, és a topikok jellegzetessége, hogy van témájuk, és jól azonosíthatók. Beszélgetésre vannak kitalálva, amelyben szálak (thread) vannak, úgy, mint a valós életben, és ezt a valós működést igyekeznek a funkcionalitásban modellezni (előzmények, válasz stb.)

A te ötleted (az életszerűtlen példával együtt) nem modellez semmit a valós életből, legfeljebb vmi olyasmit, hogy bedobálok néhány cetlit a csatornába, és beleordítom, hogy "gyerekek, shelby rajongó vagyok!".

Grat, nagy ötlet volt.
Érdekes ötlet, de miért lesz ez jó nekem? A felhasználótól plusz aktivitást vár el hozzászóláskor, ellenben a végeredmény szerintem nem lesz több, mintha a keresőmezőbe írtam volna be, hogy "autó, ford mustang shelby 2006". Relevánsabb dolgokat kapsz így? (Aka. jobb lesz a találati mennyiség/téged érdeklő postok aránya ezáltal?)
Ha nem is pont fórumok esetében, de szerintem abszolút kamatoztatható ez a többszintű, aggregálható címkefelhő ötlet.
Szerintem jó ötlet, csak nem fórumoknál. Egyrészt egy felhasználónak túl bonyolult lenne minden hozzászólás előtt kiválogatni minden címkét, ami azzal kapcsolatos, másrészt pedig olyan lenne, mint mikor egy társaság beszélget, és bár a témával kapcsolatban, de csak úgy odaordítanánk a magunkét. Viszont valamiféle üzenőfalban vagy hasonlóban el tudnám képzelni.
ebben ha jól veszem ki csak az az új ötlet (ha hh ötletét vesszük, hogy nem fórumnál használjuk), hogy egy hierarhikus csoportosítást címkefelhőnek nevezzük? ezek eddig is voltak pl egy boltban:

számítógép->szerver->1U->XYZ típusú vas
számítógép->szerver->2U->ABC típusú vas
számítógép->ipari->XYZ típusú vas
számítógép->ipari->ABC típusú vas

tehát a csoportok neve nem csoport, hanem címke? Vagy nem értem...
tényleg:

"Ha bejelölted, feljön egy "kapcsolódó címkék lista" is,.."

ez ilyen szülő-gyerek kapcsolat, vagy hogy érted?
Igen, cadmagician kérdése a lényeg. Mert a "kapcsolódó címkék" mi alapján jönnek elő?
Nyilván nem szülő-gyerek kapcsolatot kell elképzelni, mert akkor az nem címkefelhő, hanem könyvtárszerkezet.

És persze ez nem fórum, hanem ötletláda, twitter-szerű kiabálás az éterbe, tehát a fórum thread-jellegét elvesztjük, kérdés, hogy nyerünk-e valamit. Szerintem gyakorlati haszna vajmi kevés lenne a dolognak.
Az ötlet inkább egy keresőoptimalizálás szempontjából továbbgondolható és felhasználható ötlet.
Az eredeti elképzelés szerint nem megvalósítható szerintem, viszont olyan formán, hogy címkék szerint listázna fórum threadeket és hozzászólásokat egy fórummotor, úgy már jó.
Összesen annyi lenne az új benne, hogy minden fórum threadhez lehetne címkéket rendelni.
Létezhetne esetleg egy komolyabb megoldás is, az az lenne, hogy "latent semantic indexing" eljárás alapján a fórummotor intelligensen automatikusan címkézne fórum threadeket, ahol szinoníma szótárat és az említett technikát használva megkeresené a hozzászólásokban a legfontosabb kulcsszavakat és az alapján címkézne.

(Az eredeti elképzelés max. úgy lenne megvalósítható, ha egy fórumnak több dimenziós megjelenési és hozzászólási formája is lenne, érdekes cucc születhetne ilyesmi elképzelésből is, de ez hosszabb átgondolást igényel :) )
Benjamin,
ilyesmire gondolsz?
www.enc.hu/perl/enc/ujvenc.pl?id=584
elsőre kicsit lassan jön be a java miatt.
akkor már jobb példának néhány clustering kereső ami csoportosítja a kulcsszavakat mint pl. a quintura.com
De nem erre gondolt szerintem.
hasonló rendszert én max egy wikipedia szerű oldalhoz tudnék elképzelni.
A fórumok , ahogy azt az első pár hsz ben is írták, nem így működnek.
érdekes lenne egyetlen domainre ráereszteni egy ilyen quintrát. egy fórumra, egy blogra, v egy user hozzászólásaira.

például egy fórumon vitázol vkivel, és megnézheted h a gondolkodásának mi áll a középpontjában. de ugyanez igaz egy fórumra, vagy egy domainre.

