Tiltakozás az állam microsoftos biznisze ellen

A kormány belapátolna még néhány milliárd forintot a Microsoft ablakán. A szabad szoftver közösség pedig tiltakozó akciót szervez a várható MS-függőség ellen:
tiltakozásunkat akarjuk kifejezni a kormány felelőtlen, közpénzeket pazarló döntései és a Microsoft monopóliumát erősítő diszkriminatív piaci egyensúly és a vállalkozási és alkotmányos jogok megsértésére irányuló rendelkezések ellen
A két tábor - az állami megrendelések megszerzésében profi MS és a szabad szoftver közösség - közötti ellentétek az utóbbi hónapokban tovább erősödtek. Persze ha valami igazán fontos a Microsoftnak Magyarországon, az éppen az ilyen nagy üzletek megszerzése.
Címkék: microsoft
2007.12.15. 17:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demagóg! (:D)
Komolyan beszélve egyébként valamilyen szinten jogos a tüntetés, és a személyes (érintett) véleményem az az, hogy amíg csak személyeknek akarunk adni windowst, azt elintézik ők maguknak, (főleg az egyetemisták), a cégekben meg nyugodtan tanulják csak meg az ingyenes programok használatát, hosszútávon jobban járnak, és most nem mindegy, hogy Outlook vagy Pine mondjuk? Najugye:D
Hiller hálózatban akar gémelni (pasziánsz, wolf) valamelyik harmadrangú iskola karbantartójával, azért akar ms-t.
Egyébként már ms függőség van (mindig is az volt). Valamikor kocsmában ültünk, feljött témának az ms, mondtam, hogy van más is (linux) erre azt mondták, hogy úgy tudják az szar. (ja és életükben nem láttak linuxot!)
Így van, a vállalati szférában kőkemény ms függőség van.
Miért kell csak ezt v csak azt?? Nem lehetne mindkét fajtát oktatni és akkor végre látnánk a különbséget a két op.rendszer között...
egy UHU-linux dedikált dvd 9.900, a sima 5.900. A vista, ha jól tudom kb. 40.000
Utolsók vagyunk Európában a szabad szoftverek kormányzati és önkormányzati felhasználásban, még az olyan területeken is, mint a webszerverek alkalmazása. A korrupcióban viszont élen járunk. Lehet, hogy összefüggés van a két jelenség között?
Mindenesetre én nem nevezném két tábornak a MS-ot és a Linuxot. Az első egy multicég, a második egy szabad közösség. Ég és föld!
Jön az n+1-edik Windows kontra Linux flame. Hurrá.
A tiltakozas nem mukodik. 3 eve is voltunk, volt klasz/kinos (kinek hogy) kocka feeling, peticio atadas, aztan ennyi. Ennek sok ertelme nincs. Igazabol nem igy utolso pillanatban kene kapkodni, hanem a harom ev alatt kellett volna szorgoskodni. De talan meg nincs keso: kezdjunk el gyujteni a donteshozok kenopenzere. :)

marci120: ennek nem kene linux vs win flame-me valnia. Jol kepzett felhasznalo mindkettovel elboldogul felhasznaloi (vagyis titkarnoi) szinten. A tobbit meg ugyis kulon tanulni kell. Az allam meg igy ne tamogasson mar egy ekkora ceget. Hogy a cegeknel miben tablazatkezelnek meg szovegszrkesztenek, az reszben momentum kerdes is (mihez ert a munkaero, mihez ert varhatoan az uj munkaero).

Raadasul ugy meg csak normalisan targyalni sem lehet, hogy a konkurenciat elbol kizarjak a versenybol. Hat ha a sarki zoldsegessel akarok alkudni, akkor nem kezdek az uzlet elott uvoltozni, hogy marpedig en mastol nem vasarolok. Eppen ellenkezoleg... meg akkor is, ha mar elore dontottem. Foleg, ha tudom, hogy paran mar otthagytak az urget.

De kar it normalis, szakmailag megalapozott dontesre varni. Hat sokkal nagyobb penzeket huznak ki sokkal kisebb cegecskek az allam zsebebol kulonfele trukokkel (lasd kartelezo autopalya epitok).
ingyenes szoftver? röhögnöm kell. méghogy ingyenes.
Köszönjük Gravy_t az eszetlen hozzászólást!

