Poronyblogok, szülői adminjoggal

Egy ideje figyelem a Poronty körül szerveződő közösséget. Így egyáltalán nem lepődtem meg azon, hogy Hanna utóbb épp arról írt egy felvilágosító postot, hogy hogyan is kell porontyunknak blogot készíteni.

A porontyok nevében írt blog az utóbbi években saját műfajjá nőtte ki magát. Tudjátok, azokról a blogokról beszélek, melyeket a szülők írnak a gyerek nevében. Hogy például "ma elkezdtem járni", "kimondtam először, hogy papa és a nagyi furán pislogott", satöbbi. Az ilyen porontyblogok kicsit a családi újságok kultúráját támasztják fel. Nyugat-Európában még mostanában is találkozni ezekkel a családi hírmondókkal: a család tagjai szerkesztik egymásnak az újságot, melyben a csládtagokkal kapcsolatos hírek szerepelnek, pont úgy, mint egy újságban: képpel, cikkekel, rövidhírekkel, stb. Havonta szétküldik a családtagok címeire, és mindenki mindent tud.

A porontyblog elsősorban az ismerősöknek, családtagoknak készül. Mivel ma a szélessávú internet legalább annyira fontos egy háztartásban, mint a meleg víz, érthető, hogy egyre többen használják például a blogot mint formátumot arra, hogy ennek segítségével tájékoztassák rendszeresen az ismerősöket olyan fejleményekről, melyekért nem mindig emeli fel szívesen az ember a telefont.
Indítsatok blogot elnyomott babatársaim, és rántsátok le a leplet anyátokról és apátokról!
Az ilyen blogolásnak, twitterezésnek az is előnye, hogy nem kell minden családtagunknak külön telefonon elmesélni, hogy hogyan történt, amikor a gyerek megtette az első lépéseket. Persze a legközelebbi hozzátartozók szeretnék személyesen is hallani a történetet, de a szélesebb család és ismerősök megelégednek azzal is, ha néha rákattintanak a poronty blogjára, és onnan tájékozódnak az apró fejleményekről.
Címkék: blogok bloggerek kommuniti
2007.10.30. 13:14. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megújult Velvet look-ot, abba pedig porontyblog aggregátort kéne.

Jó nagy piac ez, kérem a 10%-omat az ötletért. :-)
En egy fotoalbumkent fogom fel a dolgot. Digitalis kamera, digitalis album. Amikor postolok mindig arra gondolok, de jot lett volna ha mar az en kormban is van ilyen :)
Hannáék épp poronytaggregátort szorgalmaznak. A Velvet megújulása meg folyamatban van. Úgyhogy ezt buktad :P
Ezt a műfajt én már évek óta űzöm (a gyerek fotóit negyedévente-félévente gyerkőc nevében írt kommentekkel rakom fel), csak azt em tudtam idáig, hogy most bloggolok :-)
Mondjuk ez szerintem megint felvet néhány privacy kérdést. A poronty 20 évesen döbben majd rá, hogy mindenki jobban ismeri a vele történteket mondjuk általános iskola kezdéséig, mint ő maga, ráadásul az istennek sem tudja majd kiirtani a GoogleCache/WebArchiver/stb helyekről, hogy "olyan aranyos volt, amikor 6 évesen véletlenül belekakilt a nadrágjába". Persze, lehet teljesen máshogy fogják kezelni ezek az emberek a kérdést, de azért odafigyelnék (pl nem tárom a nagyvilág elé, hanem csak a családtagok kapnak olvasási jogot).
Uhh, en a falra maszok ettol a 'ma kezdtem jarni' tipusu afektalastol. Bekakiltunk? Hany evesek vagytok? Atlagban b+, vagy kulon-kulon?

razzor: az elet mar csak ilyen, A kiskoru ugyeiben a szulei dontenek, gondolom a privacy-rol is siman lemondhatnak helyette. Marmint jogilag. Aztan lehet, hogy 20 evesen raboritja a szulokre az asztalt :). Hogy 'mindenki' latna, attol nem kell felni, ezeket a csaladi blogokat (ahogy a blogok nagy reszet) pont leszarja mindenki. Amit masodszor irsz, hogy adott szemelyt ismerve vissza lehet majd banyaszni a korabban felpakolt adatokat - na az erdekesebb. You can only loose privacy, ahogy mondani szoktak. A jovo bulvar ujsagiroinak rendkivul kunnyu dolga lesz :)
Na ja. Az állásinterjú előtt a HR-esek leguglizzák az összes blogot az emberről.