szóval nemcsak enciklopédián működne ez. de nekem is az enciklopédia ugrott be elsőre.
igazán nem a valós "könyvtárra" gondoltam, hanem ha elindulunk egy szót követve, akkor ugye alá betehetjük a kapcsolódókat, majd ott véve az elsőt, az alá is betehetjük az ahhoz kapcsolódót, stb. végülis egy fát kapunk, ami lehet végtelen mélységű (ha követjök azokat, amik már voltak). ez egy megjelenítási forma, ami viszonylag átlátható. Tehát ilyen csoport szerű.
Az ötletről "egy lehetséges projekt" kapcsán már bészéltünk :) (dolgozunk rajta)

Valóban kiforratlan egyébként, de piszkálja a fantáziámat.
Léteznek ezen az elven működő fórumok egy ideje:
blogoforum.com
vennt.net
Nekem erőltetettnek tűnnek. Nem is túl sikeresek. Hozzászólásoknál szerintem ez a gyakorlatban nem működik, mivel azok ritkán állnak meg önmagukban, többnyire nem nagyon emelhetők ki a többi hozzászólás közül. A topikokat az élteti, hogy a fórumozók egymás hozzászólásaira reagálva fűzik tovább a szálat.

Topikok szintjén viszont hasznos lenne, ha a hagyományos hierarchikus besorolást felváltaná, vagy kiegészítené a címkézés és a címkézést hatékonyan kihasználó keresés, tagfelhő, tallózás. A fórumozók érdeklődési körénél is hasznos lenne, ha címkékkel megadhatnák a számukra érdekes témákat és értesítést kaphatnának a kapcsolódó új topikokról vagy hozzászólásokról például RSS-en keresztül. Lehetne még ragozni. Mindenesetre a Fórumkeresővel a közeljövőben teszünk is erre kísérletet. Meglátjuk mennyire lesz vevő rá a közösség.
...a fórumok témái nem csak egyes fogalmakhoz kötődnek, és a cím maga sokat segíthet az azonnali megértésben. Egy Ford Mustang topiknál még elmegy, de ha a júzer arról akar topikot nyitni, hogy "ha kopog a bal hátsó a mustangomban, akkor mi a teendő" már más a kérdés. És a "ford, mustang, bal hátsó, kopogás" címkék egy örökké bonyolódó körbe csapnának.
Fórumtopikok csoportosítására/azonosítására pedig felesleges bonyolítás a tagelés, arra ottvannak a topikcsoportok és kész.
szerintem valami olyan jönne létre, mint az iwiw-en az üzenőfal, hogy amikor reagál valaki az egyik ismerőse üzenetére, az összes többinek tök érthetetlen (mert ők nem látják amire reagál, mert neki nem ismerősük aki először írt)

namost ennek megfelelően csak üzenni lehet, a fórum meg beszélgetésről szól nem üzengetésről
Hááát.... Az ötlet nem lenne túl rossz, a problémát egy valami okozza, pl hasonlítsd össze a jútúbot, a videóbombbal, az elsőn a tagek nagyjából hasznos infókat tartalmaznak, míg a másodikon jellemzően nem sok közük van a tényleges tartalomhoz. A fórumok tag alapú kivitelezése egyrészt brutál erőforrásigényes, másrészt a felhasználók úgysem rendeltetésszerűen fogják használni. Ha tegyük fel, hogy nekiülnénk és összetákolnánk egy cimkealapú fórummotort, akkor szerintem az első problémát az okozná, hogy a kedves (L)user, azonnal minden létező taget ráaggatna a postjára, sőt még kb 40újat is kreálna, hogy minnél nagyobb legyen a nézettsége. Én valahogy úgy vagyok vele, hogy, ha mondjuk a "Ford Mustang"ra vagyok kiváncsi, akkor a leglazábban kapcsolódó témakör, mondjuk a Ford család története legyen és ne állatos pornó...
Juhász Attila hozzászólása rulz. .)

Én annyival egészíteném ki, hogy a cimkétlen, illetve az idióta cimkézésű topikokkal szerintem nincs probléma, mert nem lesz megtalálható, így nemigen lesznek hozzászólásai aztán majd rájön, hogy értelmes cimkézéssel többre megy a (L)user.

Ahogy olvasgatom az írások kommentjeit, sokan hivatkoznak arra, hogy a magyar júzerek lusták, ezért nem tartják sikeresnek azokat az ötleteket, ahol az oldal használata feltételez némi júzeroldali aktivitást.
Hát, ez szerintem marhaság. Jó példák erre a Youtube, Flickr, del.icio.us (tudom, ezek nem magyar alkalmazás). Szerintem aki egyszer ráérez arra, hogy némi kattintásért, gépelésért cserébe (jelen esetben a cimkék) jóval hamarabb megkapja a releváns információt, menten nem idegenkedik az "aktivitás"tól.