Nem lehetne az MS-nek és Hillernek befizetni az adó 1%-át?
szívesen.

egyúttal köszönjük meg raverace konstruktív jellegű kommentjét is.

(egyszerűen csak unom már ezt a ms-fikázás-témát, annyiszor elmondta már mindenki a véleményét)
de ha nektek ez kel...

1. szóval akkor az állami beszerzésben érintett gépekre a linuksz feltelepítése és a gépekhez kapcsolódó összes periféria működésre bírása, valamint a többi szükséges program beszerzése az mind ingyen lenne, igaz? nem kellene semmit fizetni, ugye?

2. driverek - csak hogy külön is szerepeljen

3. a gépet használók átképzése

4. melyik disztribúciót? miért pont azt és nem egy másikat? bizonyos linux-disztibúciók ugyanúgy nem kompatibilisek egymással, mint az ms-cuccokkal.

5. általánosságban elmondható (persze nem minden esetben igaz blabla stb), hogy ugyanazt a feladatot egy vindózos programban gyorsabban / egyszerűbben végre lehet hajtani.

+1. blabla: persze sokan tényleg csak alapdolgokra használják a gépet, meg van még sok gyenge gép is használatban, oda ugyanolyan jó a linuksz is.

na ne kíméljetek
természetesen "de ha nektek ez kell..." két ellel. és ha minden igaz, megvan a mesterhármas.
gravy_t: azert eleg gyakran van am az ugy, hogy hiaba unsz bizonyos helyzeteket, valojaban magad teremted meg azokat...

Nem az MS szoftvereit fikaztak, ha jobban megnezed, es nem is elsosorban az MS-t, hanem a 'szakpolitikusainkat'. Te meg olyan delibabokkal harcolsz itt, amiket csak te latsz (szerencsere ;) ). De mingya' lesz ebbol flame.
gravy_t: mondjuk lehet kötni a szerződést olyan feltételekhez, mint a nyomtatók, szkennelők talán fénymásolók drivereit (+ kamerák) is el kell készíteni. Másrészt milyen átképzésekre gondolsz? Ha valaki be tud lépni egy win-be, akkor lin-be is be tud lépni. Ezenkívül gondolom ugyanazok a funkciók elérhetőek (azonos vagy hasonló néven) egy másik szövegszerk., táblázatkez. programban. A speciális programok, mint amilyeneket az adó, okmányiroda használ valszeg (bár ez nem biztos) függetlenek a platformtól - de szerintem könnyen át tenni más opr. alá. De ha nem, még mindig olcsóbb, ha a szerződésben kikötik, hogy ennek a költségét is vállalják. Meg még az átképzést is. De mondjuk a szerveknél vannak rendszergazdák. Munkakörben(és munkaidőben) ők is dolgozhatnak a rendszer összeállításán. Vagy őket is át kell képezni?
"A speciális programok, mint amilyeneket az adó, okmányiroda használ valszeg (bár ez nem biztos) függetlenek a platformtól - de szerintem könnyen át tenni más opr. alá."
Az apeh talán 1 éve dolgozik az Abev átírásán, talán jövőre már lesz java-s verzió :-(
A dosos, clipperes programokról most nem is beszélnék.
"a szerződésben kikötik, hogy ennek a költségét is vállalják" stb

aha. én is örülnék, ha sikerülne olyan szerződést kötni, hogy mindenféléket átvállaljon a beszállító, de szerintem nem feltétlenül kell ahhoz átállni más rendszerre. lehetne simán olyan is, hogy pl. a ms ad jó nagy kedvezményeket, ha már ekkora nagy mennyiséget vásárolnak nála.