Klasz lesz :-)
Vajon hagyná-e egy mostani szülő blogger, hogy anyukája elkezdjen róla most blogolni? Ezt a kérdést feltenném magamnak, mielőtt a gyermekemről mindent megírnék. Vagy tennék fel képeket, hogy boldog boldogtalan nézegesse.
Gondolkozzatok visszafelé. Magamból kiindulva, ha én most 26 éves fejjel találnék egy blogot ami 20-25 évvel ezelőtt rólam, az én nevemben készült volna, teletömve egy rakás videóval és képpel, nem az asztalborogatás lenne az első ami eszembejutna... Szerintem szuper ötlet, és ha egyszer gyerekem születik, biztos csinálok én is ilyet. Persze jelszóval levédve, amit csak a családtagok ismernek.
Azt hiszem, én szívesen vettem volna. Persze nem a legbárgyúbb tetteimből kellett volna blogot írni a szüleimnek :-)

Nálam van mindenféle téma, ingyen letöltések, képek, már zene és klip is.
aranyhaj.blogspot.com
jó lett volna, ha rólunk is írnak naplót. Csak rólunk még fényképalbumot vezettek.
mire felnovunk, meg fog valtozni a hozzaallas az egesz temahoz. en pl jelenleg tiltom a google cookie-kat, mert meg ahhoz se vagyok hajlando hozzajarulni, hogy a kereseseimet osszekapcsoljak, nemhogy ahhoz, hogy feltoltok privat dokumentumokat a google docs, vagymibe, sot, hogy a privat emailjeimet a google mailnek engedjem at. de ez en vagyok, 30 evesen. az egyen vedelme, magasztalasa at fog alakulni egy globalis kozossegi masszava, a mindenki fogalmava, senki se fog tartani a fentiektol, mivel ugy fogjak gondolni az emberek, hogy ok tul kicsik, tul lenyegtelenek ahhoz, hogy barki foglalkozzon veluk. es azt fogjak mondani, hogy csak annak van felnivaloja, akinek van mit takargatni. ezt szembeallitva az 5 evvel ezelotti egyeniseg dicsoitesevel eleg nagy a kontraszt.
moli:

> azt fogjak mondani, hogy csak annak van felnivaloja,
> akinek van mit takargatni. ezt szembeallitva az 5 evvel
> ezelotti egyeniseg dicsoitesevel eleg nagy a kontraszt.

Nem hiszem. A tobbseg ma is igy gondolkodik, sot, mindig is igy gondolkodott. (Ez egyebkent eleg buta hozzaallas. Senki nem tudhatja, hogy ki is mit fog csinalni az adataival 10-15 ev mulva, hogy mi szamit majd akkor a szamara takargatnivalonak.) A tobbseg nem tiltja a guglikukikat, sosem tiltotta (nem is tudja, hogy vannak). Ez az egesz kerdes, mint problema eleve csak az effele tajekozottabb korodben merulhet fel.

> tul kicsik, tul lenyegtelenek ahhoz, hogy barki foglalkozzon veluk.

Az egyennek raadasul egyre tobb felnivaloja lenne, mert a technologiai fejlodesnek koszonhetoen egyrekevesebb befektetett energia (penz, ido, ember) szukseges az olyan fajta 'foglalkozashoz', ami miatt mar erdemes aggodni.
minap jott be hozzank programozokhoz egy gyerek segitseget kerni. a lenyeg, hogy a kod az otthoni gepen volt. kert egy browsert, becsapolt egy urlt, majd a user/jelszot. kerdezem, mi ez? mondja webes vnc. nezek. mondom nem mondod komolyan, hogy egy ismeretlen CEGNEK odaadod a hozzaferesed az otthoni szamitogepedhez.. nez ram: miert? ... mondom, de ugye a privat fotoid es dokumentumaid nem azon a gepen vannak? ...

velem tortent mar eset, mikor interneten altalam kozzetett artatlan anyagot ismeretlen ugy modositott, hogy az kimeritette a buncselekmeny fogalmat. sose gondoltam volna.