Amúgy meg az a gyanúm, hogy a fejlesztőknek (kinek nem inge...) kényelmesebb a júzer lustaságára hivatkozva a "jól bevált" megoldásokat hasznáni, ahelyett, hogy továbbtekintenének korszerűbb eszközök irányába.
Juhász Attila kollégám hozzászólásához még annyit hozzátennék, hogy a nemsokára megjelenő új Fórumkeresőben már jó ideje működik a topik ill. hozzászólás taggolás egyaránt. ;)
(kémfotó: blog.forumkereso.hu/2007-05-31/keszul-az-uj-forumkereso/ )
vonakodnak többen a felhasználóra bízni a címkék csatolását, viszont a fórum üzemeltetői sem biztos, hogy vállalnák a teggelést, forgalmas helyeknél ez kizártnak tűnik.
viszont van egy kiváló civilizációs vívmánya az emberiségnek, a számítógép, ami el tudná végezni a címkézéssel járó piszkos munkát. fogná egyesével a threadeket, és kiszedné a szavakat gyakoriságukkal együtt. stopword listában tartja nyilván a nyelvre jellemző túl gyakori szavakat (és, mikor, vagy, az, stb), valamint egy kifejezés/szófordulat szótár is besegíthet a "hülyemagyar" címke generálásához.
azon szavak/kifejezések, melyek a legnagyobb súllyal szerepelnek, jellemzőek lesznek a szövegre. (az előzőek persze feltételezik, hogy a nyelv megnevez szóban forgó dolgokat, tehát mikor a "büdös komenisták" szóösszetételt használja egy beszélő, akkor nem az iphone hackelésre utal.)
miután megvan minden threadhez az 5-10 legjellemzőbb címke, már csak a thread-tag több/több kapcsolatokat kell karbantartani. egy metódushívás a hozzászólás mentésénél. oké, ennél persze bonyolultabb a kérdés, mindenféle gyorsítótárak, meg ügyes adatbázis-tervezés kell ehhez, illetve egy fasza solr szerver + ocamorph a mokk.bme.hu-tól.
én kiegészítő navigációs eszköznek javasolnám, nem lehet véletlen, hogy a forum/topik/thread hármas hiearchia ilyen sokáig tartja magát.
az alternatív navigáció hasznossággal bír, és szerencsére már tudunk olyan intuitív felhasználói felületeket markupolni a webre, hogy logikai kifejezéseket pár klikkel összedobáljunk. (a szerző kifelejtette a NOT operátort, pedig milyen jól jön az néha, pl: +poker +holdem +para -korda)

az eszközök rendelkezésre állnak; jó munkát az iparosoknak.
harzol: ha a subarus hozzaszolas egy reply valamire akkor ertelemszeruen (vagy akar ki/be kapcsolhatoan) megjelenhetne

fraki: volt 3, hh valasztotta ki, itt a masik ketto: benjamin.hu/2007/08/21/spammerek-azonositasa-rtw-1/ es benjamin.hu/2007/08/21/cserediak-rtw-2/

Jo ideig azt hittuk, hogy csak kategorizalas letezik, aztan jottek a cimkek, lehet, hogy a peldam nem volt jo, de mondok egy masikat: film es rendezo-rol irsz az egyik "thread" a filme a masik a rendezoe. Meg jo, hogy nem eled kuldenek minden otletet elbiralasra, mert lehet, hogy meg a kerek se lenne feltalalva.

zsolti: lehet h. valaki a hozzaszolasaban nem emliti a megfelelo kulcsszavakat, csak akkor var el extra aktivitast ha plussz dolgot is beleir

hírbehozó: te mire gondoltal?

zso: ha csak siman beleirsz az adott halmazba nem kell cimkeket kijelolnod, csak ha "bovitett" hozzaszolast irsz

cadmagician: jol erted, annyi az egesz h. en ezt a forumra gondoltam rahuzni, mint egy uj lehetoseg, a kapcsolodo cimkek pedig ugy ahogy most a del.icio.us-nel is mukodik az auto cimke "mellett" hasznalt cimkek, aztan a "ford" mellett, stb.

vegyesen: fura h. egyesek csipobol elutasitjak az otletet, nekem tetszene :) igaz ahol felmerult az egy eleg speci forum lenne, inkabb tartalmakhoz, egyeb dolgokhoz kapcsolodo hozzaszolasok (tobbet errol nem arulhatok el)

ott a kuldott 2 pelda valami hasonlora gondoltam, lehet hogy evekkel megeloztek magukat