átképzésre azért szerintem mindenképpen szükség lenne.

de hogy akkor a korrupcióról is beszéljünk, ne csak flame legyen, amit atleta.hu meglátása szerint én kezdtem el (biztos nem olvasott bele a korábbi hozzászólásokba). mondjuk szerintem én sem fikáztam a linukszot. bár ha szerintetek a hiányosságok felsorolása annak számít, akkor de. akkor hogy helyreálljon a lelki béke: fúj ms drága fúúúj, nemzetközi vállalat fujjfujjfujj.

tehát akkor ti meg vagytok győződve róla, hogy nem lenne korrupció, ha linukszos beszerzés lenne. tehát pl. a driverkifejlesztés, szoftverek konvertálása, a továbbképzések, vagy éppen a disztribúcióválasztás miatt nem lenne úgynevezett lobbizás? nem is beszélve a supportról?!
gravy_t
5. általánosságban elmondható (persze nem minden esetben igaz blabla stb), hogy ugyanazt a feladatot egy vindózos programban gyorsabban / egyszerűbben végre lehet hajtani.

párat mondhatnál amit az Osx lassabban és bonyolultabban old meg. Ja a sok hülye vindozos kérdésre a feleletet, azt nem tudja, ja meg ez nem kérdez csak csinálja:)
tigris

osxet nem ismerem, nem is arról beszéltem.
gravy_t

akkor bocs én csak az általánosságban elmondható miatt gondoltam
nem, mivel az ingyenesekről volt szó, azokkal hasonlítgattam. de ha gondolod, így tapasztalat nélkül is leszólhatom az osxet, az ilyesmihez értünk itt a blogokon... :)
bocsi, de nyugodtan lelehet szólni, engem nemzavar:). Sokan leszólnak a blogokon olyan dolgokat is amihez nem értenek, sztem ez így név nélkül normális is. Legalább írogatnak vmit.
Ja és az a legjobb mikor írják milyen szar oldal ez az index, de azért mindennap ezt olvassa:)
az index az semmi. a webisztán, az az igazi szar oldal. sose olvasom...
gravy_t: Hat lehet, hogy en nem olvasom masok kommentjeit, de te sem. (Egyebkent megegyszer atporgettem, mielott azt irtam, hogy te kezdtel bele.) Itt irsz egy felvetest, amire mar azelott valaszoltam, hogy megirtad volna: :)

> lehetne simán olyan is, hogy pl. a ms ad jó
> nagy kedvezményeket, ha már ekkora nagy
> mennyiséget vásárolnak nála.

De miert adna kedvezmenyt? Tudod mi motivalja az eladot az ilyen kedvezmenyek nyujtasara? A verseny. Ha elore eldonti az allam, hogy az MStol vasarol, akkor az MS olyan arat mond, amilyet akar. (Persze 100x-osat nem modnhat, mert akkor talan megis meggondolja magat az allam, de biztosan tobbet, mintha van verseny.) Ha nem ezt csinaljak, akkor hetmerfoldes idiotak. De ugye mindannyian tudjuk, hogy ez nem igy van.

Alkudtal te mar eletedben? Igen, megveszem, de add olcsobban. Probald majd ki egyszer :).
Ezeket az allami szoftvereket nem lehetne webes alapokra atirni? Gondolom, h a legtobb program az vmilyen nyilvantartast er el => adja magat. Illetve szovegszerkeszteni + tablazatkezelni is lehet mar webesen.
Ezek nem tul bonyolult projektek, siman kiadhatnanak ilyeneket a miniszteriumok tucatszamra. Az ELTE-n pl. webes nyilvantartasi rendszer van, ETR-nek hivjak, nem tul jo, pl. nem birja a terhelest, de az irany jo.
aki ms oprencert használ az nem lehet sikeres ember
ha nézted volna, a korrupcióra is írtam utána.
[imi]
linukszot használni ősi román szokás
Maro: Ne is mondd... 1-2 hete szivtam az APEH windows only csoda programjaval (abev). Egy sima nyomtatvanyt kellett volna kitolteni egy bejelenteshez (nev, cim, adatok, mikortol jelentkezel be). Na ehhez kellett keriteni egy win gepet, fel kellett ra tenni a programot, ahhoz _kulon_ le kellett tolteni az adott adatlap installeret, azt kulon fel kellett telepiteni (miert is nem ment ez a programon belulrol?). Utana kitoltom, mentes PDF-be nincs, meg nyomtato sincs (ahogy nyilvanvaloan az emberek tobbsegenek nincs), ugyhogy virtualis printer fel. A nyomtatvany teteje persze elcsuszott felfele, es nem latszott, de ezt csak a hivatalban ucsorges alatt vettem eszre (atlagos varakozasi ido 1.5-2 ora!). Kicsit paraztam, hogy elkuldenek miatta, de annyira azert nem veszik komolyan (cim fele nem latszott a masodik lapon...) Hajra egysegsugaru juzer...

Persze ehhez siman eleg lett volna egy webes formot kitolteni, es az OKra visszakapni egy lementheto PDF-et, amit el lehet cipelni a legkozelebbi netcafeba vagy fenymasoloba. Ha nagyon nekirugaszkodunk, akkor persze eleg lett volna egy sorszamot visszaadni, illetve egy a sorszamot tartalmazo formanyomtatvanyt, amit csak alairsz, vagy esetleg nyomtatvanyboltban/apeh hivatalban kezzel kitoltesz egy formanyomtatvanyt, amire csak az azonositoszamod meg az alairas kerul.

Ja, az emlitett nyomtatvany boltban sem kapni, ami nem lenne baj - mert kevesebb szemetet gyartanank - ha a netes megoldas mukodne.
Sziasztok,

a tiltakozó oldal eléggé vicces, főleg a terméktámogatás illető rész. (nincs, nem is volt, nem is lesz).

A tiltakozás tök jó, de nincsen semmi kerete... Igen, maximálisan egyetértek gravy_t-vel, sőt. Átállni egy nyílt rendszerre (akár hiszitek, akár nem), SOKKAL drágább, mint a jelenlegi MS-t megtartani.

Persze lehet azt mondani, hogy aki be tud lépni a win-be, az be tud lépni a lin-be is, de ez így nem igaz. Mi önkormányzati szoftvereket adunk el, és az ott dolgozó embernek már az nehézség, ha két különböző windowst lát egymás mellett.

Nyilt forráskódú cuccokat akartok az oktatásban, vagy az önkormányzatoknál? Először is képezni kell az embereket, másodszor ki kell ölni az idegenkedést belőlük, harmadrészt egyfrontos full supportot kell adni hozzá.

Emberek, ne a saját fejetekkel gondolkozzatok! Te értessz hozzá, én értek hozzá, mi mindannyian értünk hozzá. Ennek ellenére én nem használom, mert az ég egyadta világon senki sem használja az üzleti (már amit én ismerek) világban. Egyetlen elemét sem. Mert akár tetszik - akár nem: nem kompatibilis semmi, semmivel. Se a doksik se semmi. Az meg most ne haragudjatokmá', de kit érdekel, hogy otthon mi mi a sz@rt használunk? Senkit. Még az MS-t sem.

De egy igazán funny sztori, ahhoz a hozzászóláshoz, hogy le vagyunk maradva nyiltforráskódú szoftverek terén. München 2-3 évvel ez előtt lecserélt minden alkalmazást és oprencert linuxra. Volt nagy csinnadratta, meg sajtó, meg minden, és megjelent a hír: vége az MS uralmának! De én akkor röhögtem a legnagyobbat, amikor tavaly ősszel az ottani önkormányzaton dolgozó rokonom mondta, hogy most álltak vissza MS-re, mert semmi sem működött... Ennyi.

üdv,
Csaba
ui: 10000 licenc volt. Aki szerint meg ez korrupció volt, az még soha nem próbált egy németet megvesztegetni.

ui2: még ahhoz, hogy váltás legyen. Először is ez egy baromi hosszútávú stratégia: 20-30 év. Általános iskolákkal kell kezdeni, az ottani oktatásban, aminek nem szabad kimerülnie 1 db pingvinpólós számtechtanárban. Elérhető anyagok (oktatási és support) MAGYARUL, képzésben a megfelelő helyen, közös kereskedelmi és marketing fellépés (utállak mert Ubuntut használsz nem muxik), és alkalmazások - alkalmazások - alkalmazások.

ui3: ha valaki ellen tiltakozni akartok, akkor az legyen a Magyar kormány (nem a GyF, nem a Med, nem az OV, ez most itt nem aktuálpolitika).

ui4: Még 1 kérdés. Szerintetek mi fog történni, ha nem irják alá a szerződést? Február 1-el, az összes tanár túlórában bemegy uninstallni, meg pingvint installni, és minden megy tovább? na persze :-))))

ui5: bocs a sok ui-ért :-)

üdv,
csaba
Majdmegmondomatutit!
Sok igazság van abban amit leírtál. De szerintem megfelelő előkészítéssel és főleg egy átgondolt informatikai stratégiával a problémák többsége áthidalható lenne. Persze a váltást nem két hónappal ezelőtt kell elkezdeni. Azt sem ártana felmérni, hogy hol vannak meg a feltételei a szabad szoftverek használatának.Én egy tucat olyan középiskolát, egyetemet ismerek, ahol eddig is Linuxot használtak, és minden feltétel adott lenne a teljes migrációhoz. Ide szerintem teljesen felesleges licenceket vásárolni.
A másik gond, hogy addig míg a tantervekben is egyeduralkodóak a MS termékek, addig itt sem lesz lényegi változás, ha tetszik ha nem, hiába linuxos a teljes hálózat, a munkaállomásokra csak meg kell venni a windowst...
De már az is előrelépés lenne, ha egy másik partíción ott lenne egy jól beállított linux disztribúció is.
Ami az "egyszerű" felhasználót illeti: ebben is van igazság.De az én tapasztalataim szerint (már a második linuxos internet kávézót csinálom) a legtöbben észre sem veszik, hogy nem XP van a gépen.
Így lenne ezzel a hivatalnok is...
Igazad van: a hirtelen váltás elég nagy zavart okozna. De ez nem mentesít senkit a kis lépések megtételétől.
jajj már mindenkibe.
Kell Winfos is meg alternatívák is (linfos, macfos). Most szinte kizárólag MS oktatás folyik és ez gáz, ezen kell változtatni. Másik blogba meg le van írva jól, hogy nem is biztos hogy annyira olcsó az MS ajánlata ekkora tételnél, meg elég sok fölös dolog van benne (visual studio vs visual studio express).
gravy_t: amiket pontokba szedtél, az windowsra is igaz, kell rendszergazda, kell képzés, kellenek driverek, ott is kell minden. Perifériáknál meg úgyis fölöslegesen jó cuccok szoktak lenni az iskolákban, legalábbis márkásak, amikhez elég jó a linux támogatás. Az, hogy a disztrók meg nem kompatibilisek, elég érdekes kérdés...make parancs?:D ne csak csomagtelepítőkbe gondolkodjunk, hiszen windowsnál is előfordul (céges környezet), hogy az installert kicsit át kell buherálni.
A váltás problémáról annyit, hogy nem az zavarja össze őket, hogy milyen rendszer van, elég ha más a háttér. Simán eléjük lehet tolni linuxot, hiszen ne higgyük már, hogy win 3.1 óta kaptak komolyabb képzést pedig már xp-t használnak (általánosan mindenkire gondolok.

ui: egyébként az a durva, hogy fel se merül, hogy esetleg nézzünk meg másik "zöldségest"
uui: linux disztró választás is elég vitás lenne, ezt nem tagadom.
persze, a különbség annyi, hogy a vindózra nem kell képezni, mert az az "alapértelmezett" rendszer, azt ismerik az it-sek. driverek is kellenek, igen, csak épp vannak is. annyira nem tudom, linukszra mekkora arányban készítenek drivereket, de a vista ilyen irányú problémáit látva (pedig az ms-termék) úgy gondolom, hogy nem túl fényes a helyzet. érted, ha visztához nem csináltak, akkor majd pont a soksokféle linukszhoz lesz nekik. a csomagtelepítőkben meg az a jó, hogy uniformizáltak, tehát kevesebb munkaidőbe kerül a használatuk.

nem kell ellenpéldákat hozni, elhiszem, hogy vannak, de általánosítva azért igazak.
Tisztelt gravy_t nincs olyan, hogy különböző driverek különböző disztrókhoz. Minden linux alsószinten ugyanaz.

Ha valamilyen eszköznek megírják a driverét - vayg a gyártó vagy a közösség - akkor általában megy is a kernelbe (ha nyílt).

A disztribútorok mint te is jól tudod a különféle összetevők összecsiszolását végzik el.
oké, ha te mondod. de attól még nem lesz több driver linukszra.
Elég sok a megalapozatlan előitélet a linuxal szemben.
Pedig alapjában véve a legtöbb eszközt ma már (mindenféle külön driver nélkül!) rendben felismeri a linux is. amit meg nem, azok többsége is beállítható, akár win driverből is. Erre való az ndiswrapper. Az Ubuntuban pld ez a lehetőség a (wirelles kártyákra kihegyezve) még a grafikus felületen is egyszerűen elvégvezhető.
Nekem inkább az a gondom, hogy ez a disztrub is egyre inkább kezd windozosodni.
De az eredeti téma szempontjából ezek mellékvágánynak, vagy szárnyvonalaknak számítanak..
Az legnagyobb kérdés az, hogy hogyan lehet megakadályozni a szoftver monopóliumok kialakulását. És ez nemcsak win-lin probléma, hiszen számos olyan cég van jelen a magyar közigazgatásban (beleértve az önkormányzatokat is) akik annak köszönhetik monopolizált helyzetüket, hogy évekkel ezelőtt a döntéshozók elfelejtették rögzíteni a szerződésekben a forráskód átadását. Mivel egy lehetséges váltás ezzel veszélyeztetné egy önkormányzat adórendszerét: marad minden a régiben, és a közbeszerzési eljárás puszta formalitássá válik. Itt nemhogy linuxra, hanem windowsról windowsra sem lehet átállni.
Az is előitélet, hogy a szabad szoftver csak linuxos lehet, holott ma már nagyon sok olyan alkalmazás futtatható win alatt is, amivel kiválthatóak lennének a méregdrága irodai alkalmazások.
"Maro" beirására: én is a web alapú alkalmazások térnyerésében látom az egyik lehetséges megoldást. Amit ezügyben a Google elkezdett, az már ezt az irányt jelzi. De pár napja az OpenOffice alkalmazások is használhatóak már webfelületen. (Egyenlőre kísérleti jelleggel).
Éppen ezért a licencekre kiadott több milliárd forint esztelen pazarlás.
1. Igen, pazarlás, rövidtávon és egyben.
2. Nem, nem pazarlás a működés zökkenőmentes fenntartása okán.
3. Mi itt mindig vagányan ndiswrapperezünk, meg driverezünk. Szerintetek a legtöbb Pistának meg Icukának a hivatalban van fingja arról, mi az az ndiswrapper? Mert, hogy kapna egy-két hibaüzit, bármit az tuti az elején, annyira szanaszét hardverek lehetnek mindenhol.
4. Aki ékezet nélkül ír, az Linuxot használ azt vettem észre. Gusztustalan szokás. Vagy lustaság, egyre megy, udvariatlan.
Igazából tényleg egy jó Mac kellene minden hivatalnoknak, de abba megfeküdne még az unió is. :)
Libretto:
1. Igen pazarlás
2. A működőképesség "fenntartása okán" is pazarlás, mert ez olcsóbban is biztosítható.
3.Pista meg Icuka akkor is rendszergazda után kiállt, ha véletlenül kirúgta a hálózati kábelt.
Be kell rendesen állítani a vasat. Ezen a téren tök mindegy, hogy winről vagy linuxról van szó.
Icuka és Pista észre sem veszi, hogy mi fut a gépen.
4. Én ékezetetekkel irok. Linux alatt Firefoxon.

gravy_t:
"hogy a vindózra nem kell képezni, mert az az "alapértelmezett" rendszer, azt ismerik az it-sek. "

és linuxot nem? már most sok suliban linuxos szerver, sőt nagyon sok iskola külső rendszergazdákat foglalkoztat mert a tanár honnan értene akár a windows alapú szerverekhez... Úgyhogy szerintem ez nem igazán jó érv. Másik blogon már volt, hogy a júzer számára talán nem is lenne nagy különbség (internet,szövegszerkesztés, táblázatkezelés)
nem, a linukszot nem ismerik. persze most elkezdhetjük, hogy ki ismer több it-st és azok közül melyik linukszista és melyik nem, de sztem fölösleges.

"júzer számára talán nem is lenne nagy különbség" - ki ezt mond, ki azt. szerintem lenne. eleve máshogy néz ki, már az gond lehet. akinek az megoldhatatlan gondot jelent, hogy a vörd kiír egy hibaüzit, hááát...

igazából én azt látom, hogy eleve azok a linukszok a legjobban eladhatók (júzereknek), amelyek a leginkább felhasználóbarátak, azaz végső soron a legjobban hasonlítanak a vindózra - pl. ubuntu. én meg úgy vagyok vele, hogy akkor már inkább az "eredetit" kérem, nem azt, amelyik olyan, mintha, de nem teljesen.

cégeknél persze ez nem ilyen egyszerű, mert a ms-cuccok drágák (bár - csinált már bárki költségbecslést egy linukszizálásról?). így hát azzal én is egyetértek - mint már írtam -, hogy nem így kellene / kellett volna intézni ezt a közbeszerzést. ekkora összegű vásárlásnál szerintem már kőkeményen hatalmas engedményeket és plusz szolgáltatásokat lehetne / -ett volna kicsikarni az eladótól.
gravy_t: > nem, a linukszot nem ismerik. persze
> most elkezdhetjük, hogy ki ismer több it-st és
> azok közül melyik linukszista és melyik nem, de
> sztem fölösleges.

Jaja, minek vitatkozzon az ember, ha ugyis neki van igaza... Amugy ez egy hulye erv (mar ne is haragudj). Onnantol kezdve van ertelme, hogy szamszerusitik, hogy hany embert kell atkepezni, es mennyire (es melyik iranyba, mert az MS kepzesen is lehet sporolni adott esetben), es ez is egy szam lesz a tablazatban. Ha elkesziti valaki ezt a felmerest, utana lehet lobogtatni, hogy ezert nem erne meg. Nem elore osztani, hogy ugyse' mer'... Mert pont a szamoknak nevezett apro ravasz reszleteken mulik, hogy vegulis melyik megoldas a nyero. Itt meg (illetve ami nagyobb baj, feltehetoleg a miniszteriumban is) megy az elbol okosnak leves, helybol megmondas. Ugyse. Hajra, hajra, jo lesz ez igy! De kerlek akkor ne csak az adonk elkolteseben legyel ennyire pragmatikus, hanem legyszi a mindennapi bevasarlasaidat is igy intezd a piacon. Mondogasd hangosan a talalomra kivalasztott kereskedonek, hogy te mindenaron ott akarsz vasarolni. Lehetoleg annak, aki a bejarathoz a legkozelebb all. (A kozert nem er, mert ott a tobbi vasarlo egesz jol elsimitja az egyes emberek irracionalis viselkedeset.)
atleta.hu · www.atleta.hu 2007.12.20. 05:00:51

"onnantol kezdve van ertelme, hogy szamszerusitik, hogy hany embert kell atkepezni, es mennyire (es melyik iranyba, mert az ms kepzesen is lehet sporolni adott esetben), es ez is egy szam lesz a tablazatban"

gravy_t 2007.12.19. 22:12:46

"cégeknél persze ez nem ilyen egyszerű, mert a ms-cuccok drágák (bár - csinált már bárki költségbecslést egy linukszizálásról?). így hát azzal én is egyetértek - mint már írtam -, hogy nem így kellene / kellett volna intézni ezt a közbeszerzést. ekkora összegű vásárlásnál szerintem már kőkeményen hatalmas engedményeket és plusz szolgáltatásokat lehetne / -ett volna kicsikarni az eladótól."

azért írtam 1épként, hogy fölösleges vitatkozni - nem azon, hogy mennyibe kerül, hanem - azon, hogy hány it-s ismeri a linukszos rendszereket, mert ezt mi úgysem tudjuk. én pl. sok olyan it-st ismerek, aki leszarja, és csak keveset, aki használja is, de te meg pl. lehet, hogy pont fordítva vagy. ezen fölösleges vitázni, mert nem tudjuk, melyikünknek van igaza.